Вплив глюкози на структуру хрящової тканини: фізичний механізм

We propose a mechanism according to which the introduction of glucose into cartilage tissue changes the structure of this tissue. Cartilage tissue is considered to be a porous medium, where the role of solid component is played by collagen fibers and layers where proteoglycans are located. Collagen...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2025
Hauptverfasser: Zabashta, Yu.F., Vergun, L.Yu., Alekseev, O.M., Svechnikova, O.S., Lazarenko, M.M., Bulavin, L.A.
Format: Artikel
Sprache:English
Ukrainian
Veröffentlicht: Publishing house "Academperiodika" 2025
Schlagworte:
Online Zugang:https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2023599
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Ukrainian Journal of Physics

Institution

Ukrainian Journal of Physics
id ujp2-article-2023599
record_format ojs
spelling ujp2-article-20235992025-06-04T07:58:13Z Influence of Glucose on Cartilage Tissue Structure: Physical Mechanism Вплив глюкози на структуру хрящової тканини: фізичний механізм Zabashta, Yu.F. Vergun, L.Yu. Alekseev, O.M. Svechnikova, O.S. Lazarenko, M.M. Bulavin, L.A. хрящова тканина глюкоза зсувна податливiсть cartilage tissue glucose shear compliance We propose a mechanism according to which the introduction of glucose into cartilage tissue changes the structure of this tissue. Cartilage tissue is considered to be a porous medium, where the role of solid component is played by collagen fibers and layers where proteoglycans are located. Collagen chains that connect the aforementioned objects are adsorbed on the surface of the fibers and the layer. The thermodynamic features of the links of adsorbed chains have been determined. It was shown that glucose molecules, being introduced into cartilage tissue, partially displace the adsorbed chains from the fiber surface. These chains cover cracks that may appear in the fiber under the action of external loads, which leads to a reduced rigidity of proteoglycan layers. A conclusion has been drawn that the introduction of glucose molecules enlarges the shear compliance of cartilage tissue. This conclusion is confirmed by experimental results obtained for a model system, gelatin gel, whose structure is considered to be similar to that of cartilage tissue. Пропонується механiзм, завдяки якому введення в хрящову тканину глюкози призводить до змiни структури цiєї тканини. Хрящова тканина розглядається як пористе середовище, в якому роль твердої компоненти вiдiграють колагеновi волокна та шари, де розташовуються протеоглiкани. На поверхнi волокон та шарiв адсорбуються колагеновi ланцюги, що з’єднують згаданi об’єкти. Визначено термодинамiчнi особливостi адсорбованих ланцюгiв ланки. Показано, що введенi в хрящову тканину молекули глюкози частково витiсняють адсорбованi ланцюги з поверхнi волокон. Цi ланцюги закривають трiщини, якi можуть з’являтись у волокнi пiд дiєю зовнiшнiх навантажень, що призводить до зменшення жорсткостi протеоглiканових шарiв. Зроблено висновок про те, що введення молекул глюкози збiльшує зсувну податливiсть хрящової тканини. Цей факт пiдтверджується результатами експерименту, виконаного на модельнiй системi – желатиновому гелi, структура якого вважається подiбною до структури хрящової тканини. Publishing house "Academperiodika" 2025-06-04 Article Article Original Research Article (peer-reviewed) Оригінальна дослідницька стаття (з незалежним рецензуванням) application/pdf application/pdf https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2023599 10.15407/ujpe70.5.344 Ukrainian Journal of Physics; Vol. 70 No. 5 (2025); 344 Український фізичний журнал; Том 70 № 5 (2025); 344 2071-0194 2071-0186 10.15407/ujpe70.5 en uk https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2023599/3297 https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2023599/3298 Copyright (c) 2025 Bogolyubov Institute for Theoretical Physics, National Academy of Sciences of Ukraine
institution Ukrainian Journal of Physics
baseUrl_str
datestamp_date 2025-06-04T07:58:13Z
collection OJS
language English
Ukrainian
topic хрящова тканина
глюкоза
зсувна податливiсть
spellingShingle хрящова тканина
глюкоза
зсувна податливiсть
Zabashta, Yu.F.
Vergun, L.Yu.
Alekseev, O.M.
Svechnikova, O.S.
Lazarenko, M.M.
Bulavin, L.A.
Вплив глюкози на структуру хрящової тканини: фізичний механізм
topic_facet хрящова тканина
глюкоза
зсувна податливiсть
cartilage tissue
glucose
shear compliance
format Article
author Zabashta, Yu.F.
Vergun, L.Yu.
Alekseev, O.M.
Svechnikova, O.S.
Lazarenko, M.M.
Bulavin, L.A.
author_facet Zabashta, Yu.F.
Vergun, L.Yu.
Alekseev, O.M.
Svechnikova, O.S.
Lazarenko, M.M.
Bulavin, L.A.
author_sort Zabashta, Yu.F.
title Вплив глюкози на структуру хрящової тканини: фізичний механізм
title_short Вплив глюкози на структуру хрящової тканини: фізичний механізм
title_full Вплив глюкози на структуру хрящової тканини: фізичний механізм
title_fullStr Вплив глюкози на структуру хрящової тканини: фізичний механізм
title_full_unstemmed Вплив глюкози на структуру хрящової тканини: фізичний механізм
title_sort вплив глюкози на структуру хрящової тканини: фізичний механізм
title_alt Influence of Glucose on Cartilage Tissue Structure: Physical Mechanism
description We propose a mechanism according to which the introduction of glucose into cartilage tissue changes the structure of this tissue. Cartilage tissue is considered to be a porous medium, where the role of solid component is played by collagen fibers and layers where proteoglycans are located. Collagen chains that connect the aforementioned objects are adsorbed on the surface of the fibers and the layer. The thermodynamic features of the links of adsorbed chains have been determined. It was shown that glucose molecules, being introduced into cartilage tissue, partially displace the adsorbed chains from the fiber surface. These chains cover cracks that may appear in the fiber under the action of external loads, which leads to a reduced rigidity of proteoglycan layers. A conclusion has been drawn that the introduction of glucose molecules enlarges the shear compliance of cartilage tissue. This conclusion is confirmed by experimental results obtained for a model system, gelatin gel, whose structure is considered to be similar to that of cartilage tissue.
publisher Publishing house "Academperiodika"
publishDate 2025
url https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2023599
work_keys_str_mv AT zabashtayuf influenceofglucoseoncartilagetissuestructurephysicalmechanism
AT vergunlyu influenceofglucoseoncartilagetissuestructurephysicalmechanism
AT alekseevom influenceofglucoseoncartilagetissuestructurephysicalmechanism
AT svechnikovaos influenceofglucoseoncartilagetissuestructurephysicalmechanism
AT lazarenkomm influenceofglucoseoncartilagetissuestructurephysicalmechanism
AT bulavinla influenceofglucoseoncartilagetissuestructurephysicalmechanism
AT zabashtayuf vplivglûkozinastrukturuhrâŝovoítkaninifízičnijmehanízm
AT vergunlyu vplivglûkozinastrukturuhrâŝovoítkaninifízičnijmehanízm
AT alekseevom vplivglûkozinastrukturuhrâŝovoítkaninifízičnijmehanízm
AT svechnikovaos vplivglûkozinastrukturuhrâŝovoítkaninifízičnijmehanízm
AT lazarenkomm vplivglûkozinastrukturuhrâŝovoítkaninifízičnijmehanízm
AT bulavinla vplivglûkozinastrukturuhrâŝovoítkaninifízičnijmehanízm
first_indexed 2025-10-02T01:19:25Z
last_indexed 2025-10-02T01:19:25Z
_version_ 1851765423402385408