Вплив магнітостатичного поля на механізм збудження гібридних плазмон-поляритонів у напівпровідниках - Chepilko, N.M.; Bobkov, Yu.V.; Ponomarenko, S.A. (Publishing house "Academperiodika", 2026)
Проаналiзовано вплив магнiтостатичного поля на динамiку квазiчастинок (плазмонiв та плазмон-поляритонiв) у напiвпровiдниках, через якi протiкає постiйний електричний струм. Зустрiчний рух континуумiв електронiв i дiрок призводить до появи нестiйких гiбридних квазiчастинок, якi “генетично” зв’язанi як з електронами, так i з дiрками. Показано, що закон дисперсiї та iнкремент (декремент) зростання (спадання) амплiтуд динамiчних змiнних гiбридних квазiчастинок суттєво залежать вiд стацiонарної швидкостi руху заряджених частинок, зумовленої постiйним електричнним струмом, та взаємної орiєнтацiї хвильового вектора квазiчастинок та вектора магнiтостатичного поля. Так, постiйний електричний струм є фiзичною причиною появи у напiвпровiднику нестiйких квазiчастинок терагерцового частотного дiапазону, а магнiтостатичне поле викликає збудження додаткових частотних зон гiбридних квазiчастинок, кiлькiсть яких залежить вiд взаємної орiєнтацiї хвильового вектора квазiчастинок та вектора магнiтостатичного поля. Наявнiсть двох факторiв впливу на динамiку гiбридних квазiчастинок у напiвпровiдниках вiдкриває можливiсть гнучкого керування динамiкою нестiйких гiбридних квазiчастинок у випадку використання цього явища при вирiшеннi прикладних задач у терагерцовiй радiофiзицi.