Моделювання передачі сигналу через систему з двох синапсів - Vasyliev, O.M. (Publishing house "Academperiodika", 2026)
У статтi пропонується модель, яка описує процес передачi нервового сигналу через систему, що складається з двох взаємодiючих синапсiв. Модель ґрунтується на нелiнiйних диференцiйних рiвняннях, якi описують активацiю рецепторiв на постсинаптичних мембранах двох синаптичних щiлин. Взаємодiя синапсiв в рамках моделi реалiзується так, що активацiя рецепторiв на першiй постсинаптичнiй мембранi визначає iнтенсивнiсть впорскування медiатора в другий синапс. Для такої системи вивчається питання щодо особливостей стацiонарного стану, який, як показано, є стiйким. Також в статтi дослiджується вплив iнтенсивностi впорскування медiатора в перший синапс системи на концентрацiю активованих рецепторiв у другому синапсi. Показано, що на якiсному рiвнi надiйнiсть усiєї системи не порушується, а характер процесу активацiї рецепторiв на постсинаптичнiй мембранi другого синапсу є стiйким щодо варiативностi вхiдного сигналу.