On the 90th birthday of Yurii Alekseevich Mitropol’skii - Berezansky, Yu. M.; Gorbachuk, M. L.; Korolyuk, V. S.; Koshlyakov, V. N.; Lukovsky, I. O.; Makarov, V. L.; Perestyuk, N. A.; Samoilenko, A. M.; Samoilenko, Yu. I.; Stepanets, O. I.; Tamrazov, P. M.; Trohimchuk, Yu. Yu; et al. (Institute of Mathematics, NAS of Ukraine, 2007)
Ця стаття присвячується Почесному директору Інституту математики HAH України, академіку HAH України i Російської AH Юрію Олексійовичу Митропольському з нагоди його дев'яносторічного ювілею. Саме видатному вченому Ю. О. Митропольському належать піонерські роботи по створенню і розробці методів дослідження нелінійних коливань систем з повільно змінними амплітудою і фазою, які зараз загальновідомі як метод Крилова - Боголюбова - Митропольського і теорія Митропольського для дослідження нелінійних коливальних систем. З нагоди дев'яносторіччя Юрія Олексійовича Митропольського варто знову повернутися до головних етапів життя цієї видатної людини і згадати його славний життєвий шлях і ті великі випробування і складнощі, що ставали перед ним.