ENERGY EFFICIENCY OF THE DISINFECTION TREATMENT OF LIQUID FOODSTUFFS BY HIGH-VOLTAGE PULSE EFFECTS

Purpose. Experimentally determine the rational modes and energy efficiency of decontamination treatment of flowing food products using high-voltage impulse actions in comparison with traditional pasteurization. Methodology. We used pulse generation method with the help of a step-up transformer, high...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2018
Автори: Boyko, N. I., Makogon, A. V., Marynin, A. I.
Формат: Стаття
Мова:English
Ukrainian
Опубліковано: National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" and State Institution “Institute of Technical Problems of Magnetism of the National Academy of Sciences of Ukraine” 2018
Теми:
Онлайн доступ:http://eie.khpi.edu.ua/article/view/2074-272X.2018.3.07
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Electrical Engineering & Electromechanics

Репозитарії

Electrical Engineering & Electromechanics
id eiekhpieduua-article-132961
record_format ojs
institution Electrical Engineering & Electromechanics
collection OJS
language English
Ukrainian
topic generator of high-voltage pulses
transformer
capacitor
multi-gap discharger
multichannel switch
working chamber
disinfecting food treatment
621.373
577.2
577.3
генератор высоковольтных импульсов
трансформатор
конденсатор
многозазорный разрядник
многоканальный разрядник
рабочая камера
обеззараживающая обработка пищевых продуктов
621.373
577.2
577.3
spellingShingle generator of high-voltage pulses
transformer
capacitor
multi-gap discharger
multichannel switch
working chamber
disinfecting food treatment
621.373
577.2
577.3
генератор высоковольтных импульсов
трансформатор
конденсатор
многозазорный разрядник
многоканальный разрядник
рабочая камера
обеззараживающая обработка пищевых продуктов
621.373
577.2
577.3
Boyko, N. I.
Makogon, A. V.
Marynin, A. I.
ENERGY EFFICIENCY OF THE DISINFECTION TREATMENT OF LIQUID FOODSTUFFS BY HIGH-VOLTAGE PULSE EFFECTS
topic_facet generator of high-voltage pulses
transformer
capacitor
multi-gap discharger
multichannel switch
working chamber
disinfecting food treatment
621.373
577.2
577.3
генератор высоковольтных импульсов
трансформатор
конденсатор
многозазорный разрядник
многоканальный разрядник
рабочая камера
обеззараживающая обработка пищевых продуктов
621.373
577.2
577.3
format Article
author Boyko, N. I.
Makogon, A. V.
Marynin, A. I.
author_facet Boyko, N. I.
Makogon, A. V.
Marynin, A. I.
author_sort Boyko, N. I.
title ENERGY EFFICIENCY OF THE DISINFECTION TREATMENT OF LIQUID FOODSTUFFS BY HIGH-VOLTAGE PULSE EFFECTS
title_short ENERGY EFFICIENCY OF THE DISINFECTION TREATMENT OF LIQUID FOODSTUFFS BY HIGH-VOLTAGE PULSE EFFECTS
title_full ENERGY EFFICIENCY OF THE DISINFECTION TREATMENT OF LIQUID FOODSTUFFS BY HIGH-VOLTAGE PULSE EFFECTS
title_fullStr ENERGY EFFICIENCY OF THE DISINFECTION TREATMENT OF LIQUID FOODSTUFFS BY HIGH-VOLTAGE PULSE EFFECTS
title_full_unstemmed ENERGY EFFICIENCY OF THE DISINFECTION TREATMENT OF LIQUID FOODSTUFFS BY HIGH-VOLTAGE PULSE EFFECTS
title_sort energy efficiency of the disinfection treatment of liquid foodstuffs by high-voltage pulse effects
title_alt ЭНЕРГОЭФФЕКТИВНОСТЬ ОБЕЗЗАРАЖИВАЮЩЕЙ ОБРАБОТКИ ТЕКУЧИХ ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ ПРИ ПОМОЩИ ВЫСОКОВОЛЬТНЫХ ИМПУЛЬСНЫХ ВОЗДЕЙСТВИЙ
description Purpose. Experimentally determine the rational modes and energy efficiency of decontamination treatment of flowing food products using high-voltage impulse actions in comparison with traditional pasteurization. Methodology. We used pulse generation method with the help of a step-up transformer, high-voltage pulse capacitors and spark gaps with a system of peaking of pulse front to obtain high-voltage pulses in working chambers - the generator load. The pulses on the load were measured by a low-resistance resistive voltage divider, were transmitted over a broadband coaxial cable and recorded using an analog C8-12 oscilloscope or a Rigol DS1102E digital oscilloscope with a bandwidth of 100 MHz for each. The working chambers were filled with water, milk or milk whey and consisted of an annular hull made of PTFE and metal electrodes forming the bottom and the chamber cover having flat linings of food grade stainless steel for contact with the food product inside the chamber. Results. We obtained high-voltage pulses on the generator load with a base duration of 300 to 1200 ns at pulse repetition rates up to 500 pulses per second. We obtained experimentally the amplitude of the voltage pulses on the generator load up to 75 kV, and the electric field strength up to 35 kV/cm in working chambers with a gap of 22 mm and up to 50 kV/cm in working chambers with a gap of 15 mm. These characteristics of the pulses allowed complete and irreversible inactivation of microorganisms in food liquids in working chambers. Originality. We showed that there are modes of treatment food products with the help of high-voltage pulse actions, which allow better to preserve the biological and nutritional value of the products in comparison with heat treatment with their complete disinfection and at a significantly lower specific energy consumption. Practical value. The experimental regimes for treating milk, whey and water with reduced specific energy consumption open the prospect of industrial application of a complex of high-voltage pulse actions for the disinfecting treatment of water-containing food products.
publisher National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" and State Institution “Institute of Technical Problems of Magnetism of the National Academy of Sciences of Ukraine”
publishDate 2018
url http://eie.khpi.edu.ua/article/view/2074-272X.2018.3.07
work_keys_str_mv AT boykoni energyefficiencyofthedisinfectiontreatmentofliquidfoodstuffsbyhighvoltagepulseeffects
AT makogonav energyefficiencyofthedisinfectiontreatmentofliquidfoodstuffsbyhighvoltagepulseeffects
AT maryninai energyefficiencyofthedisinfectiontreatmentofliquidfoodstuffsbyhighvoltagepulseeffects
AT boykoni énergoéffektivnostʹobezzaraživaûŝejobrabotkitekučihpiŝevyhproduktovpripomoŝivysokovolʹtnyhimpulʹsnyhvozdejstvij
AT makogonav énergoéffektivnostʹobezzaraživaûŝejobrabotkitekučihpiŝevyhproduktovpripomoŝivysokovolʹtnyhimpulʹsnyhvozdejstvij
AT maryninai énergoéffektivnostʹobezzaraživaûŝejobrabotkitekučihpiŝevyhproduktovpripomoŝivysokovolʹtnyhimpulʹsnyhvozdejstvij
first_indexed 2024-06-01T14:39:00Z
last_indexed 2024-06-01T14:39:00Z
_version_ 1800670009439027200
spelling eiekhpieduua-article-1329612018-06-07T11:37:00Z ENERGY EFFICIENCY OF THE DISINFECTION TREATMENT OF LIQUID FOODSTUFFS BY HIGH-VOLTAGE PULSE EFFECTS ЭНЕРГОЭФФЕКТИВНОСТЬ ОБЕЗЗАРАЖИВАЮЩЕЙ ОБРАБОТКИ ТЕКУЧИХ ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ ПРИ ПОМОЩИ ВЫСОКОВОЛЬТНЫХ ИМПУЛЬСНЫХ ВОЗДЕЙСТВИЙ Boyko, N. I. Makogon, A. V. Marynin, A. I. generator of high-voltage pulses transformer capacitor multi-gap discharger multichannel switch working chamber disinfecting food treatment 621.373 577.2 577.3 генератор высоковольтных импульсов трансформатор конденсатор многозазорный разрядник многоканальный разрядник рабочая камера обеззараживающая обработка пищевых продуктов 621.373 577.2 577.3 Purpose. Experimentally determine the rational modes and energy efficiency of decontamination treatment of flowing food products using high-voltage impulse actions in comparison with traditional pasteurization. Methodology. We used pulse generation method with the help of a step-up transformer, high-voltage pulse capacitors and spark gaps with a system of peaking of pulse front to obtain high-voltage pulses in working chambers - the generator load. The pulses on the load were measured by a low-resistance resistive voltage divider, were transmitted over a broadband coaxial cable and recorded using an analog C8-12 oscilloscope or a Rigol DS1102E digital oscilloscope with a bandwidth of 100 MHz for each. The working chambers were filled with water, milk or milk whey and consisted of an annular hull made of PTFE and metal electrodes forming the bottom and the chamber cover having flat linings of food grade stainless steel for contact with the food product inside the chamber. Results. We obtained high-voltage pulses on the generator load with a base duration of 300 to 1200 ns at pulse repetition rates up to 500 pulses per second. We obtained experimentally the amplitude of the voltage pulses on the generator load up to 75 kV, and the electric field strength up to 35 kV/cm in working chambers with a gap of 22 mm and up to 50 kV/cm in working chambers with a gap of 15 mm. These characteristics of the pulses allowed complete and irreversible inactivation of microorganisms in food liquids in working chambers. Originality. We showed that there are modes of treatment food products with the help of high-voltage pulse actions, which allow better to preserve the biological and nutritional value of the products in comparison with heat treatment with their complete disinfection and at a significantly lower specific energy consumption. Practical value. The experimental regimes for treating milk, whey and water with reduced specific energy consumption open the prospect of industrial application of a complex of high-voltage pulse actions for the disinfecting treatment of water-containing food products. Цель. Экспериментально определить рациональные режимы и энергоэффективность обеззараживающей обработки текучих пищевых продуктов при помощи высоковольтных импульсных воздействий в сравнении с традиционной пастеризацией. Методика. Для получения высоковольтных импульсов на рабочих камерах – нагрузке генератора применена методика генерирования импульсов при помощи повышающего трансформатора, высоковольтных импульсных конденсаторов и разрядников с системой обострения фронта импульсов. Импульсы на нагрузке измерялись при помощи низкоомного резистивного делителя напряжения, передавались по широкополосному коаксиальному кабелю и регистрировались при помощи аналогового осциллографа С8-12 или цифрового осциллографа Rigol DS1102E с полосой пропускания 100 МГц у каждого. Рабочие камеры заполнялись водой, молоком или молочной сывороткой и состояли из кольцеобразного корпуса, выполненного из фторопласта, и металлических электродов, образующих дно и крышку камеры, имеющих плоские накладки из пищевой нержавеющей стали для контакта с пищевым продуктом внутри камеры. Результаты. Получены высоковольтные импульсы на нагрузке генератора с длительностью по основанию 300-1200 нс при частотах следования импульсов до 500 имп/с. Экспериментально полученные амплитуды импульсов напряжения на нагрузке генератора – до 75 кВ, а напряженности электрического поля – до 35 кВ/см в рабочих камерах с зазором 22 мм и до 50 кВ/см в рабочих камерах с зазором 15 мм. Указанные характеристики импульсов позволили осуществить полную и необратимую инактивацию микроорганизмов в пищевых жидкостях в рабочих камерах. Научная новизна. Показано, что существуют режимы обработки пищевых продуктов при помощи высоковольтных импульсных воздействий, позволяющие лучше сохранить биологическую и пищевую ценность продуктов по сравнению с тепловой обработкой при их полном обеззараживании и при существенно меньших удельных энергозатратах. Практическая значимость. Полученные экспериментально режимы обработки молока, молочной сыворотки и воды с уменьшенными удельными энергозатратами открывают перспективу промышленного применения комплекса высоковольтных импульсных воздействий для обеззараживающей обработки водосодержащих пищевых продуктов. National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" and State Institution “Institute of Technical Problems of Magnetism of the National Academy of Sciences of Ukraine” 2018-06-07 Article Article application/pdf application/pdf http://eie.khpi.edu.ua/article/view/2074-272X.2018.3.07 10.20998/2074-272X.2018.3.07 Electrical Engineering & Electromechanics; No. 3 (2018); 53-60 Электротехника и Электромеханика; № 3 (2018); 53-60 Електротехніка і Електромеханіка; № 3 (2018); 53-60 2309-3404 2074-272X en uk http://eie.khpi.edu.ua/article/view/2074-272X.2018.3.07/129580 http://eie.khpi.edu.ua/article/view/2074-272X.2018.3.07/129581 Copyright (c) 2018 N. I. Boyko, A. V. Makogon, A. I. Marynin https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0