Температурні показники після кріовпливу, потенційованого дистильованою водою, на експериментальній моделі печінки свині за умов відсутності спланхнічного кровотоку

Ефективність локального кріовпливу на патологічну ділянку тканини залежить від значень досягнутої температури на конкретній глибині. У даному дослідженні представлено результати порівняльного аналізу динаміки змін температури за показниками комплексу вимірювального інтраопераційного термопарного ч...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Видавець:Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України
Дата:2017
Автори: Дронов, О.І., Хоменко, Д.І., Бакунець, П.П., Тетеріна, В.В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України 2017
Назва видання:Проблемы криобиологии и криомедицины
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/138383
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Цитувати:Температурні показники після кріовпливу, потенційованого дистильованою водою, на експериментальній моделі печінки свині за умов відсутності спланхнічного кровотоку / О.І. Дронов, Д.І. Хоменко, П.П. Бакунець, В.В.Тетеріна // Проблемы криобиологии и криомедицины. — 2017. — Т. 27, № 4. — С. 348–355. — Бібліогр.: 16 назв. — укр., англ.

Репозиторії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Опис
Резюме:Ефективність локального кріовпливу на патологічну ділянку тканини залежить від значень досягнутої температури на конкретній глибині. У даному дослідженні представлено результати порівняльного аналізу динаміки змін температури за показниками комплексу вимірювального інтраопераційного термопарного чотириканального «КВІТ-4» на дискретних глибинах 3, 8, 13 та 18 мм. На експериментальній моделі печінки свині за умов відсутності спланхнічного кровотоку нами проведено два послідовні цикли локальної кріодії з попереднім введенням у паренхіму печінки дистильо- ваної води (основна група) та без введення (контрольна група). Середня температура у тканині печінки тварин основ- ної групи на глибині 3 мм від робочої поверхні кріоаплікатора наприкінці 10-ї хвилини другого циклу кріовпливу була на 36 градусів нижчою, ніж у контрольній (–85,2 та –49,2°С відповідно); на глибині 8 мм – нижчою на 52,5 градуса (–61,1 та –8,5°С відповідно); на глибині 13 мм – нижчою на 51,5 градуса (–59,5 та –3,0°С відповідно), на глибині 18 мм – нижчою на 40,4 градуси (–40,5 та –0,1°С відповідно). Введення дистильованої води в біологічну тканину за 5 хв до початку локального кріовпливу посилювало його ефективність, про що свідчило досягнення більш низьких температур у найбільш віддалених від робочої поверхні кріоаплікатора ділянках.