Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора

Для пошуку шляхів тривалого зберігання біосенсорів за допомогою низьких температур вивчено вплив заморожування—відігрівання з різними швидкостями охолодження на структурний стан глюкозооксидази. Щоб запобігти втраті властивостей ферменту у процесі низькотемпературно­ го зберігання застосовано такі к...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2006
Автори: Грищенко, В.І., Нардід, О.А., Розанова, К.Д., Щетинський, М.І., Науменко, Є.Й., Дзядевич, С.В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 2006
Назва видання:Біополімери і клітина
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/156586
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора / В.І. Грищенко, О.А. Нардід, К.Д. Розанова, М.І. Щетинський, Є.Й. Науменко, С.В. Дзядевич // Біополімери і клітина. — 2006. — Т. 22, № 3. — С. 236-242. — Бібліогр.: 11 назв. — укр., англ.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-156586
record_format dspace
spelling irk-123456789-1565862019-06-19T01:28:56Z Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора Грищенко, В.І. Нардід, О.А. Розанова, К.Д. Щетинський, М.І. Науменко, Є.Й. Дзядевич, С.В. Біоорганічна хімія Для пошуку шляхів тривалого зберігання біосенсорів за допомогою низьких температур вивчено вплив заморожування—відігрівання з різними швидкостями охолодження на структурний стан глюкозооксидази. Щоб запобігти втраті властивостей ферменту у процесі низькотемпературно­ го зберігання застосовано такі кріопротекторш гліцерин, 1, 2-пропандіол і ДМСО. Гліцерин і 1, 2-пропандіол виявилися придатнішими для низькотемпературного зберігання глюкозооксидазного сенсора, що дало змогу не лише забезпечити збереження білкової частини біосенсора, а й не порушити захисного шару поверхні біосенсора. The effect of freeze-thawing with various cooling rates on structural state of glucose oxidase using low temperatures has been studied for searching the ways of long-term preservation of biosensors. Such cryoprotectors as glycerol, 1,2-propane diol and DMSO were used for complete preservation of the enzyme properties in the process of low temperature preservation. The glycerol and 1,2-propane diol proved to be the most suitable for low temperature preservation of the glucose oxidase sensor that enabled to protect not only the protein part of biosensor but the biosensor protective surface as well. Для поиска путей длительного хранения биосенсоров при помощи низких температур изучено влияние замораживания— оттаивания с разными скоростями охлаждения на структур­ное состояние глюкозооксидази. Чтобы избежать утраты свойств фермента в процессе низкотемпературного хранения использованы следующие криопротекторы: глииерин, 1, 2-пропандиол и ДМСО. Глииерин и 1, 2-пропандиол оказались более пригодными для низкотемпературного хранения глюкозооксидазного сенсора, что дало возможность не только уберечь белковую часть біосенсора, но и не нарушить защитного слоя поверхности биосенсора. 2006 Article Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора / В.І. Грищенко, О.А. Нардід, К.Д. Розанова, М.І. Щетинський, Є.Й. Науменко, С.В. Дзядевич // Біополімери і клітина. — 2006. — Т. 22, № 3. — С. 236-242. — Бібліогр.: 11 назв. — укр., англ. 0233-7657 DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.000736 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/156586 577.152.1:57.043 uk Біополімери і клітина Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Біоорганічна хімія
Біоорганічна хімія
spellingShingle Біоорганічна хімія
Біоорганічна хімія
Грищенко, В.І.
Нардід, О.А.
Розанова, К.Д.
Щетинський, М.І.
Науменко, Є.Й.
Дзядевич, С.В.
Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора
Біополімери і клітина
description Для пошуку шляхів тривалого зберігання біосенсорів за допомогою низьких температур вивчено вплив заморожування—відігрівання з різними швидкостями охолодження на структурний стан глюкозооксидази. Щоб запобігти втраті властивостей ферменту у процесі низькотемпературно­ го зберігання застосовано такі кріопротекторш гліцерин, 1, 2-пропандіол і ДМСО. Гліцерин і 1, 2-пропандіол виявилися придатнішими для низькотемпературного зберігання глюкозооксидазного сенсора, що дало змогу не лише забезпечити збереження білкової частини біосенсора, а й не порушити захисного шару поверхні біосенсора.
format Article
author Грищенко, В.І.
Нардід, О.А.
Розанова, К.Д.
Щетинський, М.І.
Науменко, Є.Й.
Дзядевич, С.В.
author_facet Грищенко, В.І.
Нардід, О.А.
Розанова, К.Д.
Щетинський, М.І.
Науменко, Є.Й.
Дзядевич, С.В.
author_sort Грищенко, В.І.
title Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора
title_short Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора
title_full Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора
title_fullStr Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора
title_full_unstemmed Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора
title_sort низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора
publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
publishDate 2006
topic_facet Біоорганічна хімія
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/156586
citation_txt Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора / В.І. Грищенко, О.А. Нардід, К.Д. Розанова, М.І. Щетинський, Є.Й. Науменко, С.В. Дзядевич // Біополімери і клітина. — 2006. — Т. 22, № 3. — С. 236-242. — Бібліогр.: 11 назв. — укр., англ.
series Біополімери і клітина
work_keys_str_mv AT griŝenkoví nizʹkotemperaturnastabílízacíâglûkozooksidazivskladíbíologíčnogosensora
AT nardídoa nizʹkotemperaturnastabílízacíâglûkozooksidazivskladíbíologíčnogosensora
AT rozanovakd nizʹkotemperaturnastabílízacíâglûkozooksidazivskladíbíologíčnogosensora
AT ŝetinsʹkijmí nizʹkotemperaturnastabílízacíâglûkozooksidazivskladíbíologíčnogosensora
AT naumenkoêj nizʹkotemperaturnastabílízacíâglûkozooksidazivskladíbíologíčnogosensora
AT dzâdevičsv nizʹkotemperaturnastabílízacíâglûkozooksidazivskladíbíologíčnogosensora
first_indexed 2023-05-20T17:50:15Z
last_indexed 2023-05-20T17:50:15Z
_version_ 1796154207485558784