Lysozyme interaction with liposomes: thermodynamics of binding

Using the method of competitive analysis the interaction of lysozyme with liposomes composed of phosphatidyicholine and diphosphatidylglycerot has been studied. In terms of the lattice and continuum models of large ligand adsorption to membrane thermodynamic parameters for the protein-lipid complexe...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:1999
Автор: Gorbenko, G.P.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 1999
Назва видання:Биополимеры и клетка
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/156821
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Lysozyme interaction with liposomes: thermodynamics of binding / G.P. Gorbenko // Биополимеры и клетка. — 1999. — Т. 15, № 6. — С. 481-486. — Бібліогр.: 19 назв. — англ.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-156821
record_format dspace
spelling irk-123456789-1568212019-07-05T17:13:30Z Lysozyme interaction with liposomes: thermodynamics of binding Gorbenko, G.P. Структура и функции биополимеров Using the method of competitive analysis the interaction of lysozyme with liposomes composed of phosphatidyicholine and diphosphatidylglycerot has been studied. In terms of the lattice and continuum models of large ligand adsorption to membrane thermodynamic parameters for the protein-lipid complexes have been estimated. Lysozyme binding to liposomes containing more than 25 mot % of DPG has been found to be characterized by the positive cooperativity, originating, presumably, from the self-association of the bound protein. Методом конкурентного аналізу досліджували взаємодію лізо­циму з ліпосомами, сформованими з фосфатидилхоліну та діфосфатидилгліцерину. У рамках решіткових та континуаль­них моделей адсорбції великих лігандів на поверхні зроблено оцінку термодинамічних параметрів утворення білок-ліпідних комплексів. Встановлено, іар взаємодія білка з ліпосомами, у яких частка дифосфатидил гліцерину складає понад 25 мол%, характеризується позитивною кооперативністю, яка може бути зумовлена самоасоціаиією молекул зв'язаного білка. Методом конкурентного анализа исследовано взаимодействие лизоцима с липосомами, состоящими из смесей фосфатидил-холина с дифосфатидил глицерином. В рамках решеточных и континуальных моделей адсорбции больших лигандов на поверхности оценены термодинамические параметры образова­ния белок-липидных комплексов. Установлено, что при содержании дифосфатидил глицерина, превышающем 25 мол% взаимодействие лизоцима с липидным бислоем характеризуется положительной кооперативностью, обусловленной, по-видимо­му, самоассоциацией молекул связанного белка. 1999 Article Lysozyme interaction with liposomes: thermodynamics of binding / G.P. Gorbenko // Биополимеры и клетка. — 1999. — Т. 15, № 6. — С. 481-486. — Бібліогр.: 19 назв. — англ. 0233-7657 DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.000542 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/156821 577.37 en Биополимеры и клетка Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language English
topic Структура и функции биополимеров
Структура и функции биополимеров
spellingShingle Структура и функции биополимеров
Структура и функции биополимеров
Gorbenko, G.P.
Lysozyme interaction with liposomes: thermodynamics of binding
Биополимеры и клетка
description Using the method of competitive analysis the interaction of lysozyme with liposomes composed of phosphatidyicholine and diphosphatidylglycerot has been studied. In terms of the lattice and continuum models of large ligand adsorption to membrane thermodynamic parameters for the protein-lipid complexes have been estimated. Lysozyme binding to liposomes containing more than 25 mot % of DPG has been found to be characterized by the positive cooperativity, originating, presumably, from the self-association of the bound protein.
format Article
author Gorbenko, G.P.
author_facet Gorbenko, G.P.
author_sort Gorbenko, G.P.
title Lysozyme interaction with liposomes: thermodynamics of binding
title_short Lysozyme interaction with liposomes: thermodynamics of binding
title_full Lysozyme interaction with liposomes: thermodynamics of binding
title_fullStr Lysozyme interaction with liposomes: thermodynamics of binding
title_full_unstemmed Lysozyme interaction with liposomes: thermodynamics of binding
title_sort lysozyme interaction with liposomes: thermodynamics of binding
publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
publishDate 1999
topic_facet Структура и функции биополимеров
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/156821
citation_txt Lysozyme interaction with liposomes: thermodynamics of binding / G.P. Gorbenko // Биополимеры и клетка. — 1999. — Т. 15, № 6. — С. 481-486. — Бібліогр.: 19 назв. — англ.
series Биополимеры и клетка
work_keys_str_mv AT gorbenkogp lysozymeinteractionwithliposomesthermodynamicsofbinding
first_indexed 2023-05-20T17:50:38Z
last_indexed 2023-05-20T17:50:38Z
_version_ 1796154220609536000