Харчування ольвіополітів: традиції Середземномор’я і понтійська специфіка
Стаття присвячена аналізу раціону мешканців Ольвійського полісу, як регіонального варіанту загальноеллінського. Розглядаються специфічні елементи місцевої дієти. Судячи з наявних даних, мешканці Нижнього Побужжя споживали менше ячмінних каш і коржів, та більше – пшеничного хліба та пшоняних каш,...
Збережено в:
Дата: | 2017 |
---|---|
Автор: | |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інституту історії України НАН України
2017
|
Назва видання: | Соціум. Альманах соціальної історії |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159004 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Харчування ольвіополітів: традиції Середземномор’я і понтійська специфіка / О. Одрін // Соціум. Альманах соціальної історії. — 2017. — Вип. 13-14. — С. 263–286. — Бібліогр.: 127 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of UkraineРезюме: | Стаття присвячена аналізу раціону мешканців Ольвійського полісу, як регіонального
варіанту загальноеллінського. Розглядаються специфічні елементи місцевої дієти.
Судячи з наявних даних, мешканці Нижнього Побужжя споживали менше ячмінних
каш і коржів, та більше – пшеничного хліба та пшоняних каш, аніж мешканці Балканської Греції. Ольвіополіти споживали менше зернобобових, натомість набагато
більше м’яса, аніж жителі метрополії. Важливою складовою місцевої дієти були страви з
цінних видів риб, таких як осетрові, соми, судаки тощо, які майже не зустрічались у
басейні Егейського моря. І лише у сегменті алкогольних напоїв ольвійська дієта нічим
особливим не відрізнялася від середземноморської.
Ольвійська кухня, як складова культури повсякдення, була додатковим підтвердженням гнучкості і пластичності античної культури, здатної успішно пристосовуватись
до нових географічних та культурних умов. |
---|