Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів

Шляхом гібридизації отримано нові лінії озимої м’якої пшениці, що містять рідкісні алелі Gli-Glu, алель Glu-B1al, гени від родича пшениці Aegilops cylindrica. Проаналізовано генотип досліджених ліній за локусами запасних білків із використанням SDS-електрофорезу високомолекулярних субодиниць глютені...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2014
Автори: Моргун, В.В., Тарасюк, О.І., Починок, В.М., Рибалка, О.І.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України 2014
Назва видання:Физиология растений и генетика
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159438
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів / В.В. Моргун, О.І. Тарасюк, В.М. Починок, О.І. Рибалка // Физиология растений и генетика. — 2014. — Т. 46, № 4. — С. 302-309. — Бібліогр.: 15 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-159438
record_format dspace
spelling irk-123456789-1594382019-10-04T01:25:51Z Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів Моргун, В.В. Тарасюк, О.І. Починок, В.М. Рибалка, О.І. Шляхом гібридизації отримано нові лінії озимої м’якої пшениці, що містять рідкісні алелі Gli-Glu, алель Glu-B1al, гени від родича пшениці Aegilops cylindrica. Проаналізовано генотип досліджених ліній за локусами запасних білків із використанням SDS-електрофорезу високомолекулярних субодиниць глютенінів. У результаті порівняння із сортами-стандартами показників якості зерна та хлібопекарських властивостей борошна отриманих ліній виявлено унікальні за якістю зерна і хлібопекарськими властивостями форми, які є цінним селекційним матеріалом. Ці лінії можуть бути використані при створенні нових екстрасильних сортів пшениці з відмінними хлібопекарськими властивостями. Путем гибридизации получены новые линии озимой мягкой пшеницы, содержащие редкие аллели Gli-Glu, aллель Glu-B1al, гены от родственника пшеницы Aegilops cylindrica. Проанализированы генотипы исследованных линий по локусам запасных белков с использованием SDS-электрофореза высокомолекулярных субъединиц глютенинов. В результате сравнения с сортами-стандартами показателей качества зерна и хлебопекарных свойств муки полученных линий обнаружены уникальные по качеству зерна и хлебопекарным свойствам формы, которые являются ценным селекционным материалом. Эти линии могут быть использованы при создании новых экстрасильных сортов пшеницы с отличными хлебопекарными свойствами. By hybridization there were obtained the new lines of winter wheat containing rare Gli-Glu-alleles, Glu-B1al allele, genes from wheat relative Aegilops cylindrica. The studied lines genotypes have been analyzed for storage proteins loci using SDS-electrophoresis of glutenin HMW subunits. As a result of comparison of obtained lines to standard varieties by indices of grain quality and baking properties of flour there were found unique by grain quality and baking properties forms that are the valuable breeding material. These lines can be used on creation of new superior-quality wheat varieties with excellent baking properties. 2014 Article Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів / В.В. Моргун, О.І. Тарасюк, В.М. Починок, О.І. Рибалка // Физиология растений и генетика. — 2014. — Т. 46, № 4. — С. 302-309. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. 2308-7099 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159438 575.113.2:664.71.11 uk Физиология растений и генетика Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
description Шляхом гібридизації отримано нові лінії озимої м’якої пшениці, що містять рідкісні алелі Gli-Glu, алель Glu-B1al, гени від родича пшениці Aegilops cylindrica. Проаналізовано генотип досліджених ліній за локусами запасних білків із використанням SDS-електрофорезу високомолекулярних субодиниць глютенінів. У результаті порівняння із сортами-стандартами показників якості зерна та хлібопекарських властивостей борошна отриманих ліній виявлено унікальні за якістю зерна і хлібопекарськими властивостями форми, які є цінним селекційним матеріалом. Ці лінії можуть бути використані при створенні нових екстрасильних сортів пшениці з відмінними хлібопекарськими властивостями.
format Article
author Моргун, В.В.
Тарасюк, О.І.
Починок, В.М.
Рибалка, О.І.
spellingShingle Моргун, В.В.
Тарасюк, О.І.
Починок, В.М.
Рибалка, О.І.
Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів
Физиология растений и генетика
author_facet Моргун, В.В.
Тарасюк, О.І.
Починок, В.М.
Рибалка, О.І.
author_sort Моргун, В.В.
title Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів
title_short Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів
title_full Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів
title_fullStr Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів
title_full_unstemmed Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів
title_sort унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями gli/glu-локусів
publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
publishDate 2014
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159438
citation_txt Унікальні за хлібопекарською якістю зерна селекційні лінії пшениці з рідкісними алелями Gli/Glu-локусів / В.В. Моргун, О.І. Тарасюк, В.М. Починок, О.І. Рибалка // Физиология растений и генетика. — 2014. — Т. 46, № 4. — С. 302-309. — Бібліогр.: 15 назв. — укр.
series Физиология растений и генетика
work_keys_str_mv AT morgunvv uníkalʹnízahlíbopekarsʹkoûâkístûzernaselekcíjnílíníípšenicízrídkísnimialelâmigliglulokusív
AT tarasûkoí uníkalʹnízahlíbopekarsʹkoûâkístûzernaselekcíjnílíníípšenicízrídkísnimialelâmigliglulokusív
AT počinokvm uníkalʹnízahlíbopekarsʹkoûâkístûzernaselekcíjnílíníípšenicízrídkísnimialelâmigliglulokusív
AT ribalkaoí uníkalʹnízahlíbopekarsʹkoûâkístûzernaselekcíjnílíníípšenicízrídkísnimialelâmigliglulokusív
first_indexed 2023-05-20T17:57:29Z
last_indexed 2023-05-20T17:57:29Z
_version_ 1796154484403994624