Потенційна мутагенна дія копчених м’ясопродуктів
Коротко висвітлена проблема контамінації м’ясопродуктів при їхньому копченні. Розглядаються два типи копчення: традиційне - коптильним димом, і бездимне – коптильними препаратами. Наводяться дані з потенційної мутагенної і канцерогенної дії копчених продуктів, коптильних препаратів і конденсатів...
Збережено в:
Дата: | 2009 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
2009
|
Назва видання: | Фактори експериментальної еволюції організмів |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/176849 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Потенційна мутагенна дія копчених м’ясопродуктів / Д.Л. Ткачова, О.М. Дуган // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2009. — Т. 7. — С. 310-315. — Бібліогр.: 20 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-176849 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-1768492021-02-09T01:28:00Z Потенційна мутагенна дія копчених м’ясопродуктів Ткачова, Д.Л. Дуган, О.М. Генетика людини та медична генетика Коротко висвітлена проблема контамінації м’ясопродуктів при їхньому копченні. Розглядаються два типи копчення: традиційне - коптильним димом, і бездимне – коптильними препаратами. Наводяться дані з потенційної мутагенної і канцерогенної дії копчених продуктів, коптильних препаратів і конденсатів коптильного диму та дані по вмісту в них бенз(а)пірену та інших поліциклічних ароматичних вуглеводнів. Коротко освещена проблема контаминации мясопродуктов при их копчении. Рассматриваются два типа копчения: традиционное – коптильным дымом, и бездымное – коптильными препаратами. Приводятся данные по потенциальному мутагенному и канцерогенному действию копченых продуктов, коптильных препаратов и конденсатов коптильного дыма и данные по содержанию в них бенз(а)пирена и других полициклических ароматических углеводородов. The problem of meat products contamination during their smoking has been briefly reported. Two types of smoking have been discussed: traditional smoking and smoking with using smoke flavourings. The data concerning potential mutagenic and carcinogenic activity of smoked products, smoke flavourings and wood smoke condensates have been cited. Additionally there is information about the contents of benzo(a)pyrene and other polycyclic aromatic hydrocarbons in mentioned samples. 2009 Article Потенційна мутагенна дія копчених м’ясопродуктів / Д.Л. Ткачова, О.М. Дуган // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2009. — Т. 7. — С. 310-315. — Бібліогр.: 20 назв. — укр. 2219-3782 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/176849 uk Фактори експериментальної еволюції організмів Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Генетика людини та медична генетика Генетика людини та медична генетика |
spellingShingle |
Генетика людини та медична генетика Генетика людини та медична генетика Ткачова, Д.Л. Дуган, О.М. Потенційна мутагенна дія копчених м’ясопродуктів Фактори експериментальної еволюції організмів |
description |
Коротко висвітлена проблема контамінації м’ясопродуктів при їхньому копченні.
Розглядаються два типи копчення: традиційне - коптильним димом, і бездимне –
коптильними препаратами. Наводяться дані з потенційної мутагенної і канцерогенної
дії копчених продуктів, коптильних препаратів і конденсатів коптильного диму та дані
по вмісту в них бенз(а)пірену та інших поліциклічних ароматичних вуглеводнів. |
format |
Article |
author |
Ткачова, Д.Л. Дуган, О.М. |
author_facet |
Ткачова, Д.Л. Дуган, О.М. |
author_sort |
Ткачова, Д.Л. |
title |
Потенційна мутагенна дія копчених м’ясопродуктів |
title_short |
Потенційна мутагенна дія копчених м’ясопродуктів |
title_full |
Потенційна мутагенна дія копчених м’ясопродуктів |
title_fullStr |
Потенційна мутагенна дія копчених м’ясопродуктів |
title_full_unstemmed |
Потенційна мутагенна дія копчених м’ясопродуктів |
title_sort |
потенційна мутагенна дія копчених м’ясопродуктів |
publisher |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
publishDate |
2009 |
topic_facet |
Генетика людини та медична генетика |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/176849 |
citation_txt |
Потенційна мутагенна дія копчених м’ясопродуктів / Д.Л. Ткачова, О.М. Дуган // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2009. — Т. 7. — С. 310-315. — Бібліогр.: 20 назв. — укр. |
series |
Фактори експериментальної еволюції організмів |
work_keys_str_mv |
AT tkačovadl potencíjnamutagennadíâkopčenihmâsoproduktív AT duganom potencíjnamutagennadíâkopčenihmâsoproduktív |
first_indexed |
2023-10-18T22:42:15Z |
last_indexed |
2023-10-18T22:42:15Z |
_version_ |
1796156213854994432 |