2025-02-22T17:18:49-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: Query fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22irk-123456789-178138%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-22T17:18:49-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: => GET http://localhost:8983/solr/biblio/select?fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22irk-123456789-178138%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-22T17:18:49-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: <= 200 OK
2025-02-22T17:18:49-05:00 DEBUG: Deserialized SOLR response

Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні

Встановлено, що у рослинах озимої пшениці в процесі загартування відбувається збільшення вмісту пероксиду водню та зростання активності супероксидисмутази і каталази. Активність останнього ферменту збільшується меншою мірою, ніж активність супероксидисмутази. Найбільша активація цих ферментів та...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Майор, П.С., Захарова, В.П., Великожон, Л.Г.
Format: Article
Language:Ukrainian
Published: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 2008
Series:Фактори експериментальної еволюції організмів
Subjects:
Online Access:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178138
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id irk-123456789-178138
record_format dspace
spelling irk-123456789-1781382021-02-19T01:26:44Z Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні Майор, П.С. Захарова, В.П. Великожон, Л.Г. Аналіз і оцінка генетичних ресурсів Встановлено, що у рослинах озимої пшениці в процесі загартування відбувається збільшення вмісту пероксиду водню та зростання активності супероксидисмутази і каталази. Активність останнього ферменту збільшується меншою мірою, ніж активність супероксидисмутази. Найбільша активація цих ферментів та збільшення вмісту пероксиду водню відзначені при проходженні рослинами другої фази загартування та при подальшому підвищенні температури до низьких позитивних значень. Установлено, что в растениях озимой пшеницы в процессе закаливания происходит увеличение содержания пероксида водорода и повышение активности супероксид- дисмутазы и каталазы. Активность последнего фермента возрастает в меньшей степени, чем активность супероксиддисмутазы. Наибольшая активация этих ферментов и увеличение содержания пероксида водорода отмечены при прохождении растениями второй фазы закаливания и при последующем увеличении температуры до низких положительных значений. It was shown that the increase in the level of hydrogen peroxide and in activities of catalase and superoxide dismutase occurs in winter wheat plants during cold acclimation. Superoxide dismutase exhibited more significant increase in the activity compared to catalase. The activation of these enzymes and the content of hydrogen peroxide in plants were highest during second phase hardening and the following return of temperature to subzero values. 2008 Article Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні / П.С. Майор, В.П. Захарова, Л.Г. Великожон // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2008. — Т. 5. — С. 83-88. — Бібліогр.: 19 назв. — укр. 2219-3782 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178138 uk Фактори експериментальної еволюції організмів Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Аналіз і оцінка генетичних ресурсів
Аналіз і оцінка генетичних ресурсів
spellingShingle Аналіз і оцінка генетичних ресурсів
Аналіз і оцінка генетичних ресурсів
Майор, П.С.
Захарова, В.П.
Великожон, Л.Г.
Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні
Фактори експериментальної еволюції організмів
description Встановлено, що у рослинах озимої пшениці в процесі загартування відбувається збільшення вмісту пероксиду водню та зростання активності супероксидисмутази і каталази. Активність останнього ферменту збільшується меншою мірою, ніж активність супероксидисмутази. Найбільша активація цих ферментів та збільшення вмісту пероксиду водню відзначені при проходженні рослинами другої фази загартування та при подальшому підвищенні температури до низьких позитивних значень.
format Article
author Майор, П.С.
Захарова, В.П.
Великожон, Л.Г.
author_facet Майор, П.С.
Захарова, В.П.
Великожон, Л.Г.
author_sort Майор, П.С.
title Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні
title_short Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні
title_full Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні
title_fullStr Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні
title_full_unstemmed Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні
title_sort зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні
publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
publishDate 2008
topic_facet Аналіз і оцінка генетичних ресурсів
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178138
citation_txt Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні / П.С. Майор, В.П. Захарова, Л.Г. Великожон // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2008. — Т. 5. — С. 83-88. — Бібліогр.: 19 назв. — укр.
series Фактори експериментальної еволюції організмів
work_keys_str_mv AT majorps zmínavmístuperoksiduvodnûtaaktivnostísuperoksiddismutaziíkatalaziuroslinahríznihsortívozimoípšenicíprizagartuvanní
AT zaharovavp zmínavmístuperoksiduvodnûtaaktivnostísuperoksiddismutaziíkatalaziuroslinahríznihsortívozimoípšenicíprizagartuvanní
AT velikožonlg zmínavmístuperoksiduvodnûtaaktivnostísuperoksiddismutaziíkatalaziuroslinahríznihsortívozimoípšenicíprizagartuvanní
first_indexed 2023-10-18T22:45:22Z
last_indexed 2023-10-18T22:45:22Z
_version_ 1796156346753613824