2025-02-22T17:18:49-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: Query fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22irk-123456789-178138%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-22T17:18:49-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: => GET http://localhost:8983/solr/biblio/select?fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22irk-123456789-178138%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-22T17:18:49-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: <= 200 OK
2025-02-22T17:18:49-05:00 DEBUG: Deserialized SOLR response
Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні
Встановлено, що у рослинах озимої пшениці в процесі загартування відбувається збільшення вмісту пероксиду водню та зростання активності супероксидисмутази і каталази. Активність останнього ферменту збільшується меншою мірою, ніж активність супероксидисмутази. Найбільша активація цих ферментів та...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | Ukrainian |
Published: |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
2008
|
Series: | Фактори експериментальної еволюції організмів |
Subjects: | |
Online Access: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178138 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
irk-123456789-178138 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-1781382021-02-19T01:26:44Z Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні Майор, П.С. Захарова, В.П. Великожон, Л.Г. Аналіз і оцінка генетичних ресурсів Встановлено, що у рослинах озимої пшениці в процесі загартування відбувається збільшення вмісту пероксиду водню та зростання активності супероксидисмутази і каталази. Активність останнього ферменту збільшується меншою мірою, ніж активність супероксидисмутази. Найбільша активація цих ферментів та збільшення вмісту пероксиду водню відзначені при проходженні рослинами другої фази загартування та при подальшому підвищенні температури до низьких позитивних значень. Установлено, что в растениях озимой пшеницы в процессе закаливания происходит увеличение содержания пероксида водорода и повышение активности супероксид- дисмутазы и каталазы. Активность последнего фермента возрастает в меньшей степени, чем активность супероксиддисмутазы. Наибольшая активация этих ферментов и увеличение содержания пероксида водорода отмечены при прохождении растениями второй фазы закаливания и при последующем увеличении температуры до низких положительных значений. It was shown that the increase in the level of hydrogen peroxide and in activities of catalase and superoxide dismutase occurs in winter wheat plants during cold acclimation. Superoxide dismutase exhibited more significant increase in the activity compared to catalase. The activation of these enzymes and the content of hydrogen peroxide in plants were highest during second phase hardening and the following return of temperature to subzero values. 2008 Article Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні / П.С. Майор, В.П. Захарова, Л.Г. Великожон // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2008. — Т. 5. — С. 83-88. — Бібліогр.: 19 назв. — укр. 2219-3782 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178138 uk Фактори експериментальної еволюції організмів Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Аналіз і оцінка генетичних ресурсів Аналіз і оцінка генетичних ресурсів |
spellingShingle |
Аналіз і оцінка генетичних ресурсів Аналіз і оцінка генетичних ресурсів Майор, П.С. Захарова, В.П. Великожон, Л.Г. Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні Фактори експериментальної еволюції організмів |
description |
Встановлено, що у рослинах озимої пшениці в процесі загартування відбувається
збільшення вмісту пероксиду водню та зростання активності супероксидисмутази і
каталази. Активність останнього ферменту збільшується меншою мірою, ніж
активність супероксидисмутази. Найбільша активація цих ферментів та збільшення
вмісту пероксиду водню відзначені при проходженні рослинами другої фази
загартування та при подальшому підвищенні температури до низьких позитивних
значень. |
format |
Article |
author |
Майор, П.С. Захарова, В.П. Великожон, Л.Г. |
author_facet |
Майор, П.С. Захарова, В.П. Великожон, Л.Г. |
author_sort |
Майор, П.С. |
title |
Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні |
title_short |
Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні |
title_full |
Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні |
title_fullStr |
Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні |
title_full_unstemmed |
Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні |
title_sort |
зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні |
publisher |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
publishDate |
2008 |
topic_facet |
Аналіз і оцінка генетичних ресурсів |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178138 |
citation_txt |
Зміна вмісту пероксиду водню та активності супероксиддисмутази і каталази у рослинах різних сортів озимої пшениці при загартуванні / П.С. Майор, В.П. Захарова, Л.Г. Великожон // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2008. — Т. 5. — С. 83-88. — Бібліогр.: 19 назв. — укр. |
series |
Фактори експериментальної еволюції організмів |
work_keys_str_mv |
AT majorps zmínavmístuperoksiduvodnûtaaktivnostísuperoksiddismutaziíkatalaziuroslinahríznihsortívozimoípšenicíprizagartuvanní AT zaharovavp zmínavmístuperoksiduvodnûtaaktivnostísuperoksiddismutaziíkatalaziuroslinahríznihsortívozimoípšenicíprizagartuvanní AT velikožonlg zmínavmístuperoksiduvodnûtaaktivnostísuperoksiddismutaziíkatalaziuroslinahríznihsortívozimoípšenicíprizagartuvanní |
first_indexed |
2023-10-18T22:45:22Z |
last_indexed |
2023-10-18T22:45:22Z |
_version_ |
1796156346753613824 |