Вплив хітозану на ріст і розвиток калюсних культур м’якої пшениці
Досліджено вплив хітозану на ріст та розвиток калюсної тканини пшениці. Показано, що процеси морфогенезу залежать від концентрації полісахариду в поживному середовищі і його молекулярної маси. Хітозан з молекулярною масою 10 кДа виявився більш ефективним порівняно з препаратом більш високої молек...
Збережено в:
Дата: | 2008 |
---|---|
Автори: | , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
2008
|
Назва видання: | Фактори експериментальної еволюції організмів |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178226 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Вплив хітозану на ріст і розвиток калюсних культур м’якої пшениці / А.В. Бавол, О.В. Дубровна, І.І. Лялько // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2008. — Т. 5. — С. 206-210. — Бібліогр.: 11 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-178226 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-1782262021-02-19T01:27:20Z Вплив хітозану на ріст і розвиток калюсних культур м’якої пшениці Бавол, А.В. Дубровна, О.В. Лялько, І.І. Технології in vitro: проблеми та перспективи Досліджено вплив хітозану на ріст та розвиток калюсної тканини пшениці. Показано, що процеси морфогенезу залежать від концентрації полісахариду в поживному середовищі і його молекулярної маси. Хітозан з молекулярною масою 10 кДа виявився більш ефективним порівняно з препаратом більш високої молекулярної маси (100 кДа). Низькомолекулярний хітозан (10 кДа) має здатність стимулювати ріст калюсних культур та регенерацію пагонів у концентрації 25 мкг/мл. Исследовано влияние хитозана на рост и развитие каллусной ткани пшеницы. Показано, что процессы морфогенеза зависят от концентрации полисахарида в питательной среде и его молекулярной масы. Хитозан с молекулярной массой 10 кДа оказался более эффективным в сравнении с препаратом с большей молекулярной массой (100 кДа). Низкомолекулярный хитозан (10 кДа) имеет способность стимулировать рост каллусных культур и регенерацию побегов в концентрації 25 мкг/мл. The effect of chitosan on the growth and development of callus tissue of wheat was investigated. It is shown, that processes of morphogenesis depend on concentration of polysaccaharide in a nutrient medium and its molecular weight. Chitosan with molecular weight 10 kDa it has appeared more effective in comparison with a preparation high molecular weight (100 kDa ). Low-molecular chitosan (10 kDa ) has ability to stimulate growth callus cultures and regeneration of shoots in concentration 25 mkg/ml. 2008 Article Вплив хітозану на ріст і розвиток калюсних культур м’якої пшениці / А.В. Бавол, О.В. Дубровна, І.І. Лялько // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2008. — Т. 5. — С. 206-210. — Бібліогр.: 11 назв. — укр. 2219-3782 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178226 uk Фактори експериментальної еволюції організмів Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Технології in vitro: проблеми та перспективи Технології in vitro: проблеми та перспективи |
spellingShingle |
Технології in vitro: проблеми та перспективи Технології in vitro: проблеми та перспективи Бавол, А.В. Дубровна, О.В. Лялько, І.І. Вплив хітозану на ріст і розвиток калюсних культур м’якої пшениці Фактори експериментальної еволюції організмів |
description |
Досліджено вплив хітозану на ріст та розвиток калюсної тканини пшениці.
Показано, що процеси морфогенезу залежать від концентрації полісахариду в
поживному середовищі і його молекулярної маси. Хітозан з молекулярною масою 10
кДа виявився більш ефективним порівняно з препаратом більш високої молекулярної маси (100 кДа). Низькомолекулярний хітозан (10 кДа) має здатність стимулювати ріст
калюсних культур та регенерацію пагонів у концентрації 25 мкг/мл. |
format |
Article |
author |
Бавол, А.В. Дубровна, О.В. Лялько, І.І. |
author_facet |
Бавол, А.В. Дубровна, О.В. Лялько, І.І. |
author_sort |
Бавол, А.В. |
title |
Вплив хітозану на ріст і розвиток калюсних культур м’якої пшениці |
title_short |
Вплив хітозану на ріст і розвиток калюсних культур м’якої пшениці |
title_full |
Вплив хітозану на ріст і розвиток калюсних культур м’якої пшениці |
title_fullStr |
Вплив хітозану на ріст і розвиток калюсних культур м’якої пшениці |
title_full_unstemmed |
Вплив хітозану на ріст і розвиток калюсних культур м’якої пшениці |
title_sort |
вплив хітозану на ріст і розвиток калюсних культур м’якої пшениці |
publisher |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
publishDate |
2008 |
topic_facet |
Технології in vitro: проблеми та перспективи |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178226 |
citation_txt |
Вплив хітозану на ріст і розвиток калюсних культур м’якої пшениці / А.В. Бавол, О.В. Дубровна, І.І. Лялько // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2008. — Т. 5. — С. 206-210. — Бібліогр.: 11 назв. — укр. |
series |
Фактори експериментальної еволюції організмів |
work_keys_str_mv |
AT bavolav vplivhítozanunarístírozvitokkalûsnihkulʹturmâkoípšenicí AT dubrovnaov vplivhítozanunarístírozvitokkalûsnihkulʹturmâkoípšenicí AT lâlʹkoíí vplivhítozanunarístírozvitokkalûsnihkulʹturmâkoípšenicí |
first_indexed |
2023-10-18T22:45:31Z |
last_indexed |
2023-10-18T22:45:31Z |
_version_ |
1796156357568626688 |