Морфологические обоснования эйрифагии овец
The author studied comparatively the taste threshold in sheep, goats and cattle. It is established that sheep possess a higher threshold of percepting «bitter» and «sour». The threshold of percepting «salt» in the sheep is higher than in cattle, but lower than in goats and the threshold of perceptin...
Збережено в:
Дата: | 1968 |
---|---|
Автор: | |
Формат: | Стаття |
Мова: | Russian |
Опубліковано: |
Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України
1968
|
Назва видання: | Вестник зоологии |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/186974 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Морфологические обоснования эйрифагии овец / Б.П. Игнатьев // Вестник зоологии. — 1968. — Т. 2, № 4. — С. 63-71. — Бібліогр.: 41 назв. — рос. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-186974 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-1869742022-12-04T01:26:13Z Морфологические обоснования эйрифагии овец Игнатьев, Б.П. Научные статьи The author studied comparatively the taste threshold in sheep, goats and cattle. It is established that sheep possess a higher threshold of percepting «bitter» and «sour». The threshold of percepting «salt» in the sheep is higher than in cattle, but lower than in goats and the threshold of percepting «sweet» is higher than in goats, but lower than in cattle. In the author's opinion, an explanation of this lies in topography and histological structure of taste nippels. In sheep the mushroom-like and roller-like nippels are covered with thick layer of keratinized cells of squamous epithelium and a number of taste boulbs in them is not more than 13. There is no leaf-like nippels in sheep. It may be assumed that euryphagy in sheep favoured their domestication and adaptation to human culture. 1968 Article Морфологические обоснования эйрифагии овец / Б.П. Игнатьев // Вестник зоологии. — 1968. — Т. 2, № 4. — С. 63-71. — Бібліогр.: 41 назв. — рос. 0084-5604 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/186974 59.1:636.32/38 ru Вестник зоологии Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Russian |
topic |
Научные статьи Научные статьи |
spellingShingle |
Научные статьи Научные статьи Игнатьев, Б.П. Морфологические обоснования эйрифагии овец Вестник зоологии |
description |
The author studied comparatively the taste threshold in sheep, goats and cattle. It is established that sheep possess a higher threshold of percepting «bitter» and «sour». The threshold of percepting «salt» in the sheep is higher than in cattle, but lower than in goats and the threshold of percepting «sweet» is higher than in goats, but lower than in cattle. In the author's opinion, an explanation of this lies in topography and histological structure of taste nippels. In sheep the mushroom-like and roller-like nippels are covered with thick layer of keratinized cells of squamous epithelium and a number of taste boulbs in them is not more than 13. There is no leaf-like nippels in sheep. It may be assumed that euryphagy in sheep favoured their domestication and adaptation to human culture. |
format |
Article |
author |
Игнатьев, Б.П. |
author_facet |
Игнатьев, Б.П. |
author_sort |
Игнатьев, Б.П. |
title |
Морфологические обоснования эйрифагии овец |
title_short |
Морфологические обоснования эйрифагии овец |
title_full |
Морфологические обоснования эйрифагии овец |
title_fullStr |
Морфологические обоснования эйрифагии овец |
title_full_unstemmed |
Морфологические обоснования эйрифагии овец |
title_sort |
морфологические обоснования эйрифагии овец |
publisher |
Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України |
publishDate |
1968 |
topic_facet |
Научные статьи |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/186974 |
citation_txt |
Морфологические обоснования эйрифагии овец / Б.П. Игнатьев // Вестник зоологии. — 1968. — Т. 2, № 4. — С. 63-71. — Бібліогр.: 41 назв. — рос. |
series |
Вестник зоологии |
work_keys_str_mv |
AT ignatʹevbp morfologičeskieobosnovaniâéjrifagiiovec |
first_indexed |
2023-10-18T23:04:59Z |
last_indexed |
2023-10-18T23:04:59Z |
_version_ |
1796157202289917952 |