Внесок елементів структури урожаю у формування рівня вмісту білка в зерні озимої пшениц

З допомогою шляхового аналізу встановлено, що з поміж дев’яти досліджуваних елементів структури врожаю у детермінації вмісту білка в зерні озимої пшениці провідну роль відіграють кількість зерна на головному колосі та маса зерна з рослини, причому прямі ефекти цих ознак різноспрямовані. Істотної рол...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2009
Автор: Лиса, Л.Л.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова 2009
Назва видання:Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18882
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Внесок елементів структури урожаю у формування рівня вмісту білка в зерні озимої пшениц / Л.Л. Лиса // Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів. — 2009. — Т. 7, № 1. — С. 58-65. — Бібліогр.: 20 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-18882
record_format dspace
spelling irk-123456789-188822013-02-13T02:47:45Z Внесок елементів структури урожаю у формування рівня вмісту білка в зерні озимої пшениц Лиса, Л.Л. Оригінальні статті З допомогою шляхового аналізу встановлено, що з поміж дев’яти досліджуваних елементів структури врожаю у детермінації вмісту білка в зерні озимої пшениці провідну роль відіграють кількість зерна на головному колосі та маса зерна з рослини, причому прямі ефекти цих ознак різноспрямовані. Істотної ролі висоти рослин не виявлено. При створенні високоврожайного сорту, який би характеризувався підвищеною білковістю, пропонується у схрещування включати форми, які б відзначались високою кількістю некрупних зерен. С помощью метода путевого анализа было установлено, что из девяти исследуемых элементов структуры урожая при детерминации содержания белка в зерне озимой пшеницы основную роль играет количество зёрен на главном колосе и масса зерна с растения, причём прямые эффекты этих признаков являются разнонаправленными. Существенной роли высоты растений не наблюдается. При создании высокоурожайного сорта, который бы характеризовался повышенным содержанием белка предлагается включать в скрещивание формы, отличающиеся высоким количеством некрупных зёрен. Using the method of path analysis, the author has observed that among nine investigated elements of the crop structure determining protein level in the winter grain the leading role is attributed to the number of grains in the main ear and their mass, the effects of these features having different directions. The dependence on the height of the plant has not been observed. It is suggested to include the grades with high number of medium-sized grains when creating highly productive grades with high protein content. 2009 Article Внесок елементів структури урожаю у формування рівня вмісту білка в зерні озимої пшениц / Л.Л. Лиса // Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів. — 2009. — Т. 7, № 1. — С. 58-65. — Бібліогр.: 20 назв. — укр. 1810-7834 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18882 633.11:575.1.2.577.112 uk Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Оригінальні статті
Оригінальні статті
spellingShingle Оригінальні статті
Оригінальні статті
Лиса, Л.Л.
Внесок елементів структури урожаю у формування рівня вмісту білка в зерні озимої пшениц
Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів
description З допомогою шляхового аналізу встановлено, що з поміж дев’яти досліджуваних елементів структури врожаю у детермінації вмісту білка в зерні озимої пшениці провідну роль відіграють кількість зерна на головному колосі та маса зерна з рослини, причому прямі ефекти цих ознак різноспрямовані. Істотної ролі висоти рослин не виявлено. При створенні високоврожайного сорту, який би характеризувався підвищеною білковістю, пропонується у схрещування включати форми, які б відзначались високою кількістю некрупних зерен.
format Article
author Лиса, Л.Л.
author_facet Лиса, Л.Л.
author_sort Лиса, Л.Л.
title Внесок елементів структури урожаю у формування рівня вмісту білка в зерні озимої пшениц
title_short Внесок елементів структури урожаю у формування рівня вмісту білка в зерні озимої пшениц
title_full Внесок елементів структури урожаю у формування рівня вмісту білка в зерні озимої пшениц
title_fullStr Внесок елементів структури урожаю у формування рівня вмісту білка в зерні озимої пшениц
title_full_unstemmed Внесок елементів структури урожаю у формування рівня вмісту білка в зерні озимої пшениц
title_sort внесок елементів структури урожаю у формування рівня вмісту білка в зерні озимої пшениц
publisher Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова
publishDate 2009
topic_facet Оригінальні статті
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18882
citation_txt Внесок елементів структури урожаю у формування рівня вмісту білка в зерні озимої пшениц / Л.Л. Лиса // Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів. — 2009. — Т. 7, № 1. — С. 58-65. — Бібліогр.: 20 назв. — укр.
series Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів
work_keys_str_mv AT lisall vnesokelementívstrukturiurožaûuformuvannârívnâvmístubílkavzerníozimoípšenic
first_indexed 2023-10-18T17:03:20Z
last_indexed 2023-10-18T17:03:20Z
_version_ 1796140562664914944