Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса

За допомогою тесту Еймса з метаболічною активацією та без неї визначено потенційну мутагенну дія неорганічної та органічної фракцій п’яти зразків сирокопчених ковбас. Отримані експериментальні дані свідчать про наявність у ковбасах хімічних речовин прямої і непрямої мутагенної дії, здатних індукуват...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2009
Автори: Ткачова, Д.Л., Дуган, О.М.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова 2009
Назва видання:Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18904
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса / Д.Л. Ткачова, О.М. Дуган // Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів. — 2009. — Т. 7, № 2. — С. 249-256. — Бібліогр.: 21 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-18904
record_format dspace
spelling irk-123456789-189042013-02-13T02:49:30Z Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса Ткачова, Д.Л. Дуган, О.М. Оригінальні статті За допомогою тесту Еймса з метаболічною активацією та без неї визначено потенційну мутагенну дія неорганічної та органічної фракцій п’яти зразків сирокопчених ковбас. Отримані експериментальні дані свідчать про наявність у ковбасах хімічних речовин прямої і непрямої мутагенної дії, здатних індукувати генні мутації за різними механізмами, а також речовин із токсичними властивостями відносно тест-організмів. При помощи теста Эймса с метаболической активацией и без таковой определена потенциальная мутагенная активность неорганической и органической фракций пяти образцов сырокопченых колбас. Полученные экспериментальные данные свидетельствуют о наличии в колбасах химических веществ, с одной стороны, способных индуцировать генные мутации с разными механизмами действия, с другой – прямого и непрямого действия, а также веществ с токсичными свойствами относительно тест-организмов. The organic and non-organic fractions of the five smoked sausage samples have been tested by means of Ames Salmonella/microsome assay for the potential genetic activity evaluation. Experimental data have shown existence of direct and non-direct mutagens, bactericidal substances and the chemical substances which are able to induce gene mutations with the different mechanisms of action. 2009 Article Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса / Д.Л. Ткачова, О.М. Дуган // Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів. — 2009. — Т. 7, № 2. — С. 249-256. — Бібліогр.: 21 назв. — укр. 1810-7834 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18904 575.224.4:579.253.4:637.524 uk Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Оригінальні статті
Оригінальні статті
spellingShingle Оригінальні статті
Оригінальні статті
Ткачова, Д.Л.
Дуган, О.М.
Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса
Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів
description За допомогою тесту Еймса з метаболічною активацією та без неї визначено потенційну мутагенну дія неорганічної та органічної фракцій п’яти зразків сирокопчених ковбас. Отримані експериментальні дані свідчать про наявність у ковбасах хімічних речовин прямої і непрямої мутагенної дії, здатних індукувати генні мутації за різними механізмами, а також речовин із токсичними властивостями відносно тест-організмів.
format Article
author Ткачова, Д.Л.
Дуган, О.М.
author_facet Ткачова, Д.Л.
Дуган, О.М.
author_sort Ткачова, Д.Л.
title Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса
title_short Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса
title_full Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса
title_fullStr Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса
title_full_unstemmed Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса
title_sort мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті еймса
publisher Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова
publishDate 2009
topic_facet Оригінальні статті
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18904
citation_txt Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса / Д.Л. Ткачова, О.М. Дуган // Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів. — 2009. — Т. 7, № 2. — С. 249-256. — Бібліогр.: 21 назв. — укр.
series Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів
work_keys_str_mv AT tkačovadl mutagennítatoksičnívlastivostíkomponentívdeâkihzrazkívkovbasnihvirobívutestíejmsa
AT duganom mutagennítatoksičnívlastivostíkomponentívdeâkihzrazkívkovbasnihvirobívutestíejmsa
first_indexed 2023-10-18T17:03:24Z
last_indexed 2023-10-18T17:03:24Z
_version_ 1796140565016870912