Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса
За допомогою тесту Еймса з метаболічною активацією та без неї визначено потенційну мутагенну дія неорганічної та органічної фракцій п’яти зразків сирокопчених ковбас. Отримані експериментальні дані свідчать про наявність у ковбасах хімічних речовин прямої і непрямої мутагенної дії, здатних індукуват...
Збережено в:
Дата: | 2009 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова
2009
|
Назва видання: | Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18904 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса / Д.Л. Ткачова, О.М. Дуган // Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів. — 2009. — Т. 7, № 2. — С. 249-256. — Бібліогр.: 21 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-18904 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-189042013-02-13T02:49:30Z Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса Ткачова, Д.Л. Дуган, О.М. Оригінальні статті За допомогою тесту Еймса з метаболічною активацією та без неї визначено потенційну мутагенну дія неорганічної та органічної фракцій п’яти зразків сирокопчених ковбас. Отримані експериментальні дані свідчать про наявність у ковбасах хімічних речовин прямої і непрямої мутагенної дії, здатних індукувати генні мутації за різними механізмами, а також речовин із токсичними властивостями відносно тест-організмів. При помощи теста Эймса с метаболической активацией и без таковой определена потенциальная мутагенная активность неорганической и органической фракций пяти образцов сырокопченых колбас. Полученные экспериментальные данные свидетельствуют о наличии в колбасах химических веществ, с одной стороны, способных индуцировать генные мутации с разными механизмами действия, с другой – прямого и непрямого действия, а также веществ с токсичными свойствами относительно тест-организмов. The organic and non-organic fractions of the five smoked sausage samples have been tested by means of Ames Salmonella/microsome assay for the potential genetic activity evaluation. Experimental data have shown existence of direct and non-direct mutagens, bactericidal substances and the chemical substances which are able to induce gene mutations with the different mechanisms of action. 2009 Article Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса / Д.Л. Ткачова, О.М. Дуган // Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів. — 2009. — Т. 7, № 2. — С. 249-256. — Бібліогр.: 21 назв. — укр. 1810-7834 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18904 575.224.4:579.253.4:637.524 uk Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Оригінальні статті Оригінальні статті |
spellingShingle |
Оригінальні статті Оригінальні статті Ткачова, Д.Л. Дуган, О.М. Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів |
description |
За допомогою тесту Еймса з метаболічною активацією та без неї визначено потенційну мутагенну дія неорганічної та органічної фракцій п’яти зразків сирокопчених ковбас. Отримані експериментальні дані свідчать про наявність у ковбасах хімічних речовин прямої і непрямої мутагенної дії, здатних індукувати генні мутації за різними механізмами, а також речовин із токсичними властивостями відносно тест-організмів. |
format |
Article |
author |
Ткачова, Д.Л. Дуган, О.М. |
author_facet |
Ткачова, Д.Л. Дуган, О.М. |
author_sort |
Ткачова, Д.Л. |
title |
Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса |
title_short |
Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса |
title_full |
Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса |
title_fullStr |
Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса |
title_full_unstemmed |
Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса |
title_sort |
мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті еймса |
publisher |
Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова |
publishDate |
2009 |
topic_facet |
Оригінальні статті |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18904 |
citation_txt |
Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса / Д.Л. Ткачова, О.М. Дуган // Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів. — 2009. — Т. 7, № 2. — С. 249-256. — Бібліогр.: 21 назв. — укр. |
series |
Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів |
work_keys_str_mv |
AT tkačovadl mutagennítatoksičnívlastivostíkomponentívdeâkihzrazkívkovbasnihvirobívutestíejmsa AT duganom mutagennítatoksičnívlastivostíkomponentívdeâkihzrazkívkovbasnihvirobívutestíejmsa |
first_indexed |
2023-10-18T17:03:24Z |
last_indexed |
2023-10-18T17:03:24Z |
_version_ |
1796140565016870912 |