Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом
Виявлено, що за оксидативно-нітрозативного стресу, зумовленого цукровим діабетом, червоне та біле виноградні вина, поліфеноли яких вважаються основними діючими речовинами, знижують рівень нітротирозин-модифікованих протеїнів до рівня контролю в сідничному нерві, дорсальних спинномозкових гангліях та...
Збережено в:
Дата: | 2010 |
---|---|
Автори: | , , , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України
2010
|
Назва видання: | Український біохімічний журнал |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19030 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом / В.Р. Дрель, А.Р. Гнатуш, А.Я. Яланецький, В.Г. Гержикова, В.І. Мізін, В.А. Загоруйко, Н.О. Сибірна // Укр. біохім. журн. — 2010. — Т. 82, № 1. — С. 108-116. — Бібліогр.: 20 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-19030 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-190302011-04-17T12:04:28Z Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом Дрель, В.Р. Гнатуш, А.Р. Яланецький, А.Я. Гержикова, В.Г. Мізін, В.І. Загоруйко, В.А. Сибірна, Н.О. Експериментальні роботи Виявлено, що за оксидативно-нітрозативного стресу, зумовленого цукровим діабетом, червоне та біле виноградні вина, поліфеноли яких вважаються основними діючими речовинами, знижують рівень нітротирозин-модифікованих протеїнів до рівня контролю в сідничному нерві, дорсальних спинномозкових гангліях та спинному мозку щурів. Показано нормалізацію активності полі(ADP-рибозо)полімерази-1 в сідничному нерві діабетичних щурів під дією червоного вина. За час експерименту виявлено зростання маси тіла контрольних щурів та тварин із цукровим діабетом, яким вводили червоне вино на 52 та 19% відповідно. Одержані результати свідчать про можливість застосування червоних вин та створення препаратів на їхній основі для профілактики та лікування ускладнень цукрового діабету. Установлено, что в условиях оксидативно-нитрозативного стресса, вызванном сахарным диабетом, красное и белое виноградные вина, полифенолы которых считаются основными действующими веществами, снижают уровень нитротирозинмодифицированных протеинов до уровня контроля в седалищном нерве, дорсальных спинномозговых ганглиях и спинном мозге крыс. Показано также снижение активности поли(ADP-рибозо)полимеразы-1 до уровня контроля в седалищном нерве диабетических крыс, которым давали красное вино. В течение эксперимента обнаружено увеличение массы тела в контрольной и в группах крыс, больных сахарным диабетом, которым давали красное вино на 52 и 19% соответственно. Полученные результаты обосновывают целесообразность применения красных вин и возможность создания на их основе препаратов для профилактики и лечения нейропатий при сахарном диабете. It was found that under the diabetes-induced oxidative-nitrosative stress, red and white wines, which polyphenols are considered to be the main active components, decrease the level of nitrotyrosine-modified proteins toward the control level in sciatic nerve, dorsal root ganglia and spinal cord of animals with diabetes mellitus. A decrease of the activity of poly(ADP-ribose)polymerase-1 to the control level in the sciatic nerve of diabetic rats with red wine consumption was also shown. During the experiment the body weight of the control group and diabetic groups of rats with consumption of red wine was significantly increased by 52% and 19% accordingly. The present results allow us to assume an important role of red wine and possibility of production of its preparations for prevention and treatment of diabetic neuropathy. 2010 Article Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом / В.Р. Дрель, А.Р. Гнатуш, А.Я. Яланецький, В.Г. Гержикова, В.І. Мізін, В.А. Загоруйко, Н.О. Сибірна // Укр. біохім. журн. — 2010. — Т. 82, № 1. — С. 108-116. — Бібліогр.: 20 назв. — укр. 0201-8470 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19030 577:616.379-008.64:663.2:611.83 uk Український біохімічний журнал Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Експериментальні роботи Експериментальні роботи |
spellingShingle |
Експериментальні роботи Експериментальні роботи Дрель, В.Р. Гнатуш, А.Р. Яланецький, А.Я. Гержикова, В.Г. Мізін, В.І. Загоруйко, В.А. Сибірна, Н.О. Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом Український біохімічний журнал |
description |
Виявлено, що за оксидативно-нітрозативного стресу, зумовленого цукровим діабетом, червоне та біле виноградні вина, поліфеноли яких вважаються основними діючими речовинами, знижують рівень нітротирозин-модифікованих протеїнів до рівня контролю в сідничному нерві, дорсальних спинномозкових гангліях та спинному мозку щурів. Показано нормалізацію активності полі(ADP-рибозо)полімерази-1 в сідничному нерві діабетичних щурів під дією червоного вина. За час експерименту виявлено зростання маси тіла контрольних щурів та тварин із цукровим діабетом, яким вводили червоне вино на 52 та 19% відповідно. Одержані результати свідчать про можливість застосування червоних вин та створення препаратів на їхній основі для профілактики та лікування ускладнень цукрового діабету. |
format |
Article |
author |
Дрель, В.Р. Гнатуш, А.Р. Яланецький, А.Я. Гержикова, В.Г. Мізін, В.І. Загоруйко, В.А. Сибірна, Н.О. |
author_facet |
Дрель, В.Р. Гнатуш, А.Р. Яланецький, А.Я. Гержикова, В.Г. Мізін, В.І. Загоруйко, В.А. Сибірна, Н.О. |
author_sort |
Дрель, В.Р. |
title |
Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом |
title_short |
Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом |
title_full |
Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом |
title_fullStr |
Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом |
title_full_unstemmed |
Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом |
title_sort |
протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом |
publisher |
Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України |
publishDate |
2010 |
topic_facet |
Експериментальні роботи |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19030 |
citation_txt |
Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом / В.Р. Дрель, А.Р. Гнатуш, А.Я. Яланецький, В.Г. Гержикова, В.І. Мізін, В.А. Загоруйко, Н.О. Сибірна // Укр. біохім. журн. — 2010. — Т. 82, № 1. — С. 108-116. — Бібліогр.: 20 назв. — укр. |
series |
Український біохімічний журнал |
work_keys_str_mv |
AT drelʹvr protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom AT gnatušar protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom AT âlanecʹkijaâ protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom AT geržikovavg protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom AT mízínví protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom AT zagorujkova protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom AT sibírnano protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom |
first_indexed |
2023-10-18T17:03:42Z |
last_indexed |
2023-10-18T17:03:42Z |
_version_ |
1796140577987756032 |