Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом

Виявлено, що за оксидативно-нітрозативного стресу, зумовленого цукровим діабетом, червоне та біле виноградні вина, поліфеноли яких вважаються основними діючими речовинами, знижують рівень нітротирозин-модифікованих протеїнів до рівня контролю в сідничному нерві, дорсальних спинномозкових гангліях та...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2010
Автори: Дрель, В.Р., Гнатуш, А.Р., Яланецький, А.Я., Гержикова, В.Г., Мізін, В.І., Загоруйко, В.А., Сибірна, Н.О.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України 2010
Назва видання:Український біохімічний журнал
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19030
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом / В.Р. Дрель, А.Р. Гнатуш, А.Я. Яланецький, В.Г. Гержикова, В.І. Мізін, В.А. Загоруйко, Н.О. Сибірна // Укр. біохім. журн. — 2010. — Т. 82, № 1. — С. 108-116. — Бібліогр.: 20 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-19030
record_format dspace
spelling irk-123456789-190302011-04-17T12:04:28Z Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом Дрель, В.Р. Гнатуш, А.Р. Яланецький, А.Я. Гержикова, В.Г. Мізін, В.І. Загоруйко, В.А. Сибірна, Н.О. Експериментальні роботи Виявлено, що за оксидативно-нітрозативного стресу, зумовленого цукровим діабетом, червоне та біле виноградні вина, поліфеноли яких вважаються основними діючими речовинами, знижують рівень нітротирозин-модифікованих протеїнів до рівня контролю в сідничному нерві, дорсальних спинномозкових гангліях та спинному мозку щурів. Показано нормалізацію активності полі(ADP-рибозо)полімерази-1 в сідничному нерві діабетичних щурів під дією червоного вина. За час експерименту виявлено зростання маси тіла контрольних щурів та тварин із цукровим діабетом, яким вводили червоне вино на 52 та 19% відповідно. Одержані результати свідчать про можливість застосування червоних вин та створення препаратів на їхній основі для профілактики та лікування ускладнень цукрового діабету. Установлено, что в условиях оксидативно-нитрозативного стресса, вызванном сахарным диабетом, красное и белое виноградные вина, полифенолы которых считаются основными действующими веществами, снижают уровень нитротирозинмодифицированных протеинов до уровня контроля в седалищном нерве, дорсальных спинномозговых ганглиях и спинном мозге крыс. Показано также снижение активности поли(ADP-рибозо)полимеразы-1 до уровня контроля в седалищном нерве диабетических крыс, которым давали красное вино. В течение эксперимента обнаружено увеличение массы тела в контрольной и в группах крыс, больных сахарным диабетом, которым давали красное вино на 52 и 19% соответственно. Полученные результаты обосновывают целесообразность применения красных вин и возможность создания на их основе препаратов для профилактики и лечения нейропатий при сахарном диабете. It was found that under the diabetes-induced oxidative-nitrosative stress, red and white wines, which polyphenols are considered to be the main active components, decrease the level of nitrotyrosine-modified proteins toward the control level in sciatic nerve, dorsal root ganglia and spinal cord of animals with diabetes mellitus. A decrease of the activity of poly(ADP-ribose)polymerase-1 to the control level in the sciatic nerve of diabetic rats with red wine consumption was also shown. During the experiment the body weight of the control group and diabetic groups of rats with consumption of red wine was significantly increased by 52% and 19% accordingly. The present results allow us to assume an important role of red wine and possibility of production of its preparations for prevention and treatment of diabetic neuropathy. 2010 Article Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом / В.Р. Дрель, А.Р. Гнатуш, А.Я. Яланецький, В.Г. Гержикова, В.І. Мізін, В.А. Загоруйко, Н.О. Сибірна // Укр. біохім. журн. — 2010. — Т. 82, № 1. — С. 108-116. — Бібліогр.: 20 назв. — укр. 0201-8470 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19030 577:616.379-008.64:663.2:611.83 uk Український біохімічний журнал Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Експериментальні роботи
Експериментальні роботи
spellingShingle Експериментальні роботи
Експериментальні роботи
Дрель, В.Р.
Гнатуш, А.Р.
Яланецький, А.Я.
Гержикова, В.Г.
Мізін, В.І.
Загоруйко, В.А.
Сибірна, Н.О.
Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом
Український біохімічний журнал
description Виявлено, що за оксидативно-нітрозативного стресу, зумовленого цукровим діабетом, червоне та біле виноградні вина, поліфеноли яких вважаються основними діючими речовинами, знижують рівень нітротирозин-модифікованих протеїнів до рівня контролю в сідничному нерві, дорсальних спинномозкових гангліях та спинному мозку щурів. Показано нормалізацію активності полі(ADP-рибозо)полімерази-1 в сідничному нерві діабетичних щурів під дією червоного вина. За час експерименту виявлено зростання маси тіла контрольних щурів та тварин із цукровим діабетом, яким вводили червоне вино на 52 та 19% відповідно. Одержані результати свідчать про можливість застосування червоних вин та створення препаратів на їхній основі для профілактики та лікування ускладнень цукрового діабету.
format Article
author Дрель, В.Р.
Гнатуш, А.Р.
Яланецький, А.Я.
Гержикова, В.Г.
Мізін, В.І.
Загоруйко, В.А.
Сибірна, Н.О.
author_facet Дрель, В.Р.
Гнатуш, А.Р.
Яланецький, А.Я.
Гержикова, В.Г.
Мізін, В.І.
Загоруйко, В.А.
Сибірна, Н.О.
author_sort Дрель, В.Р.
title Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом
title_short Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом
title_full Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом
title_fullStr Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом
title_full_unstemmed Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом
title_sort протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом
publisher Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України
publishDate 2010
topic_facet Експериментальні роботи
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19030
citation_txt Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом / В.Р. Дрель, А.Р. Гнатуш, А.Я. Яланецький, В.Г. Гержикова, В.І. Мізін, В.А. Загоруйко, Н.О. Сибірна // Укр. біохім. журн. — 2010. — Т. 82, № 1. — С. 108-116. — Бібліогр.: 20 назв. — укр.
series Український біохімічний журнал
work_keys_str_mv AT drelʹvr protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom
AT gnatušar protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom
AT âlanecʹkijaâ protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom
AT geržikovavg protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom
AT mízínví protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom
AT zagorujkova protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom
AT sibírnano protektornadíâvinogradnihvinzanítrozativnogostresuzumovlenogoeksperimentalʹnimcukrovimdíabetom
first_indexed 2023-10-18T17:03:42Z
last_indexed 2023-10-18T17:03:42Z
_version_ 1796140577987756032