Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації

Досліджено вплив фосфатидної кислоти (ФК) – алостеричного активатора 5-ліпоксигенази (5-ЛО) з бульб картоплі на термодинамічні параметри термоінактивації ензиму з метою встановлення структурно-функціональних зв’язків окремих компонентів апарату ліпідного обміну: ліпоксигеназ та фосфоліпідів мембран....

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2010
Автори: Скатерна, Т.Д., Харитоненко, Г.І., Харченко, О.В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України 2010
Назва видання:Український біохімічний журнал
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19037
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації / Т.Д. Скатерна, Г.І. Харитоненко, О.В. Харченко // Укр. біохім. журн. — 2010. — Т. 82, № 2. — С. 22-28. — Бібліогр.: 16 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-19037
record_format dspace
spelling irk-123456789-190372011-04-17T12:05:00Z Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації Скатерна, Т.Д. Харитоненко, Г.І. Харченко, О.В. Експериментальні роботи Досліджено вплив фосфатидної кислоти (ФК) – алостеричного активатора 5-ліпоксигенази (5-ЛО) з бульб картоплі на термодинамічні параметри термоінактивації ензиму з метою встановлення структурно-функціональних зв’язків окремих компонентів апарату ліпідного обміну: ліпоксигеназ та фосфоліпідів мембран. Встановлено, що ФК суттєво змінює термостабільність 5-ЛО, зокрема у його присутності відбувається зростання енергії активації (Еа ) денатурації ензиму в декілька разів. Подібні зміни можуть свідчити, що взаємодія фосфоліпіду ФК із 5-ЛО призводить до певних конформаційних змін ензиму, можливо обумовлених гідрофобними взаємодіями. Одержані результати дають можливість спробувати пояснити механізм дії ФК як алостеричного активатора 5-ЛО, який здатний заміщати молекули субстрату у місцях їхнього зв’язування та підвищувати рівень утворення специфічних продуктів 5-ліпоксигеназного окислення лінолевої кислоти. Исследовано влияние фосфатидной кислоты (ФК) – аллостерического активатора 5‑липоксигеназы (5-ЛО) из клубней картофеля на термодинамические параметры термоинактивации энзима с целью определения структурно-функциональных связей отдельных компонентов аппарата липидного обмена: липоксигеназ и фосфолипидов мембран Установлено, что ФК существенно изменяет термостабильность 5-ЛО, а именно, в присутствии данного фосфолипида происходит увеличение энергии активации Еа денатурации энзима в несколько раз. Подобные изменения могут свидетельствовать о том, что взаимодействие фосфолипида ФК с 5-ЛО приводит к некоторым конформационным изменениям энзима, возможно обусловленным гидрофобными взаимодействиями. Полученные результаты дают возможность объяснить механизм действия ФК как аллостерического активатора 5-ЛО, способного замещать молекулы субстрата в местах их связывания и повышающего уровень образования специфических продуктов 5-липоксигеназного окисления линолевой кислоты. The investigation aim was to establish the structural-functional relations of individual lipid metabolism components: enzymes – lipoxygenases and membrane phospholipids. Influence of phosphatidic acid (PA)– allosteric activator of potato tuber 5-lipoxygenase (5-LO) – on thermoinactivation thermodynamic parameters of enzyme was studied. It was established that PA changes essentially the 5-LO thermostability, namely activation energy Еа of enzyme denaturation increases several times in this phospholipid presence. Such changes can evidence that PA interaction with 5-LO leads to conformational changes of enzyme probably due to hydrophobic interactions. Obtained results give a possibility to interpret the action mechanism of PA as 5-LO allosteric activator, which can displace the substrate molecules in binding sites and increase the level of formation of specific products of linoleic acid oxygenation by 5-LO. 2010 Article Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації / Т.Д. Скатерна, Г.І. Харитоненко, О.В. Харченко // Укр. біохім. журн. — 2010. — Т. 82, № 2. — С. 22-28. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. 0201-8470 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19037 577.158 uk Український біохімічний журнал Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Експериментальні роботи
Експериментальні роботи
spellingShingle Експериментальні роботи
Експериментальні роботи
Скатерна, Т.Д.
Харитоненко, Г.І.
Харченко, О.В.
Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації
Український біохімічний журнал
description Досліджено вплив фосфатидної кислоти (ФК) – алостеричного активатора 5-ліпоксигенази (5-ЛО) з бульб картоплі на термодинамічні параметри термоінактивації ензиму з метою встановлення структурно-функціональних зв’язків окремих компонентів апарату ліпідного обміну: ліпоксигеназ та фосфоліпідів мембран. Встановлено, що ФК суттєво змінює термостабільність 5-ЛО, зокрема у його присутності відбувається зростання енергії активації (Еа ) денатурації ензиму в декілька разів. Подібні зміни можуть свідчити, що взаємодія фосфоліпіду ФК із 5-ЛО призводить до певних конформаційних змін ензиму, можливо обумовлених гідрофобними взаємодіями. Одержані результати дають можливість спробувати пояснити механізм дії ФК як алостеричного активатора 5-ЛО, який здатний заміщати молекули субстрату у місцях їхнього зв’язування та підвищувати рівень утворення специфічних продуктів 5-ліпоксигеназного окислення лінолевої кислоти.
format Article
author Скатерна, Т.Д.
Харитоненко, Г.І.
Харченко, О.В.
author_facet Скатерна, Т.Д.
Харитоненко, Г.І.
Харченко, О.В.
author_sort Скатерна, Т.Д.
title Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації
title_short Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації
title_full Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації
title_fullStr Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації
title_full_unstemmed Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації
title_sort термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації
publisher Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України
publishDate 2010
topic_facet Експериментальні роботи
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19037
citation_txt Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації / Т.Д. Скатерна, Г.І. Харитоненко, О.В. Харченко // Укр. біохім. журн. — 2010. — Т. 82, № 2. — С. 22-28. — Бібліогр.: 16 назв. — укр.
series Український біохімічний журнал
work_keys_str_mv AT skaternatd termoínaktivacíâ5lípoksigenazikartoplítavplivfosfatidnoíkislotinaenergíûaktivacííprocesudenaturacíí
AT haritonenkogí termoínaktivacíâ5lípoksigenazikartoplítavplivfosfatidnoíkislotinaenergíûaktivacííprocesudenaturacíí
AT harčenkoov termoínaktivacíâ5lípoksigenazikartoplítavplivfosfatidnoíkislotinaenergíûaktivacííprocesudenaturacíí
first_indexed 2023-10-18T17:03:43Z
last_indexed 2023-10-18T17:03:43Z
_version_ 1796140578737487872