Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації
Досліджено вплив фосфатидної кислоти (ФК) – алостеричного активатора 5-ліпоксигенази (5-ЛО) з бульб картоплі на термодинамічні параметри термоінактивації ензиму з метою встановлення структурно-функціональних зв’язків окремих компонентів апарату ліпідного обміну: ліпоксигеназ та фосфоліпідів мембран....
Збережено в:
Дата: | 2010 |
---|---|
Автори: | , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України
2010
|
Назва видання: | Український біохімічний журнал |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19037 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації / Т.Д. Скатерна, Г.І. Харитоненко, О.В. Харченко // Укр. біохім. журн. — 2010. — Т. 82, № 2. — С. 22-28. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-19037 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-190372011-04-17T12:05:00Z Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації Скатерна, Т.Д. Харитоненко, Г.І. Харченко, О.В. Експериментальні роботи Досліджено вплив фосфатидної кислоти (ФК) – алостеричного активатора 5-ліпоксигенази (5-ЛО) з бульб картоплі на термодинамічні параметри термоінактивації ензиму з метою встановлення структурно-функціональних зв’язків окремих компонентів апарату ліпідного обміну: ліпоксигеназ та фосфоліпідів мембран. Встановлено, що ФК суттєво змінює термостабільність 5-ЛО, зокрема у його присутності відбувається зростання енергії активації (Еа ) денатурації ензиму в декілька разів. Подібні зміни можуть свідчити, що взаємодія фосфоліпіду ФК із 5-ЛО призводить до певних конформаційних змін ензиму, можливо обумовлених гідрофобними взаємодіями. Одержані результати дають можливість спробувати пояснити механізм дії ФК як алостеричного активатора 5-ЛО, який здатний заміщати молекули субстрату у місцях їхнього зв’язування та підвищувати рівень утворення специфічних продуктів 5-ліпоксигеназного окислення лінолевої кислоти. Исследовано влияние фосфатидной кислоты (ФК) – аллостерического активатора 5‑липоксигеназы (5-ЛО) из клубней картофеля на термодинамические параметры термоинактивации энзима с целью определения структурно-функциональных связей отдельных компонентов аппарата липидного обмена: липоксигеназ и фосфолипидов мембран Установлено, что ФК существенно изменяет термостабильность 5-ЛО, а именно, в присутствии данного фосфолипида происходит увеличение энергии активации Еа денатурации энзима в несколько раз. Подобные изменения могут свидетельствовать о том, что взаимодействие фосфолипида ФК с 5-ЛО приводит к некоторым конформационным изменениям энзима, возможно обусловленным гидрофобными взаимодействиями. Полученные результаты дают возможность объяснить механизм действия ФК как аллостерического активатора 5-ЛО, способного замещать молекулы субстрата в местах их связывания и повышающего уровень образования специфических продуктов 5-липоксигеназного окисления линолевой кислоты. The investigation aim was to establish the structural-functional relations of individual lipid metabolism components: enzymes – lipoxygenases and membrane phospholipids. Influence of phosphatidic acid (PA)– allosteric activator of potato tuber 5-lipoxygenase (5-LO) – on thermoinactivation thermodynamic parameters of enzyme was studied. It was established that PA changes essentially the 5-LO thermostability, namely activation energy Еа of enzyme denaturation increases several times in this phospholipid presence. Such changes can evidence that PA interaction with 5-LO leads to conformational changes of enzyme probably due to hydrophobic interactions. Obtained results give a possibility to interpret the action mechanism of PA as 5-LO allosteric activator, which can displace the substrate molecules in binding sites and increase the level of formation of specific products of linoleic acid oxygenation by 5-LO. 2010 Article Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації / Т.Д. Скатерна, Г.І. Харитоненко, О.В. Харченко // Укр. біохім. журн. — 2010. — Т. 82, № 2. — С. 22-28. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. 0201-8470 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19037 577.158 uk Український біохімічний журнал Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Експериментальні роботи Експериментальні роботи |
spellingShingle |
Експериментальні роботи Експериментальні роботи Скатерна, Т.Д. Харитоненко, Г.І. Харченко, О.В. Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації Український біохімічний журнал |
description |
Досліджено вплив фосфатидної кислоти (ФК) – алостеричного активатора 5-ліпоксигенази (5-ЛО) з бульб картоплі на термодинамічні параметри термоінактивації ензиму з метою встановлення структурно-функціональних зв’язків окремих компонентів апарату ліпідного обміну: ліпоксигеназ та фосфоліпідів мембран. Встановлено, що ФК суттєво змінює термостабільність 5-ЛО, зокрема у його присутності відбувається зростання енергії активації (Еа ) денатурації ензиму в декілька разів. Подібні зміни можуть свідчити, що взаємодія фосфоліпіду ФК із 5-ЛО призводить до певних конформаційних змін ензиму, можливо обумовлених гідрофобними взаємодіями. Одержані результати дають можливість спробувати пояснити механізм дії ФК як алостеричного активатора 5-ЛО, який здатний заміщати молекули субстрату у місцях їхнього зв’язування та підвищувати рівень утворення специфічних продуктів 5-ліпоксигеназного окислення лінолевої кислоти. |
format |
Article |
author |
Скатерна, Т.Д. Харитоненко, Г.І. Харченко, О.В. |
author_facet |
Скатерна, Т.Д. Харитоненко, Г.І. Харченко, О.В. |
author_sort |
Скатерна, Т.Д. |
title |
Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації |
title_short |
Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації |
title_full |
Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації |
title_fullStr |
Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації |
title_full_unstemmed |
Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації |
title_sort |
термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації |
publisher |
Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України |
publishDate |
2010 |
topic_facet |
Експериментальні роботи |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/19037 |
citation_txt |
Термоінактивація 5-ліпоксигенази картоплі та вплив фосфатидної кислоти на енергію активації процесу денатурації / Т.Д. Скатерна, Г.І. Харитоненко, О.В. Харченко // Укр. біохім. журн. — 2010. — Т. 82, № 2. — С. 22-28. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. |
series |
Український біохімічний журнал |
work_keys_str_mv |
AT skaternatd termoínaktivacíâ5lípoksigenazikartoplítavplivfosfatidnoíkislotinaenergíûaktivacííprocesudenaturacíí AT haritonenkogí termoínaktivacíâ5lípoksigenazikartoplítavplivfosfatidnoíkislotinaenergíûaktivacííprocesudenaturacíí AT harčenkoov termoínaktivacíâ5lípoksigenazikartoplítavplivfosfatidnoíkislotinaenergíûaktivacííprocesudenaturacíí |
first_indexed |
2023-10-18T17:03:43Z |
last_indexed |
2023-10-18T17:03:43Z |
_version_ |
1796140578737487872 |