Вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього
Статтю присвячено новому для України напряму селекції пшениці й голозерного ячменю з кольоровим зерном для підвищення харчової цінності цих культур. Чорний, синій і фіолетовий колір зерна злаків зумовлюють антоціаніни і фітомеланіни з групи рослинних флавоноїдів, а жовтий колір ендосперму — каротино...
Saved in:
| Date: | 2025 |
|---|---|
| Main Authors: | , , , |
| Format: | Article |
| Language: | Ukrainian |
| Published: |
Видавничий дім "Академперіодика" НАН України
2025
|
| Series: | Вісник НАН України |
| Subjects: | |
| Online Access: | https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/206367 |
| Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
| Journal Title: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| Cite this: | Вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього / О.І. Рибалка, В.В. Моргун, Б.В. Моргун, С.С. Поліщук // Вісник Національної академії наук України. — 2025. — № 7. — С. 7-27. — Бібліогр.: 60 назв. — укр. |
Institution
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine| Summary: | Статтю присвячено новому для України напряму селекції пшениці й голозерного ячменю з кольоровим зерном для підвищення харчової цінності цих культур. Чорний, синій і фіолетовий колір зерна злаків зумовлюють антоціаніни і фітомеланіни з групи рослинних флавоноїдів, а жовтий колір ендосперму — каротиноїди з групи тетратерпеноїдів. Ці пігменти мають високу антиоксидантну активність і можуть забезпечити харчову профілактику таких тяжких захворювань, як серцево-судинні патології, цукровий діабет, деякі форми раку тощо. Створені авторами статті унікальні сорти чорнозерної пшениці та голозерного ячменю з кольоровим зерном внесено до Державного реєстру і наразі впроваджуються в промислове виробництво. |
|---|