Вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього

Статтю присвячено новому для України напряму селекції пшениці й голозерного ячменю з кольоровим зерном для підвищення харчової цінності цих культур. Чорний, синій і фіолетовий колір зерна злаків зумовлюють антоціаніни і фітомеланіни з групи рослинних флавоноїдів, а жовтий колір ендосперму — каротино...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2025
Автори: Рибалка, О.І., Моргун, В.В., Моргун, Б.В., Поліщук, С.С.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Видавничий дім "Академперіодика" НАН України 2025
Назва видання:Вісник НАН України
Теми:
Онлайн доступ:https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/206367
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього / О.І. Рибалка, В.В. Моргун, Б.В. Моргун, С.С. Поліщук // Вісник Національної академії наук України. — 2025. — № 7. — С. 7-27. — Бібліогр.: 60 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-206367
record_format dspace
fulltext
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Статті та огляди
Статті та огляди
spellingShingle Статті та огляди
Статті та огляди
Рибалка, О.І.
Моргун, В.В.
Моргун, Б.В.
Поліщук, С.С.
Вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього
Вісник НАН України
description Статтю присвячено новому для України напряму селекції пшениці й голозерного ячменю з кольоровим зерном для підвищення харчової цінності цих культур. Чорний, синій і фіолетовий колір зерна злаків зумовлюють антоціаніни і фітомеланіни з групи рослинних флавоноїдів, а жовтий колір ендосперму — каротиноїди з групи тетратерпеноїдів. Ці пігменти мають високу антиоксидантну активність і можуть забезпечити харчову профілактику таких тяжких захворювань, як серцево-судинні патології, цукровий діабет, деякі форми раку тощо. Створені авторами статті унікальні сорти чорнозерної пшениці та голозерного ячменю з кольоровим зерном внесено до Державного реєстру і наразі впроваджуються в промислове виробництво.
format Article
author Рибалка, О.І.
Моргун, В.В.
Моргун, Б.В.
Поліщук, С.С.
author_facet Рибалка, О.І.
Моргун, В.В.
Моргун, Б.В.
Поліщук, С.С.
author_sort Рибалка, О.І.
title Вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього
title_short Вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього
title_full Вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього
title_fullStr Вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього
title_full_unstemmed Вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього
title_sort вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього
publisher Видавничий дім "Академперіодика" НАН України
publishDate 2025
topic_facet Статті та огляди
url https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/206367
citation_txt Вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього / О.І. Рибалка, В.В. Моргун, Б.В. Моргун, С.С. Поліщук // Вісник Національної академії наук України. — 2025. — № 7. — С. 7-27. — Бібліогр.: 60 назв. — укр.
series Вісник НАН України
work_keys_str_mv AT ribalkaoí vperšezatisâčírokívkolʹorovezernozlakívâkfunkcíonalʹnaížamajbutnʹogo
AT morgunvv vperšezatisâčírokívkolʹorovezernozlakívâkfunkcíonalʹnaížamajbutnʹogo
AT morgunbv vperšezatisâčírokívkolʹorovezernozlakívâkfunkcíonalʹnaížamajbutnʹogo
AT políŝukss vperšezatisâčírokívkolʹorovezernozlakívâkfunkcíonalʹnaížamajbutnʹogo
AT ribalkaoí forthefirsttimeinthousandsofyearscoloredcerealgrainsasthefunctionalfoodofthefuture
AT morgunvv forthefirsttimeinthousandsofyearscoloredcerealgrainsasthefunctionalfoodofthefuture
AT morgunbv forthefirsttimeinthousandsofyearscoloredcerealgrainsasthefunctionalfoodofthefuture
AT políŝukss forthefirsttimeinthousandsofyearscoloredcerealgrainsasthefunctionalfoodofthefuture
first_indexed 2025-09-17T04:49:37Z
last_indexed 2025-09-17T04:49:37Z
_version_ 1844167637880274944
spelling irk-123456789-2063672025-09-10T00:10:22Z Вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього For the first time in thousands of years: colored cereal grains as the functional food of the future Рибалка, О.І. Моргун, В.В. Моргун, Б.В. Поліщук, С.С. Статті та огляди Статтю присвячено новому для України напряму селекції пшениці й голозерного ячменю з кольоровим зерном для підвищення харчової цінності цих культур. Чорний, синій і фіолетовий колір зерна злаків зумовлюють антоціаніни і фітомеланіни з групи рослинних флавоноїдів, а жовтий колір ендосперму — каротиноїди з групи тетратерпеноїдів. Ці пігменти мають високу антиоксидантну активність і можуть забезпечити харчову профілактику таких тяжких захворювань, як серцево-судинні патології, цукровий діабет, деякі форми раку тощо. Створені авторами статті унікальні сорти чорнозерної пшениці та голозерного ячменю з кольоровим зерном внесено до Державного реєстру і наразі впроваджуються в промислове виробництво. The article contains a scientific justification for a new direction for Ukraine in the breeding of wheat and naked barley with colored (black, purple, blue) grains in order to improve (biofortification) the nutritional (biological) value of the grain of these crops. Cereal grains are the basis of the world population’s nutrition, and the strategy of biofortification of cereal grains is today called the “second green revolution”. The black, blue and purple color of cereal grains is caused by the pigments anthocyanins and phytomelanins, which have high antioxidant activity and, according to the classification, belong to the group of plant flavonoids. These are part of an even larger group of phytochemical components of grain — bioactive phenolic compounds. The yellow color of the endosperm is caused by carotenoid pigments from the group of tetraterpenoid pigments, which are also antioxidants. Bioactive pigments anthocyanins of colored fruits, vegetables, legumes and colored cereals, together with carotenoids, are able to provide humans with nutritional prevention of a number of serious diseases, such as cardiovascular pathologies, diabetes, various forms of cancer. Therefore, these products are becoming increasingly popular among the population of developed countries of the world. The article provides examples of unique varieties of wheat and edible naked barley with colored grain created by the authors, which are currently being introduced in Ukraine into the industrial production of functional food products valuable for health. It is emphasized that over thousands of years of wheat’s existence, its grain has never had blue, purple, black colors, and, accordingly, such a high nutritional functionality of the grain. Genes encoding the unique colors of cultivated wheat grain were transferred to its genome from wild relative species. The authors of the article are the first scientific team in Ukraine to create and bring to the State Register a variety of black wheat with high biological value of grain and initiated a new direction for Ukraine in the selection of varieties of colored wheat and naked barley. These varieties should become the basis for the creation of new functional food products on the food market of Ukraine. The authors of the article propose, following the example of developed countries of the world, to develop a national strategy for healthy (functional) nutrition in Ukraine, aimed at the maximum (not less than 50%) increase in the share of whole grain cereal products in the diet of the population of Ukraine. The scientific innovations of the authors of the article concern such branches of grain processing in Ukraine as the production of flour, bread, bread products and cereals. 2025 Article Вперше за тисячі років: кольорове зерно злаків як функціональна їжа майбутнього / О.І. Рибалка, В.В. Моргун, Б.В. Моргун, С.С. Поліщук // Вісник Національної академії наук України. — 2025. — № 7. — С. 7-27. — Бібліогр.: 60 назв. — укр. 1027-3239 https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/206367 https://doi.org/10.15407/visn2025.07.007 uk Вісник НАН України application/pdf Видавничий дім "Академперіодика" НАН України