Взаємозв'язок між вмістом вільного проліну, розчинних цукрів та обводненістю тканин у рослинах озимої пшениці протягом осінньо-зимового періоду

Проаналізовано взаємозв’язок між вмістом у рослинах вільного проліну, редукуючих цукрів та часткою сухої речовини протягом осінньо-зимового періоду на підставі даних, отриманих для 28 генотипів озимої пшениці в трирічному вегетаційному досліді. Виявлено часові зсуви між змінами температурного чинник...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2010
Автор: Майор, П.С.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України 2010
Назва видання:Физиология и биохимия культурных растений
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66300
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Взаємозв'язок між вмістом вільного проліну, розчинних цукрів та обводненістю тканин у рослинах озимої пшениці протягом осінньо-зимового періоду / П.С. Майор // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 4. — С. 298-305. — Бібліогр.: 10 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Опис
Резюме:Проаналізовано взаємозв’язок між вмістом у рослинах вільного проліну, редукуючих цукрів та часткою сухої речовини протягом осінньо-зимового періоду на підставі даних, отриманих для 28 генотипів озимої пшениці в трирічному вегетаційному досліді. Виявлено часові зсуви між змінами температурного чинника та дослідженими показниками. Встановлено, що частка сухої речовини негативно корелює з температурою, тоді як для вмісту цукрів і проліну спостерігаються нелінійні залежності від температурного чинника. Хоча між збільшенням частки сухої речовини та накопиченням проліну існує помірна кореляція, вміст цієї амінокислоти більшою мірою визначається дією морозів на рослини, ніж спричиненою низькими температурами втратою води тканинами.