2025-02-23T06:54:49-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: Query fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22irk-123456789-66436%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-23T06:54:49-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: => GET http://localhost:8983/solr/biblio/select?fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22irk-123456789-66436%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-23T06:54:49-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: <= 200 OK
2025-02-23T06:54:49-05:00 DEBUG: Deserialized SOLR response

Активність деяких антиоксидантних ферментів у рослинах озимої пшениці у природних умовах загартування

Досліджували динаміку вмісту пероксиду водню й активності супероксиддисмутази, аскорбат- і гваяколпероксидази у листках рослин озимої пшениці 12 генотипів упродовж загартування у природних умовах. Виявлено монотонне зростання активності аскорбатпероксидази та коливальний характер змін решти дослідже...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Майор, П.С., Захарова, В.П., Великожон, Л.Г.
Format: Article
Language:Ukrainian
Published: Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України 2011
Series:Физиология и биохимия культурных растений
Online Access:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66436
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id irk-123456789-66436
record_format dspace
spelling irk-123456789-664362014-07-16T19:51:18Z Активність деяких антиоксидантних ферментів у рослинах озимої пшениці у природних умовах загартування Майор, П.С. Захарова, В.П. Великожон, Л.Г. Досліджували динаміку вмісту пероксиду водню й активності супероксиддисмутази, аскорбат- і гваяколпероксидази у листках рослин озимої пшениці 12 генотипів упродовж загартування у природних умовах. Виявлено монотонне зростання активності аскорбатпероксидази та коливальний характер змін решти досліджених показників, що пояснюється мінливістю температурного чинника. Між активністю супероксиддисмутази і гваяколпероксидази на дослідженому часовому відрізку та між активністю супероксиддисмутази й аскорбатпероксидази впродовж періоду загартування з мінусовими температурами виявлено тісну позитивну кореляцію, що може свідчити про високу збалансованість антиоксидантного захисту в клітинах рослин озимої пшениці під час адаптації до холоду. Исследовали динамику содержания пероксида водорода и активности супероксиддисмутазы, аскорбат- и гваяколпероксидазы в листьях растений озимой пшеницы 12 генотипов в течение закаливания в естественных условиях. Обнаружено монотонное возрастание активности аскорбатпероксидазы и колебательный характер изменений остальных исследованных показателей, что объясняется изменчивостью температурного фактора. Между активностью супероксиддисмутазы и гваяколпероксидазы на исследованном временном отрезке и между активностью супероксиддисмутазы и аскорбатпероксидазы в течение периода закаливания с минусовыми температурами выявлено тесную положительную корреляцию, что может свидетельствовать о высокой сбалансированности антиоксидантной защиты в клетках растений озимой пшеницы при адаптации к холоду. The dynamics of the content of hydrogen peroxide and activity of superoxide dismutase, ascorbate and guaiacol peroxidases in leaves of 12 winter wheat genotypes under natural conditions of hardening were studied. Monotonic increase in the activity of ascorbate peroxidase and oscillatory changes of the other investigated indices were found, which is explained by the variability of the temperature factor. Between the activity of superoxide dismutase and guaiacol peroxidase during investigated time and between the activity of superoxide dismutase and ascorbate peroxidase during the period of hardening with subzero temperatures a close positive correlations were revealed, suggesting a high balance of the antioxidant defense in plant cells of winter wheat during cold adaptation. 2011 Article Активність деяких антиоксидантних ферментів у рослинах озимої пшениці у природних умовах загартування / П.С. Майор, В.П. Захарова, Л.Г. Великожон // Физиология и биохимия культурных растений. — 2011. — Т. 43, № 6. — С. 507-512. — Бібліогр.: 21 назв. — укр. 0522-9310 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66436 581.1 uk Физиология и биохимия культурных растений Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
description Досліджували динаміку вмісту пероксиду водню й активності супероксиддисмутази, аскорбат- і гваяколпероксидази у листках рослин озимої пшениці 12 генотипів упродовж загартування у природних умовах. Виявлено монотонне зростання активності аскорбатпероксидази та коливальний характер змін решти досліджених показників, що пояснюється мінливістю температурного чинника. Між активністю супероксиддисмутази і гваяколпероксидази на дослідженому часовому відрізку та між активністю супероксиддисмутази й аскорбатпероксидази впродовж періоду загартування з мінусовими температурами виявлено тісну позитивну кореляцію, що може свідчити про високу збалансованість антиоксидантного захисту в клітинах рослин озимої пшениці під час адаптації до холоду.
format Article
author Майор, П.С.
Захарова, В.П.
Великожон, Л.Г.
spellingShingle Майор, П.С.
Захарова, В.П.
Великожон, Л.Г.
Активність деяких антиоксидантних ферментів у рослинах озимої пшениці у природних умовах загартування
Физиология и биохимия культурных растений
author_facet Майор, П.С.
Захарова, В.П.
Великожон, Л.Г.
author_sort Майор, П.С.
title Активність деяких антиоксидантних ферментів у рослинах озимої пшениці у природних умовах загартування
title_short Активність деяких антиоксидантних ферментів у рослинах озимої пшениці у природних умовах загартування
title_full Активність деяких антиоксидантних ферментів у рослинах озимої пшениці у природних умовах загартування
title_fullStr Активність деяких антиоксидантних ферментів у рослинах озимої пшениці у природних умовах загартування
title_full_unstemmed Активність деяких антиоксидантних ферментів у рослинах озимої пшениці у природних умовах загартування
title_sort активність деяких антиоксидантних ферментів у рослинах озимої пшениці у природних умовах загартування
publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
publishDate 2011
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66436
citation_txt Активність деяких антиоксидантних ферментів у рослинах озимої пшениці у природних умовах загартування / П.С. Майор, В.П. Захарова, Л.Г. Великожон // Физиология и биохимия культурных растений. — 2011. — Т. 43, № 6. — С. 507-512. — Бібліогр.: 21 назв. — укр.
series Физиология и биохимия культурных растений
work_keys_str_mv AT majorps aktivnístʹdeâkihantioksidantnihfermentívuroslinahozimoípšenicíuprirodnihumovahzagartuvannâ
AT zaharovavp aktivnístʹdeâkihantioksidantnihfermentívuroslinahozimoípšenicíuprirodnihumovahzagartuvannâ
AT velikožonlg aktivnístʹdeâkihantioksidantnihfermentívuroslinahozimoípšenicíuprirodnihumovahzagartuvannâ
first_indexed 2023-10-18T18:50:09Z
last_indexed 2023-10-18T18:50:09Z
_version_ 1796145287736066048