Дослідження факторного впливу на однорідність помелу зерна кави методами статистичного аналізу
In order to assess the impact of each of the factors that affect the quality and uniformity of grinding coffee beans and to compare the impact of these factors, it is worth establishing a quantitative indicator of this impact. To solve this problem, dispersion analysis was used as a method of organi...
Збережено в:
Дата: | 2024 |
---|---|
Автори: | , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
The National Technical University of Ukraine "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute"
2024
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://journal.iasa.kpi.ua/article/view/285190 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | System research and information technologies |
Репозитарії
System research and information technologiesid |
journaliasakpiua-article-285190 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
journaliasakpiua-article-2851902024-08-11T01:12:49Z Study of the factor influence on the uniformity of coffee grain grinding by methods of statistical analysis Дослідження факторного впливу на однорідність помелу зерна кави методами статистичного аналізу Hryhorenko, Ihor Kondrashov, Serhii Hryhorenko, Svitlana Opryshkin, Oleksandr dispersion analysis homogeneity of grinding factor influence model indicator of control coffee bean дисперсійний аналіз однорідність помелу факторний вплив модель показник контролю зерно кави In order to assess the impact of each of the factors that affect the quality and uniformity of grinding coffee beans and to compare the impact of these factors, it is worth establishing a quantitative indicator of this impact. To solve this problem, dispersion analysis was used as a method of organizing sample data according to possible sources of dispersion. The chosen method made it possible to decompose the total dispersion into components caused by the influence of factor levels. Grinding time, geometric dimensions of the grain, moisture content of the grain, speed of rotation of the motor shaft were selected as factors influencing the homogeneity of grinding. The justification and assessment of the reliability of statistical conclusions about the informational significance of indicators affecting the homogeneity of coffee grinding was carried out to ensure the highest possible probability of the obtained result. Для оцінювання впливу кожного із факторів, які впливають на якість та однорідність помелу зерна кави, і порівняння впливу цих факторів варто встановити кількісний показник цього впливу. Для цього використано дисперсійний аналіз як метод організації вибіркових даних відповідно до можливих джерел розсіювання. Обраний метод дозволив розкласти загальне розсіювання на складові, зумовлені впливом рівнів факторів. Факторами, що впливають на однорідність помелу, обрано: час помелу, геометричні розміри зерна, вологість зерна, швидкість обертання валу двигуна. Проведено обґрунтування та оцінювання достовірності статистичних висновків про інформаційну значущість показників, що впливають на однорідність помелу кави для забезпечення максимально високої вірогідності отриманого результату. The National Technical University of Ukraine "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute" 2024-06-28 Article Article application/pdf http://journal.iasa.kpi.ua/article/view/285190 10.20535/SRIT.2308-8893.2024.2.10 System research and information technologies; No. 2 (2024); 137-149 Системные исследования и информационные технологии; № 2 (2024); 137-149 Системні дослідження та інформаційні технології; № 2 (2024); 137-149 2308-8893 1681-6048 en http://journal.iasa.kpi.ua/article/view/285190/301166 |
institution |
System research and information technologies |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2024-08-11T01:12:49Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
dispersion analysis homogeneity of grinding factor influence model indicator of control coffee bean дисперсійний аналіз однорідність помелу факторний вплив модель показник контролю зерно кави |
spellingShingle |
dispersion analysis homogeneity of grinding factor influence model indicator of control coffee bean дисперсійний аналіз однорідність помелу факторний вплив модель показник контролю зерно кави Hryhorenko, Ihor Kondrashov, Serhii Hryhorenko, Svitlana Opryshkin, Oleksandr Дослідження факторного впливу на однорідність помелу зерна кави методами статистичного аналізу |
topic_facet |
dispersion analysis homogeneity of grinding factor influence model indicator of control coffee bean дисперсійний аналіз однорідність помелу факторний вплив модель показник контролю зерно кави |
format |
Article |
author |
Hryhorenko, Ihor Kondrashov, Serhii Hryhorenko, Svitlana Opryshkin, Oleksandr |
author_facet |
Hryhorenko, Ihor Kondrashov, Serhii Hryhorenko, Svitlana Opryshkin, Oleksandr |
author_sort |
Hryhorenko, Ihor |
title |
Дослідження факторного впливу на однорідність помелу зерна кави методами статистичного аналізу |
title_short |
Дослідження факторного впливу на однорідність помелу зерна кави методами статистичного аналізу |
title_full |
Дослідження факторного впливу на однорідність помелу зерна кави методами статистичного аналізу |
title_fullStr |
Дослідження факторного впливу на однорідність помелу зерна кави методами статистичного аналізу |
title_full_unstemmed |
Дослідження факторного впливу на однорідність помелу зерна кави методами статистичного аналізу |
title_sort |
дослідження факторного впливу на однорідність помелу зерна кави методами статистичного аналізу |
title_alt |
Study of the factor influence on the uniformity of coffee grain grinding by methods of statistical analysis |
description |
In order to assess the impact of each of the factors that affect the quality and uniformity of grinding coffee beans and to compare the impact of these factors, it is worth establishing a quantitative indicator of this impact. To solve this problem, dispersion analysis was used as a method of organizing sample data according to possible sources of dispersion. The chosen method made it possible to decompose the total dispersion into components caused by the influence of factor levels. Grinding time, geometric dimensions of the grain, moisture content of the grain, speed of rotation of the motor shaft were selected as factors influencing the homogeneity of grinding. The justification and assessment of the reliability of statistical conclusions about the informational significance of indicators affecting the homogeneity of coffee grinding was carried out to ensure the highest possible probability of the obtained result. |
publisher |
The National Technical University of Ukraine "Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute" |
publishDate |
2024 |
url |
http://journal.iasa.kpi.ua/article/view/285190 |
work_keys_str_mv |
AT hryhorenkoihor studyofthefactorinfluenceontheuniformityofcoffeegraingrindingbymethodsofstatisticalanalysis AT kondrashovserhii studyofthefactorinfluenceontheuniformityofcoffeegraingrindingbymethodsofstatisticalanalysis AT hryhorenkosvitlana studyofthefactorinfluenceontheuniformityofcoffeegraingrindingbymethodsofstatisticalanalysis AT opryshkinoleksandr studyofthefactorinfluenceontheuniformityofcoffeegraingrindingbymethodsofstatisticalanalysis AT hryhorenkoihor doslídžennâfaktornogovplivunaodnorídnístʹpomeluzernakavimetodamistatističnogoanalízu AT kondrashovserhii doslídžennâfaktornogovplivunaodnorídnístʹpomeluzernakavimetodamistatističnogoanalízu AT hryhorenkosvitlana doslídžennâfaktornogovplivunaodnorídnístʹpomeluzernakavimetodamistatističnogoanalízu AT opryshkinoleksandr doslídžennâfaktornogovplivunaodnorídnístʹpomeluzernakavimetodamistatističnogoanalízu |
first_indexed |
2024-08-11T04:01:28Z |
last_indexed |
2024-08-11T04:01:28Z |
_version_ |
1811501759051333632 |