Study of the Economic Potential of the Innovative Development of Hotel Enterprises in Azerbaijan
Innovation implementation is a very important and necessary element in improving company competitiveness. Globalization processes, the emergence of new market demands and opportunities to meet these needs force hotel companies to move on to the path of creative growth. Our study aims at a comprehen...
Збережено в:
| Дата: | 2019 |
|---|---|
| Автор: | |
| Формат: | Стаття |
| Мова: | English |
| Опубліковано: |
Інститут економіки промисловості НАН України
2019
|
| Назва видання: | Економічний вісник Донбасу |
| Теми: | |
| Онлайн доступ: | https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/169020 |
| Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
| Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| Цитувати: | Study of the Economic Potential of the Innovative Development of Hotel Enterprises in Azerbaijan / Rza-zadeh Nuray Rauf // Економічний вісник Донбасу. — 2019. — № 4 (58). — С. 61-65. — Бібліогр.: 10 назв. — англ. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine| id |
nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-169020 |
|---|---|
| record_format |
dspace |
| spelling |
nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-1690202025-02-23T18:31:50Z Study of the Economic Potential of the Innovative Development of Hotel Enterprises in Azerbaijan Дослідження економічного потенціалу інноваційного розвитку готельних підприємств Азербайджану Исследование экономического потенциала инновационного развития гостиничных предприятий Азербайджана Rza-zadeh Nuray Rauf International and Regional Economics Innovation implementation is a very important and necessary element in improving company competitiveness. Globalization processes, the emergence of new market demands and opportunities to meet these needs force hotel companies to move on to the path of creative growth. Our study aims at a comprehensive review of the economic potential of Azerbaijan's creative hotel business growth. This is necessary to identify promising areas and select the best creative approaches for the growth of these enterprises. Those approaches will suit those hotel companies ' capabilities. In line with this aim, the article discusses the structural components of hotels ' innovative potential, including a framework for evaluating hotels in Baku's innovative potential. We are talking about the element intellectual, science, academic, manufacturing and technological, economic, marketing, organizational and managerial. Moreover, the researchers suggested a framework for a systematic analysis of hotel businesses ' creative capacity. It is focused on the use of a system of qualitative and quantitative measures that describe both the state of its individual structural components and the overall level of integration of hotel enterprises ' creative potential. Empirical research approaches-comparison, evaluation, grouping, as well as logical generalization, statistical analysis, and a systematic approach – were used when writing the article. The application of economic-mathematical and economic-statistical methods allowed an unbiased quantitative analysis of hotels' creative potential, identified patterns in the growth of their structural components, identified imbalances and contradictions, and predicted their further development. The study succeeds in finding existing problems in some of the constituent elements of hotel businesses' creative capacity in Baku. The outcome is also a series of steps to aggressively harness the economic potential of hotels' creative growth. Впровадження інноваційних технологій – істотно важливий і необхідний чинник підвищення конкурентоспроможності компаній. Процеси глобалізації, виникнення нових потреб ринку і можливостей їх задоволення змушує переходити на шлях інноваційного розвитку і готельні підприємства. Метою даного дослідження є комплексний розгляд економічного потенціалу інноваційного розвитку готельних підприємств Азербайджану, для визначення перспективних напрямків розвитку даних підприємств і вибору оптимальних інноваційних стратегій, що відповідають можливостям даних готельних підприємств, що забезпечують їх успішний інноваційний розвиток. Відповідно до поставленої мети, у статті розглянуто структурні компоненти інноваційного потенціалу готелів, дана система узагальнюючих показників оцін¬ки інноваційного потенціалу готелів м. Баку, а саме таких її складових, як: інтелектуальна, наукова, науково-дослідницька, виробничо-технічна, фінансова, маркетингова і організаційно-управлінська; запропонована авторська методика комплексної оцінки інноваційного потенціалу готельних підприємств, заснована на використанні системи якісних і кількісних показників, що характеризують, як стан його окремих структурних компонентів, так і загальний інтеграційний рівень інноваційного потенціалу готельних підприємств. При написанні статті використовувалися методи емпіричного дослідження: порівняння, спостереження, угрупувань і такі загальнологічні методи, як логічне узагальнення, статистичний аналіз і системний підхід. Застосування економіко-математичних і економіко-статистичних методів дозволило дати об'єктивну кількісну оцінку інноваційного потенціалу готелів, визначити тенденції розвитку його структурних компонентів, виявити існуючі в них диспропорції і протиріччя, прогнозувати їх подальший розвиток. Результатом дослідження є виявлення існуючих проблем у ряді складових інноваційних потенціалів готельних підприємств м. Баку, а також розробка комплексу заходів щодо активізації використання економічного потенціалу інноваційного розвитку аналізованих готелів. Внедрение инноваций – существенно важный и необходимый фактор повышения конкурентоспособности компаний. Процессы глобализации, возникновение новых потребностей рынка и возможностей их удовлетворения заставляет переходить на путь инновационного развития и гостиничные предприятия. Целью данного исследования является комплексное рассмотрение экономического потенциала инновационного развития гостиничных предприятий Азербайджана, для определения перспективных направлений развития данных предприятий и выбора оптимальных инновационных стратегий, соответствующих возможностям данных гостиничных предприятий, обеспечивающих их успешное инновационное развитие. В соответствии с поставленной целью, в статье рассмотрены структурные компоненты инновационного потенциала гостиниц, дана система обобщающих показателей оценки инновационного потенциала отелей г. Баку, а именно таких ее составляющих, как: интеллектуальная, научная, научно-исследовательская, производственно-техническая, финансовая, маркетинговая и организационно-управленческая; предложена авторская методика комплексной оценки инновационного потенциала гостиничных предприятий, основанная на использовании системы качественных и количественных показателей, характеризующих, как состояние его отдельных структурных компонентов, так и общий интеграционный уровень инновационного потенциала гостиничных предприятий. При написании статьи использовались методы эмпирического исследования: сравнения, наблюдения, группировок и такие общелогические методы, как логическое обобщение, статистический анализ и системный подход. Применение экономико-математических и экономико-статистических методов позволило дать объективную количественную оценку инновационному потенциалу гостиниц, определить тенденции развития его структурных компонентов, выявить существующие в них диспропорции и противоречия, прогнозировать их дальнейшее развитие. Результатом исследования является выявление существующих проблем в ряде составляющих инновационных потенциалов гостиничных предприятий г. Баку, а также разработка комплекса мероприятий по активизации использования экономического потенциала инновационного развития анализируемых гостиниц. 2019 Article Study of the Economic Potential of the Innovative Development of Hotel Enterprises in Azerbaijan / Rza-zadeh Nuray Rauf // Економічний вісник Донбасу. — 2019. — № 4 (58). — С. 61-65. — Бібліогр.: 10 назв. — англ. 1817-3772 DOI: 10.12958/1817-3772-2019-4(58)-61-65 https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/169020 330.341.1:338.488.2:640.412(479.24) en Економічний вісник Донбасу application/pdf Інститут економіки промисловості НАН України |
| institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| collection |
DSpace DC |
| language |
English |
| topic |
International and Regional Economics International and Regional Economics |
| spellingShingle |
International and Regional Economics International and Regional Economics Rza-zadeh Nuray Rauf Study of the Economic Potential of the Innovative Development of Hotel Enterprises in Azerbaijan Економічний вісник Донбасу |
| description |
Innovation implementation is a very important and necessary element in improving company competitiveness. Globalization processes, the emergence of new market demands and opportunities to meet these needs force hotel companies to move on to the path of creative growth.
Our study aims at a comprehensive review of the economic potential of Azerbaijan's creative hotel business growth. This is necessary to identify promising areas and select the best creative approaches for the growth of these enterprises. Those approaches will suit those hotel companies ' capabilities.
In line with this aim, the article discusses the structural components of hotels ' innovative potential, including a framework for evaluating hotels in Baku's innovative potential. We are talking about the element intellectual, science, academic, manufacturing and technological, economic, marketing, organizational and managerial. Moreover, the researchers suggested a framework for a systematic analysis of hotel businesses ' creative capacity. It is focused on the use of a system of qualitative and quantitative measures that describe both the state of its individual structural components and the overall level of integration of hotel enterprises ' creative potential.
Empirical research approaches-comparison, evaluation, grouping, as well as logical generalization, statistical analysis, and a systematic approach – were used when writing the article.
The application of economic-mathematical and economic-statistical methods allowed an unbiased quantitative analysis of hotels' creative potential, identified patterns in the growth of their structural components, identified imbalances and contradictions, and predicted their further development.
The study succeeds in finding existing problems in some of the constituent elements of hotel businesses' creative capacity in Baku. The outcome is also a series of steps to aggressively harness the economic potential of hotels' creative growth. |
| format |
Article |
| author |
Rza-zadeh Nuray Rauf |
| author_facet |
Rza-zadeh Nuray Rauf |
| author_sort |
Rza-zadeh Nuray Rauf |
| title |
Study of the Economic Potential of the Innovative Development of Hotel Enterprises in Azerbaijan |
| title_short |
Study of the Economic Potential of the Innovative Development of Hotel Enterprises in Azerbaijan |
| title_full |
Study of the Economic Potential of the Innovative Development of Hotel Enterprises in Azerbaijan |
| title_fullStr |
Study of the Economic Potential of the Innovative Development of Hotel Enterprises in Azerbaijan |
| title_full_unstemmed |
Study of the Economic Potential of the Innovative Development of Hotel Enterprises in Azerbaijan |
| title_sort |
study of the economic potential of the innovative development of hotel enterprises in azerbaijan |
| publisher |
Інститут економіки промисловості НАН України |
| publishDate |
2019 |
| topic_facet |
International and Regional Economics |
| url |
https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/169020 |
| citation_txt |
Study of the Economic Potential of the Innovative Development of Hotel Enterprises in Azerbaijan / Rza-zadeh Nuray Rauf // Економічний вісник Донбасу. — 2019. — № 4 (58). — С. 61-65. — Бібліогр.: 10 назв. — англ. |
| series |
Економічний вісник Донбасу |
| work_keys_str_mv |
AT rzazadehnurayrauf studyoftheeconomicpotentialoftheinnovativedevelopmentofhotelenterprisesinazerbaijan AT rzazadehnurayrauf doslídžennâekonomíčnogopotencíaluínnovacíjnogorozvitkugotelʹnihpídpriêmstvazerbajdžanu AT rzazadehnurayrauf issledovanieékonomičeskogopotencialainnovacionnogorazvitiâgostiničnyhpredpriâtijazerbajdžana |
| first_indexed |
2025-11-24T10:33:22Z |
| last_indexed |
2025-11-24T10:33:22Z |
| _version_ |
1849667514701709312 |
| fulltext |
Rza-zadeh Nuray Rauf
61
Економічний вісник Донбасу № 4(58), 2019
UDC 330.341.1:338.488.2:640.412(479.24) doi: 10.12958/1817-3772-2019-4(58)-61-65
Rza-zadeh Nuray Rauf,
Azerbaijan University of Tourism and Management,
Baku, Republic of Azerbaijan,
e-mail: nurayka_91@mail.ru
STUDY OF THE ECONOMIC POTENTIAL OF THE INNOVATIVE
DEVELOPMENT OF HOTEL ENTERPRISES IN AZERBAIJAN
Introduction. Today's hotel industry is an increa-
singly competitive industry in the hospitality market.
In modern circumstances, we agree that achieving
a competitive advantage in the hotel business is mainly
correlated with the implementation of advances in hotel
business activities.
In the hotel business, creativity is the process of
creating and introducing new methods of operation that
differ from the standard ones, as well as developing in-
novative hotel goods, new ways of extending a hotel
company's services, and creating conditions for guests
to feel more relaxed.
The enterprise's ability to achieve a particular in-
novative target, i.e. the degree of the enterprise's readi-
ness to execute the innovative change plan and the im-
plementation of innovative technologies, goods, etc., is
calculated as the enterprise's innovative potential [9].
The company's technological capacity forms a va-
riety of structural components: intellectual, scientific,
manufacturing and technical, economic, marketing, or-
ganizational and managerial.
At the intersection of all its structural components,
the optimum use of a hotel enterprise's creative capacity
is achieved. Therefore, they complement each other,
creative capacity should be viewed not only from the
viewpoint of a variable approach as a combination of re-
sources, but also based on the principles of systematic
method implementation.
One of the main features of this method is the sy-
nergy effect, i.e. an improvement in the performance of
the entire creative potential process from the interaction
of its components. The components of the company's
creative capacity lead to the successful implementation
of revolutionary practices and structural changes in the
company's growth as they are tightly integrated and con-
stantly communicating with each other.
Main part. Despite the fact that Azerbaijan's hotel
business is still at the beginning of the road of develop-
ment, domestic hotel companies should already make
every effort to increase their technological capacity un-
der conditions of high competition. The goal is to be
able to provide and introduce consumers with innova-
tive services in order to gain advantages over customers
[3].
Choosing an innovative approach depends on the
state of innovative ability and is therefore very critical
for its objective assessment.
It is best to use Harrington's verbal-numerical scale
for a qualitative assessment of the enterprise's level of
creative capacity and the characteristics of its strengths
in executing innovative activities. Here, the description
of the results of quantitative calculations is given based
on the classification of three grades of creative ability
(high, medium and low) (Table 1). The values of the rev-
olutionary potential integral indicator and its individual
structural components are set within the range from 0 to
100 [7].
Table 1
Interpretation of innovative potential values
Level of potential Value range of innovation potential
Qualitative characteristics of the state
of innovation potential
1 2 3
(High) H IP=100
80 ≤ IP < 100
Corresponds to the best state of development of
innovative potential (IP).
Excellent condition of IP. The company has the
maximum opportunities for innovation and uses
them effectively. The company is at the level of
the world leader in its industry
(Medium) M 63 ≤ IP < 80
33 <IP <66
IP=33
Good state of innovation potential. The enter-
prise has significant opportunities for innovation
and uses them effectively. Corresponds to the
state of the national leader in its industry.
Rza-zadeh Nuray Rauf
62
Економічний вісник Донбасу № 4(58), 2019
Ending of table 1
1 2 3
Satisfactory condition of SP. The company has
the average capacity for innovation. Develop-
ment of IP and activation of its use is required.
The minimum acceptable level of innovation po-
tential. Conforms to the ultimate level of com-
petitiveness; urgent investments in the develop-
ment of components of innovative potential are
required
(Low) L 20 ≤ IP < 33
0 < IP < 20
Poor state of innovation potential. Serious action
is required to change the enterprise development
strategy.
Lack of opportunities for innovation. The com-
pany may be classified as insolvent.
Source: Dorofeev V.D., Dresvyannikov V.A. (2003). Innovation Management: textbook. Penza, Publishing House of
Penza State University. 189 p.
Based on an analysis of the activities of capital ho-
tels, we conducted a study of the creative potential of
hotel enterprises. They are the most preferred and vi-
sited visitors, according to the booking.com reservation
system, the object of the visit is leisure, entertainment
and relaxation. As noted above, the following 4-star ho-
tels are included: Gorgud Hotel & SPA, Askar Hotel,
All Stars, Baku Winter Park Hotel, Demir Yol Plaza Ho-
tel, Metro City Hotel, Baku City Hotel [10].
Competition is intensifying here today, and it
seems important to determine what forces are operating
on the segment and what opportunities are awaiting its
current and future participants.
We consider it necessary to assess their innovative
capabilities in order to determine the promising direc-
tions for the growth of these enterprises and to choose
the optimal management strategies.
The values of quantitative indicators of the struc-
tural components of the innovative potentials of these
enterprises were calculated by us, based on the data of
their reporting.
Actual values and corresponding levels of develop-
ment of individual structural components, as well as in-
tegrated indicators of innovative potentials of the stud-
ied hotel enterprises are presented in Table 2.
Table 2
Actual values and related growth rates of individual structural components and their critical measures
of the innovative ability of Baku City Hotels ' studied hotel enterprises.
Metro City
Hotel
Gorgud
Hotel & SPA
All Stars Winter Park
Hotel Baku
Askar
Hotel
Baku City
Hotel
Demir Yol
Plaza Hotel
Intellectual
component
36,6
M
36,8
M
36,2
M
34,0
M
35,0
M
35,0
M
36,8
M
Research
component
0
L
0
L
0
L
0
L
0
L
0
L
0
L
Production and
technical compo-
nent
28,6
M
24,8
M
24,4
M
25,4
M
24,2
M
26,6
M
25,6
M
Financial compo-
nent
25,9
M
23,9
M
28,2
M
27,1
M
26,4
M
23,8
M
24,1
M
7,9
L
9,7
L
4,6
L
6,7
L
9,1
L
11,3
L
7,3
L
Organizational and
management com-
ponent
78
M
82
H
79
M
80
H
77
M
84
H
82
H
Innovative compo-
nent
26,8
L
25,9
L
25,6
L
25,4
L
25,3
L
26,1
L
25,9
L
Rza-zadeh Nuray Rauf
63
Економічний вісник Донбасу № 4(58), 2019
The approach suggested for a systematic evalua-
tion of a hotel enterprise's innovative potential helps its
management to evaluate the nature of changes in the de-
gree of innovative potential or its individual structural
components compared to previous periods and to
respond quickly to changes.
Therefore, based on the current level of innovative
potential, hotel management will, on the one hand, agree
on the course of creation of the desired innovative ap-
proach and, on the other, assess the innovative opportu-
nities that the hotel has. This means that a creative ap-
proach that suits a hotel company's requirements and en-
sures its successful innovative growth can be justified
and executed on the basis of a thorough and objective
assessment of innovative potential.
Conclusions. Practical use of the proposed innova-
tive potential evaluation approach has shown that the
hotels we are evaluating have an unsatisfactory state of
innovative potential, i.e. poor innovative potential. It is
therefore necessary to take concrete action to change
these enterprises' growth strategies.
Studies show that cognitive, organizational and ad-
ministrative are the main components of their creative
capacity. There are prospects for future development in
the creative direction. Their technological ability is a
steady propensity to increase it, both at an average and
high level, suggesting the existence of growth resources
and a rise in their use in the future. Such hotel manage-
ment will retain such components at the appropriate
level, making full use of their development opportuni-
ties.
The manufacturing, technological, financial and
marketing components of the hotels ' creative capacity
are currently at a low level, but they have both strengths
and weaknesses. These should be paid close attention to
the management of hotel companies in order to build
possible advantages over time, progressing to a higher
quality standard. The weakness of the manufacturing
and technological element is reflected by a rather high
rate of deterioration of equipment in all the under study
hotel enterprises, lack of modernization and introduc-
tion of advanced equipment in the reporting year.
Depreciation of manufacturing resources is one of
the main reasons why corporations creative processes –
their reactivity – are significant. The prevailing intro-
duction of innovative products based on satisfying the
current demand for services markets is capable of
providing short-term financial revenue, but does not
provide strategic advantages for businesses. If the
equipment of the companies studied continues to age.
That's it. It will soon be very difficult to change the con-
tent and technological basis, upgrade fixed assets and
deliver profitable innovative products. The analysis of
the financial element revealed that the hotels are finan-
cially dependent, only about 70% of the share of their
resources is covered by their own capital, and the fund's
turnover ratios are characterized by an insufficiently
high level of their business activity.
To ensure the company's productive growth, it is
necessary to ensure that the financial resources of hotel
businesses are used effectively, to incorporate robust
processes for attracting financial flows, and to create a
framework for a coherent diagnosis of project execution
within the hotel.
With regard to the advertising aspect, hotels have
poorly developed market research, which involves a se-
ries of measures to promote hotel services.
Finally, the study element remains the weakest
among the components of the studied hotels' creative ca-
pacity. The data show that all of this component's quan-
titative variables are equal to zero. Their management
needs to adjust their policies as soon as possible, reori-
enting them not only in the short and medium term to
achieve the desired results, but also laying the founda-
tion for long-term success. And it will be difficult to
achieve these successes without the availability of intel-
lectual property and access to it, licensing agreements,
partnership with research organizations.
Solving existing problems in a number of compo-
nents of businesses ' innovative potential requires de-
signing and enforcing a series of steps to improve the
use and growth of their innovative potential structural
components.
Trying to match the asset composition and boost its
proportions, the organization improves its efficiency,
will affect the size of innovative potential, thus improv-
ing strategic management of innovative activities, en-
suring successful execution of selected innovative strat-
egies.
Literature
1. Алиев Т., Бабаев Л. Инвестиционно-иннова-
ционное обеспечение развития экономики Азербай-
джана. Наука и инновации. 2012. №9 (115). 2. Алиева
Ш., Касумова Е. Инновационное развитие экономики
Азербайджанской Республики и управление инноваци-
онной деятельностью предприятий. Journal of Economy
and Business. 2017. Vol.4, part 1. 3. Гусейнова Э. Ана-
лиз и оценка конкурирующих данных потенциала ту-
ристических ресурсов Азербайджанской Республики.
Проблемы формирования модели национального разви-
тия. Баку, 2010. 4. Гончаров А.А. Анализ инноваци-
онного потенциала Ульяновской области. Инновацион-
ная деятельность. 2011. №48 (255). 5. Джабиев Р. От-
раслевые и региональные диспропорции в инноваци-
онной сфере промышленности Азербайджана. Обще-
ство и экономика. 2014. № 9. 6. Дорофеев В.Д., Дре-
свянников В.А. Инновационный менеджмент: Учеб.
пособие Пенза: Изд-во Пенз. гос. ун-та, 2003. 189 с.
7. Имайкина О.И. Стратегическое управление инно-
вационной деятельностью промышленных предприя-
тий: автореф. дисс. на соискание ученой степени канд.
экон. наук. Саранск, 2014. 8. Макарова Д.Д., Магжа-
нова Л.П., Марутько С.С. Инновационные услуги в
Rza-zadeh Nuray Rauf
64
Економічний вісник Донбасу № 4(58), 2019
гостиничном бизнесе как инструмент повышения кон-
курентоспособности. URL: https://cyberleninka.ru/
article/ n/innovatsionnye-uslugi-v-gostinichnom-biznese-
kak-instrument-povysheniya-konkurentosposobnosti.
9. Фатхутдинов Р.А. Инновационный менеджмент:
учебник для вузов. 6-е изд. СПб.: Питер, 2008. 448 с.
10. URL: https://www.booking.com/country/az.ru.html.
References
1. Aliyev T., Babayev L. (2012). Investment and in-
novation support of Azerbaijan economy development.
Science and Innovation Journal, No. 9 (115) [in Russian].
2. Aliyeva Sh., Kasumova E. (2017). Innovative de-
velopment of the economy of the Republic of Azerbaijan
and management of innovation activity of enterprises.
Journal of Economy and Business, vol.4, part 1 [in
Russian].
3. Guseynova E. (2010). Analysis and evaluation of
competing data of tourism resources potential of the Re-
public of Azerbaijan. Challenges in shaping the national
development model. Baku [in Russian].
4. Goncharov A.A. (2011). Analysis of innovative po-
tential of Ulyanovsk region. Innovation, № 48 (255) [in
Russian].
5. Jabiev R. (2014). Otrasly and regional imbalances
in the innovative sphere of Azerbaijan 's industry. Society
and Economics, No. 9 [in Russian].
6. Dorofeev V.D., Dresvyannikov V.A. (2003). Inno-
vation Management: Training Manual. Penza, Penza State
University, 189 p. [in Russian].
7. Imaykina О. І. (2014). Strategic management of in-
dustrial innovation. Extended abstract of candidate’s
thesis. Saransk [in Russian].
8. Makarov D.D., Magzhanova L.P., Marutko S.S. In-
novative services in the hotel business as a tool to increase
competitiveness. Retrieved from https://cyberleninka.ru/
article/n/innovatsionnye-uslugi-v-gostinichnom-biznese-
kak-instrument-povysheniya-konkurentosposobnosti [in
Russian].
9. Fathutdinov R.A. (2008). Innovation management:
textbook for universities. 6th ed. SPb., Peter. 448 p. [in
Russian].
10. Retrieved from https://www.booking.com/coun-
try/az.ru.html.
Рза-заде Нурай Рауф к. Дослідження економіч-
ного потенціалу інноваційного розвитку готельних
підприємств Азербайджану
Впровадження інноваційних технологій – істотно
важливий і необхідний чинник підвищення конкурен-
тоспроможності компаній. Процеси глобалізації, ви-
никнення нових потреб ринку і можливостей їх задо-
волення змушує переходити на шлях інноваційного
розвитку і готельні підприємства.
Метою даного дослідження є комплексний роз-
гляд економічного потенціалу інноваційного розвитку
готельних підприємств Азербайджану, для визначення
перспективних напрямків розвитку даних підприємств
і вибору оптимальних інноваційних стратегій, що від-
повідають можливостям даних готельних підприємств,
що забезпечують їх успішний інноваційний розвиток.
Відповідно до поставленої мети, у статті розгля-
нуто структурні компоненти інноваційного потенціалу
готелів, дана система узагальнюючих показників оцін-
ки інноваційного потенціалу готелів м. Баку, а саме та-
ких її складових, як: інтелектуальна, наукова, науково-
дослідницька, виробничо-технічна, фінансова, марке-
тингова і організаційно-управлінська; запропонована
авторська методика комплексної оцінки інноваційного
потенціалу готельних підприємств, заснована на вико-
ристанні системи якісних і кількісних показників, що
характеризують, як стан його окремих структурних
компонентів, так і загальний інтеграційний рівень
інноваційного потенціалу готельних підприємств.
При написанні статті використовувалися методи
емпіричного дослідження: порівняння, спостереження,
угрупувань і такі загальнологічні методи, як логічне
узагальнення, статистичний аналіз і системний підхід.
Застосування економіко-математичних і еконо-
міко-статистичних методів дозволило дати об'єктивну
кількісну оцінку інноваційного потенціалу готелів, ви-
значити тенденції розвитку його структурних компо-
нентів, виявити існуючі в них диспропорції і проти-
річчя, прогнозувати їх подальший розвиток.
Результатом дослідження є виявлення існуючих
проблем у ряді складових інноваційних потенціалів го-
тельних підприємств м. Баку, а також розробка ком-
плексу заходів щодо активізації використання еконо-
мічного потенціалу інноваційного розвитку аналізова-
них готелів.
Ключові слова: готельні підприємства, інновацій-
ний розвиток, оцінка інноваційного потенціалу, конку-
рентоспроможність готельних підприємств.
Rza-zadeh Nuray Rauf. Study of the Economic Po-
tential of the Innovative Development of Hotel Enter-
Prises in Azerbaijan
Innovation implementation is a very important and
necessary element in improving company competitiveness.
Globalization processes, the emergence of new market de-
mands and opportunities to meet these needs force hotel
companies to move on to the path of creative growth.
Our study aims at a comprehensive review of the eco-
nomic potential of Azerbaijan's creative hotel business
growth. This is necessary to identify promising areas and
select the best creative approaches for the growth of these
enterprises. Those approaches will suit those hotel compa-
nies ' capabilities.
In line with this aim, the article discusses the struc-
tural components of hotels ' innovative potential, including
a framework for evaluating hotels in Baku's innovative po-
tential. We are talking about the element intellectual, sci-
ence, academic, manufacturing and technological, eco-
nomic, marketing, organizational and managerial. More-
over, the researchers suggested a framework for a system-
atic analysis of hotel businesses ' creative capacity. It is fo-
cused on the use of a system of qualitative and quantitative
measures that describe both the state of its individual struc-
Rza-zadeh Nuray Rauf
65
Економічний вісник Донбасу № 4(58), 2019
tural components and the overall level of integration of ho-
tel enterprises ' creative potential.
Empirical research approaches-comparison, evalua-
tion, grouping, as well as logical generalization, statistical
analysis, and a systematic approach – were used when
writing the article.
The application of economic-mathematical and eco-
nomic-statistical methods allowed an unbiased quantitative
analysis of hotels' creative potential, identified patterns in
the growth of their structural components, identified imba-
lances and contradictions, and predicted their further de-
velopment.
The study succeeds in finding existing problems in
some of the constituent elements of hotel businesses' crea-
tive capacity in Baku. The outcome is also a series of steps
to aggressively harness the economic potential of hotels'
creative growth.
Keywords: hotel businesses, innovative growth, inno-
vative potential evaluation, competitiveness of hotel busi-
nesses.
Рза-заде Нурай Рауф. Исследование экономи-
ческого потенциала инновационного развития гос-
тиничных предприятий Азербайджана
Внедрение инноваций – существенно важный и
необходимый фактор повышения конкурентоспособ-
ности компаний. Процессы глобализации, возникнове-
ние новых потребностей рынка и возможностей их
удовлетворения заставляет переходить на путь иннова-
ционного развития и гостиничные предприятия.
Целью данного исследования является ком-
плексное рассмотрение экономического потенциала
инновационного развития гостиничных предприятий
Азербайджана, для определения перспективных
направлений развития данных предприятий и выбора
оптимальных инновационных стратегий, соответству-
ющих возможностям данных гостиничных предприя-
тий, обеспечивающих их успешное инновационное
развитие.
В соответствии с поставленной целью, в статье
рассмотрены структурные компоненты инновацион-
ного потенциала гостиниц, дана система обобщающих
показателей оценки инновационного потенциала оте-
лей г. Баку, а именно таких ее составляющих, как: ин-
теллектуальная, научная, научно-исследовательская,
производственно-техническая, финансовая, маркетин-
говая и организационно-управленческая; предложена
авторская методика комплексной оценки инновацион-
ного потенциала гостиничных предприятий, основан-
ная на использовании системы качественных и количе-
ственных показателей, характеризующих, как состо-
яние его отдельных структурных компонентов, так и
общий интеграционный уровень инновационного по-
тенциала гостиничных предприятий.
При написании статьи использовались методы
эмпирического исследования: сравнения, наблюдения,
группировок и такие общелогические методы, как ло-
гическое обобщение, статистический анализ и систем-
ный подход.
Применение экономико-математических и эконо-
мико-статистических методов позволило дать объек-
тивную количественную оценку инновационному по-
тенциалу гостиниц, определить тенденции развития
его структурных компонентов, выявить существую-
щие в них диспропорции и противоречия, прогнозиро-
вать их дальнейшее развитие.
Результатом исследования является выявление
существующих проблем в ряде составляющих иннова-
ционных потенциалов гостиничных предприятий
г. Баку, а также разработка комплекса мероприятий по
активизации использования экономического потенци-
ала инновационного развития анализируемых гости-
ниц.
Ключевые слова: гостиничные предприятия, ин-
новационное развитие, оценка инновационного потен-
циала, конкурентоспособность гостиничных предпри-
ятий.
Received by the editors: 26.11.2019
and final form 19.12.2019
|