Особливості процесу денітрифікації в агроценозах за впливу мінеральних добрив та мікробних препаратів

Представлено результати досліджень активності денітрифікації в кореневій зоні ячменю ярого, кукурудзи і картоплі за використання мінеральних добрив та мікробних препаратів. За внесення оптимальних для росту і розвитку рослин доз добрив активність біологічної денітрифікації обмежується внаслідок...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2009
Hauptverfasser: Волкогон, В.В., Дімова, С.Б., Волкогон, К.І., Комок, М.С., Штанько, Н.П.
Format: Artikel
Sprache:Ukrainian
Veröffentlicht: Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України 2009
Schriftenreihe:Сільськогосподарська мікробіологія
Schlagworte:
Online Zugang:https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/27128
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Zitieren:Особливості процесу денітрифікації в агроценозах за впливу мінеральних добрив та мікробних препаратів / В.В. Волкогон, С.Б. Дімова, К.І. Волкогон, М.С. Комок, Н.П. Штанько // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2009. — Вип. 10. — С. 7-19. — Бібліогр.: 4 назв. — укр.

Institution

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Beschreibung
Zusammenfassung:Представлено результати досліджень активності денітрифікації в кореневій зоні ячменю ярого, кукурудзи і картоплі за використання мінеральних добрив та мікробних препаратів. За внесення оптимальних для росту і розвитку рослин доз добрив активність біологічної денітрифікації обмежується внаслідок споживання рослинами мінерального азоту і позбавлення ризосферних мікроорганізмів субстрату для нітратного дихання. Застосування фізіологічно необґрунтованих доз добрив, і особливо в поєднанні з мікробними препаратами, призводить до значних втрат елементу внаслідок інтенсифікації процесу денітрифікації. Використання мікробних препаратів у технологіях вирощування сільськогосподарських культур повинно здійснюватись на оптимальних агрофонах. При цьому біологічна денітрифікація зводиться до мінімуму.