Динаміка зміни стану води в паренхімних тканинах рослин при сушінні
У статті наведені результати дослідження стану води в паренхімних тканинах яблука, моркви та картоплі в процесі сушіння. Показано, що питомий вміст зв’язаної води зменшується на протязі всього часу зневоднення. Встановлено, що на динаміку видалення води впливає вуглеводний склад тканин....
Збережено в:
| Дата: | 2011 |
|---|---|
| Автори: | , , |
| Формат: | Стаття |
| Мова: | Ukrainian |
| Опубліковано: |
Інститут технічної теплофізики НАН України
2011
|
| Назва видання: | Промышленная теплотехника |
| Теми: | |
| Онлайн доступ: | https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/60315 |
| Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
| Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| Цитувати: | Динаміка зміни стану води в паренхімних тканинах рослин при сушінні / Ю.Ф. Снєжкін, В.А. Михайлик, Н.В. Дмитренко // Промышленная теплотехника. — 2011. — Т. 33, № 2. — С. 35-40. — Бібліогр.: 17 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine| id |
nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-60315 |
|---|---|
| record_format |
dspace |
| spelling |
nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-603152025-02-09T22:07:29Z Динаміка зміни стану води в паренхімних тканинах рослин при сушінні Dynamics of changes in water condition in parenchyma tissues of plant at drying Снєжкін, Ю.Ф. Михайлик, В.А. Дмитренко, Н.В. Теория и практика сушки У статті наведені результати дослідження стану води в паренхімних тканинах яблука, моркви та картоплі в процесі сушіння. Показано, що питомий вміст зв’язаної води зменшується на протязі всього часу зневоднення. Встановлено, що на динаміку видалення води впливає вуглеводний склад тканин. В статье приведены результаты исследования состояния воды в паренхимных тканях яблока, моркови и картофеля в процессе сушки. Показано, что удельное содержимое связанной воды уменьшается на всем протяжении времени обезвоживания. Установлено, что на динамику удаления воды влияет углеводный состав тканей. Results of research of a state of water in parenchyma tissues of apple, carrot and potato in the course of drying were presented in the article. It is displayed, that specific contents of combined water are diminished on all extent of a time of dehydration. It is positioned, that dynamics of elimination of water is influenced by carbohydrate composition of tissues. 2011 Article Динаміка зміни стану води в паренхімних тканинах рослин при сушінні / Ю.Ф. Снєжкін, В.А. Михайлик, Н.В. Дмитренко // Промышленная теплотехника. — 2011. — Т. 33, № 2. — С. 35-40. — Бібліогр.: 17 назв. — укр. 0204-3602 https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/60315 633.6 : 542.936 : 543.3 uk Промышленная теплотехника application/pdf Інститут технічної теплофізики НАН України |
| institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| collection |
DSpace DC |
| language |
Ukrainian |
| topic |
Теория и практика сушки Теория и практика сушки |
| spellingShingle |
Теория и практика сушки Теория и практика сушки Снєжкін, Ю.Ф. Михайлик, В.А. Дмитренко, Н.В. Динаміка зміни стану води в паренхімних тканинах рослин при сушінні Промышленная теплотехника |
| description |
У статті наведені результати дослідження стану води в паренхімних тканинах яблука, моркви та картоплі в процесі сушіння. Показано, що питомий вміст зв’язаної води зменшується на протязі всього часу зневоднення. Встановлено, що на динаміку видалення води впливає вуглеводний склад тканин. |
| format |
Article |
| author |
Снєжкін, Ю.Ф. Михайлик, В.А. Дмитренко, Н.В. |
| author_facet |
Снєжкін, Ю.Ф. Михайлик, В.А. Дмитренко, Н.В. |
| author_sort |
Снєжкін, Ю.Ф. |
| title |
Динаміка зміни стану води в паренхімних тканинах рослин при сушінні |
| title_short |
Динаміка зміни стану води в паренхімних тканинах рослин при сушінні |
| title_full |
Динаміка зміни стану води в паренхімних тканинах рослин при сушінні |
| title_fullStr |
Динаміка зміни стану води в паренхімних тканинах рослин при сушінні |
| title_full_unstemmed |
Динаміка зміни стану води в паренхімних тканинах рослин при сушінні |
| title_sort |
динаміка зміни стану води в паренхімних тканинах рослин при сушінні |
| publisher |
Інститут технічної теплофізики НАН України |
| publishDate |
2011 |
| topic_facet |
Теория и практика сушки |
| url |
https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/60315 |
| citation_txt |
Динаміка зміни стану води в паренхімних тканинах рослин при сушінні / Ю.Ф. Снєжкін, В.А. Михайлик, Н.В. Дмитренко // Промышленная теплотехника. — 2011. — Т. 33, № 2. — С. 35-40. — Бібліогр.: 17 назв. — укр. |
| series |
Промышленная теплотехника |
| work_keys_str_mv |
AT snêžkínûf dinamíkazmínistanuvodivparenhímnihtkaninahroslinprisušínní AT mihailikva dinamíkazmínistanuvodivparenhímnihtkaninahroslinprisušínní AT dmitrenkonv dinamíkazmínistanuvodivparenhímnihtkaninahroslinprisušínní AT snêžkínûf dynamicsofchangesinwaterconditioninparenchymatissuesofplantatdrying AT mihailikva dynamicsofchangesinwaterconditioninparenchymatissuesofplantatdrying AT dmitrenkonv dynamicsofchangesinwaterconditioninparenchymatissuesofplantatdrying |
| first_indexed |
2025-12-01T07:57:37Z |
| last_indexed |
2025-12-01T07:57:37Z |
| _version_ |
1850291895654154240 |
| fulltext |
ISSN 0204-3602. Пром. теплотехника, 2011, т. 33, №2 35
ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА СУШКИ
УДК 633.6 : 542.936 : 543.3
Снєжкін Ю.Ф., Михайлик В.А., Дмитренко Н.В.
Інститут технічної теплофізики НАН України
ДИНАМІКА ЗМІНИ СТАНУ ВОДИ В ПАРЕНХІМНИХ ТКАНИНАХ РОСЛИН ПРИ СУШІННІ
У статті наведені резуль-
тати дослідження стану води в
паренхімних тканинах яблука,
моркви та картоплі в процесі
сушіння. Показано, що питомий
вміст зв’язаної води зменшується
на протязі всього часу зневоднен-
ня. Встановлено, що на динаміку
видалення води впливає вуглевод-
ний склад тканин.
В статье приведены результаты
исследования состояния воды в па-
ренхимных тканях яблока, моркови
и картофеля в процессе сушки. По-
казано, что удельное содержимое
связанной воды уменьшается на
всем протяжении времени обезво-
живания. Установлено, что на дина-
мику удаления воды влияет углевод-
ный состав тканей.
Results of research of a state of
water in parenchyma tissues of apple,
carrot and potato in the course of
drying were presented in the article. It
is displayed, that specific contents of
combined water are diminished on all
extent of a time of dehydration. It is
positioned, that dynamics of elimination
of water is influenced by carbohydrate
composition of tissues.
Вступ
Зростання виробництва сухих харчових
концентратів та харчових порошків, викликане
розвитком харчової промисловості, потребує
підвищення якості продукції та ефективності
виробництва шляхом вдосконалення технології
сушіння, що не може бути реалізоване без
подальшого більш глибокого вивчення
внутрішнього масопереносу в об’єктах зневод-
нення. Уявлення щодо характеру та механізму
переносу вологи повинні ґрунтуватись на
достовірних даних про поточний стан води в
них.
У паренхімних тканинах плодів в залежності
від виду, умов вегетації та зберігання міститься
від 20 до 95 % води, одна частина якої виступає
в ролі розчинника, утворюючи сік, інша –
утримується полімерами м’якоті. Перенесення
вологи в матеріалах, що піддаються зневоднен-
ню, відбувається під дією таких факторів як
градієнт вологовмісту (ізотермічна дифузія),
градієнт температури (термічна дифузія),
градієнт тиску (конвекційна дифузія). Кінетика
процесу визначається рухливістю молекул
води та енергією їх взаємодії з іншими моле-
кулами матеріалу. Прийнято вважати, що в
біологічних об’єктах, в тому числі і рослинних
тканинах, вода перебуває в двох станах, в одно-
му – вона має властивості, що схожі з власти-
востями чистої води (вільна або замерзаюча),
інший – виникає внаслідок гідратації – енер-
гетично вигідної взаємодії з макромолекулами
біополімерів, молекулами та іонами клітинного
соку (зв’язана або незамерзаюча) [1].
Протягом тривалого часу вважали, що в
перший період процесу сушіння видаляється
виключно вільна вода, а кількість зв’язаної
води при цьому залишається незмінною.
Погіршення кінетики сушіння та збільшення
енерговитрат пов’язують з початком видалення
зв’язаної води. Тобто, інформація про динаміку
зміни стану води в рослинних матеріалах при
зневодненні є важливою як з наукового, так і
практичного погляду.
Результати експериментального визначення
кількості незамерзаючої води в цукровому бу-
ряку і деяких овочах та фруктах представлені
в роботах [2–5]. Динаміку зміни стану води
при зневодненні рослинних матеріалів
досліджували за допомогою ДСК в роботах [6,
7] та ЯМР-спектороскопії в [8].
Метою даної роботи було подальше роз-
ширення видового спектру рослинної сирови-
ни в дослідженні стану води методом ДСК та
порівняння динаміки його зміни при сушінні.
m – маса;
T – температура;
U – напруга.
Скорочення:
ДСК – диференціальна скануюча калориметрія.
ISSN 0204-3602. Пром. теплотехника, 2011, т. 33, №236
ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА СУШКИ
Метод та методика досліджень
Визначення вмісту вільної води здійснювали
за допомогою диференціального сканую-
чого мікрокалориметра ДСМ–2М з викори-
станням методики, в основу якої покладена
властивість зв’язаної води не зазнавати фазо-
вого переходу першого роду при охолодженні.
Якщо систему, яка одночасно містить вільну
і зв’язану воду охолодити, а потім піддати
нагріванню в калориметрі, то на ДСК-кривій
буде відображатись пік плавлення тільки
вільної води [9]. Оскільки плавлення є про-
цесом рівноважним, площа піка, що обмеже-
на кривою ДСК та базовою лінією калориме-
тра, пропорційна теплоті фазового переходу, а,
отже, і кількості вільної води. Масу зв’язаної
води розраховували після визначення загальної
маси води в зразку методом висушування
до постійної маси. Відносна похибка виміру
площі піка плавлення води становить ~ 0,2 %,
загальна похибка визначення маси вільної та
зв’язаної води не перевищує 2 %.
Результати досліджень та їх обговорення
Для перетворення вільної води в лід зраз-
ки охолоджували в калориметрі до -150 °С зі
швидкістю 64 К/хв. Реєстрацію піків плавлення
води здійснювали при швидкості сканування
4 К/хв. Попередні калориметричні досліджен-
ня показали, що при нагріванні від -150 до
-40 °С на кривих ДСК всіх досліджених
паренхімних тканин відсутні фазові переходи
першого роду. Тому запис кривих нагрівання
здійснювали в інтервалі -40….10 °С, де
реєстрували плавлення вільної води.
Порівнюючи одержані ДСК-криві ба-
чимо, що при зменшенні вологості тканин
потужність теплопоглинання, яка оцінюється
амплітудою максимуму піка, спадає, пік плав-
лення води розширюється та зміщується в об-
ласть низьких температур. В тканинах яблука
при вологості зразків нижче 75 % плавлення
ускладнюється, на ДСК-кривих з’являється
другий – більш низькотемпературний макси-
мум теплопоглинання, який при подальшому
зневодненні матеріалу, в противагу першому,
помітно зростає та переміщується в область
більш низьких температур (рис. 1). В моркві
розширення піка плавлення спостерігається з
менш вираженою появою другого максимуму
(рис. 2). Пік плавлення в зразках картоплі має
Рис. 1. ДСК-криві нагрівання зразків
паренхімних тканин яблука сорту
«Делікатес» з вологістю (%): 1 – 84,26;
2 – 75,22; 3 – 66,78; 4 – 58,54; 5 – 51,86;
6 – 43,82; 7 – 36,37.
Рис. 2. ДСК-криві нагрівання зразків
паренхімних тканин моркви сорту
«Вітамінна» з вологістю (%): 1 – 86,46;
2 – 80,23; 3 – 74,12; 4 – 69,69; 5 – 56,94;
6 – 50,59; 7 – 38,63.
ISSN 0204-3602. Пром. теплотехника, 2011, т. 33, №2 37
ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА СУШКИ
Рис. 3. ДСК-криві нагрівання зразків
паренхімних тканин картоплі сорту
«Дніпрянка» з вологістю (%): 1 – 82,91;
2 – 73,00; 3 – 65,92; 4 – 59,32; 5 – 46,00;
6 – 38,03; 7 – 29,59.
один максимум, який несуттєво зрушується
при зміні вологості (рис. 3).
Табл. Усереднений хімічний склад продуктів [10, 11]
Продукт Вода, %
Вміст у 100 грамах сухих речовин, г
Моно- та
дисахариди Крохмаль Геміцелюлози Пектин Білки
Яблуко 87,0 69,23 6,15 3,08 0,77 3,08
Морква 88,0 58,30 1,67 2,50 5,00 10,83
Картопля 76,0 5,42 62,5 1,25 2,08 8,33
Такий хід ДСК-кривих можна пояснити,
проаналізувавши хімічний склад досліджених
тканин (табл.). Більша половина сухих речовин
паренхімних тканин яблука та моркви пред-
ставлена розчинними в воді речовинами – цук-
розою, глюкозою та фруктозою. В картоплі
основною складовою є крохмаль і тільки біля
п’яти відсотків сухих речовин належить цук-
рам.
Згідно термодинамічної рівноваги фаз го-
могенних сумішей (розчинів), температура
фазового переходу компонента (в даному ви-
падку води), залежить від співвідношення
складових суміші та знижується при зменшенні
вмісту цього компонента [12]. Тому в близькій
відповідності з кріоскопічною константою
спостерігається зміщення піка плавлення
води в бік низьких температур при збільшенні
концентрації розчинених речовин в рідкій фазі
паренхімних тканин в результаті зневоднення.
Поява другого максимуму на кривих плав-
лення води в паренхімних тканинах з висо-
ким вмістом цукрів (з вологістю нижче 75 %)
пов’язана з перерозподілом води, що входить до
складу клітинного соку та води позаклітинного
розчину, в процесі сушіння. При охолодженні
зразків кристалізація води починається
в середовищі з меншою концентрацією
(позаклітинний розчин) і завершується
кристалізацією води клітинного соку. Висока
швидкість охолодження призводить до різкого
зростання в’язкості розчинів, що обумовлює
спонтанну генерацію мікрокристалів води,
зменшує швидкість їх подальшого росту та
практично унеможливлює кристалізацію цук-
ристих речовин. Плавлення кристалів води
відбувається в зворотному напрямку, так в на-
тивних тканинах (рис.1, крива 1) плавлення
розпочинається в сконцентрованому за раху-
нок кристалізації води внутрішньоклітинному
соку при -25 оС і закінчується в позаклітинному
розчині біля 0 оС. Причому температура почат-
ку і кінця плавлення залежить від концентрації
розчину. Зміщення піка плавлення в бік низьких
температур в результаті зростання ступеня зне-
воднення матеріалу найкраще відслідковується
по переміщенню його максимуму (рис. 1, 2
та 3). Дослідження показали, що по величині
зміщення максимума піка плавлення можна
судити про загальний вміст розчинених речо-
ISSN 0204-3602. Пром. теплотехника, 2011, т. 33, №238
ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА СУШКИ
вин в рослинному матеріалі, а для конкретного
матеріалу – про його вологовміст.
Згідно з існуючими уявленнями при
зневодненні колоїдних капілярно-пористих
матеріалів в першу чергу видаляється вільна
вода, що має найменшу енергію зв’язку і в
останню – вода, зв’язана з сухими речовинами
(в тому числі гідратна вода розчинених речо-
вин). Проте від умов і кінетики видалення води
залежить градієнт вологовмісту в матеріалі як
на мікро-, так і на макрорівні. В процесі сушіння
рослинних тканин при температурі матеріалу,
що не перевищує температуру термічної
деструкції білкової оболонки клітин, спочат-
ку видаляється вода позаклітинного розчину.
Концентрація його поступово зростає і після
перевищення концентрації клітинного соку за
рахунок осмотичного переносу вологи починає
підвищуватися концентрація клітинного соку.
Таким чином при зневодненні відбувається
перерозподіл вільної води в структурі тканин,
що віддзеркалюється на ДСК-кривих поя-
вою другого максимуму на піку плавлення та
переміщення температурного інтервалу плав-
лення в бік низьких температур. Сукупність
кривих ДСК зразків картоплі свідчить про
малий вміст в ній розчинних вуглеводів –
спостерігається незначне зміщення піка плав-
лення при зміні вологості матеріалу.
Зміну фракційного складу води в
паренхімних тканинах в процесі зневоднен-
ня представлено на рис. 4. Видно, що в межах
дослідженої вологості тканин зменшення за-
гального вологовмісту супроводжується зни-
женням вмісту вільної води при одночасно-
му зростанні вмісту зв’язаної води, причому
залежності мають характер близький лінійному.
Незважаючи на перерозподіл фракційного
складу води в процесі зневоднення на ко-
ристь зв’язаної, питомий вміст її (зв’язаний
вологовміст) на протязі видалення всієї вільної
води знижується за експоненціальним законом
(рис. 5). Характер експоненціальних кривих за-
лежить від хімічного складу плодів і близький
до характеру кривих гідратації наявних в них
розчинних вуглеводів [5, 13–15]. Аналогічні
Рис. 4. Залежність фракційного складу
води в паренхімних тканинах яблука,
моркви та картоплі від вологості.
Рис. 5. Зміна питомого вмісту зв’язаної
води в паренхімних тканинах яблука,
моркви та картоплі при зневодненні.
залежності були отримані нами при дослідженні
стану води в паренхімних тканинах столового
буряку та гарбуза [16].
Різкий спад зв’язаного вологовмісту
паренхімних тканин яблука, моркви, столово-
го буряку та гарбуза спостерігається в перший
період зневоднення, коли внаслідок концентру-
вання клітинного соку різко зменшується ступінь
гідратації розчинних вуглеводів [13–15]. В цей
же період найбільш інтенсивно відбуваються
ISSN 0204-3602. Пром. теплотехника, 2011, т. 33, №2 39
ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА СУШКИ
процеси збігання тканин, розвивається струк-
турна деградація біополімерів, змінюється
кількість активних центрів (заряджених і поляр-
них груп). Зв’язаний вологовміст паренхімних
тканин картоплі менше залежить від ступеню
зневоднення завдяки крохмалю, у якого водо-
утримуюча властивість практично не залежить
від вологості [17], та незначному вмісту в них
розчинних вуглеводів.
Висновки
Результати, одержані в даній роботі і
отримані раніше [6, 7], дають підстави ствер-
джувати що, під час зневоднення рослин-
них тканин одночасно зі зменшенням загаль-
ного вологовмісту, зменшується і зв’язаний
вологовміст (питомій вміст зв’язаної води). При
цьому на хід процесу зневоднення паренхімних
тканин безпосередньо впливає їх вуглеводний
склад.
Зменшення питомого вмісту зв’язаної води
в паренхімних тканинах з високим вмістом
розчинних вуглеводів в основному пов’язано
зі зниженням ступеню гідратації цукрів,
внаслідок концентрування клітинного соку. В
тканинах з незначним вмістом цукрів зниження
зв’язаного вологовмісту обумовлено складом та
поведінкою біополімерів, структура та кількість
активних центрів яких в процесі зневоднення
та термічної дії може суттєво змінюватись.
ЛІТЕРАТУРА
1. Д. Симатос.,М. Фоур., И. Бонжур, М.
Коуч. Применение дифференциального тер-
мического анализа и дифференциальной ска-
нирующей калориметрии при изучении воды
в пищевых продуктах / Вода в пищевых про-
дуктах. Под ред. Р.Б. Докуорта. – М.: Пищевая
промышленность, 1980. – С. 156-170.
2. Давыдова Е.О. Воздействие низких тем-
ператур на состояние свекловичной ткани и её
основних компонентов при хранении сахарной
свеклы: Дис. …канд. техн. наук: 05.18.05. –
Киев, 1992. – 172 с.
3. M. Sci., A. Figueiredo, A. Correa, A. Serena.
Apparent heat capacities, initial meltingpoints
and heats of melting of frozen fruits measured by
differential scanning calorimetry // Rev. Esp. cienc.
y tecnol. alim. – 1994. – V. 34, N 2, – P. 202-209.
4. Танчев Ст., Раев Н., Костов А. Съдържа-
ние на свързана вода в някои хранительни про-
дукти и някои техна съставки // Висш. инст.
хранит. и вкус. пром. (Пловдив). – 1993. – Т. 41,
№ 1. – С. 319-325.
5. Михайлик В.А. Калориметрические иссле-
дования сахаров и сахаросодержащих материа-
лов // Промышленная теплотехника. – 1998. – Т.
20, № 1. – С. 25-31.
6. Михайлик В.А., Давыдова Е.О. Исследо-
вание состояния воды в сахаросодержащем
растительном сырье при его обезвоживании //
Промышленная теплотехника. – 2000. – Т . 22,
№5-6. – С. 50-54
7. Михайлик В.А., Дмитренко Н.В., Михай-
лик Т.А. Об изменении состояния воды в рас-
тительном сырье в результате предваритель-
ного термического воздействия и в процессе
сушки / Современные энергосберегающие
тепловые технологии (Сушка и тепловые про-
цессы). СЭТТ-2005: Труды ІІ Международной
научно-практической конференции, Москва,
11-14 октября, 2005 г. – В 2 т. – М.: Издатель-
ство ВИМ, 2005. – Т. 2. – С. 270-273.
8. Гришин М.А., Погожих Е.И., Потапов В.А.
Эффект динамического структурирования вла-
ги в процессе сушки // Промышленная тепло-
техника. – 2001. – Т. 23, №. 4-5. – С. 100-105.
9. Деодар С., Лунер Ф. Измерение содержа-
ния связанной (незамерзающей) воды методом
дифференциальной сканирующей калоримет-
рии / Вода в полимерах. Под ред. С. Роуленда.
– М.: Мир, 1984. – С. 273-287.
10. Химический состав пищевых продуктов.
Кн.1: Справочные таблицы содержания основ-
ных пищевых веществ и энергетической цен-
ности пищевых продуктов / Под ред. проф.,
д-ра техн. наук И.М. Скурихина и проф., д-ра
мед. наук М.Н. Волгарева. – 2-е изд., перераб. и
доп. – М.: ВО «Агропромиздат», 1987. – 224 с.
11. Химический состав пищевых продуктов.
Кн. 2: Справочные таблицы содержания ами-
нокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и
микроэлементов, органических кислот и угле-
ISSN 0204-3602. Пром. теплотехника, 2011, т. 33, №240
ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА СУШКИ
водов / Под ред. проф., д-ра техн. наук И.М.
Скурихина и проф., д-ра мед. наук М.Н. Волга-
рева. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: ВО «Агро-
промиздат», 1987. – 360 с.
12. Герасимов Я.И., Древинг В.П., Еремин
Е.Г., Киселев А.В. Лебедев В.П., Панченков Г.М.,
Шлыгин А.И. Курс физической химии. Под об-
щей редакцией чл.-корр. АН СССР проф. Я.И.
Герасимова. Том I. – М.: Госхимиздат, 1963. –
624 с.
13. Михайлик В.А., Давыдова Е.О., Манк В.В.
Исследование гидратации сахарозы методом
низкотемпературной сканирующей калориме-
трии // Термодинамика органических соедине-
ний. – Горький, 1989. – С. 76–80.
14. Михайлик В.А., Давидова О.О., Манк
В.В. Дослідження гідратації D-глюкози та
D-фруктози / Проблеми та перспективи ство-
рення і впровадження нових ресурсо- та
енергоощадних технологій, обладнання в га-
лузях харчової і переробної промисловості:
Матеріали Шостої міжнародної науково-
технічної конференції, Київ, 19–21 жовтня 1999
р. – У 3 ч. – К.: УДУХТ, 2000. – Ч.1. – С. 106.
15. Михайлик В.А. Применение термических
методов исследования в решении научных и
производственных задач энергоэффективности.
Наукові праці Одеської національної академії
харчових технологій / Міністерство освіти і
науки України. – Одеса: 2007. – Вип. 31, – Т.1. –
С. 170-177.
16. Михайлик В.А., Дмитренко Н.В., Михай-
лик Т.А. Влияние термического воздействия на
состояние воды в растительных тканях // Пром.
теплотехника. – 2007. – Т. 29, №. 7. – С. 212-217.
17. Грабовская Е.В., Михайлик В.А. Исследо-
вание влияния гидратации на структурообра-
зующие свойства крахмала и его производных.
Материалы конференции. Сахар-2008. Совер-
шенствование технологий переработки сырья
для сахарной промышленности, освоение но-
вых видов оборудования и компьютеризации
производства, повышения качества. Часть 2.
Москва. – 2008. – С. 70-75.
Получено 13.01.2011 p.
|