Вивчення поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визначення їхньої антиоксидантної активності
Aim. To study the qualitative composition and quantitative content of the polyphenolic compounds in Pimpinella anisum herb and determine their antioxidant activity.Results and discussion. Among the polyphenolic compounds contained in anise herb, chlorogenic acid(4.409 mg/g) predominates. Signifcant...
Збережено в:
Дата: | 2021 |
---|---|
Автори: | , , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
National University of Pharmacy
2021
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/226276 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry |
Репозитарії
Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistryid |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-226276 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
поліфенольні сполуки аніс звичайний трава високоефективна рідинна хроматографія антиоксидантна активність polyphenolic compounds anise herb high performance liquid chromatography antioxidant activity |
spellingShingle |
поліфенольні сполуки аніс звичайний трава високоефективна рідинна хроматографія антиоксидантна активність polyphenolic compounds anise herb high performance liquid chromatography antioxidant activity Umarov, U. Kolisnyk, S. V. Kolisnyk, O. V. Fatkhullaeva, M. Chinibekova, N. K. Khamdamov, M. M. Вивчення поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визначення їхньої антиоксидантної активності |
topic_facet |
поліфенольні сполуки аніс звичайний трава високоефективна рідинна хроматографія антиоксидантна активність polyphenolic compounds anise herb high performance liquid chromatography antioxidant activity |
format |
Article |
author |
Umarov, U. Kolisnyk, S. V. Kolisnyk, O. V. Fatkhullaeva, M. Chinibekova, N. K. Khamdamov, M. M. |
author_facet |
Umarov, U. Kolisnyk, S. V. Kolisnyk, O. V. Fatkhullaeva, M. Chinibekova, N. K. Khamdamov, M. M. |
author_sort |
Umarov, U. |
title |
Вивчення поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визначення їхньої антиоксидантної активності |
title_short |
Вивчення поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визначення їхньої антиоксидантної активності |
title_full |
Вивчення поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визначення їхньої антиоксидантної активності |
title_fullStr |
Вивчення поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визначення їхньої антиоксидантної активності |
title_full_unstemmed |
Вивчення поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визначення їхньої антиоксидантної активності |
title_sort |
вивчення поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визначення їхньої антиоксидантної активності |
title_alt |
The study of polyphenolic compounds of Pimpinella anisum herb and determination of their antioxidant activity |
description |
Aim. To study the qualitative composition and quantitative content of the polyphenolic compounds in Pimpinella anisum herb and determine their antioxidant activity.Results and discussion. Among the polyphenolic compounds contained in anise herb, chlorogenic acid(4.409 mg/g) predominates. Signifcant amounts of catechins (3.104 mg/g), apigenin derivatives (3.077 mg/g) and luteolin (1.864 mg/g) also accumulate in the herb. Minor amounts of myricetin (0.105 mg/g) and naringenin (0.019 mg/g) derivatives, rutin (0.189 mg/g), quercetin (0.028 mg/g), apigenin (0.009 mg/g) and hesperetin (0.002 mg/g) are present. According to the research results, the antioxidant activity of polyphenolic compounds of anise herb with reference to ascorbic acid was found to be 67.76 ± 0.05 mmol/g. Rutin exhibited the antioxidant activity at the level of 3979.59 ± 0.08 mmol/g.Experimental part. Pimpinella anisum herb collected during the flowering stage in the summer of 2019 inthe Kharkiv region (Ukraine) was used for analysis. The analysis of 70 % ethanolic extract from anise herb was performed by high performance liquid chromatography using a Prominence LC-20 Shimadzu chromatographic system (Japan) with a SPD-20AV spectrophotometric detector, an Agilent Technologies Microsorb-MV-150 column (reversedphase, C18 modifed silica gel, length – 150 mm, diameter – 4.6 mm, particles size – 5 μm). Identifcation of substances in the extract was carried out by comparing the retention time and the spectral characteristics of the test substances with the same characteristics of the reference standards. The antioxidant activity was determined by the potentiometric method (pH meter – Hanna 2550, with redox electrode EZDO PO50) with reference to ascorbic acid.Conclusions. The qualitative composition and quantitative content of polyphenolic compounds in the ethanolic extract of anise herb have been determined by high performance liquid chromatography. The total content of polyphenolic compounds is 17.576 mg/g. The antioxidant activity of polyphenolic compounds of anise herb with reference to ascorbic acid has been found to be 67.76 ± 0.05 mmol/g.Key words: polyphenolic compounds; anise; herb; high performance liquid chromatography; antioxidant activity |
publisher |
National University of Pharmacy |
publishDate |
2021 |
url |
https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/226276 |
work_keys_str_mv |
AT umarovu thestudyofpolyphenoliccompoundsofpimpinellaanisumherbanddeterminationoftheirantioxidantactivity AT kolisnyksv thestudyofpolyphenoliccompoundsofpimpinellaanisumherbanddeterminationoftheirantioxidantactivity AT kolisnykov thestudyofpolyphenoliccompoundsofpimpinellaanisumherbanddeterminationoftheirantioxidantactivity AT fatkhullaevam thestudyofpolyphenoliccompoundsofpimpinellaanisumherbanddeterminationoftheirantioxidantactivity AT chinibekovank thestudyofpolyphenoliccompoundsofpimpinellaanisumherbanddeterminationoftheirantioxidantactivity AT khamdamovmm thestudyofpolyphenoliccompoundsofpimpinellaanisumherbanddeterminationoftheirantioxidantactivity AT umarovu vivčennâpolífenolʹnihspoluktravianísuzvičajnogotaviznačennâíhnʹoíantioksidantnoíaktivností AT kolisnyksv vivčennâpolífenolʹnihspoluktravianísuzvičajnogotaviznačennâíhnʹoíantioksidantnoíaktivností AT kolisnykov vivčennâpolífenolʹnihspoluktravianísuzvičajnogotaviznačennâíhnʹoíantioksidantnoíaktivností AT fatkhullaevam vivčennâpolífenolʹnihspoluktravianísuzvičajnogotaviznačennâíhnʹoíantioksidantnoíaktivností AT chinibekovank vivčennâpolífenolʹnihspoluktravianísuzvičajnogotaviznačennâíhnʹoíantioksidantnoíaktivností AT khamdamovmm vivčennâpolífenolʹnihspoluktravianísuzvičajnogotaviznačennâíhnʹoíantioksidantnoíaktivností AT umarovu studyofpolyphenoliccompoundsofpimpinellaanisumherbanddeterminationoftheirantioxidantactivity AT kolisnyksv studyofpolyphenoliccompoundsofpimpinellaanisumherbanddeterminationoftheirantioxidantactivity AT kolisnykov studyofpolyphenoliccompoundsofpimpinellaanisumherbanddeterminationoftheirantioxidantactivity AT fatkhullaevam studyofpolyphenoliccompoundsofpimpinellaanisumherbanddeterminationoftheirantioxidantactivity AT chinibekovank studyofpolyphenoliccompoundsofpimpinellaanisumherbanddeterminationoftheirantioxidantactivity AT khamdamovmm studyofpolyphenoliccompoundsofpimpinellaanisumherbanddeterminationoftheirantioxidantactivity |
first_indexed |
2024-09-01T18:15:39Z |
last_indexed |
2024-09-01T18:15:39Z |
_version_ |
1809018561552711680 |
spelling |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-2262762021-03-29T14:47:02Z The study of polyphenolic compounds of Pimpinella anisum herb and determination of their antioxidant activity Вивчення поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визначення їхньої антиоксидантної активності Umarov, U. Kolisnyk, S. V. Kolisnyk, O. V. Fatkhullaeva, M. Chinibekova, N. K. Khamdamov, M. M. поліфенольні сполуки; аніс звичайний; трава; високоефективна рідинна хроматографія; антиоксидантна активність polyphenolic compounds; anise; herb; high performance liquid chromatography; antioxidant activity Aim. To study the qualitative composition and quantitative content of the polyphenolic compounds in Pimpinella anisum herb and determine their antioxidant activity.Results and discussion. Among the polyphenolic compounds contained in anise herb, chlorogenic acid(4.409 mg/g) predominates. Signifcant amounts of catechins (3.104 mg/g), apigenin derivatives (3.077 mg/g) and luteolin (1.864 mg/g) also accumulate in the herb. Minor amounts of myricetin (0.105 mg/g) and naringenin (0.019 mg/g) derivatives, rutin (0.189 mg/g), quercetin (0.028 mg/g), apigenin (0.009 mg/g) and hesperetin (0.002 mg/g) are present. According to the research results, the antioxidant activity of polyphenolic compounds of anise herb with reference to ascorbic acid was found to be 67.76 ± 0.05 mmol/g. Rutin exhibited the antioxidant activity at the level of 3979.59 ± 0.08 mmol/g.Experimental part. Pimpinella anisum herb collected during the flowering stage in the summer of 2019 inthe Kharkiv region (Ukraine) was used for analysis. The analysis of 70 % ethanolic extract from anise herb was performed by high performance liquid chromatography using a Prominence LC-20 Shimadzu chromatographic system (Japan) with a SPD-20AV spectrophotometric detector, an Agilent Technologies Microsorb-MV-150 column (reversedphase, C18 modifed silica gel, length – 150 mm, diameter – 4.6 mm, particles size – 5 μm). Identifcation of substances in the extract was carried out by comparing the retention time and the spectral characteristics of the test substances with the same characteristics of the reference standards. The antioxidant activity was determined by the potentiometric method (pH meter – Hanna 2550, with redox electrode EZDO PO50) with reference to ascorbic acid.Conclusions. The qualitative composition and quantitative content of polyphenolic compounds in the ethanolic extract of anise herb have been determined by high performance liquid chromatography. The total content of polyphenolic compounds is 17.576 mg/g. The antioxidant activity of polyphenolic compounds of anise herb with reference to ascorbic acid has been found to be 67.76 ± 0.05 mmol/g.Key words: polyphenolic compounds; anise; herb; high performance liquid chromatography; antioxidant activity Мета. Вивчити якісний склад та кількісний вміст поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визначити рівень їхньої антиоксидантної активності.Результати та їх обговорення. З-поміж поліфенольних сполук, що містяться в траві анісу звичайного, переважає хлорогенова кислота (4,409 мг/г). Також у траві накопичуються значні кількості катехінів (3,104 мг/г), похідних апігеніну (3,077 мг/г) та лютеоліну (1,864 мг/г). У мінорних кількостях присутні рутин (0,189 мг/г), похідні мірицетину (0,105 мг/г), кверцетин (0,028 мг/г), похідні нарингеніну (0,019 мг/г), апігенін (0,009 мг/г) та гесперетин (0,002 мг/г). За результатами дослідження визначено, що антиоксидантнаактивність поліфенольних сполук трави анісу звичайного, виміряна щодо аскорбінової кислоти, становить 67,76 ± 0,05 ммоль/г, для рутину антиоксидантна активність склала 3979,59 ± 0,08 ммоль/г.Експериментальна частина. Для аналізу використовували траву анісу звичайного, заготовлену в період цвітіння влітку 2019 року в Харківській області, Україна. Аналіз 70 % етанольної витяжки трави анісу звичайного проводили методом високоефективної рідинної хроматографії за допомогою хроматографічноїсистеми Prominence LC-20 Shimadzu (Японія) зі спектрофотометричним детектором SPD-20AV, колонка Agilent Technologies Microsorb-MV-150 (обернено-фазова, C18 модифікований силікагель, довжина 150 мм, діаметр 4,6 мм, розмір зерен сорбенту 5 мкм). Ідентифікацію речовин у витяжці проводили шляхом порівняння часу утримування і спектральних характеристик досліджуваних речовин з аналогічними характеристиками стандартів. Антиоксидантну активність визначали потенціометричним методом (рН-метр – Hanna 2550, з редокс-електродом EZDO PO50) щодо аскорбінової кислоти.Висновки. Методом високоефективної рідинної хроматографії визначено якісний склад та кількісний вміст поліфенольних сполук в етанольному екстракті трави анісу звичайного. Сумарний вміст поліфенольних сполук склав 17,576 мг/г. Виявлено, що антиоксидантна активність етанольного екстракту трави анісузвичайного щодо активності аскорбінової кислоти становить 67,76 ± 0,05 ммоль/г.Ключові слова: поліфенольні сполуки; аніс звичайний; трава; високоефективна рідиннахроматографія; антиоксидантна активність National University of Pharmacy 2021-03-15 Article Article application/pdf https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/226276 10.24959/ophcj.21.226276 Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry; Vol. 19 No. 1(73) (2021); 42-47 Журнал органической и фармацевтической химии; Том 19 № 1(73) (2021); 42-47 Журнал органічної та фармацевтичної хімії; Том 19 № 1(73) (2021); 42-47 2518-1548 2308-8303 uk https://ophcj.nuph.edu.ua/article/view/226276/226712 Copyright (c) 2021 National University of Pharmacy http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |