Нут — перспективне джерело харчового білка
Aims. Analysis of the possibilities of increasing the production of chickpea (Cicer arietinum L.) seeds becomes especially relevant due to the great nutritional and agrotechnical importance of this crop, as well as with the constant increase in the number of vegetarians and vegans in the world and i...
Збережено в:
Дата: | 2024 |
---|---|
Автори: | , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
Національний дендрологічний парк "Софіївка" НАН України
2024
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://mchr.sofievka.org/article/view/295154 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Journal of Native and Alien Plant Studies |
Репозитарії
Journal of Native and Alien Plant Studiesid |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-295154 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Journal of Native and Alien Plant Studies |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2024-02-11T09:24:02Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
Cicer arietinum L. рослинне м'ясо незамінні амінокислоти технологічні якості насіння ізофлавони. Cicer arietinum L. vegetable meat essential amino acids technological qualities of seeds isoflavones. |
spellingShingle |
Cicer arietinum L. рослинне м'ясо незамінні амінокислоти технологічні якості насіння ізофлавони. Cicer arietinum L. vegetable meat essential amino acids technological qualities of seeds isoflavones. Sichkar, Vyacheslav Lavrova, Halyna Koloianidi, Nadiya Dzhus, Tetyana Нут — перспективне джерело харчового білка |
topic_facet |
Cicer arietinum L. рослинне м'ясо незамінні амінокислоти технологічні якості насіння ізофлавони. Cicer arietinum L. vegetable meat essential amino acids technological qualities of seeds isoflavones. |
format |
Article |
author |
Sichkar, Vyacheslav Lavrova, Halyna Koloianidi, Nadiya Dzhus, Tetyana |
author_facet |
Sichkar, Vyacheslav Lavrova, Halyna Koloianidi, Nadiya Dzhus, Tetyana |
author_sort |
Sichkar, Vyacheslav |
title |
Нут — перспективне джерело харчового білка |
title_short |
Нут — перспективне джерело харчового білка |
title_full |
Нут — перспективне джерело харчового білка |
title_fullStr |
Нут — перспективне джерело харчового білка |
title_full_unstemmed |
Нут — перспективне джерело харчового білка |
title_sort |
нут — перспективне джерело харчового білка |
title_alt |
Chickpea is a promising source of dietary protein |
description |
Aims. Analysis of the possibilities of increasing the production of chickpea (Cicer arietinum L.) seeds becomes especially relevant due to the great nutritional and agrotechnical importance of this crop, as well as with the constant increase in the number of vegetarians and vegans in the world and in Ukraine, as a result of which the demand for plant-based "meat" is growing on the world market. Methods. Field experiments were performed from 1995 to 2022 at the Plant Breeding and Genetics Institute – National Center of Seed and Cultivar Investigation (PBGI – NCSCI). The National Center for Genetic Resources of Plants of Ukraine (Kharkiv) and the International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT –Patancheru, Hyderabad, Telangana, India) chickpea collection samples were studied. The chickpea sowing and growing technology in breeding nurseries and analyses of the quality indicators of the crop were performed using standard methods. The statistical analyses were carried out using the methods of Ronald Fisher. Results. Based on the authors’ own studies and the results of other researchers, chickpea seeds are characterized as a source of high-quality protein, important micro- and macroelements, vitamins, unsaturated fatty acids, and other functionally important compounds. Information is provided on the most common food products that are made from chickpea. Their preventive effect on human health, improvement of their immunity, and performance are noted. Conclusions. Experimental data obtained at the Plant Breeding and Genetics Institute indicate that the seeds of this crop grown in Ukraine in terms of food quality are at the level of world standards. |
publisher |
Національний дендрологічний парк "Софіївка" НАН України |
publishDate |
2024 |
url |
http://mchr.sofievka.org/article/view/295154 |
work_keys_str_mv |
AT sichkarvyacheslav chickpeaisapromisingsourceofdietaryprotein AT lavrovahalyna chickpeaisapromisingsourceofdietaryprotein AT koloianidinadiya chickpeaisapromisingsourceofdietaryprotein AT dzhustetyana chickpeaisapromisingsourceofdietaryprotein AT sichkarvyacheslav nutperspektivnedžereloharčovogobílka AT lavrovahalyna nutperspektivnedžereloharčovogobílka AT koloianidinadiya nutperspektivnedžereloharčovogobílka AT dzhustetyana nutperspektivnedžereloharčovogobílka |
first_indexed |
2024-09-01T17:58:42Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:58:42Z |
_version_ |
1811502277926584320 |
spelling |
oai:ojs.journals.uran.ua:article-2951542024-02-11T09:24:02Z Chickpea is a promising source of dietary protein Нут — перспективне джерело харчового білка Sichkar, Vyacheslav Lavrova, Halyna Koloianidi, Nadiya Dzhus, Tetyana Cicer arietinum L., рослинне м'ясо, незамінні амінокислоти, технологічні якості насіння, ізофлавони. Cicer arietinum L., vegetable meat, essential amino acids, technological qualities of seeds, isoflavones. Aims. Analysis of the possibilities of increasing the production of chickpea (Cicer arietinum L.) seeds becomes especially relevant due to the great nutritional and agrotechnical importance of this crop, as well as with the constant increase in the number of vegetarians and vegans in the world and in Ukraine, as a result of which the demand for plant-based "meat" is growing on the world market. Methods. Field experiments were performed from 1995 to 2022 at the Plant Breeding and Genetics Institute – National Center of Seed and Cultivar Investigation (PBGI – NCSCI). The National Center for Genetic Resources of Plants of Ukraine (Kharkiv) and the International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT –Patancheru, Hyderabad, Telangana, India) chickpea collection samples were studied. The chickpea sowing and growing technology in breeding nurseries and analyses of the quality indicators of the crop were performed using standard methods. The statistical analyses were carried out using the methods of Ronald Fisher. Results. Based on the authors’ own studies and the results of other researchers, chickpea seeds are characterized as a source of high-quality protein, important micro- and macroelements, vitamins, unsaturated fatty acids, and other functionally important compounds. Information is provided on the most common food products that are made from chickpea. Their preventive effect on human health, improvement of their immunity, and performance are noted. Conclusions. Experimental data obtained at the Plant Breeding and Genetics Institute indicate that the seeds of this crop grown in Ukraine in terms of food quality are at the level of world standards. Мета. У зв’язку з великим харчовим й агротехнічним значенням нуту (Cicer arietinum L.), а також з постійним зростанням чисельності вегетаріанців і веганів у світі й в Україні, внаслідок чого на світовому ринку зростає попит на рослинне «м’ясо», аналіз можливостей збільшення виробництва насіння цієї культури набуває особливої актуальності. Матеріали і методи. Дослідження проводили впродовж 1995–2022 рр. на дослідних полях Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення (СГІ – НЦНС). Вивчали колекційні зразки з Національного центру генетичних ресурсів рослин України (м. Харків) та Міжнародного науково-дослідного інституту напівсухих тропіків (ICRISAT, Патанчеру, Індія). Технології сівби та вирощування нуту у селекційних розсадниках та аналізи якісних показників урожаю виконували стандартними методами. Статистичний аналіз проводили за Рональдом Фішером. Результати та обговорення. На основі власних досліджень та за результатами інших авторів охарактеризоване насіння нуту як джерело високоякісного білка, важливих макро- та мікроелементів, вітамінів, ненасичених жирних кислот й інших функціонально важливих сполук. Наведена інформація про найбільш поширені виготовлювані на основі нуту продукти харчування, відзначено їхню профілактичну дію на здоров’я людей, зокрема покращення імунітету та працездатності. Висновки. Експериментальні дані, які одержані в Селекційно-генетичному інституті, свідчать про те, що вирощене в Україні насіння цієї культури за показниками харчової якості відповідає світовим стандартам. Національний дендрологічний парк "Софіївка" НАН України 2024-02-11 Article Article Peer-reviewed Article application/pdf http://mchr.sofievka.org/article/view/295154 10.37555/2707-3114.19.2023.295154 Journal of Native and Alien Plant Studies; No. 19 (2023); 172-193 Journal of Native and Alien Plant Studies; № 19 (2023); 172-193 2707-3114 en http://mchr.sofievka.org/article/view/295154/288395 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0 |