Cвязанная вода в гидрогелях крахмала, содержащего добавки высокодисперсного кремнезема

Gel-like colloid starch solutions and the effect of high dispersed silica on their phase state were studied using the method ofliquid phase layered freezing-out with 1H NMR recording of unfrozen water signal. Interphase energy of “biopolymer-water” system was established to increase from 65 to 1...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2005
Автори: Turov, V. V., Novza, A. A., Leboda, R., Skubisewska-Zieba, J., Szesniak, M., Turov, K. V.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2005
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1213
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1213
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2024-09-28T04:05:59Z
collection OJS
language English
topic крахмал
кремнезем
межфазная вода
1Н ЯМР спектроскопия
крохмаль
кремнезем
міжфазна вода
1Н ЯМР спектроскопія
starch
silica
interfacial water
1H NMR spectroscopy
spellingShingle крахмал
кремнезем
межфазная вода
1Н ЯМР спектроскопия
крохмаль
кремнезем
міжфазна вода
1Н ЯМР спектроскопія
starch
silica
interfacial water
1H NMR spectroscopy
Turov, V. V.
Novza, A. A.
Leboda, R.
Skubisewska-Zieba, J.
Szesniak, M.
Turov, K. V.
Cвязанная вода в гидрогелях крахмала, содержащего добавки высокодисперсного кремнезема
topic_facet крахмал
кремнезем
межфазная вода
1Н ЯМР спектроскопия
крохмаль
кремнезем
міжфазна вода
1Н ЯМР спектроскопія
starch
silica
interfacial water
1H NMR spectroscopy
format Article
author Turov, V. V.
Novza, A. A.
Leboda, R.
Skubisewska-Zieba, J.
Szesniak, M.
Turov, K. V.
author_facet Turov, V. V.
Novza, A. A.
Leboda, R.
Skubisewska-Zieba, J.
Szesniak, M.
Turov, K. V.
author_sort Turov, V. V.
title Cвязанная вода в гидрогелях крахмала, содержащего добавки высокодисперсного кремнезема
title_short Cвязанная вода в гидрогелях крахмала, содержащего добавки высокодисперсного кремнезема
title_full Cвязанная вода в гидрогелях крахмала, содержащего добавки высокодисперсного кремнезема
title_fullStr Cвязанная вода в гидрогелях крахмала, содержащего добавки высокодисперсного кремнезема
title_full_unstemmed Cвязанная вода в гидрогелях крахмала, содержащего добавки высокодисперсного кремнезема
title_sort cð²ñð·ð°ð½ð½ð°ñ ð²ð¾ð´ð° ð² ð³ð¸ð´ñ€ð¾ð³ðµð»ññ… ðºñ€ð°ñ…ð¼ð°ð»ð°, ñð¾ð´ðµñ€ð¶ð°ñ‰ðµð³ð¾ ð´ð¾ð±ð°ð²ðºð¸ ð²ñ‹ñð¾ðºð¾ð´ð¸ñð¿ðµñ€ñð½ð¾ð³ð¾ ðºñ€ðµð¼ð½ðµð·ðµð¼ð°
title_alt Bound Water in Starch Hydrogels with High Dispersed Silica
Cвязанная вода в гидрогелях крахмала, содержащего добавки высокодисперсного кремнезема
description Gel-like colloid starch solutions and the effect of high dispersed silica on their phase state were studied using the method ofliquid phase layered freezing-out with 1H NMR recording of unfrozen water signal. Interphase energy of “biopolymer-water” system was established to increase from 65 to 194 J/g during starch gel dilution. Silica greatly affects the phase state of starch gel. Secondary structure of amylopectin chains is disintegrated in its presence and the stable “starch-silica” complexes are formed. Concentration of bound water in such complexes is lower than in starch gels and greatly depends on starch-silica concentration ratio. Interphasewater energy in “starch-water-silica” systems makes 21-103 J/g.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2005
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1213
work_keys_str_mv AT turovvv boundwaterinstarchhydrogelswithhighdispersedsilica
AT novzaaa boundwaterinstarchhydrogelswithhighdispersedsilica
AT lebodar boundwaterinstarchhydrogelswithhighdispersedsilica
AT skubisewskaziebaj boundwaterinstarchhydrogelswithhighdispersedsilica
AT szesniakm boundwaterinstarchhydrogelswithhighdispersedsilica
AT turovkv boundwaterinstarchhydrogelswithhighdispersedsilica
AT turovvv cð2nððð1⁄2ð1⁄2ðnð2ð3⁄4ððð2ð3ððnð3⁄4ð3ðμðnnðonðnð1⁄4ðððnð3⁄4ððμnððnðμð3ð3⁄4ðð3⁄4ððð2ðoðð2nnð3⁄4ðoð3⁄4ððnððμnnð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ðonðμð1⁄4ð1⁄2ðμððμð1⁄4ð
AT novzaaa cð2nððð1⁄2ð1⁄2ðnð2ð3⁄4ððð2ð3ððnð3⁄4ð3ðμðnnðonðnð1⁄4ðððnð3⁄4ððμnððnðμð3ð3⁄4ðð3⁄4ððð2ðoðð2nnð3⁄4ðoð3⁄4ððnððμnnð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ðonðμð1⁄4ð1⁄2ðμððμð1⁄4ð
AT lebodar cð2nððð1⁄2ð1⁄2ðnð2ð3⁄4ððð2ð3ððnð3⁄4ð3ðμðnnðonðnð1⁄4ðððnð3⁄4ððμnððnðμð3ð3⁄4ðð3⁄4ððð2ðoðð2nnð3⁄4ðoð3⁄4ððnððμnnð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ðonðμð1⁄4ð1⁄2ðμððμð1⁄4ð
AT skubisewskaziebaj cð2nððð1⁄2ð1⁄2ðnð2ð3⁄4ððð2ð3ððnð3⁄4ð3ðμðnnðonðnð1⁄4ðððnð3⁄4ððμnððnðμð3ð3⁄4ðð3⁄4ððð2ðoðð2nnð3⁄4ðoð3⁄4ððnððμnnð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ðonðμð1⁄4ð1⁄2ðμððμð1⁄4ð
AT szesniakm cð2nððð1⁄2ð1⁄2ðnð2ð3⁄4ððð2ð3ððnð3⁄4ð3ðμðnnðonðnð1⁄4ðððnð3⁄4ððμnððnðμð3ð3⁄4ðð3⁄4ððð2ðoðð2nnð3⁄4ðoð3⁄4ððnððμnnð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ðonðμð1⁄4ð1⁄2ðμððμð1⁄4ð
AT turovkv cð2nððð1⁄2ð1⁄2ðnð2ð3⁄4ððð2ð3ððnð3⁄4ð3ðμðnnðonðnð1⁄4ðððnð3⁄4ððμnððnðμð3ð3⁄4ðð3⁄4ððð2ðoðð2nnð3⁄4ðoð3⁄4ððnððμnnð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ðonðμð1⁄4ð1⁄2ðμððμð1⁄4ð
first_indexed 2024-09-01T17:51:22Z
last_indexed 2024-09-28T04:15:58Z
_version_ 1811411850794893312
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-12132024-09-28T04:05:59Z Bound Water in Starch Hydrogels with High Dispersed Silica Cвязанная вода в гидрогелях крахмала, содержащего добавки высокодисперсного кремнезема Cвязанная вода в гидрогелях крахмала, содержащего добавки высокодисперсного кремнезема Turov, V. V. Novza, A. A. Leboda, R. Skubisewska-Zieba, J. Szesniak, M. Turov, K. V. крахмал кремнезем межфазная вода 1Н ЯМР спектроскопия крохмаль кремнезем міжфазна вода 1Н ЯМР спектроскопія starch silica interfacial water 1H NMR spectroscopy Gel-like colloid starch solutions and the effect of high dispersed silica on their phase state were studied using the method ofliquid phase layered freezing-out with 1H NMR recording of unfrozen water signal. Interphase energy of “biopolymer-water” system was established to increase from 65 to 194 J/g during starch gel dilution. Silica greatly affects the phase state of starch gel. Secondary structure of amylopectin chains is disintegrated in its presence and the stable “starch-silica” complexes are formed. Concentration of bound water in such complexes is lower than in starch gels and greatly depends on starch-silica concentration ratio. Interphasewater energy in “starch-water-silica” systems makes 21-103 J/g. Методом послойного вымораживания жидкой фазы с 1Н ЯМР регистрацией сигнала незамерзающей воды изучали гелеобразные коллоидные растворы крахмала и влияние высокодисперсного кремнезема на их фазовое состояние. Установлено, что при разбавлении гелей крахмала межфазная энергия системы “биополимер-вода” увеличивается от65 до194 Дж/г. Кремнезем оказывает сильное влияние на фазовое состояние геля крахмала. Ð’ его присутствии разрушается вторичная структура амилопектинных цепей и формируются стабильные комплексы“крахмал-кремнезем”. Концентрация связанной воды в таких комплексах меньше, чем в гелях крахмала, и сильно зависит от соотношения концентраций крахмал-кремнезем. Межфазная энергия воды в системах“крахмал-вода-кремнезем” составляет 21-103 Дж/г.  За методом пошарового виморожування рідкої фази з 1Н ЯМР реєстрацією сигналу води, що не замерзає, вивчали гелеподібні колоїдні розчини крохмалю Ñ– вплив високодисперсного кремнезему на Ñ—Ñ… фазовий стан. Встановлено, що при розведенні гелей крохмалю міжфазна енергія системи “біополімер-вода” збільшується від65 до194 Дж/г. Кремнезем сильно впливає на фазовий стан гелю крохмалю. Ð’ його присутності руйнується вторинна структура амілопектинних ланцюгів та формуються стабільні комплекси“крохмаль-кремнезем“. Концентрація зв’язаної води в таких комплексах менша, ніж у гелях крохмалю, Ñ– сильно залежить від співвідношення концентрацій крохмаль-кремнезем. Міжфазна енергія у системах“крохмаль-вода-кремнезем“ складає 21-103 Дж/г. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2005-12-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1213 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 15 No. 3 (2005): Problems of Cryobiology; 636-644 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 15 № 3 (2005): Problems of Cryobiology; 636-644 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 15 № 3 (2005): Problems of Cryobiology; 636-644 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1213/1295