Оптимизация метода витрификации меристем картофеля

Comparative data of potato meristem cryopreservation according to different freezing protocols are shown. The possibility to vary conditions for apexes (shoot-tips) preparing to cryopreservation using vitrification method was investigated. There was proposed a vitrification PVSN solution with modifi...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2005
Hauptverfasser: Stribul, T. F., Shevchenko, N. A., Rozanov, L. F.
Format: Artikel
Sprache:English
Veröffentlicht: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2005
Schlagworte:
Online Zugang:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1215
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Institution

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1215
record_format ojs
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-12152025-04-20T04:17:45Z Optimizing Method for Potato Meristem Vitrification Оптимизация метода витрификации меристем картофеля Оптимизация метода витрификации меристем картофеля Stribul, T. F. Shevchenko, N. A. Rozanov, L. F. картопля меристема кріоконсервування вітрифікація розчин для вітрифікації картофель меристема криоконсервирование витрификация витрифицирующийся раствор Solanum tuberosum meristem cryopreservation vitrification vitrification solution Comparative data of potato meristem cryopreservation according to different freezing protocols are shown. The possibility to vary conditions for apexes (shoot-tips) preparing to cryopreservation using vitrification method was investigated. There was proposed a vitrification PVSN solution with modified composition. A possibility to exclude some steps of preliminary meristem preparing to freezing with no loss in integrity of cryopreserved material was established. Представлены сравнительные данные криоконсервирования меристем картофеля по разным протоколам замораживания. Исследована возможность варьирования условиями подготовки апексов (верхушечных точек роста) к криоконсервированию с использованием метода витрификации. Предложен витрифицирующийся раствор модифицированного составаPVSN. Установлена возможность исключения некоторых этапов предварительной подготовки меристем к замораживанию без потери сохранности криоконсервированного материала. Представлено порівняльні результати кріоконсервування меристем картоплі за різними протоколами заморожування. Досліджена можливість варіювання умовами підготовки апексів до кріоконсервування з використанням методу вітрифікації. Запропоновано розчин модифікованого складуPVSN, який вітрифікується. Установлена можливість виключення деяких етапів попередньої підготовки меристем до заморожування без втрати цілості кріоконсервованого матеріалу. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2005-12-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1215 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 15 No. 4 (2005): Problems of Cryobiology; 657-664 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 15 № 4 (2005): Problems of Cryobiology; 657-664 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 15 № 4 (2005): Problems of Cryobiology; 657-664 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1215/1297
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-04-20T04:17:45Z
collection OJS
language English
topic картопля
меристема
кріоконсервування
вітрифікація
розчин для вітрифікації
spellingShingle картопля
меристема
кріоконсервування
вітрифікація
розчин для вітрифікації
Stribul, T. F.
Shevchenko, N. A.
Rozanov, L. F.
Оптимизация метода витрификации меристем картофеля
topic_facet картопля
меристема
кріоконсервування
вітрифікація
розчин для вітрифікації
картофель
меристема
криоконсервирование
витрификация
витрифицирующийся раствор
Solanum tuberosum
meristem
cryopreservation
vitrification
vitrification solution
format Article
author Stribul, T. F.
Shevchenko, N. A.
Rozanov, L. F.
author_facet Stribul, T. F.
Shevchenko, N. A.
Rozanov, L. F.
author_sort Stribul, T. F.
title Оптимизация метода витрификации меристем картофеля
title_short Оптимизация метода витрификации меристем картофеля
title_full Оптимизация метода витрификации меристем картофеля
title_fullStr Оптимизация метода витрификации меристем картофеля
title_full_unstemmed Оптимизация метода витрификации меристем картофеля
title_sort ðžð¿ñ‚ð¸ð¼ð¸ð·ð°ñ†ð¸ñ ð¼ðµñ‚ð¾ð´ð° ð²ð¸ñ‚ñ€ð¸ñ„ð¸ðºð°ñ†ð¸ð¸ ð¼ðµñ€ð¸ññ‚ðµð¼ ðºð°ñ€ñ‚ð¾ñ„ðµð»ñ
title_alt Optimizing Method for Potato Meristem Vitrification
Оптимизация метода витрификации меристем картофеля
description Comparative data of potato meristem cryopreservation according to different freezing protocols are shown. The possibility to vary conditions for apexes (shoot-tips) preparing to cryopreservation using vitrification method was investigated. There was proposed a vitrification PVSN solution with modified composition. A possibility to exclude some steps of preliminary meristem preparing to freezing with no loss in integrity of cryopreserved material was established.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2005
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1215
work_keys_str_mv AT stribultf optimizingmethodforpotatomeristemvitrification
AT shevchenkona optimizingmethodforpotatomeristemvitrification
AT rozanovlf optimizingmethodforpotatomeristemvitrification
AT stribultf ðzðnðð1⁄4ðððnðnð1⁄4ðμnð3⁄4ððð2ðnnðnððoðnððð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4ðoðnnð3⁄4nðμðn
AT shevchenkona ðzðnðð1⁄4ðððnðnð1⁄4ðμnð3⁄4ððð2ðnnðnððoðnððð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4ðoðnnð3⁄4nðμðn
AT rozanovlf ðzðnðð1⁄4ðððnðnð1⁄4ðμnð3⁄4ððð2ðnnðnððoðnððð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4ðoðnnð3⁄4nðμðn
first_indexed 2024-09-01T17:51:22Z
last_indexed 2025-04-21T05:18:52Z
_version_ 1829988187111424000