Стратегічні імперативи управління змінами інвестиційних процесів у харчовій промисловості
The article presents the main strategic imperatives for managing changes in investment processes inthe food industry. Conceptual approaches to the formation of strategic imperatives for managing changes ininvestment processes in the food industry have been substantiated. The successful implementatio...
Gespeichert in:
| Datum: | 2020 |
|---|---|
| Hauptverfasser: | , |
| Format: | Artikel |
| Sprache: | Ukrainian |
| Veröffentlicht: |
Odesa National University of Technology
2020
|
| Online Zugang: | //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/1911 |
| Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
| Назва журналу: | Food Industry Economics |
Institution
Food Industry Economics| id |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1911 |
|---|---|
| record_format |
ojs |
| institution |
Food Industry Economics |
| baseUrl_str |
|
| datestamp_date |
2021-02-04T11:45:48Z |
| collection |
OJS |
| language |
Ukrainian |
| format |
Article |
| author |
Ніколюк, О. В. Ступницька, М. І. |
| spellingShingle |
Ніколюк, О. В. Ступницька, М. І. Стратегічні імперативи управління змінами інвестиційних процесів у харчовій промисловості |
| author_facet |
Ніколюк, О. В. Ступницька, М. І. |
| author_sort |
Ніколюк, О. В. |
| title |
Стратегічні імперативи управління змінами інвестиційних процесів у харчовій промисловості |
| title_short |
Стратегічні імперативи управління змінами інвестиційних процесів у харчовій промисловості |
| title_full |
Стратегічні імперативи управління змінами інвестиційних процесів у харчовій промисловості |
| title_fullStr |
Стратегічні імперативи управління змінами інвестиційних процесів у харчовій промисловості |
| title_full_unstemmed |
Стратегічні імперативи управління змінами інвестиційних процесів у харчовій промисловості |
| title_sort |
стратегічні імперативи управління змінами інвестиційних процесів у харчовій промисловості |
| title_alt |
Strategic imperatives for management of changes in investment processes in the food industry Стратегические императивы управления изменениями инвестиционных процессов в пищевой промышленности |
| description |
The article presents the main strategic imperatives for managing changes in investment processes inthe food industry. Conceptual approaches to the formation of strategic imperatives for managing changes ininvestment processes in the food industry have been substantiated. The successful implementation of strategic objectives depends on ensuring the sustainable development of the food industry on the basis ofknowledge-intensive approaches and innovative solutions. The main directions in this sphere are: development of essentially new technologies and the equipment; creation of modern principles of food combinatoricsof production technologies on the basis of the newest achievements of genetics, microbiology, nanotechnologies and computer science; improvement of biotechnological processes of processing of agricultural rawmaterials; creation of biocatalytic and biosynthetic technologies of production of functional foodstuff with useof biologically active additives of immunomodulatory, antioxidant and biocorrective action; development ofscientific bases of lifelong formation of the set qualitative and functional characteristics of raw materials of ananimal and vegetable origin; development of an integrated system of monitoring, management, control, monitoring of safety and quality of raw materials and finished products. The evaluation of the effectiveness of theimplementation of certain strategic measures should be carried out on the basis of the use of target indicators that allow tracking the dynamics of investment processes in the development of the food industry.Successful implementation of the above strategic recommendations to increase the investment activity of food companies, taking into account the identified conditions and factors of their development will significantly improve the supply of modern equipment in the required quantity of higher quality; increase production and sales of services; activate the attraction of investment resources from non-state sources in the development of innovation infrastructure, reconstruction of enterprises; increase the technical and technologicallevel of production; significantly increase the competitiveness of products through investment changes. |
| publisher |
Odesa National University of Technology |
| publishDate |
2020 |
| url |
//journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/1911 |
| work_keys_str_mv |
AT níkolûkov strategicimperativesformanagementofchangesininvestmentprocessesinthefoodindustry AT stupnicʹkamí strategicimperativesformanagementofchangesininvestmentprocessesinthefoodindustry AT níkolûkov strategičeskieimperativyupravleniâizmeneniâmiinvesticionnyhprocessovvpiŝevojpromyšlennosti AT stupnicʹkamí strategičeskieimperativyupravleniâizmeneniâmiinvesticionnyhprocessovvpiŝevojpromyšlennosti AT níkolûkov strategíčníímperativiupravlínnâzmínamiínvesticíjnihprocesívuharčovíjpromislovostí AT stupnicʹkamí strategíčníímperativiupravlínnâzmínamiínvesticíjnihprocesívuharčovíjpromislovostí |
| first_indexed |
2025-09-24T17:25:43Z |
| last_indexed |
2025-09-24T17:25:43Z |
| _version_ |
1850411180464537600 |
| spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-19112021-02-04T11:45:48Z Strategic imperatives for management of changes in investment processes in the food industry Стратегические императивы управления изменениями инвестиционных процессов в пищевой промышленности Стратегічні імперативи управління змінами інвестиційних процесів у харчовій промисловості Ніколюк, О. В. Ступницька, М. І. The article presents the main strategic imperatives for managing changes in investment processes inthe food industry. Conceptual approaches to the formation of strategic imperatives for managing changes ininvestment processes in the food industry have been substantiated. The successful implementation of strategic objectives depends on ensuring the sustainable development of the food industry on the basis ofknowledge-intensive approaches and innovative solutions. The main directions in this sphere are: development of essentially new technologies and the equipment; creation of modern principles of food combinatoricsof production technologies on the basis of the newest achievements of genetics, microbiology, nanotechnologies and computer science; improvement of biotechnological processes of processing of agricultural rawmaterials; creation of biocatalytic and biosynthetic technologies of production of functional foodstuff with useof biologically active additives of immunomodulatory, antioxidant and biocorrective action; development ofscientific bases of lifelong formation of the set qualitative and functional characteristics of raw materials of ananimal and vegetable origin; development of an integrated system of monitoring, management, control, monitoring of safety and quality of raw materials and finished products. The evaluation of the effectiveness of theimplementation of certain strategic measures should be carried out on the basis of the use of target indicators that allow tracking the dynamics of investment processes in the development of the food industry.Successful implementation of the above strategic recommendations to increase the investment activity of food companies, taking into account the identified conditions and factors of their development will significantly improve the supply of modern equipment in the required quantity of higher quality; increase production and sales of services; activate the attraction of investment resources from non-state sources in the development of innovation infrastructure, reconstruction of enterprises; increase the technical and technologicallevel of production; significantly increase the competitiveness of products through investment changes. В статье представлены основные стратегические императивы управления изменениями инве-стиционных процессов в пищевой промышленности. Обоснованы концептуальные подходы к форми-рованию стратегических императивов управления изменениями инвестиционных процессов в пище-вой промышленности. Успешная реализация стратегических задач зависит от обеспечения устойчи вого развития пищевой промышленности на основе наукоемких подходов и инновационных решений.Основными направлениями в этой сфере являются: разработка принципиально новых технологий иоборудования; создание на основе новейших достижений генетики, микробиологии, нанотехнологий иинформатики, современных принципов пищевой комбинаторики технологий производства; совершен-ствования биотехнологических процессов переработки сельскохозяйственного сырья; создание био-каталитические и биосинтетических технологий производства функциональных продуктов питания сиспользованием биологически активных добавок иммуномоделирующего, антиоксидантной и биоко-регувальнои действия; разработка научных основ прижизненного формирования заданных каче-ственных и функциональных характеристик сырья животного и растительного происхождения; разра-ботка интегральной системы мониторинга, управления, контроля, мониторинга безопасности и каче-ства сырья и готовых продуктов. Оценку результативности реализации определенных стратегическихмер следует проводить на основе использования целевых индикаторов, которые позволяют отслежи-вать динамику инвестиционных процессов развития пищевой промышленности. У статті представлено основні стратегічні імперативи управління змінами інвестиційних проце-сів у харчовій промисловості. Обґрунтовано концептуальні підходи до формування стратегічних імпе-ративів управління змінами інвестиційних процесів у харчовій промисловості. Успішна реалізація стра-тегічних завдань залежить від забезпечення стійкого розвитку харчової промисловості на основі нау-комістких підходів й інноваційних рішень. Основними напрямками в цій сфері є: розробка принциповонових технологій й устаткування; створення на основі новітніх досягнень генетики, мікробіології, нан о-технологій й інформатики, сучасних принципів харчової комбінаторики технологій виробництва; удо-сконалювання біотехнологічних процесів переробки сільськогосподарської сировини; створення біока-талітичних і біосинтетичних технологій виробництва функціональних продуктів харчування з викорис-танням біологічно активних добавок імуномоделюючої, антиоксидантної й біокорегувальної дії; розро-бка наукових основ прижиттєвого формування заданих якісних і функціональних характеристик сиро-вини тваринного й рослинного походження; розробка інтегральної системи моніторингу, управління,контролю, моніторингу безпеки і якості сировини й готових продуктів. Оцінку результативності реалі-зації визначених стратегічних заходів варто проводити на основі використання цільових індикаторів,які дозволяють відслідковувати динаміку інвестиційних процесів розвитку харчової промисловості. Odesa National University of Technology 2020-12-29 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/1911 10.15673/fie.v12i4.1911 Food Industry Economics; Vol 12 No 4 (2020): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 12 № 4 (2020): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 12 № 4 (2020): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/1911/2075 Авторське право (c) 2020 Food Industry Economics |