Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами
Основою дослідження є системний підхід в аналізі експортно-імпортних операцій з агропродо-вольчими товарами як важливої ланки зовнішньої торгівлі з широким використанням методів та при-йомів статистичного аналізу. Проаналізовано розвиток торгівлі агропродовольчими товарами з точкизору експортної вир...
Збережено в:
| Дата: | 2021 |
|---|---|
| Автори: | , , , |
| Формат: | Стаття |
| Мова: | Ukrainian |
| Опубліковано: |
Odesa National University of Technology
2021
|
| Онлайн доступ: | //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2128 |
| Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
| Назва журналу: | Food Industry Economics |
Репозитарії
Food Industry Economics| id |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2128 |
|---|---|
| record_format |
ojs |
| institution |
Food Industry Economics |
| baseUrl_str |
|
| datestamp_date |
2021-10-25T15:51:28Z |
| collection |
OJS |
| language |
Ukrainian |
| format |
Article |
| author |
Антонюк, П. О. Антонюк, О. П. Ступницька, Т. М. Баранюк, Х. О. |
| spellingShingle |
Антонюк, П. О. Антонюк, О. П. Ступницька, Т. М. Баранюк, Х. О. Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами |
| author_facet |
Антонюк, П. О. Антонюк, О. П. Ступницька, Т. М. Баранюк, Х. О. |
| author_sort |
Антонюк, П. О. |
| title |
Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами |
| title_short |
Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами |
| title_full |
Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами |
| title_fullStr |
Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами |
| title_full_unstemmed |
Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами |
| title_sort |
аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі україни агропродовольчими товарами |
| title_alt |
Analysis of the current state of foreign trade of Ukraine in agri-food products |
| description |
Основою дослідження є системний підхід в аналізі експортно-імпортних операцій з агропродо-вольчими товарами як важливої ланки зовнішньої торгівлі з широким використанням методів та при-йомів статистичного аналізу. Проаналізовано розвиток торгівлі агропродовольчими товарами з точкизору експортної виручки, величини та динаміки сальдо, динаміки та структури експортно-імпортнихоперацій. В дослідженні вказано на причини переважно сировинного характеру експорту, шо на думкуавторів пов’язано з особливостями виробництва продукції в сільському господарстві та харчовій про-мисловості, а саме: високими темпами зростання продукції рослинництва і стагнацією в тваринництві,а також ситуацією в переробних підприємствах стосовно обсягів продукції, асортименту та якості, щопоступається іноземним товарам. Аналіз досвіду ряду передових країн показує, що розвиток зовніш-ньої торгівлі має бути забезпеченим за рахунок нарощування не продукції рослинництва, а продукціїтваринництва та готових харчових продуктів. У висновках представлено рекомендації стосовно зрос-тання експорту продукції саме цих товарних груп, що вплине на товарну структуру та зменшитьвід’ємне сальдо по ряду товарних позицій. |
| publisher |
Odesa National University of Technology |
| publishDate |
2021 |
| url |
//journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2128 |
| work_keys_str_mv |
AT antonûkpo analízsučasnogostanuzovníšnʹoítorgívlíukraíniagroprodovolʹčimitovarami AT antonûkop analízsučasnogostanuzovníšnʹoítorgívlíukraíniagroprodovolʹčimitovarami AT stupnicʹkatm analízsučasnogostanuzovníšnʹoítorgívlíukraíniagroprodovolʹčimitovarami AT baranûkho analízsučasnogostanuzovníšnʹoítorgívlíukraíniagroprodovolʹčimitovarami AT antonûkpo analysisofthecurrentstateofforeigntradeofukraineinagrifoodproducts AT antonûkop analysisofthecurrentstateofforeigntradeofukraineinagrifoodproducts AT stupnicʹkatm analysisofthecurrentstateofforeigntradeofukraineinagrifoodproducts AT baranûkho analysisofthecurrentstateofforeigntradeofukraineinagrifoodproducts |
| first_indexed |
2025-09-24T17:25:47Z |
| last_indexed |
2025-09-24T17:25:47Z |
| _version_ |
1844167046662717440 |
| spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-21282021-10-25T15:51:28Z Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами Analysis of the current state of foreign trade of Ukraine in agri-food products Антонюк, П. О. Антонюк, О. П. Ступницька, Т. М. Баранюк, Х. О. Основою дослідження є системний підхід в аналізі експортно-імпортних операцій з агропродо-вольчими товарами як важливої ланки зовнішньої торгівлі з широким використанням методів та при-йомів статистичного аналізу. Проаналізовано розвиток торгівлі агропродовольчими товарами з точкизору експортної виручки, величини та динаміки сальдо, динаміки та структури експортно-імпортнихоперацій. В дослідженні вказано на причини переважно сировинного характеру експорту, шо на думкуавторів пов’язано з особливостями виробництва продукції в сільському господарстві та харчовій про-мисловості, а саме: високими темпами зростання продукції рослинництва і стагнацією в тваринництві,а також ситуацією в переробних підприємствах стосовно обсягів продукції, асортименту та якості, щопоступається іноземним товарам. Аналіз досвіду ряду передових країн показує, що розвиток зовніш-ньої торгівлі має бути забезпеченим за рахунок нарощування не продукції рослинництва, а продукціїтваринництва та готових харчових продуктів. У висновках представлено рекомендації стосовно зрос-тання експорту продукції саме цих товарних груп, що вплине на товарну структуру та зменшитьвід’ємне сальдо по ряду товарних позицій. The article examines the current state of foreign trade in agri-food products based on the use oftechniques and methods of statistical analysis. It was found that the export of these goods is developingmost dynamically, as a result of which, starting from 2014, agricultural and food industry products becomethe main export product of Ukraine, and its share in the total export of goods reached 45.1% in 2020, whichis much higher than a similar indicator for developed countries and indicates the presence of serious problems in other sectors of the economy.It was also noted that the export of these products provides the largest surplus in comparison withother goods, which affects the state of the country's trade balance.During the analysis, it was revealed that the basis of agri-food exports is plant products, mainly cereals and oilseeds, the sales of which are growing both absolutely and relatively, which indicates the predom inantly raw nature of this type of activity. The study of the reasons for this nature of the commodity structureof the export of agri-food products shows that they are hidden in the peculiarities of domestic production. Inagriculture, crop production is mainly growing. Livestock production, on the other hand, grows very slowly.There are serious problems in the food industry - insufficient production volumes, a limited range of products,and product quality, which is inferior to foreign goods, which explains the growth of imports of food products.A comparative analysis of the commodity structure of Ukraine and, less often, European countriesshows that our competitors in the world market in their export policy are guided by the export of livestockproducts and finished food products, that is, products with high added value. In Poland and France, the saleof only these goods significantly exceeds the entire agri-food export of Ukraine. The paper emphasizes thatthe main way to improve the commodity structure is to increase responsible food production, which will increase the export of these products, reduce imports and increase the positive balance.On the basis of the conducted study, recommendations have been presented to improve the efficiency of foreign trade in agri-food products in Ukraine. Odesa National University of Technology 2021-10-24 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2128 10.15673/fie.v13i3.2128 Food Industry Economics; Vol 13 No 3 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 13 № 3 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 13 № 3 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 10.15673/ехп.v13i3 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2128/2314 Авторське право (c) 2021 Food Industry Economics |