Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами

Основою дослідження є системний підхід в аналізі експортно-імпортних операцій з агропродо-вольчими товарами як важливої ланки зовнішньої торгівлі з широким використанням методів та при-йомів статистичного аналізу. Проаналізовано розвиток торгівлі агропродовольчими товарами з точкизору експортної вир...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2021
Hauptverfasser: Антонюк, П. О., Антонюк, О. П., Ступницька, Т. М., Баранюк, Х. О.
Format: Artikel
Sprache:Ukrainian
Veröffentlicht: Odesa National University of Technology 2021
Online Zugang://journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2128
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Food Industry Economics

Institution

Food Industry Economics
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2128
record_format ojs
institution Food Industry Economics
baseUrl_str
datestamp_date 2021-10-25T15:51:28Z
collection OJS
language Ukrainian
format Article
author Антонюк, П. О.
Антонюк, О. П.
Ступницька, Т. М.
Баранюк, Х. О.
spellingShingle Антонюк, П. О.
Антонюк, О. П.
Ступницька, Т. М.
Баранюк, Х. О.
Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами
author_facet Антонюк, П. О.
Антонюк, О. П.
Ступницька, Т. М.
Баранюк, Х. О.
author_sort Антонюк, П. О.
title Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами
title_short Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами
title_full Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами
title_fullStr Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами
title_full_unstemmed Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами
title_sort аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі україни агропродовольчими товарами
title_alt Analysis of the current state of foreign trade of Ukraine in agri-food products
description Основою дослідження є системний підхід в аналізі експортно-імпортних операцій з агропродо-вольчими товарами як важливої ланки зовнішньої торгівлі з широким використанням методів та при-йомів статистичного аналізу. Проаналізовано розвиток торгівлі агропродовольчими товарами з точкизору експортної виручки, величини та динаміки сальдо, динаміки та структури експортно-імпортнихоперацій. В дослідженні вказано на причини переважно сировинного характеру експорту, шо на думкуавторів пов’язано з особливостями виробництва продукції в сільському господарстві та харчовій про-мисловості, а саме: високими темпами зростання продукції рослинництва і стагнацією в тваринництві,а також ситуацією в переробних підприємствах стосовно обсягів продукції, асортименту та якості, щопоступається іноземним товарам. Аналіз досвіду ряду передових країн показує, що розвиток зовніш-ньої торгівлі має бути забезпеченим за рахунок нарощування не продукції рослинництва, а продукціїтваринництва та готових харчових продуктів. У висновках представлено рекомендації стосовно зрос-тання експорту продукції саме цих товарних груп, що вплине на товарну структуру та зменшитьвід’ємне сальдо по ряду товарних позицій.
publisher Odesa National University of Technology
publishDate 2021
url //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2128
work_keys_str_mv AT antonûkpo analízsučasnogostanuzovníšnʹoítorgívlíukraíniagroprodovolʹčimitovarami
AT antonûkop analízsučasnogostanuzovníšnʹoítorgívlíukraíniagroprodovolʹčimitovarami
AT stupnicʹkatm analízsučasnogostanuzovníšnʹoítorgívlíukraíniagroprodovolʹčimitovarami
AT baranûkho analízsučasnogostanuzovníšnʹoítorgívlíukraíniagroprodovolʹčimitovarami
AT antonûkpo analysisofthecurrentstateofforeigntradeofukraineinagrifoodproducts
AT antonûkop analysisofthecurrentstateofforeigntradeofukraineinagrifoodproducts
AT stupnicʹkatm analysisofthecurrentstateofforeigntradeofukraineinagrifoodproducts
AT baranûkho analysisofthecurrentstateofforeigntradeofukraineinagrifoodproducts
first_indexed 2025-09-24T17:25:47Z
last_indexed 2025-09-24T17:25:47Z
_version_ 1844167046662717440
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-21282021-10-25T15:51:28Z Аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України агропродовольчими товарами Analysis of the current state of foreign trade of Ukraine in agri-food products Антонюк, П. О. Антонюк, О. П. Ступницька, Т. М. Баранюк, Х. О. Основою дослідження є системний підхід в аналізі експортно-імпортних операцій з агропродо-вольчими товарами як важливої ланки зовнішньої торгівлі з широким використанням методів та при-йомів статистичного аналізу. Проаналізовано розвиток торгівлі агропродовольчими товарами з точкизору експортної виручки, величини та динаміки сальдо, динаміки та структури експортно-імпортнихоперацій. В дослідженні вказано на причини переважно сировинного характеру експорту, шо на думкуавторів пов’язано з особливостями виробництва продукції в сільському господарстві та харчовій про-мисловості, а саме: високими темпами зростання продукції рослинництва і стагнацією в тваринництві,а також ситуацією в переробних підприємствах стосовно обсягів продукції, асортименту та якості, щопоступається іноземним товарам. Аналіз досвіду ряду передових країн показує, що розвиток зовніш-ньої торгівлі має бути забезпеченим за рахунок нарощування не продукції рослинництва, а продукціїтваринництва та готових харчових продуктів. У висновках представлено рекомендації стосовно зрос-тання експорту продукції саме цих товарних груп, що вплине на товарну структуру та зменшитьвід’ємне сальдо по ряду товарних позицій. The article examines the current state of foreign trade in agri-food products based on the use oftechniques and methods of statistical analysis. It was found that the export of these goods is developingmost dynamically, as a result of which, starting from 2014, agricultural and food industry products becomethe main export product of Ukraine, and its share in the total export of goods reached 45.1% in 2020, whichis much higher than a similar indicator for developed countries and indicates the presence of serious problems in other sectors of the economy.It was also noted that the export of these products provides the largest surplus in comparison withother goods, which affects the state of the country's trade balance.During the analysis, it was revealed that the basis of agri-food exports is plant products, mainly cereals and oilseeds, the sales of which are growing both absolutely and relatively, which indicates the predom inantly raw nature of this type of activity. The study of the reasons for this nature of the commodity structureof the export of agri-food products shows that they are hidden in the peculiarities of domestic production. Inagriculture, crop production is mainly growing. Livestock production, on the other hand, grows very slowly.There are serious problems in the food industry - insufficient production volumes, a limited range of products,and product quality, which is inferior to foreign goods, which explains the growth of imports of food products.A comparative analysis of the commodity structure of Ukraine and, less often, European countriesshows that our competitors in the world market in their export policy are guided by the export of livestockproducts and finished food products, that is, products with high added value. In Poland and France, the saleof only these goods significantly exceeds the entire agri-food export of Ukraine. The paper emphasizes thatthe main way to improve the commodity structure is to increase responsible food production, which will increase the export of these products, reduce imports and increase the positive balance.On the basis of the conducted study, recommendations have been presented to improve the efficiency of foreign trade in agri-food products in Ukraine. Odesa National University of Technology 2021-10-24 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2128 10.15673/fie.v13i3.2128 Food Industry Economics; Vol 13 No 3 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 13 № 3 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 13 № 3 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 10.15673/ехп.v13i3 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2128/2314 Авторське право (c) 2021 Food Industry Economics