Влияние диметилсульфоксида и диэтилсульфоксида на термическую денатурацию человеческого сывороточного альбумина

The effect of dimethyl sulfoxide (DMSO) and diethyl sulfoxide (DESO) on thermal (heat and cold) denaturation of human serum albumin within temperature range from –20 to90°Cwas investigated by electron and fluorescent spectroscopy. It has been established that at heat induced denaturation in the p...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Date:2009
Main Authors: Grigoryan, K. R., Markarian, S. A., Aznauryan, M. G.
Format: Article
Language:English
Published: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2009
Subjects:
Online Access:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/280
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Journal Title:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Institution

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-280
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-12-02T15:24:26Z
collection OJS
language English
topic альбумін
термічна денатурація
електронна спектроскопія
флуоресцентна спектроскопія
диметилсульфоксид
діетилсульфоксид
spellingShingle альбумін
термічна денатурація
електронна спектроскопія
флуоресцентна спектроскопія
диметилсульфоксид
діетилсульфоксид
Grigoryan, K. R.
Markarian, S. A.
Aznauryan, M. G.
Влияние диметилсульфоксида и диэтилсульфоксида на термическую денатурацию человеческого сывороточного альбумина
topic_facet альбумин
термическая денатурация
электронная спектроскопия
флуоресцентная спектроскопия
диметилсульфоксид
диэтилсульфоксид
альбумін
термічна денатурація
електронна спектроскопія
флуоресцентна спектроскопія
диметилсульфоксид
діетилсульфоксид
albumin
thermal denaturation
electron spectroscopy
fluorescent spectroscopy
dimethyl sulfoxide
diethyl sulfoxide
format Article
author Grigoryan, K. R.
Markarian, S. A.
Aznauryan, M. G.
author_facet Grigoryan, K. R.
Markarian, S. A.
Aznauryan, M. G.
author_sort Grigoryan, K. R.
title Влияние диметилсульфоксида и диэтилсульфоксида на термическую денатурацию человеческого сывороточного альбумина
title_short Влияние диметилсульфоксида и диэтилсульфоксида на термическую денатурацию человеческого сывороточного альбумина
title_full Влияние диметилсульфоксида и диэтилсульфоксида на термическую денатурацию человеческого сывороточного альбумина
title_fullStr Влияние диметилсульфоксида и диэтилсульфоксида на термическую денатурацию человеческого сывороточного альбумина
title_full_unstemmed Влияние диметилсульфоксида и диэтилсульфоксида на термическую денатурацию человеческого сывороточного альбумина
title_sort ð’ð»ð¸ñð½ð¸ðµ ð´ð¸ð¼ðµñ‚ð¸ð»ññƒð»ñœñ„ð¾ðºñð¸ð´ð° ð¸ ð´ð¸ññ‚ð¸ð»ññƒð»ñœñ„ð¾ðºñð¸ð´ð° ð½ð° ñ‚ðµñ€ð¼ð¸ñ‡ðµñðºñƒñž ð´ðµð½ð°ñ‚ñƒñ€ð°ñ†ð¸ñž ñ‡ðµð»ð¾ð²ðµñ‡ðµñðºð¾ð³ð¾ ññ‹ð²ð¾ñ€ð¾ñ‚ð¾ñ‡ð½ð¾ð³ð¾ ð°ð»ñœð±ñƒð¼ð¸ð½ð°
title_alt Effect of Dimethyl Sulfoxide and Diethyl Sulfoxide on Thermal Denaturation of Human Serum Albumin
Влияние диметилсульфоксида и диэтилсульфоксида на термическую денатурацию человеческого сывороточного альбумина
description The effect of dimethyl sulfoxide (DMSO) and diethyl sulfoxide (DESO) on thermal (heat and cold) denaturation of human serum albumin within temperature range from –20 to90°Cwas investigated by electron and fluorescent spectroscopy. It has been established that at heat induced denaturation in the presence of DESO an acid-neutral transition was observed at 47.61°C. It was shown that at cold induced denaturation the direct hydrophobic interactions of sulphoxide molecules with protein surface result in the formation of stable “ice” layer, providing the protein protection from irreversible structure changes.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2009
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/280
work_keys_str_mv AT grigoryankr effectofdimethylsulfoxideanddiethylsulfoxideonthermaldenaturationofhumanserumalbumin
AT markariansa effectofdimethylsulfoxideanddiethylsulfoxideonthermaldenaturationofhumanserumalbumin
AT aznauryanmg effectofdimethylsulfoxideanddiethylsulfoxideonthermaldenaturationofhumanserumalbumin
AT grigoryankr ðððnð1⁄2ððμððð1⁄4ðμnððnnƒðnœnð3⁄4ðonððððððnnððnnƒðnœnð3⁄4ðonðððð1⁄2ðnðμnð1⁄4ðnðμnðonƒnzððμð1⁄2ðnnƒnðnðnznðμðð3⁄4ð2ðμnðμnðoð3⁄4ð3ð3⁄4nnð2ð3⁄4nð3⁄4nð3⁄4nð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ððnœðnƒð1⁄4ðð1⁄2ð
AT markariansa ðððnð1⁄2ððμððð1⁄4ðμnððnnƒðnœnð3⁄4ðonððððððnnððnnƒðnœnð3⁄4ðonðððð1⁄2ðnðμnð1⁄4ðnðμnðonƒnzððμð1⁄2ðnnƒnðnðnznðμðð3⁄4ð2ðμnðμnðoð3⁄4ð3ð3⁄4nnð2ð3⁄4nð3⁄4nð3⁄4nð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ððnœðnƒð1⁄4ðð1⁄2ð
AT aznauryanmg ðððnð1⁄2ððμððð1⁄4ðμnððnnƒðnœnð3⁄4ðonððððððnnððnnƒðnœnð3⁄4ðonðððð1⁄2ðnðμnð1⁄4ðnðμnðonƒnzððμð1⁄2ðnnƒnðnðnznðμðð3⁄4ð2ðμnðμnðoð3⁄4ð3ð3⁄4nnð2ð3⁄4nð3⁄4nð3⁄4nð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ððnœðnƒð1⁄4ðð1⁄2ð
first_indexed 2025-07-22T19:31:44Z
last_indexed 2025-12-02T15:37:47Z
_version_ 1850411442302353408
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2802025-12-02T15:24:26Z Effect of Dimethyl Sulfoxide and Diethyl Sulfoxide on Thermal Denaturation of Human Serum Albumin Влияние диметилсульфоксида и диэтилсульфоксида на термическую денатурацию человеческого сывороточного альбумина Влияние диметилсульфоксида и диэтилсульфоксида на термическую денатурацию человеческого сывороточного альбумина Grigoryan, K. R. Markarian, S. A. Aznauryan, M. G. альбумин термическая денатурация электронная спектроскопия флуоресцентная спектроскопия диметилсульфоксид диэтилсульфоксид альбумін термічна денатурація електронна спектроскопія флуоресцентна спектроскопія диметилсульфоксид діетилсульфоксид albumin thermal denaturation electron spectroscopy fluorescent spectroscopy dimethyl sulfoxide diethyl sulfoxide The effect of dimethyl sulfoxide (DMSO) and diethyl sulfoxide (DESO) on thermal (heat and cold) denaturation of human serum albumin within temperature range from –20 to90°Cwas investigated by electron and fluorescent spectroscopy. It has been established that at heat induced denaturation in the presence of DESO an acid-neutral transition was observed at 47.61°C. It was shown that at cold induced denaturation the direct hydrophobic interactions of sulphoxide molecules with protein surface result in the formation of stable “ice” layer, providing the protein protection from irreversible structure changes. Методами электронной и флуоресцентной спектроскопии изучено влияние диметилсульфоксида (ДМСО) и диэтилсульфоксида (ДЭСО) на термическую (тепловую и холодовую) денатурацию сывороточного альбумина человека в температурном интервале от –20 до 90°С. Выявлено, что при тепловой денатурации в присутствии ДЭСО наблюдается переход кислотного характера при температуре 47,61°С, а при холодовой денатурации прямые гидрофобные взаимодействия сульфоксидов с поверхностью белка приводят к образованию стабильной “ледяной” оболочки, которая предохраняет белок от необратимых структурных изменений. Методами електронної та флуоресцентної спектроскопії досліджено вплив диметилсульфоксиду (ДМСО) Ñ– діетилсульфоксиду (ДЕСО) на термічну (теплову та холодову) денатурацію сироваткового альбуміну людини в температурному інтервалі від –20 до 90°С. Встановлено, що за теплової денатурації у присутності ДЕСО спостерігається перехід кислотного характеру при температурі 47,61°С, а за холодової денатурації прямі гідрофобні взаємодії сульфоксидів з поверхнею білка приводять до появи стабільної “льодяної” оболонки, яка захищає білок від необоротних структурних змін. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2009-05-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/280 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 19 No. 1 (2009): Problems of Cryobiology; 3-10 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 19 № 1 (2009): Проблемы криобиологии; 3-10 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 19 № 1 (2009): Проблемы криобиологии; 3-10 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/280/313 Copyright (c) 2020 K. R. Grigoryan, S. A. Markarian, M. G. Aznauryan https://creativecommons.org/licenses/by/4.0