Вплив температури на коефіцієнти проникності мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae для води і кріопротекторів

The biophysical parameters of yeast cell Saccharomyces cerevisiae, osmotically inactive volume, filtration coefficients in the cryoprotectant containing media and permeability coefficients for the cryoprotectants glycerol, 1,2-propane diol, dimethyl sulfoxide, were determined at the temperatures of...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2009
Автори: Sakun, A. V., Maruschenko, V. V., Kovalenko, I. F., Sirenko, A. Yu., Vysekantsev, I. P., Davydova, E. V., Gordiyenko, O. I.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2009
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/285
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-285
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-02-04T04:07:29Z
collection OJS
language English
topic Saccharomyces cerevisiae
проникність
кріопротектори
енергія активації
spellingShingle Saccharomyces cerevisiae
проникність
кріопротектори
енергія активації
Sakun, A. V.
Maruschenko, V. V.
Kovalenko, I. F.
Sirenko, A. Yu.
Vysekantsev, I. P.
Davydova, E. V.
Gordiyenko, O. I.
Вплив температури на коефіцієнти проникності мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae для води і кріопротекторів
topic_facet Saccharomyces cerevisiae
permeability
cryoprotectants
activation energy
Saccharomyces cerevisiae
проницаемость
криопротекторы
энергия активации
Saccharomyces cerevisiae
проникність
кріопротектори
енергія активації
format Article
author Sakun, A. V.
Maruschenko, V. V.
Kovalenko, I. F.
Sirenko, A. Yu.
Vysekantsev, I. P.
Davydova, E. V.
Gordiyenko, O. I.
author_facet Sakun, A. V.
Maruschenko, V. V.
Kovalenko, I. F.
Sirenko, A. Yu.
Vysekantsev, I. P.
Davydova, E. V.
Gordiyenko, O. I.
author_sort Sakun, A. V.
title Вплив температури на коефіцієнти проникності мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae для води і кріопротекторів
title_short Вплив температури на коефіцієнти проникності мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae для води і кріопротекторів
title_full Вплив температури на коефіцієнти проникності мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae для води і кріопротекторів
title_fullStr Вплив температури на коефіцієнти проникності мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae для води і кріопротекторів
title_full_unstemmed Вплив температури на коефіцієнти проникності мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae для води і кріопротекторів
title_sort ð’ð¿ð»ð¸ð² ñ‚ðµð¼ð¿ðµñ€ð°ñ‚ñƒñ€ð¸ ð½ð° ðºð¾ðµñ„ñ–ñ†ñ–ñ”ð½ñ‚ð¸ ð¿ñ€ð¾ð½ð¸ðºð½ð¾ññ‚ñ– ð¼ðµð¼ð±ñ€ð°ð½ ð´ñ€ñ–ð¶ð´ð¶ñ–ð² saccharomyces cerevisiae ð´ð»ñ ð²ð¾ð´ð¸ ñ– ðºñ€ñ–ð¾ð¿ñ€ð¾ñ‚ðµðºñ‚ð¾ñ€ñ–ð²
title_alt Temperature Effect on Membrane Permeability Coefficients of Yeast-Like Fungi Saccharomyces cerevisiae for Water and Cryoprotectants
Temperature Effect on Membrane Permeability Coefficients of Yeast-Like Fungi Saccharomyces cerevisiae for Water and Cryoprotectants
description The biophysical parameters of yeast cell Saccharomyces cerevisiae, osmotically inactive volume, filtration coefficients in the cryoprotectant containing media and permeability coefficients for the cryoprotectants glycerol, 1,2-propane diol, dimethyl sulfoxide, were determined at the temperatures of 25 and 10°C. For determination of the parameters the improved equations of mass transfer via cell membranes were used. The equations are based on the approach of linear thermodynamics of irreversible processes. The values of activation energy of water and cryoprotectants molecules penetration via cell membranes were calculated.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2009
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/285
work_keys_str_mv AT sakunav temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants
AT maruschenkovv temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants
AT kovalenkoif temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants
AT sirenkoayu temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants
AT vysekantsevip temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants
AT davydovaev temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants
AT gordiyenkooi temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants
AT sakunav ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2
AT maruschenkovv ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2
AT kovalenkoif ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2
AT sirenkoayu ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2
AT vysekantsevip ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2
AT davydovaev ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2
AT gordiyenkooi ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2
first_indexed 2024-09-01T17:46:27Z
last_indexed 2025-02-04T04:41:26Z
_version_ 1823100462199472128
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2852025-02-04T04:07:29Z Temperature Effect on Membrane Permeability Coefficients of Yeast-Like Fungi Saccharomyces cerevisiae for Water and Cryoprotectants Temperature Effect on Membrane Permeability Coefficients of Yeast-Like Fungi Saccharomyces cerevisiae for Water and Cryoprotectants Вплив температури на коефіцієнти проникності мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae для води Ñ– кріопротекторів Sakun, A. V. Maruschenko, V. V. Kovalenko, I. F. Sirenko, A. Yu. Vysekantsev, I. P. Davydova, E. V. Gordiyenko, O. I. Saccharomyces cerevisiae permeability cryoprotectants activation energy Saccharomyces cerevisiae проницаемость криопротекторы энергия активации Saccharomyces cerevisiae проникність кріопротектори енергія активації The biophysical parameters of yeast cell Saccharomyces cerevisiae, osmotically inactive volume, filtration coefficients in the cryoprotectant containing media and permeability coefficients for the cryoprotectants glycerol, 1,2-propane diol, dimethyl sulfoxide, were determined at the temperatures of 25 and 10°C. For determination of the parameters the improved equations of mass transfer via cell membranes were used. The equations are based on the approach of linear thermodynamics of irreversible processes. The values of activation energy of water and cryoprotectants molecules penetration via cell membranes were calculated. Определены биофизические параметры клеток дрожжей Saccharomyces cerevisiae: осмотически неактивный объем, коэффициент фильтрации в средах с криопротекторами (глицерин, 1,2-пропандиол, диметилсульфоксид) и коэффициенты проницаемости для этих криопротекторов при температурах 25 и 10°С. Для определения указанных параметров использовали усовершенствованные уравнения массопереноса через мембраны клеток, полученные в приближении линейной термодинамики необратимых процессов. Рассчитаны величины энергии активации проникновения молекул воды и криопротекторов через клеточные мембраны. Визначені біофізичні параметри клітин дріжджів Saccharomyces cerevisiae: осмотично неактивний об’єм, коефіцієнт фільтрації в середовищах з кріопротекторами (гліцерин, 1,2-пропандіол та диметилсульфоксид) та коефіцієнти проникності для цих кріопротекторів при температурах 25 та 10°С. Для визначення вказаних параметрів використовували удосконалені рівняння масопереносу крізь мембрани клітин, отримані у наближенні лінійної термодинаміки необоротних процесів. Розраховані величини енергії активації проникання молекул води та кріопротекторів крізь клітинні мембрани. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2009-05-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/285 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 19 No. 1 (2009): Problems of Cryobiology; 41-48 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 19 № 1 (2009): Проблемы криобиологии; 41-48 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 19 № 1 (2009): Проблемы криобиологии; 41-48 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/285/318 Copyright (c) 2020 A. V. Sakun, V. V. Maruschenko, I. F. Kovalenko, A. Yu. Sirenko, I. P. Vysekantsev, E. V. Davydova, O. I. Gordiyenko https://creativecommons.org/licenses/by/4.0