Вплив температури на коефіцієнти проникноÑÑ‚Ñ– мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae Ð´Ð»Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð¸ Ñ– кріопротекторів
The biophysical parameters of yeast cell Saccharomyces cerevisiae, osmotically inactive volume, filtration coefficients in the cryoprotectant containing media and permeability coefficients for the cryoprotectants glycerol, 1,2-propane diol, dimethyl sulfoxide, were determined at the temperatures of...
Збережено в:
Дата: | 2009 |
---|---|
Автори: | , , , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2009
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/285 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Репозитарії
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-285 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2025-02-04T04:07:29Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
Saccharomyces cerevisiae проникніÑÑ‚ÑŒ кріопротектори ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ñ–Ñ— |
spellingShingle |
Saccharomyces cerevisiae проникніÑÑ‚ÑŒ кріопротектори ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ñ–Ñ— Sakun, A. V. Maruschenko, V. V. Kovalenko, I. F. Sirenko, A. Yu. Vysekantsev, I. P. Davydova, E. V. Gordiyenko, O. I. Вплив температури на коефіцієнти проникноÑÑ‚Ñ– мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae Ð´Ð»Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð¸ Ñ– кріопротекторів |
topic_facet |
Saccharomyces cerevisiae permeability cryoprotectants activation energy Saccharomyces cerevisiae проницаемоÑÑ‚ÑŒ криопротекторы ÑÐ½ÐµÑ€Ð³Ð¸Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ð¸Ð¸ Saccharomyces cerevisiae проникніÑÑ‚ÑŒ кріопротектори ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ñ–Ñ— |
format |
Article |
author |
Sakun, A. V. Maruschenko, V. V. Kovalenko, I. F. Sirenko, A. Yu. Vysekantsev, I. P. Davydova, E. V. Gordiyenko, O. I. |
author_facet |
Sakun, A. V. Maruschenko, V. V. Kovalenko, I. F. Sirenko, A. Yu. Vysekantsev, I. P. Davydova, E. V. Gordiyenko, O. I. |
author_sort |
Sakun, A. V. |
title |
Вплив температури на коефіцієнти проникноÑÑ‚Ñ– мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae Ð´Ð»Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð¸ Ñ– кріопротекторів |
title_short |
Вплив температури на коефіцієнти проникноÑÑ‚Ñ– мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae Ð´Ð»Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð¸ Ñ– кріопротекторів |
title_full |
Вплив температури на коефіцієнти проникноÑÑ‚Ñ– мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae Ð´Ð»Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð¸ Ñ– кріопротекторів |
title_fullStr |
Вплив температури на коефіцієнти проникноÑÑ‚Ñ– мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae Ð´Ð»Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð¸ Ñ– кріопротекторів |
title_full_unstemmed |
Вплив температури на коефіцієнти проникноÑÑ‚Ñ– мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae Ð´Ð»Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð¸ Ñ– кріопротекторів |
title_sort |
ð’ð¿ð»ð¸ð² ñ‚ðµð¼ð¿ðµñ€ð°ñ‚ñƒñ€ð¸ ð½ð° ðºð¾ðµñ„ñ–ñ†ñ–ñ”ð½ñ‚ð¸ ð¿ñ€ð¾ð½ð¸ðºð½ð¾ññ‚ñ– ð¼ðµð¼ð±ñ€ð°ð½ ð´ñ€ñ–ð¶ð´ð¶ñ–ð² saccharomyces cerevisiae ð´ð»ñ ð²ð¾ð´ð¸ ñ– ðºñ€ñ–ð¾ð¿ñ€ð¾ñ‚ðµðºñ‚ð¾ñ€ñ–ð² |
title_alt |
Temperature Effect on Membrane Permeability Coefficients of Yeast-Like Fungi Saccharomyces cerevisiae for Water and Cryoprotectants Temperature Effect on Membrane Permeability Coefficients of Yeast-Like Fungi Saccharomyces cerevisiae for Water and Cryoprotectants |
description |
The biophysical parameters of yeast cell Saccharomyces cerevisiae, osmotically inactive volume, filtration coefficients in the cryoprotectant containing media and permeability coefficients for the cryoprotectants glycerol, 1,2-propane diol, dimethyl sulfoxide, were determined at the temperatures of 25 and 10°C. For determination of the parameters the improved equations of mass transfer via cell membranes were used. The equations are based on the approach of linear thermodynamics of irreversible processes. The values of activation energy of water and cryoprotectants molecules penetration via cell membranes were calculated. |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2009 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/285 |
work_keys_str_mv |
AT sakunav temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants AT maruschenkovv temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants AT kovalenkoif temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants AT sirenkoayu temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants AT vysekantsevip temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants AT davydovaev temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants AT gordiyenkooi temperatureeffectonmembranepermeabilitycoefficientsofyeastlikefungisaccharomycescerevisiaeforwaterandcryoprotectants AT sakunav ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2 AT maruschenkovv ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2 AT kovalenkoif ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2 AT sirenkoayu ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2 AT vysekantsevip ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2 AT davydovaev ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2 AT gordiyenkooi ððððð2nðμð1⁄4ððμnðnnƒnðð1⁄2ððoð3⁄4ðμnnnnnð1⁄2nððnð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2ð3⁄4nnnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2ðnnðððnð2saccharomycescerevisiaeððnð2ð3⁄4ððnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2 |
first_indexed |
2024-09-01T17:46:27Z |
last_indexed |
2025-02-04T04:41:26Z |
_version_ |
1823100462199472128 |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2852025-02-04T04:07:29Z Temperature Effect on Membrane Permeability Coefficients of Yeast-Like Fungi Saccharomyces cerevisiae for Water and Cryoprotectants Temperature Effect on Membrane Permeability Coefficients of Yeast-Like Fungi Saccharomyces cerevisiae for Water and Cryoprotectants Вплив температури на коефіцієнти проникноÑÑ‚Ñ– мембран дріжджів Saccharomyces cerevisiae Ð´Ð»Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð¸ Ñ– кріопротекторів Sakun, A. V. Maruschenko, V. V. Kovalenko, I. F. Sirenko, A. Yu. Vysekantsev, I. P. Davydova, E. V. Gordiyenko, O. I. Saccharomyces cerevisiae permeability cryoprotectants activation energy Saccharomyces cerevisiae проницаемоÑÑ‚ÑŒ криопротекторы ÑÐ½ÐµÑ€Ð³Ð¸Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ð¸Ð¸ Saccharomyces cerevisiae проникніÑÑ‚ÑŒ кріопротектори ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ñ–Ñ— The biophysical parameters of yeast cell Saccharomyces cerevisiae, osmotically inactive volume, filtration coefficients in the cryoprotectant containing media and permeability coefficients for the cryoprotectants glycerol, 1,2-propane diol, dimethyl sulfoxide, were determined at the temperatures of 25 and 10°C. For determination of the parameters the improved equations of mass transfer via cell membranes were used. The equations are based on the approach of linear thermodynamics of irreversible processes. The values of activation energy of water and cryoprotectants molecules penetration via cell membranes were calculated. Определены биофизичеÑкие параметры клеток дрожжей Saccharomyces cerevisiae: оÑмотичеÑки неактивный объем, коÑффициент фильтрации в Ñредах Ñ ÐºÑ€Ð¸Ð¾Ð¿Ñ€Ð¾Ñ‚ÐµÐºÑ‚Ð¾Ñ€Ð°Ð¼Ð¸ (глицерин, 1,2-пропандиол, диметилÑульфокÑид) и коÑффициенты проницаемоÑти Ð´Ð»Ñ Ñтих криопротекторов при температурах 25 и 10°С. Ð”Ð»Ñ Ð¾Ð¿Ñ€ÐµÐ´ÐµÐ»ÐµÐ½Ð¸Ñ ÑƒÐºÐ°Ð·Ð°Ð½Ð½Ñ‹Ñ… параметров иÑпользовали уÑовершенÑтвованные ÑƒÑ€Ð°Ð²Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¼Ð°ÑÑопереноÑа через мембраны клеток, полученные в приближении линейной термодинамики необратимых процеÑÑов. РаÑÑчитаны величины Ñнергии активации Ð¿Ñ€Ð¾Ð½Ð¸ÐºÐ½Ð¾Ð²ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» воды и криопротекторов через клеточные мембраны. Визначені біофізичні параметри клітин дріжджів Saccharomyces cerevisiae: оÑмотично неактивний об’єм, коефіцієнт фільтрації в Ñередовищах з кріопротекторами (гліцерин, 1,2-пропандіол та диметилÑульфокÑид) та коефіцієнти проникноÑÑ‚Ñ– Ð´Ð»Ñ Ñ†Ð¸Ñ… кріопротекторів при температурах 25 та 10°С. Ð”Ð»Ñ Ð²Ð¸Ð·Ð½Ð°Ñ‡ÐµÐ½Ð½Ñ Ð²ÐºÐ°Ð·Ð°Ð½Ð¸Ñ… параметрів викориÑтовували удоÑконалені рівнÑÐ½Ð½Ñ Ð¼Ð°ÑопереноÑу крізь мембрани клітин, отримані у наближенні лінійної термодинаміки необоротних процеÑів. Розраховані величини енергії активації Ð¿Ñ€Ð¾Ð½Ð¸ÐºÐ°Ð½Ð½Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» води та кріопротекторів крізь клітинні мембрани. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2009-05-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/285 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 19 No. 1 (2009): Problems of Cryobiology; 41-48 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 19 № 1 (2009): Проблемы криобиологии; 41-48 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 19 № 1 (2009): Проблемы криобиологии; 41-48 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/285/318 Copyright (c) 2020 A. V. Sakun, V. V. Maruschenko, I. F. Kovalenko, A. Yu. Sirenko, I. P. Vysekantsev, E. V. Davydova, O. I. Gordiyenko https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |