Вплив інноваційних трендів на конкурентоспроможність підприємств галузі гостинності
This study examines the impact of the innovative trend of freezing bread and bakery products on the competitiveness of enterprises in the hospitality industry. The term «hospitality» is most commonly associated with the hotel and restaurant sectors. The structure of the hospitality industry has been...
Saved in:
| Date: | 2025 |
|---|---|
| Main Authors: | , |
| Format: | Article |
| Language: | English |
| Published: |
Odesa National University of Technology
2025
|
| Online Access: | //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/3105 |
| Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
| Journal Title: | Food Industry Economics |
Institution
Food Industry Economics| id |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-3105 |
|---|---|
| record_format |
ojs |
| institution |
Food Industry Economics |
| baseUrl_str |
|
| datestamp_date |
2025-08-04T10:30:52Z |
| collection |
OJS |
| language |
English |
| format |
Article |
| author |
Савенко, Ігор Томпсон, Меган |
| spellingShingle |
Савенко, Ігор Томпсон, Меган Вплив інноваційних трендів на конкурентоспроможність підприємств галузі гостинності |
| author_facet |
Савенко, Ігор Томпсон, Меган |
| author_sort |
Савенко, Ігор |
| title |
Вплив інноваційних трендів на конкурентоспроможність підприємств галузі гостинності |
| title_short |
Вплив інноваційних трендів на конкурентоспроможність підприємств галузі гостинності |
| title_full |
Вплив інноваційних трендів на конкурентоспроможність підприємств галузі гостинності |
| title_fullStr |
Вплив інноваційних трендів на конкурентоспроможність підприємств галузі гостинності |
| title_full_unstemmed |
Вплив інноваційних трендів на конкурентоспроможність підприємств галузі гостинності |
| title_sort |
вплив інноваційних трендів на конкурентоспроможність підприємств галузі гостинності |
| title_alt |
The impact of innovative trends on the competitiveness of enterprises in the hospitality industry |
| description |
This study examines the impact of the innovative trend of freezing bread and bakery products on the competitiveness of enterprises in the hospitality industry. The term «hospitality» is most commonly associated with the hotel and restaurant sectors. The structure of the hospitality industry has been analysed according to the Classification of Types of Economic Activities (CTEA DK 009:2010). A comparative analysis has been performed between the sales volumes and employment levels of enterprises in Ukraine’s national economy and those in the hospitality sector. The paper has also explored current trends in the development of the bakery industry. According to the international forecast” Nutrition in the 21st Century”, freezing has been recognized as one of the most advanced methods for processing and preserving food raw materials, positioning it as a key trend for enhancing competitiveness in hospitality enterprises. The findings emphasize the importance of adopting freezing technologies to optimize logistics, reduce losses, and improve customer satisfaction. The paper is concluded with recommendations for further research into innovative trends that can boost the competitiveness of the hospitality industry. |
| publisher |
Odesa National University of Technology |
| publishDate |
2025 |
| url |
//journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/3105 |
| work_keys_str_mv |
AT savenkoígor theimpactofinnovativetrendsonthecompetitivenessofenterprisesinthehospitalityindustry AT tompsonmegan theimpactofinnovativetrendsonthecompetitivenessofenterprisesinthehospitalityindustry AT savenkoígor vplivínnovacíjnihtrendívnakonkurentospromožnístʹpídpriêmstvgaluzígostinností AT tompsonmegan vplivínnovacíjnihtrendívnakonkurentospromožnístʹpídpriêmstvgaluzígostinností AT savenkoígor impactofinnovativetrendsonthecompetitivenessofenterprisesinthehospitalityindustry AT tompsonmegan impactofinnovativetrendsonthecompetitivenessofenterprisesinthehospitalityindustry |
| first_indexed |
2025-09-24T17:26:02Z |
| last_indexed |
2025-09-24T17:26:02Z |
| _version_ |
1844167062218342400 |
| spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-31052025-08-04T10:30:52Z The impact of innovative trends on the competitiveness of enterprises in the hospitality industry Вплив інноваційних трендів на конкурентоспроможність підприємств галузі гостинності Савенко, Ігор Томпсон, Меган This study examines the impact of the innovative trend of freezing bread and bakery products on the competitiveness of enterprises in the hospitality industry. The term «hospitality» is most commonly associated with the hotel and restaurant sectors. The structure of the hospitality industry has been analysed according to the Classification of Types of Economic Activities (CTEA DK 009:2010). A comparative analysis has been performed between the sales volumes and employment levels of enterprises in Ukraine’s national economy and those in the hospitality sector. The paper has also explored current trends in the development of the bakery industry. According to the international forecast” Nutrition in the 21st Century”, freezing has been recognized as one of the most advanced methods for processing and preserving food raw materials, positioning it as a key trend for enhancing competitiveness in hospitality enterprises. The findings emphasize the importance of adopting freezing technologies to optimize logistics, reduce losses, and improve customer satisfaction. The paper is concluded with recommendations for further research into innovative trends that can boost the competitiveness of the hospitality industry. Стаття присвячена дослідженню впливу інноваційних технологій на конкурентоспроможність підприємств галузі гостинності. Поняття "гостинність" найчастіше використовується у готельно-ресторанному бізнесі. Гостинність розуміється як система заходів і порядок їх реалізації з метою задоволення різноманітних побутових, господарських та культурних потреб гостей туристичних компаній, їхнього сервісного обслуговування та надання комплексу послуг. Галузь гостинності сприяє ефективності та розвитку національної економіки, оскільки зростання малого бізнесу наповнює державний бюджет, зростає зайнятість населення, покращується рівень життя в регіонах, а також позитивно впливають суміжні галузі, пов’язані з готельним бізнесом. Загалом індустрія гостинності є динамічно зростаючим сектором та однією з основних складових сфери послуг, яка включає готельні та ресторанні підприємства, що надають різноманітні послуги з розміщення, харчування, побутового обслуговування, відпочинку та розваг. Метою статті є дослідити структуру індустрії гостинності в Україні та проаналізувати вплив інноваційного тренду — заморожування хліба та хлібобулочних виробів — на конкурентоспроможність підприємств цієї галузі. Дослідження доводять, що відповідно до класифікації КВЕД-2010, система харчування є складовою індустрії гостинності у вигляді звичайних ресторанів, ресторанів самообслуговування, закладів швидкого обслуговування, кафе тощо. Згідно з міжнародним прогнозом ЮНЕСКО «Харчування у XXI столітті», заморожування харчових продуктів визнано одним із найбільш прогресивних методів їх обробки та зберігання. Випікання продукції із заморожених напівфабрикатів дозволяє заощаджувати час, простір і спеціальне обладнання для приготування; напівфабрикати зручні для домашньої випічки; створюються умови для оперативної реакції на потреби ринку; забезпечується централізований контроль якості та безпеки на етапі виготовлення заморожених напівфабрикатів; з’являється можливість розширення мережі продажу свіжої продукції шляхом встановлення доступних малопотужних печей для випікання безпосередньо у точках продаж. Odesa National University of Technology 2025-04-22 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/3105 10.15673/fie.v17i1.3105 Food Industry Economics; Vol 17 No 1 (2025): FOOD INDUSTRY ECONOMICS; 62-68 Food Industry Economics; Том 17 № 1 (2025): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ; 62-68 Food Industry Economics; Том 17 № 1 (2025): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ; 62-68 2312-847X 2411-4111 10.15673/fie.v17i1 en //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/3105/3404 Авторське право (c) 2025 Food Industry Economics |