ВлиÑние Ñахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процеÑÑе криоконÑервированиÑ
Protein molecules’ hydration in the presence of sugars: glucose, fructose and sucrose were studied by NMR-spectroscopy. The parameters of hydration, concentration of bound water and value of interfacial energy were determined over a wide range of component concentrations. It was shown with exempli...
Збережено в:
Дата: | 2007 |
---|---|
Автори: | , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2007
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/484 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Репозитарії
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-484 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2025-04-20T04:16:59Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð¿Ñ€Ð¾Ñ‚ÐµÐºÑ‚Ð¾Ñ€Ð¸ ЯМР-ÑпектроÑÐºÐ¾Ð¿Ñ–Ñ Ð³Ñ–Ð´Ñ€Ð°Ñ‚Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð·Ð²â€™Ñзана вода міжфазна ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ |
spellingShingle |
кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð¿Ñ€Ð¾Ñ‚ÐµÐºÑ‚Ð¾Ñ€Ð¸ ЯМР-ÑпектроÑÐºÐ¾Ð¿Ñ–Ñ Ð³Ñ–Ð´Ñ€Ð°Ñ‚Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð·Ð²â€™Ñзана вода міжфазна ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ Rugal, A. A. Barvinchenko, V. N. Galagan, N. P. Siora, I. V. Turov, V. V. ВлиÑние Ñахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процеÑÑе криоконÑÐµÑ€Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ |
topic_facet |
криоконÑервирование криопротекторы ЯМР-ÑпектроÑÐºÐ¾Ð¿Ð¸Ñ Ð³Ð¸Ð´Ñ€Ð°Ñ‚Ð°Ñ†Ð¸Ñ ÑвÑÐ·Ð°Ð½Ð½Ð°Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð° Ð¼ÐµÐ¶Ñ„Ð°Ð·Ð½Ð°Ñ ÑÐ½ÐµÑ€Ð³Ð¸Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾ÐºÐ¾Ð½ÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð¿Ñ€Ð¾Ñ‚ÐµÐºÑ‚Ð¾Ñ€Ð¸ ЯМР-ÑпектроÑÐºÐ¾Ð¿Ñ–Ñ Ð³Ñ–Ð´Ñ€Ð°Ñ‚Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð·Ð²â€™Ñзана вода міжфазна ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ cryopreservation cryoprotectants NMR-spectroscopy hydration ability bound water interfacial energy |
format |
Article |
author |
Rugal, A. A. Barvinchenko, V. N. Galagan, N. P. Siora, I. V. Turov, V. V. |
author_facet |
Rugal, A. A. Barvinchenko, V. N. Galagan, N. P. Siora, I. V. Turov, V. V. |
author_sort |
Rugal, A. A. |
title |
ВлиÑние Ñахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процеÑÑе криоконÑÐµÑ€Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ |
title_short |
ВлиÑние Ñахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процеÑÑе криоконÑÐµÑ€Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ |
title_full |
ВлиÑние Ñахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процеÑÑе криоконÑÐµÑ€Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ |
title_fullStr |
ВлиÑние Ñахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процеÑÑе криоконÑÐµÑ€Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ |
title_full_unstemmed |
ВлиÑние Ñахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процеÑÑе криоконÑÐµÑ€Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ |
title_sort |
ð’ð»ð¸ñð½ð¸ðµ ñð°ñ…ð°ñ€ð¾ð² ð½ð° ð´ðµð³ð¸ð´ñ€ð°ñ‚ð°ñ†ð¸ñž ð±ð¸ð¾ð¿ð¾ð»ð¸ð¼ðµñ€ð½ñ‹ñ… ð¼ð¾ð»ðµðºñƒð» ð² ð¿ñ€ð¾ñ†ðµññðµ ðºñ€ð¸ð¾ðºð¾ð½ñðµñ€ð²ð¸ñ€ð¾ð²ð°ð½ð¸ñ |
title_alt |
Effect of Sugars on Dehydration of Biopolymer Molecules During Cryopreservation ВлиÑние Ñахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процеÑÑе криоконÑÐµÑ€Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ |
description |
Protein molecules’ hydration in the presence of sugars: glucose, fructose and sucrose were studied by NMR-spectroscopy. The parameters of hydration, concentration of bound water and value of interfacial energy were determined over a wide range of component concentrations. It was shown with exemplifying using the serum albumin, that low-molecular compounds (sugars) could replace an intraglobular water. The maximal effect of dehydration was observed for sucrose. In this case protein molecules change their property and capability to be adsorbed on a surface of fine-grained silica, which is reduced by 25% as a result of the forming complexes. |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2007 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/484 |
work_keys_str_mv |
AT rugalaa effectofsugarsondehydrationofbiopolymermoleculesduringcryopreservation AT barvinchenkovn effectofsugarsondehydrationofbiopolymermoleculesduringcryopreservation AT galagannp effectofsugarsondehydrationofbiopolymermoleculesduringcryopreservation AT sioraiv effectofsugarsondehydrationofbiopolymermoleculesduringcryopreservation AT turovvv effectofsugarsondehydrationofbiopolymermoleculesduringcryopreservation AT rugalaa ðððnð1⁄2ððμnðnðnð3⁄4ð2ð1⁄2ðððμð3ððnðnðnðnzððð3⁄4ðð3⁄4ððð1⁄4ðμnð1⁄2nnð1⁄4ð3⁄4ððμðonƒðð2ðnð3⁄4nðμnnðμðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðn AT barvinchenkovn ðððnð1⁄2ððμnðnðnð3⁄4ð2ð1⁄2ðððμð3ððnðnðnðnzððð3⁄4ðð3⁄4ððð1⁄4ðμnð1⁄2nnð1⁄4ð3⁄4ððμðonƒðð2ðnð3⁄4nðμnnðμðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðn AT galagannp ðððnð1⁄2ððμnðnðnð3⁄4ð2ð1⁄2ðððμð3ððnðnðnðnzððð3⁄4ðð3⁄4ððð1⁄4ðμnð1⁄2nnð1⁄4ð3⁄4ððμðonƒðð2ðnð3⁄4nðμnnðμðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðn AT sioraiv ðððnð1⁄2ððμnðnðnð3⁄4ð2ð1⁄2ðððμð3ððnðnðnðnzððð3⁄4ðð3⁄4ððð1⁄4ðμnð1⁄2nnð1⁄4ð3⁄4ððμðonƒðð2ðnð3⁄4nðμnnðμðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðn AT turovvv ðððnð1⁄2ððμnðnðnð3⁄4ð2ð1⁄2ðððμð3ððnðnðnðnzððð3⁄4ðð3⁄4ððð1⁄4ðμnð1⁄2nnð1⁄4ð3⁄4ððμðonƒðð2ðnð3⁄4nðμnnðμðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðn |
first_indexed |
2024-09-01T17:47:29Z |
last_indexed |
2025-04-21T05:10:01Z |
_version_ |
1829987660382339072 |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-4842025-04-20T04:16:59Z Effect of Sugars on Dehydration of Biopolymer Molecules During Cryopreservation ВлиÑние Ñахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процеÑÑе криоконÑÐµÑ€Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð’Ð»Ð¸Ñние Ñахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процеÑÑе криоконÑÐµÑ€Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Rugal, A. A. Barvinchenko, V. N. Galagan, N. P. Siora, I. V. Turov, V. V. криоконÑервирование криопротекторы ЯМР-ÑпектроÑÐºÐ¾Ð¿Ð¸Ñ Ð³Ð¸Ð´Ñ€Ð°Ñ‚Ð°Ñ†Ð¸Ñ ÑвÑÐ·Ð°Ð½Ð½Ð°Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð° Ð¼ÐµÐ¶Ñ„Ð°Ð·Ð½Ð°Ñ ÑÐ½ÐµÑ€Ð³Ð¸Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾ÐºÐ¾Ð½ÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð¿Ñ€Ð¾Ñ‚ÐµÐºÑ‚Ð¾Ñ€Ð¸ ЯМР-ÑпектроÑÐºÐ¾Ð¿Ñ–Ñ Ð³Ñ–Ð´Ñ€Ð°Ñ‚Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð·Ð²â€™Ñзана вода міжфазна ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ cryopreservation cryoprotectants NMR-spectroscopy hydration ability bound water interfacial energy Protein molecules’ hydration in the presence of sugars: glucose, fructose and sucrose were studied by NMR-spectroscopy. The parameters of hydration, concentration of bound water and value of interfacial energy were determined over a wide range of component concentrations. It was shown with exemplifying using the serum albumin, that low-molecular compounds (sugars) could replace an intraglobular water. The maximal effect of dehydration was observed for sucrose. In this case protein molecules change their property and capability to be adsorbed on a surface of fine-grained silica, which is reduced by 25% as a result of the forming complexes. Методом ЯМР-ÑпектроÑкопии изучена Ð³Ð¸Ð´Ñ€Ð°Ñ‚Ð°Ñ†Ð¸Ñ Ð±ÐµÐ»ÐºÐ¾Ð²Ñ‹Ñ… молекул в приÑутÑтвии Ñахаров – глюкозы, фруктозы и Ñахарозы. Ð’ широком диапазоне концентраций компонент определены параметры гидратации, раÑÑчитаны ÐºÐ¾Ð½Ñ†ÐµÐ½Ñ‚Ñ€Ð°Ñ†Ð¸Ñ ÑвÑзанной воды и Ð¼ÐµÐ¶Ñ„Ð°Ð·Ð½Ð°Ñ ÑнергиÑ. Ðа примере Ñывороточного альбумина показано, что Ð²Ð½ÑƒÑ‚Ñ€Ð¸Ð³Ð»Ð¾Ð±ÑƒÐ»ÑŒÐ½Ð°Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð° может замещатьÑÑ Ð½Ð¸Ð·ÐºÐ¾Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ»Ñрными ÑоединениÑми – Ñахарами. Ðаибольший Ñффект дегидратации уÑтановлен Ð´Ð»Ñ Ñахарозы. При Ñтом белковые молекулы изменÑÑŽÑ‚ Ñвое ÑвойÑтво – ÑпоÑобноÑть к адÑорбции на поверхноÑти выÑокодиÑперÑного кремнезема, ÐºÐ¾Ñ‚Ð¾Ñ€Ð°Ñ ÑнижаетÑÑ Ð½Ð° 25 % вÑледÑтвие Ð¾Ð±Ñ€Ð°Ð·Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ ÐºÐ¾Ð¼Ð¿Ð»ÐµÐºÑных Ñоединений. Методом ЯМР-ÑпектроÑкопії вивчена Ð³Ñ–Ð´Ñ€Ð°Ñ‚Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð±Ñ–Ð»ÐºÐ¾Ð²Ð¸Ñ… молекул в приÑутноÑті цукрів – глюкози, фруктози та цукрози. Ð’ широкому діапазоні концентрацій компонент визначені параметри гідратації, розраховані ÐºÐ¾Ð½Ñ†ÐµÐ½Ñ‚Ñ€Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð·Ð²â€™Ñзаної води та міжфазна енергіÑ. Ðа прикладі Ñироваткового альбуміну показано, що внутрішньоглобульна вода може заміщуватиÑÑŒ низькомолекулÑрними Ñполуками – цукрами. Ðайбільший ефект дегідратації вÑтановлений Ð´Ð»Ñ Ñ†ÑƒÐºÑ€Ð¾Ð·Ð¸. При цьому білкові молекули змінюють Ñвою влаÑтивіÑть – здатніÑть до адÑорбції на поверхні виÑокодиÑперÑного кремнезему, Ñка знижуєтьÑÑ Ð½Ð° 25 % внаÑлідок ÑƒÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÐ¾Ð¼Ð¿Ð»ÐµÐºÑних Ñполук. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2007-12-15 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/484 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 17 No. 4 (2007): Problems of Cryobiology; 374-384 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 17 № 4 (2007): Проблемы криобиологии; 374-384 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 17 № 4 (2007): Проблемы криобиологии; 374-384 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/484/518 Copyright (c) 2020 A. A. Rugal, V. N. Barvinchenko, N. P. Galagan, I. V. Siora, V. V. Turov https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |