Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания

The effect of various cooling rates in the range of eutectic temperatures of aqueous solutions of cryoprotectants (dimethyl sulfoxide, glycerol, polyethylene oxide with molecular mass 1500, 1,2-propane diol) on viability in cell suspesion of Saccharomyces cerevisiae and Escherichia coli was studied....

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Date:2013
Main Authors: Gurina, Tatyana M., Vysekantsev, Igor P., Polyakova, Anna L.
Format: Article
Language:English
Published: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2013
Subjects:
Online Access:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/6
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Journal Title:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Institution

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-6
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-04-20T04:16:34Z
collection OJS
language English
topic кріоконсервування
мікроорганізми
Saccharomyces cerevisiae
Escherichia coli
кріопротекторний розчин
евтектична температура
швидкість охолодження
spellingShingle кріоконсервування
мікроорганізми
Saccharomyces cerevisiae
Escherichia coli
кріопротекторний розчин
евтектична температура
швидкість охолодження
Gurina, Tatyana M.
Vysekantsev, Igor P.
Polyakova, Anna L.
Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания
topic_facet кріоконсервування
мікроорганізми
Saccharomyces cerevisiae
Escherichia coli
кріопротекторний розчин
евтектична температура
швидкість охолодження
криоконсервирование
микроорганизмы
Saccharomyces cerevisiae
Escherichia coli
криопротекторный раствор
эвтектическая температура
скорость охлаждения
cryopreservation
microorganisms
Saccharomyces cerevisiae
Escherichia coli
eutectic temperature range
cooling rate
format Article
author Gurina, Tatyana M.
Vysekantsev, Igor P.
Polyakova, Anna L.
author_facet Gurina, Tatyana M.
Vysekantsev, Igor P.
Polyakova, Anna L.
author_sort Gurina, Tatyana M.
title Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания
title_short Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания
title_full Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания
title_fullStr Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания
title_full_unstemmed Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания
title_sort влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток saccharomyces cerevisiae и escherichia coli после оттаивания
title_alt Effect of Cooling Rate in the Vicinity of Eutectic Temperature Characteristic for Cryoprotectant Aqueous Solution on Post-Thaw Viability of Saccharomyces cerevisiae and Escherichia coli Cells
Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания
description The effect of various cooling rates in the range of eutectic temperatures of aqueous solutions of cryoprotectants (dimethyl sulfoxide, glycerol, polyethylene oxide with molecular mass 1500, 1,2-propane diol) on viability in cell suspesion of Saccharomyces cerevisiae and Escherichia coli was studied. The cell suspensions were cooled in these temperature ranges with controlled (1 and 25 deg/min) and non-controlled (plunging into liquid nitrogen) rates. Application of controlled cooling rates in eutectic temperature range of the studied cryoprotectant solutions was shown to be prospective for increase the post-thaw viability of microorganisms. The highest indices of viability of S. cerevisiae and E. coli were obtained for the cooling rate of 25 deg/min. This tendency was kept for all the studied concentrations of cryoprotective agents (5, 10, 15, 20%). The findings are recommended to be considered when developing the freezing protocols for other biological specimens. Probl Cryobiol Cryomed 2013; 23(1):15-25.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2013
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/6
work_keys_str_mv AT gurinatatyanam effectofcoolingrateinthevicinityofeutectictemperaturecharacteristicforcryoprotectantaqueoussolutiononpostthawviabilityofsaccharomycescerevisiaeandescherichiacolicells
AT vysekantsevigorp effectofcoolingrateinthevicinityofeutectictemperaturecharacteristicforcryoprotectantaqueoussolutiononpostthawviabilityofsaccharomycescerevisiaeandescherichiacolicells
AT polyakovaannal effectofcoolingrateinthevicinityofeutectictemperaturecharacteristicforcryoprotectantaqueoussolutiononpostthawviabilityofsaccharomycescerevisiaeandescherichiacolicells
AT gurinatatyanam vliânieskorostiohlaždeniâvoblastiévtektičeskojtemperaturyvodnogorastvorakrioprotektoranažiznesposobnostʹkletoksaccharomycescerevisiaeiescherichiacoliposleottaivaniâ
AT vysekantsevigorp vliânieskorostiohlaždeniâvoblastiévtektičeskojtemperaturyvodnogorastvorakrioprotektoranažiznesposobnostʹkletoksaccharomycescerevisiaeiescherichiacoliposleottaivaniâ
AT polyakovaannal vliânieskorostiohlaždeniâvoblastiévtektičeskojtemperaturyvodnogorastvorakrioprotektoranažiznesposobnostʹkletoksaccharomycescerevisiaeiescherichiacoliposleottaivaniâ
first_indexed 2024-09-01T17:45:18Z
last_indexed 2025-04-21T05:06:48Z
_version_ 1829987427213639680
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-62025-04-20T04:16:34Z Effect of Cooling Rate in the Vicinity of Eutectic Temperature Characteristic for Cryoprotectant Aqueous Solution on Post-Thaw Viability of Saccharomyces cerevisiae and Escherichia coli Cells Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания Gurina, Tatyana M. Vysekantsev, Igor P. Polyakova, Anna L. кріоконсервування мікроорганізми Saccharomyces cerevisiae Escherichia coli кріопротекторний розчин евтектична температура швидкість охолодження криоконсервирование микроорганизмы Saccharomyces cerevisiae Escherichia coli криопротекторный раствор эвтектическая температура скорость охлаждения cryopreservation microorganisms Saccharomyces cerevisiae Escherichia coli eutectic temperature range cooling rate The effect of various cooling rates in the range of eutectic temperatures of aqueous solutions of cryoprotectants (dimethyl sulfoxide, glycerol, polyethylene oxide with molecular mass 1500, 1,2-propane diol) on viability in cell suspesion of Saccharomyces cerevisiae and Escherichia coli was studied. The cell suspensions were cooled in these temperature ranges with controlled (1 and 25 deg/min) and non-controlled (plunging into liquid nitrogen) rates. Application of controlled cooling rates in eutectic temperature range of the studied cryoprotectant solutions was shown to be prospective for increase the post-thaw viability of microorganisms. The highest indices of viability of S. cerevisiae and E. coli were obtained for the cooling rate of 25 deg/min. This tendency was kept for all the studied concentrations of cryoprotective agents (5, 10, 15, 20%). The findings are recommended to be considered when developing the freezing protocols for other biological specimens. Probl Cryobiol Cryomed 2013; 23(1):15-25. В работе изучено влияние различных скоростей охлаждения в области эвтектических температур водных растворов криопротекторов (диметилсульфоксид, глицерин, полиэтиленоксид с молекулярной массой 1500, 1,2-пропандиол) на жизнеспособность клеточных суспензий Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli. В указанном температурном интервале образцы клеточных суспензий охлаждали с контролируемыми (1 и 25 град/мин) и неконтролируемыми (погружение в жидкий азот) скоростями охлаждения. Показано преимущество применения контролируемых скоростей охлаждения в области эвтектических температур исследуемых растворов криопротекторов для повышения жизнеспособности микроорганизмов после криоконсервирования. Наилучшие показатели жизнеспособности S. cerevisiae и E. coli были получены при скорости охлаждения 25 град/мин. Эта тенденция сохранялась для всех изученных концентраций криопротекторных веществ (5, 10, 15, 20%). Полученные результаты рекомендуется учитывать при разработке режимов замораживания других биологических объектов. В роботі вивчено вплив різних швидкостей охолодження в області евтектичних температур водних розчинів кріопротекторів (диметилсульфоксид, гліцерин, поліетиленоксид з молекулярною масою 1500, 1,2-пропандіол) на життєздатність клітинних суспензій Saccharomyces cerevisiae і Escherichia coli. В зазначеному температурному інтервалі зразки клітинних суспензій охолоджували з контрольованими (1 и 25 град/хв) та неконтрольованими (занурення в рідкий азот) швидкостями охолодження. Показано перевагу застосування контрольованих швидкостей охолодження в області евтектичних температур розчинів кріопротекторів, що досліджувалися, для підвищення життєздатності мікроорганізмів після кріоконсервування. Найкращі показники життєздатності S. cerevisiae і E. coli було отримано при швидкості охолодження 25 град/хв. Ця тенденція зберігалася для всіх концентрацій (5, 10, 15, 20%) кріопротекторних речовин, що досліджувалися. Отримані результати рекомендовано враховувати при розробці режимів заморожування інших біологічних об'єктів. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2013-03-15 Article Article Research article https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/6 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 23 No. 1 (2013): Problems of Cryobiology and Cryomedicine (Problemy Kriobiologii i Kriomediciny) (formerly Problems of Cryobiology); 15-25 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 23 № 1 (2013): Проблемы криобиологии и криомедицины (ранее Проблемы криобиологии); 15-25 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 23 № 1 (2013): Проблемы криобиологии и криомедицины (раніше Проблемы криобиологии); 15-25 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/6/13 Copyright (c) 2020 Tatyana M. Gurina, Igor P. Vysekantsev, Anna L. Polyakova https://creativecommons.org/licenses/by/4.0