Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания
The effect of various cooling rates in the range of eutectic temperatures of aqueous solutions of cryoprotectants (dimethyl sulfoxide, glycerol, polyethylene oxide with molecular mass 1500, 1,2-propane diol) on viability in cell suspesion of Saccharomyces cerevisiae and Escherichia coli was studied....
Saved in:
Date: | 2013 |
---|---|
Main Authors: | , , |
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2013
|
Subjects: | |
Online Access: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/6 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Journal Title: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Institution
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-6 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2025-04-20T04:16:34Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¼Ñ–ÐºÑ€Ð¾Ð¾Ñ€Ð³Ð°Ð½Ñ–Ð·Ð¼Ð¸ Saccharomyces cerevisiae Escherichia coli кріопротекторний розчин евтектична температура швидкіÑть Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ |
spellingShingle |
кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¼Ñ–ÐºÑ€Ð¾Ð¾Ñ€Ð³Ð°Ð½Ñ–Ð·Ð¼Ð¸ Saccharomyces cerevisiae Escherichia coli кріопротекторний розчин евтектична температура швидкіÑть Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Gurina, Tatyana M. Vysekantsev, Igor P. Polyakova, Anna L. Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания |
topic_facet |
кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¼Ñ–ÐºÑ€Ð¾Ð¾Ñ€Ð³Ð°Ð½Ñ–Ð·Ð¼Ð¸ Saccharomyces cerevisiae Escherichia coli кріопротекторний розчин евтектична температура швидкіÑть Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÑ€Ð¸Ð¾ÐºÐ¾Ð½Ñервирование микроорганизмы Saccharomyces cerevisiae Escherichia coli криопротекторный раÑтвор ÑвтектичеÑÐºÐ°Ñ Ñ‚ÐµÐ¼Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚ÑƒÑ€Ð° ÑкороÑть Ð¾Ñ…Ð»Ð°Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ cryopreservation microorganisms Saccharomyces cerevisiae Escherichia coli eutectic temperature range cooling rate |
format |
Article |
author |
Gurina, Tatyana M. Vysekantsev, Igor P. Polyakova, Anna L. |
author_facet |
Gurina, Tatyana M. Vysekantsev, Igor P. Polyakova, Anna L. |
author_sort |
Gurina, Tatyana M. |
title |
Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания
|
title_short |
Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания
|
title_full |
Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания
|
title_fullStr |
Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания
|
title_full_unstemmed |
Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания
|
title_sort |
влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток saccharomyces cerevisiae и escherichia coli после оттаивания |
title_alt |
Effect of Cooling Rate in the Vicinity of Eutectic Temperature Characteristic for Cryoprotectant Aqueous Solution on Post-Thaw Viability of Saccharomyces cerevisiae and Escherichia coli Cells Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания |
description |
The effect of various cooling rates in the range of eutectic temperatures of aqueous solutions of cryoprotectants (dimethyl sulfoxide, glycerol, polyethylene oxide with molecular mass 1500, 1,2-propane diol) on viability in cell suspesion of Saccharomyces cerevisiae and Escherichia coli was studied. The cell suspensions were cooled in these temperature ranges with controlled (1 and 25 deg/min) and non-controlled (plunging into liquid nitrogen) rates. Application of controlled cooling rates in eutectic temperature range of the studied cryoprotectant solutions was shown to be prospective for increase the post-thaw viability of microorganisms. The highest indices of viability of S. cerevisiae and E. coli were obtained for the cooling rate of 25 deg/min. This tendency was kept for all the studied concentrations of cryoprotective agents (5, 10, 15, 20%). The findings are recommended to be considered when developing the freezing protocols for other biological specimens.
Probl Cryobiol Cryomed 2013; 23(1):15-25.
|
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2013 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/6 |
work_keys_str_mv |
AT gurinatatyanam effectofcoolingrateinthevicinityofeutectictemperaturecharacteristicforcryoprotectantaqueoussolutiononpostthawviabilityofsaccharomycescerevisiaeandescherichiacolicells AT vysekantsevigorp effectofcoolingrateinthevicinityofeutectictemperaturecharacteristicforcryoprotectantaqueoussolutiononpostthawviabilityofsaccharomycescerevisiaeandescherichiacolicells AT polyakovaannal effectofcoolingrateinthevicinityofeutectictemperaturecharacteristicforcryoprotectantaqueoussolutiononpostthawviabilityofsaccharomycescerevisiaeandescherichiacolicells AT gurinatatyanam vliânieskorostiohlaždeniâvoblastiévtektičeskojtemperaturyvodnogorastvorakrioprotektoranažiznesposobnostʹkletoksaccharomycescerevisiaeiescherichiacoliposleottaivaniâ AT vysekantsevigorp vliânieskorostiohlaždeniâvoblastiévtektičeskojtemperaturyvodnogorastvorakrioprotektoranažiznesposobnostʹkletoksaccharomycescerevisiaeiescherichiacoliposleottaivaniâ AT polyakovaannal vliânieskorostiohlaždeniâvoblastiévtektičeskojtemperaturyvodnogorastvorakrioprotektoranažiznesposobnostʹkletoksaccharomycescerevisiaeiescherichiacoliposleottaivaniâ |
first_indexed |
2024-09-01T17:45:18Z |
last_indexed |
2025-04-21T05:06:48Z |
_version_ |
1829987427213639680 |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-62025-04-20T04:16:34Z Effect of Cooling Rate in the Vicinity of Eutectic Temperature Characteristic for Cryoprotectant Aqueous Solution on Post-Thaw Viability of Saccharomyces cerevisiae and Escherichia coli Cells Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания Влияние скорости охлаждения в области эвтектической температуры водного раствора криопротектора на жизнеспособность клеток Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli после оттаивания Gurina, Tatyana M. Vysekantsev, Igor P. Polyakova, Anna L. кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¼Ñ–ÐºÑ€Ð¾Ð¾Ñ€Ð³Ð°Ð½Ñ–Ð·Ð¼Ð¸ Saccharomyces cerevisiae Escherichia coli кріопротекторний розчин евтектична температура швидкіÑть Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÑ€Ð¸Ð¾ÐºÐ¾Ð½Ñервирование микроорганизмы Saccharomyces cerevisiae Escherichia coli криопротекторный раÑтвор ÑвтектичеÑÐºÐ°Ñ Ñ‚ÐµÐ¼Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚ÑƒÑ€Ð° ÑкороÑть Ð¾Ñ…Ð»Ð°Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ cryopreservation microorganisms Saccharomyces cerevisiae Escherichia coli eutectic temperature range cooling rate The effect of various cooling rates in the range of eutectic temperatures of aqueous solutions of cryoprotectants (dimethyl sulfoxide, glycerol, polyethylene oxide with molecular mass 1500, 1,2-propane diol) on viability in cell suspesion of Saccharomyces cerevisiae and Escherichia coli was studied. The cell suspensions were cooled in these temperature ranges with controlled (1 and 25 deg/min) and non-controlled (plunging into liquid nitrogen) rates. Application of controlled cooling rates in eutectic temperature range of the studied cryoprotectant solutions was shown to be prospective for increase the post-thaw viability of microorganisms. The highest indices of viability of S. cerevisiae and E. coli were obtained for the cooling rate of 25 deg/min. This tendency was kept for all the studied concentrations of cryoprotective agents (5, 10, 15, 20%). The findings are recommended to be considered when developing the freezing protocols for other biological specimens. Probl Cryobiol Cryomed 2013; 23(1):15-25. В работе изучено влияние различных скоростей охлаждения в области эвтектических температур водных растворов криопротекторов (диметилсульфоксид, глицерин, полиэтиленоксид с молекулярной массой 1500, 1,2-пропандиол) на жизнеспособность клеточных суспензий Saccharomyces cerevisiae и Escherichia coli. В указанном температурном интервале образцы клеточных суспензий охлаждали с контролируемыми (1 и 25 град/мин) и неконтролируемыми (погружение в жидкий азот) скоростями охлаждения. Показано преимущество применения контролируемых скоростей охлаждения в области эвтектических температур исследуемых растворов криопротекторов для повышения жизнеспособности микроорганизмов после криоконсервирования. Наилучшие показатели жизнеспособности S. cerevisiae и E. coli были получены при скорости охлаждения 25 град/мин. Эта тенденция сохранялась для всех изученных концентраций криопротекторных веществ (5, 10, 15, 20%). Полученные результаты рекомендуется учитывать при разработке режимов замораживания других биологических объектов. В роботі вивчено вплив різних швидкостей охолодження в області евтектичних температур водних розчинів кріопротекторів (диметилсульфоксид, гліцерин, поліетиленоксид з молекулярною масою 1500, 1,2-пропандіол) на життєздатність клітинних суспензій Saccharomyces cerevisiae і Escherichia coli. В зазначеному температурному інтервалі зразки клітинних суспензій охолоджували з контрольованими (1 и 25 град/хв) та неконтрольованими (занурення в рідкий азот) швидкостями охолодження. Показано перевагу застосування контрольованих швидкостей охолодження в області евтектичних температур розчинів кріопротекторів, що досліджувалися, для підвищення життєздатності мікроорганізмів після кріоконсервування. Найкращі показники життєздатності S. cerevisiae і E. coli було отримано при швидкості охолодження 25 град/хв. Ця тенденція зберігалася для всіх концентрацій (5, 10, 15, 20%) кріопротекторних речовин, що досліджувалися. Отримані результати рекомендовано враховувати при розробці режимів заморожування інших біологічних об'єктів. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2013-03-15 Article Article Research article https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/6 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 23 No. 1 (2013): Problems of Cryobiology and Cryomedicine (Problemy Kriobiologii i Kriomediciny) (formerly Problems of Cryobiology); 15-25 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 23 № 1 (2013): Проблемы криобиологии и криомедицины (ранее Проблемы криобиологии); 15-25 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 23 № 1 (2013): Проблемы криобиологии и криомедицины (раніше Проблемы криобиологии); 15-25 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/6/13 Copyright (c) 2020 Tatyana M. Gurina, Igor P. Vysekantsev, Anna L. Polyakova https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |