Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием

Cold hardening effect on potato meristem integrity at two-step cryopreservation has been studied. Such cryoprotectants as dimethyl sulfoxide (DMSO) and 1,2-propanediol (1,2-PD) have been used. Freezing of hardened potato apexes under DMSO protection was established to increase their integrity in com...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2006
Hauptverfasser: Stribul, T. F., Shevchenko, N. A., Rozanov, L. F.
Format: Artikel
Sprache:English
Veröffentlicht: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2006
Schlagworte:
Online Zugang:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/617
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Institution

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-617
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-04-20T04:17:12Z
collection OJS
language English
topic меристема (апекс)
холодове загартовування
кріопротектори
кріоконсервування
заморожування
збереженість
spellingShingle меристема (апекс)
холодове загартовування
кріопротектори
кріоконсервування
заморожування
збереженість
Stribul, T. F.
Shevchenko, N. A.
Rozanov, L. F.
Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием
topic_facet meristem (apex)
cold hardening
cryoprotectants
cryopreservation
freezing
integrity
меристема (апекс)
холодове загартовування
кріопротектори
кріоконсервування
заморожування
збереженість
меристема (апекс)
холодовая закалка
криопротекторы
криоконсервирование
замораживание
сохранность
format Article
author Stribul, T. F.
Shevchenko, N. A.
Rozanov, L. F.
author_facet Stribul, T. F.
Shevchenko, N. A.
Rozanov, L. F.
author_sort Stribul, T. F.
title Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием
title_short Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием
title_full Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием
title_fullStr Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием
title_full_unstemmed Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием
title_sort ð˜ð·ñƒñ‡ðµð½ð¸ðµ ð²ð»ð¸ñð½ð¸ñ ñ…ð¾ð»ð¾ð´ð¾ð²ð¾ð³ð¾ ð·ð°ðºð°ð»ð¸ð²ð°ð½ð¸ñ ðºð°ñ€ñ‚ð¾ñ„ðµð»ñ ð½ð° ñð¾ñ…ñ€ð°ð½ð½ð¾ññ‚ñœ ð¼ðµñ€ð¸ññ‚ðµð¼, ðºñ€ð¸ð¾ðºð¾ð½ñðµñ€ð²ð¸ñ€ð¾ð²ð°ð½ð½ñ‹ñ… ð¼ðµð´ð»ðµð½ð½ñ‹ð¼ ð·ð°ð¼ð¾ñ€ð°ð¶ð¸ð²ð°ð½ð¸ðµð¼
title_alt Studying the Effect of Potato Cold Hardening on Integrity of Meristems, Cryopreserved by Slow Freezing
Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием
description Cold hardening effect on potato meristem integrity at two-step cryopreservation has been studied. Such cryoprotectants as dimethyl sulfoxide (DMSO) and 1,2-propanediol (1,2-PD) have been used. Freezing of hardened potato apexes under DMSO protection was established to increase their integrity in comparison with the same index in non-hardened meristems. Potato apex hardening is inexpedient when using 1,2-PD. Observation for cryopreserved meristem development within 30 days has demonstrated that treatment with cryoprotectants and freezing inhibit an apex growth in comparison with the control. 1,2-PD occurred to be less toxic. DMSO treatment can cause callus-genesis.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2006
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/617
work_keys_str_mv AT stribultf studyingtheeffectofpotatocoldhardeningonintegrityofmeristemscryopreservedbyslowfreezing
AT shevchenkona studyingtheeffectofpotatocoldhardeningonintegrityofmeristemscryopreservedbyslowfreezing
AT rozanovlf studyingtheeffectofpotatocoldhardeningonintegrityofmeristemscryopreservedbyslowfreezing
AT stribultf ððnƒnðμð1⁄2ððμð2ððnð1⁄2ðnnð3⁄4ðð3⁄4ðð3⁄4ð2ð3⁄4ð3ð3⁄4ðððoðððð2ðð1⁄2ðnðoðnnð3⁄4nðμðnð1⁄2ðnð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4nnnœð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4ðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðn
AT shevchenkona ððnƒnðμð1⁄2ððμð2ððnð1⁄2ðnnð3⁄4ðð3⁄4ðð3⁄4ð2ð3⁄4ð3ð3⁄4ðððoðððð2ðð1⁄2ðnðoðnnð3⁄4nðμðnð1⁄2ðnð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4nnnœð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4ðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðn
AT rozanovlf ððnƒnðμð1⁄2ððμð2ððnð1⁄2ðnnð3⁄4ðð3⁄4ðð3⁄4ð2ð3⁄4ð3ð3⁄4ðððoðððð2ðð1⁄2ðnðoðnnð3⁄4nðμðnð1⁄2ðnð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4nnnœð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4ðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðn
first_indexed 2024-09-01T17:48:11Z
last_indexed 2025-04-21T05:12:22Z
_version_ 1829987777649836032
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-6172025-04-20T04:17:12Z Studying the Effect of Potato Cold Hardening on Integrity of Meristems, Cryopreserved by Slow Freezing Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием Stribul, T. F. Shevchenko, N. A. Rozanov, L. F. meristem (apex) cold hardening cryoprotectants cryopreservation freezing integrity меристема (апекс) холодове загартовування кріопротектори кріоконсервування заморожування збереженість меристема (апекс) холодовая закалка криопротекторы криоконсервирование замораживание сохранность Cold hardening effect on potato meristem integrity at two-step cryopreservation has been studied. Such cryoprotectants as dimethyl sulfoxide (DMSO) and 1,2-propanediol (1,2-PD) have been used. Freezing of hardened potato apexes under DMSO protection was established to increase their integrity in comparison with the same index in non-hardened meristems. Potato apex hardening is inexpedient when using 1,2-PD. Observation for cryopreserved meristem development within 30 days has demonstrated that treatment with cryoprotectants and freezing inhibit an apex growth in comparison with the control. 1,2-PD occurred to be less toxic. DMSO treatment can cause callus-genesis. Исследовали влияние холодового закаливания на сохранность меристем картофеля при двухэтапном криоконсервировании. Использовали криопротекторы диметилсульфоксид (ДМСО) и 1,2-пропандиол (1,2-ПД). Установлено, что замораживание закалённых апексов картофеля под защитой ДМСО повышает их сохранность по сравнению с аналогичным показателем у незакалённых меристем. При использовании 1,2-ПД закалка апексов картофеля нецелесообразна. Наблюдение в течение 30 суток за развитием криоконсервированных меристем показало, что обработка криопротекторами и замораживание замедляют рост апексов по сравнению с контролем. Менее токсичным оказался 1,2-ПД. Обработка ДМСО может вызвать каллусогенез. Досліджували вплив холодового загартовування на збереженість меристем картоплі при двоетапному кріоконсервуванні. Використовували кріопротектори диметилсульфоксид (ДМСО) та 1,2-пропандіол (1,2-ПД). Установлено, що заморожування загартованих апексів картоплі під захистом ДМСО підвищує Ñ—Ñ… збереженість порівняно з аналогічним показником у незагартованих меристем. При застосуванні 1,2-ПД загартовування апексів картоплі недоцільне. Спостереження протягом 30 діб за розвитком кріоконсервованих меристем показало, що обробка кріопротекторами Ñ– заморожування уповільнюють розвиток апексів порівняно з контролем. Менш токсичним виявився 1,2-ПД. Обробка ДМСО може викликати калусогенез. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2006-03-31 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/617 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 16 No. 1 (2006): Problems of Cryobiology; 60-65 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 16 № 1 (2006): Problems of Cryobiology; 60-65 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 16 № 1 (2006): Problems of Cryobiology; 60-65 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/617/650 Copyright (c) 2020 T. F. Stribul, N. A. Shevchenko, L. F. Rozanov https://creativecommons.org/licenses/by/4.0