КріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ñ–Ð² cелезінки Ñвиней у приÑутноÑті поліетиленокÑидів
Effect of cryopreservation on bioenergetic indices of porcine spleen fragments was studied. Normalisation of endogenous respiration and its coupling with oxidative phosphorylation to the 60th incubation minute and its significant decrease to the 120th minute were found both in the control and cryopr...
Gespeichert in:
Datum: | 2006 |
---|---|
1. Verfasser: | |
Format: | Artikel |
Sprache: | English |
Veröffentlicht: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2006
|
Schlagworte: | |
Online Zugang: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/620 |
Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Institution
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-620 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-6202025-04-20T04:17:12Z Cryopreservation of Porcine Spleen Fragments in the Presence of Polyethylenoxides Cryopreservation of Porcine Spleen Fragments in the Presence of Polyethylenoxides КріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ñ–Ð² cелезінки Ñвиней у приÑутноÑті поліетиленокÑидів Galchenko, S. E. кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ð¸ Ñелезінки Ñвиней cryopreservation porcine spleen fragments криоконÑервирование фрагменты Ñелезенки Ñвиней Effect of cryopreservation on bioenergetic indices of porcine spleen fragments was studied. Normalisation of endogenous respiration and its coupling with oxidative phosphorylation to the 60th incubation minute and its significant decrease to the 120th minute were found both in the control and cryopreserved fragments of porcine spleen. The intensity of lipid peroxidation in cryopreserved fragments statistically and significantly exceeds the control value. Проведено иÑÑледование влиÑÐ½Ð¸Ñ ÐºÑ€Ð¸Ð¾ÐºÐ¾Ð½ÑÐµÑ€Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð½Ð° биоÑнергетичеÑкие показатели фрагментов Ñелезенки Ñвиней. УÑтановлено, что через 60 минут поÑÐ»Ñ Ñ€Ð°Ð·Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ð¾Ð², криоконÑервированных под защитой полиÑтиленокÑидов, наблюдаютÑÑ Ð½Ð¾Ñ€Ð¼Ð°Ð»Ð¸Ð·Ð°Ñ†Ð¸Ñ, а через 120 – значительное падение Ñндогенного Ð´Ñ‹Ñ…Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð¸ ÑопрÑÐ¶ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð´Ñ‹Ñ…Ð°Ð½Ð¸Ñ Ñ Ð¾ÐºÐ¸Ñлительным фоÑфорилированием как в контроле, так и в криоконÑервированных фрагментах Ñелезенки Ñвиней. Ðа 120-ÑŽ минуту интенÑивноÑть перокÑидации липидов в криоконÑервированных фрагментах доÑтоверно превышает значение контролÑ. Проведено доÑÐ»Ñ–Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð²Ð¿Ð»Ð¸Ð²Ñƒ кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð½Ð° біоенергетичні показники фрагментів Ñелезінки Ñвиней. Ð’Ñтановлено, що через 60 хвилин піÑÐ»Ñ Ñ€Ð¾Ð·Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ñ–Ð², Ñкі були кріоконÑервовані під захиÑтом поліетиленокÑидів, ÑпоÑтерігаютьÑÑ Ð½Ð¾Ñ€Ð¼Ð°Ð»Ñ–Ð·Ð°Ñ†Ñ–Ñ, а через120 – значне Ð¿Ð°Ð´Ñ–Ð½Ð½Ñ ÐµÐ½Ð´Ð¾Ð³ÐµÐ½Ð½Ð¾Ð³Ð¾ Ð´Ð¸Ñ…Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ‚Ð° ÑÐ¿Ð¾Ð»ÑƒÑ‡ÐµÐ½Ð½Ñ Ð´Ð¸Ñ…Ð°Ð½Ð½Ñ Ð· окиÑлювальним фоÑфорилюваннÑм Ñк в контролі, так Ñ– в кріоконÑервованих фрагментах Ñелезінки Ñвиней. Ðа 120-у хвилину інтенÑивніÑть перокÑидації ліпідів у кріоконÑервованих фрагментах доÑтовірно перевищує Ð·Ð½Ð°Ñ‡ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÐ¾Ð½Ñ‚Ñ€Ð¾Ð»ÑŽ. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2006-03-31 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/620 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 16 No. 1 (2006): Problems of Cryobiology; 82-87 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 16 № 1 (2006): Problems of Cryobiology; 82-87 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 16 № 1 (2006): Problems of Cryobiology; 82-87 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/620/653 Copyright (c) 2020 S. E. Galchenko https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2025-04-20T04:17:12Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ð¸ Ñелезінки Ñвиней |
spellingShingle |
кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ð¸ Ñелезінки Ñвиней Galchenko, S. E. КріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ñ–Ð² cелезінки Ñвиней у приÑутноÑті поліетиленокÑидів |
topic_facet |
кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ð¸ Ñелезінки Ñвиней cryopreservation porcine spleen fragments криоконÑервирование фрагменты Ñелезенки Ñвиней |
format |
Article |
author |
Galchenko, S. E. |
author_facet |
Galchenko, S. E. |
author_sort |
Galchenko, S. E. |
title |
КріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ñ–Ð² cелезінки Ñвиней у приÑутноÑті поліетиленокÑидів |
title_short |
КріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ñ–Ð² cелезінки Ñвиней у приÑутноÑті поліетиленокÑидів |
title_full |
КріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ñ–Ð² cелезінки Ñвиней у приÑутноÑті поліетиленокÑидів |
title_fullStr |
КріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ñ–Ð² cелезінки Ñвиней у приÑутноÑті поліетиленокÑидів |
title_full_unstemmed |
КріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ€Ð°Ð³Ð¼ÐµÐ½Ñ‚Ñ–Ð² cелезінки Ñвиней у приÑутноÑті поліетиленокÑидів |
title_sort |
ðšñ€ñ–ð¾ðºð¾ð½ñðµñ€ð²ñƒð²ð°ð½ð½ñ ñ„ñ€ð°ð³ð¼ðµð½ñ‚ñ–ð² cðµð»ðµð·ñ–ð½ðºð¸ ñð²ð¸ð½ðµð¹ ñƒ ð¿ñ€ð¸ññƒñ‚ð½ð¾ññ‚ñ– ð¿ð¾ð»ñ–ðµñ‚ð¸ð»ðµð½ð¾ðºñð¸ð´ñ–ð² |
title_alt |
Cryopreservation of Porcine Spleen Fragments in the Presence of Polyethylenoxides Cryopreservation of Porcine Spleen Fragments in the Presence of Polyethylenoxides |
description |
Effect of cryopreservation on bioenergetic indices of porcine spleen fragments was studied. Normalisation of endogenous respiration and its coupling with oxidative phosphorylation to the 60th incubation minute and its significant decrease to the 120th minute were found both in the control and cryopreserved fragments of porcine spleen. The intensity of lipid peroxidation in cryopreserved fragments statistically and significantly exceeds the control value. |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2006 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/620 |
work_keys_str_mv |
AT galchenkose cryopreservationofporcinespleenfragmentsinthepresenceofpolyethylenoxides AT galchenkose ðsnnð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2nƒð2ðð1⁄2ð1⁄2nnnðð3ð1⁄4ðμð1⁄2nnð2cðμððμðnð1⁄2ðoðnð2ðð1⁄2ðμð1nƒðnðnnƒnð1⁄2ð3⁄4nnnðð3⁄4ðnðμnðððμð1⁄2ð3⁄4ðonððnð2 |
first_indexed |
2024-09-01T17:48:12Z |
last_indexed |
2025-04-21T05:12:23Z |
_version_ |
1829987778940633088 |