Кріоконсервування фрагментів cелезінки свиней у присутності поліетиленоксидів

Effect of cryopreservation on bioenergetic indices of porcine spleen fragments was studied. Normalisation of endogenous respiration and its coupling with oxidative phosphorylation to the 60th incubation minute and its significant decrease to the 120th minute were found both in the control and cryopr...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2006
1. Verfasser: Galchenko, S. E.
Format: Artikel
Sprache:English
Veröffentlicht: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2006
Schlagworte:
Online Zugang:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/620
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Institution

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-620
record_format ojs
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-6202025-04-20T04:17:12Z Cryopreservation of Porcine Spleen Fragments in the Presence of Polyethylenoxides Cryopreservation of Porcine Spleen Fragments in the Presence of Polyethylenoxides Кріоконсервування фрагментів cелезінки свиней у присутності поліетиленоксидів Galchenko, S. E. кріоконсервування фрагменти селезінки свиней cryopreservation porcine spleen fragments криоконсервирование фрагменты селезенки свиней Effect of cryopreservation on bioenergetic indices of porcine spleen fragments was studied. Normalisation of endogenous respiration and its coupling with oxidative phosphorylation to the 60th incubation minute and its significant decrease to the 120th minute were found both in the control and cryopreserved fragments of porcine spleen. The intensity of lipid peroxidation in cryopreserved fragments statistically and significantly exceeds the control value. Проведено исследование влияния криоконсервирования на биоэнергетические показатели фрагментов селезенки свиней. Установлено, что через 60 минут посля размораживания фрагментов, криоконсервированных под защитой полиэтиленоксидов, наблюдаются нормализация, а через 120 – значительное падение эндогенного дыхания и сопряжения дыхания с окислительным фосфорилированием как в контроле, так и в криоконсервированных фрагментах селезенки свиней. На 120-ÑŽ минуту интенсивность пероксидации липидов в криоконсервированных фрагментах достоверно превышает значение контроля. Проведено дослідження впливу кріоконсервування на біоенергетичні показники фрагментів селезінки свиней. Встановлено, що через 60 хвилин після розморожування фрагментів, які були кріоконсервовані під захистом поліетиленоксидів, спостерігаються нормалізація, а через120 – значне падіння ендогенного дихання та сполучення дихання з окислювальним фосфорилюванням як в контролі, так Ñ– в кріоконсервованих фрагментах селезінки свиней. На 120-у хвилину інтенсивність пероксидації ліпідів у кріоконсервованих фрагментах достовірно перевищує значення контролю. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2006-03-31 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/620 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 16 No. 1 (2006): Problems of Cryobiology; 82-87 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 16 № 1 (2006): Problems of Cryobiology; 82-87 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 16 № 1 (2006): Problems of Cryobiology; 82-87 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/620/653 Copyright (c) 2020 S. E. Galchenko https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-04-20T04:17:12Z
collection OJS
language English
topic кріоконсервування
фрагменти селезінки свиней
spellingShingle кріоконсервування
фрагменти селезінки свиней
Galchenko, S. E.
Кріоконсервування фрагментів cелезінки свиней у присутності поліетиленоксидів
topic_facet кріоконсервування
фрагменти селезінки свиней
cryopreservation
porcine spleen fragments
криоконсервирование
фрагменты селезенки свиней
format Article
author Galchenko, S. E.
author_facet Galchenko, S. E.
author_sort Galchenko, S. E.
title Кріоконсервування фрагментів cелезінки свиней у присутності поліетиленоксидів
title_short Кріоконсервування фрагментів cелезінки свиней у присутності поліетиленоксидів
title_full Кріоконсервування фрагментів cелезінки свиней у присутності поліетиленоксидів
title_fullStr Кріоконсервування фрагментів cелезінки свиней у присутності поліетиленоксидів
title_full_unstemmed Кріоконсервування фрагментів cелезінки свиней у присутності поліетиленоксидів
title_sort ðšñ€ñ–ð¾ðºð¾ð½ñðµñ€ð²ñƒð²ð°ð½ð½ñ ñ„ñ€ð°ð³ð¼ðµð½ñ‚ñ–ð² cðµð»ðµð·ñ–ð½ðºð¸ ñð²ð¸ð½ðµð¹ ñƒ ð¿ñ€ð¸ññƒñ‚ð½ð¾ññ‚ñ– ð¿ð¾ð»ñ–ðµñ‚ð¸ð»ðµð½ð¾ðºñð¸ð´ñ–ð²
title_alt Cryopreservation of Porcine Spleen Fragments in the Presence of Polyethylenoxides
Cryopreservation of Porcine Spleen Fragments in the Presence of Polyethylenoxides
description Effect of cryopreservation on bioenergetic indices of porcine spleen fragments was studied. Normalisation of endogenous respiration and its coupling with oxidative phosphorylation to the 60th incubation minute and its significant decrease to the 120th minute were found both in the control and cryopreserved fragments of porcine spleen. The intensity of lipid peroxidation in cryopreserved fragments statistically and significantly exceeds the control value.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2006
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/620
work_keys_str_mv AT galchenkose cryopreservationofporcinespleenfragmentsinthepresenceofpolyethylenoxides
AT galchenkose ðsnnð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2nƒð2ðð1⁄2ð1⁄2nnnðð3ð1⁄4ðμð1⁄2nnð2cðμððμðnð1⁄2ðoðnð2ðð1⁄2ðμð1nƒðnðnnƒnð1⁄2ð3⁄4nnnðð3⁄4ðnðμnðððμð1⁄2ð3⁄4ðonððnð2
first_indexed 2024-09-01T17:48:12Z
last_indexed 2025-04-21T05:12:23Z
_version_ 1829987778940633088