ВлиÑние ÑоÑтава защитных Ñред и температуры Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð½Ð° ÑохранноÑÑ‚ÑŒ лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae
The effect of thiourea, as an antioxidant in cryoprotective medium under freeze-drying, on the baker’s yeast frozen-dried culture storage, was studied. Thiourea statistically and significantly increases their storage term in a viable state under 4° and -10°C. A number of viable cells and their p...
Збережено в:
Дата: | 2004 |
---|---|
Автори: | , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2004
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/704 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Репозитарії
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-704 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-7042024-09-28T04:05:43Z Influence of Protective Media Composition and Storage Temperature on Frozen-Dried Saccharomyces cerevisiae Yeast Survival ВлиÑние ÑоÑтава защитных Ñред и температуры Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð½Ð° ÑохранноÑÑ‚ÑŒ лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae ВлиÑние ÑоÑтава защитных Ñред и температуры Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð½Ð° ÑохранноÑÑ‚ÑŒ лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae Tsutsayeva, A. A. Balyberdina, L. M. Pavlenko, N. V. yeast freeze-drying antioxidants storage дріжджі Ð»Ñ–Ð¾Ñ„Ñ–Ð»Ñ–Ð·Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð°Ð½Ñ‚Ð¸Ð¾ÐºÑиданти Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð´Ñ€Ð¾Ð¶Ð¶Ð¸ Ð»Ð¸Ð¾Ñ„Ð¸Ð»Ð¸Ð·Ð°Ñ†Ð¸Ñ Ð°Ð½Ñ‚Ð¸Ð¾ÐºÑиданты хранение The effect of thiourea, as an antioxidant in cryoprotective medium under freeze-drying, on the baker’s yeast frozen-dried culture storage, was studied. Thiourea statistically and significantly increases their storage term in a viable state under 4° and -10°C. A number of viable cells and their properties remained unchanged under -25° and -75°C. Изучали влиÑние тиомочевины как антиокÑиданта в защитной Ñреде при лиофилизации на хранение лиофилизированных культур хлебопекарных дрожжей. Тиомочевина доÑтоверно увеличивает Ñрок их Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð² жизнеÑпоÑобном ÑоÑтоÑнии при температуре 4 и -10°С. При температуре -25 и -75° С количеÑтво жизнеÑпоÑобных клеток и их ÑвойÑтва не изменÑлиÑÑŒ. Вивчали вплив тіоÑечовини Ñк антиокÑиданту в захиÑному Ñередовищі при ліофілізації на Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¾Ñ„Ñ–Ð»Ñ–Ð·Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ… культур хлібопекарÑьких дріжджів. ПриÑутніÑÑ‚ÑŒ тіоÑечовини доÑтовірно збільшує термін Ñ—Ñ… Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² життєздатному Ñтані при температурі 4 Ñ– -10°С. При температурі -25 Ñ– -75°С кількіÑÑ‚ÑŒ життєздатних клітин Ñ– Ñ—Ñ… влаÑтивоÑÑ‚Ñ– не змінювалиÑÑŒ. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2004-03-15 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/704 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; No. 1 (2004): Problems of Cryobiology; 50-54 Проблемы криобиологии и криомедицины; № 1 (2004): Problems of Cryobiology; 50-54 Проблеми кріобіології і кріомедицини; № 1 (2004): Problems of Cryobiology; 50-54 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/704/737 Copyright (c) 2020 A. A. Tsutsayeva, L. M. Balyberdina, N. V. Pavlenko https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2024-09-28T04:05:43Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
yeast freeze-drying antioxidants storage дріжджі Ð»Ñ–Ð¾Ñ„Ñ–Ð»Ñ–Ð·Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð°Ð½Ñ‚Ð¸Ð¾ÐºÑиданти Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð´Ñ€Ð¾Ð¶Ð¶Ð¸ Ð»Ð¸Ð¾Ñ„Ð¸Ð»Ð¸Ð·Ð°Ñ†Ð¸Ñ Ð°Ð½Ñ‚Ð¸Ð¾ÐºÑиданты хранение |
spellingShingle |
yeast freeze-drying antioxidants storage дріжджі Ð»Ñ–Ð¾Ñ„Ñ–Ð»Ñ–Ð·Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð°Ð½Ñ‚Ð¸Ð¾ÐºÑиданти Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð´Ñ€Ð¾Ð¶Ð¶Ð¸ Ð»Ð¸Ð¾Ñ„Ð¸Ð»Ð¸Ð·Ð°Ñ†Ð¸Ñ Ð°Ð½Ñ‚Ð¸Ð¾ÐºÑиданты хранение Tsutsayeva, A. A. Balyberdina, L. M. Pavlenko, N. V. ВлиÑние ÑоÑтава защитных Ñред и температуры Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð½Ð° ÑохранноÑÑ‚ÑŒ лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae |
topic_facet |
yeast freeze-drying antioxidants storage дріжджі Ð»Ñ–Ð¾Ñ„Ñ–Ð»Ñ–Ð·Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð°Ð½Ñ‚Ð¸Ð¾ÐºÑиданти Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð´Ñ€Ð¾Ð¶Ð¶Ð¸ Ð»Ð¸Ð¾Ñ„Ð¸Ð»Ð¸Ð·Ð°Ñ†Ð¸Ñ Ð°Ð½Ñ‚Ð¸Ð¾ÐºÑиданты хранение |
format |
Article |
author |
Tsutsayeva, A. A. Balyberdina, L. M. Pavlenko, N. V. |
author_facet |
Tsutsayeva, A. A. Balyberdina, L. M. Pavlenko, N. V. |
author_sort |
Tsutsayeva, A. A. |
title |
ВлиÑние ÑоÑтава защитных Ñред и температуры Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð½Ð° ÑохранноÑÑ‚ÑŒ лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae |
title_short |
ВлиÑние ÑоÑтава защитных Ñред и температуры Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð½Ð° ÑохранноÑÑ‚ÑŒ лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae |
title_full |
ВлиÑние ÑоÑтава защитных Ñред и температуры Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð½Ð° ÑохранноÑÑ‚ÑŒ лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae |
title_fullStr |
ВлиÑние ÑоÑтава защитных Ñред и температуры Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð½Ð° ÑохранноÑÑ‚ÑŒ лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae |
title_full_unstemmed |
ВлиÑние ÑоÑтава защитных Ñред и температуры Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð½Ð° ÑохранноÑÑ‚ÑŒ лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae |
title_sort |
ð’ð»ð¸ñð½ð¸ðµ ñð¾ññ‚ð°ð²ð° ð·ð°ñ‰ð¸ñ‚ð½ñ‹ñ… ññ€ðµð´ ð¸ ñ‚ðµð¼ð¿ðµñ€ð°ñ‚ñƒñ€ñ‹ ñ…ñ€ð°ð½ðµð½ð¸ñ ð½ð° ñð¾ñ…ñ€ð°ð½ð½ð¾ññ‚ñœ ð»ð¸ð¾ñ„ð¸ð»ð¸ð·ð¸ñ€ð¾ð²ð°ð½ð½ñ‹ñ… ð´ñ€ð¾ð¶ð¶ðµð¹ saccharomyces cerevisiae |
title_alt |
Influence of Protective Media Composition and Storage Temperature on Frozen-Dried Saccharomyces cerevisiae Yeast Survival ВлиÑние ÑоÑтава защитных Ñред и температуры Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð½Ð° ÑохранноÑÑ‚ÑŒ лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae |
description |
The effect of thiourea, as an antioxidant in cryoprotective medium under freeze-drying, on the baker’s yeast frozen-dried culture storage, was studied. Thiourea statistically and significantly increases their storage term in a viable state under 4° and -10°C. A number of viable cells and their properties remained unchanged under -25° and -75°C. |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2004 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/704 |
work_keys_str_mv |
AT tsutsayevaaa influenceofprotectivemediacompositionandstoragetemperatureonfrozendriedsaccharomycescerevisiaeyeastsurvival AT balyberdinalm influenceofprotectivemediacompositionandstoragetemperatureonfrozendriedsaccharomycescerevisiaeyeastsurvival AT pavlenkonv influenceofprotectivemediacompositionandstoragetemperatureonfrozendriedsaccharomycescerevisiaeyeastsurvival AT tsutsayevaaa ðððnð1⁄2ððμnð3⁄4nnðð2ðððnðnð1⁄2nnnnðμððnðμð1⁄4ððμnðnnƒnnnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnð1⁄2ðnð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4nnnœððð3⁄4nðððððnð3⁄4ð2ðð1⁄2ð1⁄2nnðnð3⁄4ðððμð1saccharomycescerevis AT balyberdinalm ðððnð1⁄2ððμnð3⁄4nnðð2ðððnðnð1⁄2nnnnðμððnðμð1⁄4ððμnðnnƒnnnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnð1⁄2ðnð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4nnnœððð3⁄4nðððððnð3⁄4ð2ðð1⁄2ð1⁄2nnðnð3⁄4ðððμð1saccharomycescerevis AT pavlenkonv ðððnð1⁄2ððμnð3⁄4nnðð2ðððnðnð1⁄2nnnnðμððnðμð1⁄4ððμnðnnƒnnnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnð1⁄2ðnð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4nnnœððð3⁄4nðððððnð3⁄4ð2ðð1⁄2ð1⁄2nnðnð3⁄4ðððμð1saccharomycescerevis |
first_indexed |
2024-09-01T17:48:40Z |
last_indexed |
2024-09-28T04:14:26Z |
_version_ |
1811411754707582976 |