Влияние состава защитных сред и температуры хранения на сохранность лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae

The effect of thiourea, as an antioxidant in cryoprotective medium under freeze-drying, on the baker’s yeast frozen-dried culture storage, was studied. Thiourea statistically and significantly increases their storage term in a viable state under 4° and -10°C. A number of viable cells and their p...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2004
Автори: Tsutsayeva, A. A., Balyberdina, L. M., Pavlenko, N. V.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2004
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/704
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-704
record_format ojs
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-7042024-09-28T04:05:43Z Influence of Protective Media Composition and Storage Temperature on Frozen-Dried Saccharomyces cerevisiae Yeast Survival Влияние состава защитных сред и температуры хранения на сохранность лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae Влияние состава защитных сред и температуры хранения на сохранность лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae Tsutsayeva, A. A. Balyberdina, L. M. Pavlenko, N. V. yeast freeze-drying antioxidants storage дріжджі ліофілізація антиоксиданти зберігання дрожжи лиофилизация антиоксиданты хранение The effect of thiourea, as an antioxidant in cryoprotective medium under freeze-drying, on the baker’s yeast frozen-dried culture storage, was studied. Thiourea statistically and significantly increases their storage term in a viable state under 4° and -10°C. A number of viable cells and their properties remained unchanged under -25° and -75°C. Изучали влияние тиомочевины как антиоксиданта в защитной среде при лиофилизации на хранение лиофилизированных культур хлебопекарных дрожжей. Тиомочевина достоверно увеличивает срок их хранения в жизнеспособном состоянии при температуре 4 и -10°С. При температуре -25 и -75° С количество жизнеспособных клеток и их свойства не изменялись. Вивчали вплив тіосечовини як антиоксиданту в захисному середовищі при ліофілізації на зберігання ліофілізованих культур хлібопекарських дріжджів. Присутність тіосечовини достовірно збільшує термін Ñ—Ñ… зберігання в життєздатному стані при температурі 4 Ñ– -10°С. При температурі -25 Ñ– -75°С кількість життєздатних клітин Ñ– Ñ—Ñ… властивості не змінювались. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2004-03-15 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/704 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; No. 1 (2004): Problems of Cryobiology; 50-54 Проблемы криобиологии и криомедицины; № 1 (2004): Problems of Cryobiology; 50-54 Проблеми кріобіології і кріомедицини; № 1 (2004): Problems of Cryobiology; 50-54 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/704/737 Copyright (c) 2020 A. A. Tsutsayeva, L. M. Balyberdina, N. V. Pavlenko https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2024-09-28T04:05:43Z
collection OJS
language English
topic yeast
freeze-drying
antioxidants
storage
дріжджі
ліофілізація
антиоксиданти
зберігання
дрожжи
лиофилизация
антиоксиданты
хранение
spellingShingle yeast
freeze-drying
antioxidants
storage
дріжджі
ліофілізація
антиоксиданти
зберігання
дрожжи
лиофилизация
антиоксиданты
хранение
Tsutsayeva, A. A.
Balyberdina, L. M.
Pavlenko, N. V.
Влияние состава защитных сред и температуры хранения на сохранность лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae
topic_facet yeast
freeze-drying
antioxidants
storage
дріжджі
ліофілізація
антиоксиданти
зберігання
дрожжи
лиофилизация
антиоксиданты
хранение
format Article
author Tsutsayeva, A. A.
Balyberdina, L. M.
Pavlenko, N. V.
author_facet Tsutsayeva, A. A.
Balyberdina, L. M.
Pavlenko, N. V.
author_sort Tsutsayeva, A. A.
title Влияние состава защитных сред и температуры хранения на сохранность лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae
title_short Влияние состава защитных сред и температуры хранения на сохранность лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae
title_full Влияние состава защитных сред и температуры хранения на сохранность лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae
title_fullStr Влияние состава защитных сред и температуры хранения на сохранность лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae
title_full_unstemmed Влияние состава защитных сред и температуры хранения на сохранность лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae
title_sort ð’ð»ð¸ñð½ð¸ðµ ñð¾ññ‚ð°ð²ð° ð·ð°ñ‰ð¸ñ‚ð½ñ‹ñ… ññ€ðµð´ ð¸ ñ‚ðµð¼ð¿ðµñ€ð°ñ‚ñƒñ€ñ‹ ñ…ñ€ð°ð½ðµð½ð¸ñ ð½ð° ñð¾ñ…ñ€ð°ð½ð½ð¾ññ‚ñœ ð»ð¸ð¾ñ„ð¸ð»ð¸ð·ð¸ñ€ð¾ð²ð°ð½ð½ñ‹ñ… ð´ñ€ð¾ð¶ð¶ðµð¹ saccharomyces cerevisiae
title_alt Influence of Protective Media Composition and Storage Temperature on Frozen-Dried Saccharomyces cerevisiae Yeast Survival
Влияние состава защитных сред и температуры хранения на сохранность лиофилизированных дрожжей Saccharomyces cerevisiae
description The effect of thiourea, as an antioxidant in cryoprotective medium under freeze-drying, on the baker’s yeast frozen-dried culture storage, was studied. Thiourea statistically and significantly increases their storage term in a viable state under 4° and -10°C. A number of viable cells and their properties remained unchanged under -25° and -75°C.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2004
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/704
work_keys_str_mv AT tsutsayevaaa influenceofprotectivemediacompositionandstoragetemperatureonfrozendriedsaccharomycescerevisiaeyeastsurvival
AT balyberdinalm influenceofprotectivemediacompositionandstoragetemperatureonfrozendriedsaccharomycescerevisiaeyeastsurvival
AT pavlenkonv influenceofprotectivemediacompositionandstoragetemperatureonfrozendriedsaccharomycescerevisiaeyeastsurvival
AT tsutsayevaaa ðððnð1⁄2ððμnð3⁄4nnðð2ðððnðnð1⁄2nnnnðμððnðμð1⁄4ððμnðnnƒnnnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnð1⁄2ðnð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4nnnœððð3⁄4nðððððnð3⁄4ð2ðð1⁄2ð1⁄2nnðnð3⁄4ðððμð1saccharomycescerevis
AT balyberdinalm ðððnð1⁄2ððμnð3⁄4nnðð2ðððnðnð1⁄2nnnnðμððnðμð1⁄4ððμnðnnƒnnnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnð1⁄2ðnð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4nnnœððð3⁄4nðððððnð3⁄4ð2ðð1⁄2ð1⁄2nnðnð3⁄4ðððμð1saccharomycescerevis
AT pavlenkonv ðððnð1⁄2ððμnð3⁄4nnðð2ðððnðnð1⁄2nnnnðμððnðμð1⁄4ððμnðnnƒnnnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnð1⁄2ðnð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4nnnœððð3⁄4nðððððnð3⁄4ð2ðð1⁄2ð1⁄2nnðnð3⁄4ðððμð1saccharomycescerevis
first_indexed 2024-09-01T17:48:40Z
last_indexed 2024-09-28T04:14:26Z
_version_ 1811411754707582976