ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ

Using generally accepted methods, including thin-layer and gas-liquid chromatography, the content of total lipids (SL), reserve lipids (triacylglycerols, TAG), structural lipids (phospholipids, PL) and fatty acid (FA) composition of the PL in the body of anchovy which was caught in October – Novembe...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2023
Автори: Юнева, Т. В., Щепкіна, А. М., Забелінський, С. А., Никольський, В. Н., Бат, Л., Кая, Я., Сейхан, К., Шульман, Г.Є.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Marine Ecological Journal 2023
Теми:
Онлайн доступ:https://mej.od.ua/index.php/mej/article/view/166
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Marine Ecological Journal

Репозитарії

Marine Ecological Journal
id oai:ojs2.mej.od.ua:article-166
record_format ojs
spelling oai:ojs2.mej.od.ua:article-1662023-05-16T19:35:42Z PHOSPHOLIPID FATTY ACID CONTENT OF THE SEA OF AZOV ANCHOVY ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV AND BLACK SEA ANCHOVY ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV DURING FISHING PERIOD 2006 – 2011 ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ Юнева, Т. В. Щепкіна, А. М. Забелінський, С. А. Никольський, В. Н. Бат, Л. Кая, Я. Сейхан, К. Шульман, Г.Є. азовська камса, чорноморська камса, фосфоліпіди, жирнокислотний склад Azov anchovy, Black Sea anchovy, phospholipids, fatty acid composition Using generally accepted methods, including thin-layer and gas-liquid chromatography, the content of total lipids (SL), reserve lipids (triacylglycerols, TAG), structural lipids (phospholipids, PL) and fatty acid (FA) composition of the PL in the body of anchovy which was caught in October – November, 2006 – 2011 in the Sea of Azov, and in Southern Black Sea (off the coast of Turkey) were determined. TL in Azov anchovy varied in different years from 15.10 to 18.63%, in Black Sea anchovy – from 12.98 to 15.24%. Unlike TL, PL content characterized by low annual and inter-annual variability, and averaged 1.3% in both subspecies. In contrast, PL fatty acid composition of the Sea of Azov, and Black Sea anchovy differed significantly. In the Azov anchovy content of monounsaturated FA in PL due to oleic (18:1) acid was 40 – 50% higher than that of the Black Sea anchovy, and polyunsaturated FA, on contrary was less. The content of the docosahexaenic (22:6n3) acid which dominated among polyunsaturated FA and the ratio of fatty acids n3 and n6 families were 70 % and 50 % less, accordingly, compare with the Black Sea anchovy. The specific features of each subspecies and differences between them during studied years, allowed considering PL fatty acid composition as a potential indicator for identification Azov and Black Sea anchovy in the wintering areas during fishing season. Загальноприйнятими методами, включаючи тонкошарову і газожидкісну хромматографії, визначали вміст сумарних ліпідів (СЛ), резервних ліпідів (тріацилгліцеринів, ТАГ), структурних ліпідів (фосфоліпідів, ФЛ) і жирнокислотний (ЖК) склад ФЛ в тілі хамси, виловленої в Азовському морі (азовської) і біля берегів Туреччини (чорноморської) у жовтні – листопаді 2006 – 2011 рр. Вміст СЛ у азовської камси варіював в окремі роки від 15.10 до 18.63 % сирої маси тіла, у чорноморської – від 12.98 до 15.24 %. Вміст ФЛ практично не змінювався у різні роки і дорівнював у середньому близько 1.3% у обох підвидів. ЖК склад ФЛ істотно розрізнявся. У азовської хамси вміст мононенасичених ЖК за рахунок домінуючої олеїнової (18:1) кислоти, становив у середньому для досліджуваного періоду 26.56 % суми ЖК, що на 40 – 50% вище, ніж у чорноморської. Навпаки, вміст поліненасичених ЖК у азовської хамси за рахунок докозагексаєнової (22:6 n3) був нижчий, ніж у чорноморської – 4.45% і 44.73%, відповідно. Вміст 22:6 n3 кислоти у ФЛ азовської хамси становив 14.4%, у чорноморської – 24.4% суми ЖК. Відмінності в співвідношенні поліненасичених ЖК n3 і n6 сімейств (n3/n6) в ФЛ азовської і чорноморської камси (4.19 і 5.98, відповідно) зумовлено тим що ранній онтогенез і значна частина річного циклу дорослих риб проходить у водоймах з різною солоністю. Специфічні для азовської і чорноморської камси особливості ЖК складу ФЛ зберігалися протягом декількох років, що дозволяє розглядати цей показник як потенційний індикатор для ідентифікації цих риб під час промислу. Marine Ecological Journal Морський екологічний журнал 2023-05-15 Article Article Рецензована Стаття application/pdf https://mej.od.ua/index.php/mej/article/view/166 Marine Ecological Journal ; No. 2 (2013): Marine ecological journal; 88-99 Морський екологічний журнал; № 2 (2013): Морський екологічний журнал; 88-99 uk https://mej.od.ua/index.php/mej/article/view/166/165
institution Marine Ecological Journal
baseUrl_str
datestamp_date 2023-05-16T19:35:42Z
collection OJS
language Ukrainian
topic азовська камса
чорноморська камса
фосфоліпіди
жирнокислотний склад
spellingShingle азовська камса
чорноморська камса
фосфоліпіди
жирнокислотний склад
Юнева, Т. В.
Щепкіна, А. М.
Забелінський, С. А.
Никольський, В. Н.
Бат, Л.
Кая, Я.
Сейхан, К.
Шульман, Г.Є.
ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ
topic_facet азовська камса
чорноморська камса
фосфоліпіди
жирнокислотний склад
Azov anchovy
Black Sea anchovy
phospholipids
fatty acid composition
format Article
author Юнева, Т. В.
Щепкіна, А. М.
Забелінський, С. А.
Никольський, В. Н.
Бат, Л.
Кая, Я.
Сейхан, К.
Шульман, Г.Є.
author_facet Юнева, Т. В.
Щепкіна, А. М.
Забелінський, С. А.
Никольський, В. Н.
Бат, Л.
Кая, Я.
Сейхан, К.
Шульман, Г.Є.
author_sort Юнева, Т. В.
title ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ
title_short ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ
title_full ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ
title_fullStr ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ
title_full_unstemmed ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ
title_sort жирнокислотний склад фосфоліпідів азовської камси engraulis encrasicolus maeoticus pusanov та чорноморської камси engraulis encrasicolus ponticus alexandrov у промисловий період 2006 – 2011 років
title_alt PHOSPHOLIPID FATTY ACID CONTENT OF THE SEA OF AZOV ANCHOVY ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV AND BLACK SEA ANCHOVY ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV DURING FISHING PERIOD 2006 – 2011
description Using generally accepted methods, including thin-layer and gas-liquid chromatography, the content of total lipids (SL), reserve lipids (triacylglycerols, TAG), structural lipids (phospholipids, PL) and fatty acid (FA) composition of the PL in the body of anchovy which was caught in October – November, 2006 – 2011 in the Sea of Azov, and in Southern Black Sea (off the coast of Turkey) were determined. TL in Azov anchovy varied in different years from 15.10 to 18.63%, in Black Sea anchovy – from 12.98 to 15.24%. Unlike TL, PL content characterized by low annual and inter-annual variability, and averaged 1.3% in both subspecies. In contrast, PL fatty acid composition of the Sea of Azov, and Black Sea anchovy differed significantly. In the Azov anchovy content of monounsaturated FA in PL due to oleic (18:1) acid was 40 – 50% higher than that of the Black Sea anchovy, and polyunsaturated FA, on contrary was less. The content of the docosahexaenic (22:6n3) acid which dominated among polyunsaturated FA and the ratio of fatty acids n3 and n6 families were 70 % and 50 % less, accordingly, compare with the Black Sea anchovy. The specific features of each subspecies and differences between them during studied years, allowed considering PL fatty acid composition as a potential indicator for identification Azov and Black Sea anchovy in the wintering areas during fishing season.
publisher Marine Ecological Journal
publishDate 2023
url https://mej.od.ua/index.php/mej/article/view/166
work_keys_str_mv AT ûnevatv phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011
AT ŝepkínaam phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011
AT zabelínsʹkijsa phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011
AT nikolʹsʹkijvn phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011
AT batl phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011
AT kaââ phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011
AT sejhank phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011
AT šulʹmangê phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011
AT ûnevatv žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív
AT ŝepkínaam žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív
AT zabelínsʹkijsa žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív
AT nikolʹsʹkijvn žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív
AT batl žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív
AT kaââ žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív
AT sejhank žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív
AT šulʹmangê žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív
first_indexed 2024-09-01T18:12:12Z
last_indexed 2024-09-01T18:12:12Z
_version_ 1824188451160850432