ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ
Using generally accepted methods, including thin-layer and gas-liquid chromatography, the content of total lipids (SL), reserve lipids (triacylglycerols, TAG), structural lipids (phospholipids, PL) and fatty acid (FA) composition of the PL in the body of anchovy which was caught in October – Novembe...
Збережено в:
Дата: | 2023 |
---|---|
Автори: | , , , , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Marine Ecological Journal
2023
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://mej.od.ua/index.php/mej/article/view/166 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Marine Ecological Journal |
Репозитарії
Marine Ecological Journalid |
oai:ojs2.mej.od.ua:article-166 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs2.mej.od.ua:article-1662023-05-16T19:35:42Z PHOSPHOLIPID FATTY ACID CONTENT OF THE SEA OF AZOV ANCHOVY ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV AND BLACK SEA ANCHOVY ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV DURING FISHING PERIOD 2006 – 2011 ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ Юнева, Т. В. Щепкіна, А. М. Забелінський, С. А. Никольський, В. Н. Бат, Л. Кая, Я. Сейхан, К. Шульман, Г.Є. азовська камса, чорноморська камса, фосфоліпіди, жирнокислотний склад Azov anchovy, Black Sea anchovy, phospholipids, fatty acid composition Using generally accepted methods, including thin-layer and gas-liquid chromatography, the content of total lipids (SL), reserve lipids (triacylglycerols, TAG), structural lipids (phospholipids, PL) and fatty acid (FA) composition of the PL in the body of anchovy which was caught in October – November, 2006 – 2011 in the Sea of Azov, and in Southern Black Sea (off the coast of Turkey) were determined. TL in Azov anchovy varied in different years from 15.10 to 18.63%, in Black Sea anchovy – from 12.98 to 15.24%. Unlike TL, PL content characterized by low annual and inter-annual variability, and averaged 1.3% in both subspecies. In contrast, PL fatty acid composition of the Sea of Azov, and Black Sea anchovy differed significantly. In the Azov anchovy content of monounsaturated FA in PL due to oleic (18:1) acid was 40 – 50% higher than that of the Black Sea anchovy, and polyunsaturated FA, on contrary was less. The content of the docosahexaenic (22:6n3) acid which dominated among polyunsaturated FA and the ratio of fatty acids n3 and n6 families were 70 % and 50 % less, accordingly, compare with the Black Sea anchovy. The specific features of each subspecies and differences between them during studied years, allowed considering PL fatty acid composition as a potential indicator for identification Azov and Black Sea anchovy in the wintering areas during fishing season. Загальноприйнятими методами, включаючи тонкошарову і газожидкісну хромматографії, визначали вміст сумарних ліпідів (СЛ), резервних ліпідів (тріацилгліцеринів, ТАГ), структурних ліпідів (фосфоліпідів, ФЛ) і жирнокислотний (ЖК) склад ФЛ в тілі хамси, виловленої в Азовському морі (азовської) і біля берегів Туреччини (чорноморської) у жовтні – листопаді 2006 – 2011 рр. Вміст СЛ у азовської камси варіював в окремі роки від 15.10 до 18.63 % сирої маси тіла, у чорноморської – від 12.98 до 15.24 %. Вміст ФЛ практично не змінювався у різні роки і дорівнював у середньому близько 1.3% у обох підвидів. ЖК склад ФЛ істотно розрізнявся. У азовської хамси вміст мононенасичених ЖК за рахунок домінуючої олеїнової (18:1) кислоти, становив у середньому для досліджуваного періоду 26.56 % суми ЖК, що на 40 – 50% вище, ніж у чорноморської. Навпаки, вміст поліненасичених ЖК у азовської хамси за рахунок докозагексаєнової (22:6 n3) був нижчий, ніж у чорноморської – 4.45% і 44.73%, відповідно. Вміст 22:6 n3 кислоти у ФЛ азовської хамси становив 14.4%, у чорноморської – 24.4% суми ЖК. Відмінності в співвідношенні поліненасичених ЖК n3 і n6 сімейств (n3/n6) в ФЛ азовської і чорноморської камси (4.19 і 5.98, відповідно) зумовлено тим що ранній онтогенез і значна частина річного циклу дорослих риб проходить у водоймах з різною солоністю. Специфічні для азовської і чорноморської камси особливості ЖК складу ФЛ зберігалися протягом декількох років, що дозволяє розглядати цей показник як потенційний індикатор для ідентифікації цих риб під час промислу. Marine Ecological Journal Морський екологічний журнал 2023-05-15 Article Article Рецензована Стаття application/pdf https://mej.od.ua/index.php/mej/article/view/166 Marine Ecological Journal ; No. 2 (2013): Marine ecological journal; 88-99 Морський екологічний журнал; № 2 (2013): Морський екологічний журнал; 88-99 uk https://mej.od.ua/index.php/mej/article/view/166/165 |
institution |
Marine Ecological Journal |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2023-05-16T19:35:42Z |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
азовська камса чорноморська камса фосфоліпіди жирнокислотний склад |
spellingShingle |
азовська камса чорноморська камса фосфоліпіди жирнокислотний склад Юнева, Т. В. Щепкіна, А. М. Забелінський, С. А. Никольський, В. Н. Бат, Л. Кая, Я. Сейхан, К. Шульман, Г.Є. ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ |
topic_facet |
азовська камса чорноморська камса фосфоліпіди жирнокислотний склад Azov anchovy Black Sea anchovy phospholipids fatty acid composition |
format |
Article |
author |
Юнева, Т. В. Щепкіна, А. М. Забелінський, С. А. Никольський, В. Н. Бат, Л. Кая, Я. Сейхан, К. Шульман, Г.Є. |
author_facet |
Юнева, Т. В. Щепкіна, А. М. Забелінський, С. А. Никольський, В. Н. Бат, Л. Кая, Я. Сейхан, К. Шульман, Г.Є. |
author_sort |
Юнева, Т. В. |
title |
ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ |
title_short |
ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ |
title_full |
ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ |
title_fullStr |
ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ |
title_full_unstemmed |
ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ |
title_sort |
жирнокислотний склад фосфоліпідів азовської камси engraulis encrasicolus maeoticus pusanov та чорноморської камси engraulis encrasicolus ponticus alexandrov у промисловий період 2006 – 2011 років |
title_alt |
PHOSPHOLIPID FATTY ACID CONTENT OF THE SEA OF AZOV ANCHOVY ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV AND BLACK SEA ANCHOVY ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV DURING FISHING PERIOD 2006 – 2011 |
description |
Using generally accepted methods, including thin-layer and gas-liquid chromatography, the content of total lipids (SL), reserve lipids (triacylglycerols, TAG), structural lipids (phospholipids, PL) and fatty acid (FA) composition of the PL in the body of anchovy which was caught in October – November, 2006 – 2011 in the Sea of Azov, and in Southern Black Sea (off the coast of Turkey) were determined. TL in Azov anchovy varied in different years from 15.10 to 18.63%, in Black Sea anchovy – from 12.98 to 15.24%. Unlike TL, PL content characterized by low annual and inter-annual variability, and averaged 1.3% in both subspecies. In contrast, PL fatty acid composition of the Sea of Azov, and Black Sea anchovy differed significantly. In the Azov anchovy content of monounsaturated FA in PL due to oleic (18:1) acid was 40 – 50% higher than that of the Black Sea anchovy, and polyunsaturated FA, on contrary was less. The content of the docosahexaenic (22:6n3) acid which dominated among polyunsaturated FA and the ratio of fatty acids n3 and n6 families were 70 % and 50 % less, accordingly, compare with the Black Sea anchovy. The specific features of each subspecies and differences between them during studied years, allowed considering PL fatty acid composition as a potential indicator for identification Azov and Black Sea anchovy in the wintering areas during fishing season. |
publisher |
Marine Ecological Journal |
publishDate |
2023 |
url |
https://mej.od.ua/index.php/mej/article/view/166 |
work_keys_str_mv |
AT ûnevatv phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011 AT ŝepkínaam phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011 AT zabelínsʹkijsa phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011 AT nikolʹsʹkijvn phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011 AT batl phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011 AT kaââ phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011 AT sejhank phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011 AT šulʹmangê phospholipidfattyacidcontentoftheseaofazovanchovyengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovandblackseaanchovyengraulisencrasicolusponticusalexandrovduringfishingperiod20062011 AT ûnevatv žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív AT ŝepkínaam žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív AT zabelínsʹkijsa žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív AT nikolʹsʹkijvn žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív AT batl žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív AT kaââ žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív AT sejhank žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív AT šulʹmangê žirnokislotnijskladfosfolípídívazovsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusmaeoticuspusanovtačornomorsʹkoíkamsiengraulisencrasicolusponticusalexandrovupromislovijperíod20062011rokív |
first_indexed |
2024-09-01T18:12:12Z |
last_indexed |
2024-09-01T18:12:12Z |
_version_ |
1824188451160850432 |