Encapsulated Probiotic Microorganisms in Functional Food Products

Alterations in the composition of the gut microbiota are associated with a wide range of pathologies, including not only inflammatory diseases of the gastrointestinal tract, but also diabetes, obesity, cancer, and diseases of the cardiovascular and central nervous systems. With an imbalance of the m...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2023
Автори: Starovoitova, S.O., Kishko, K.M., Demchenko, O.M., Bila, V.V., Старовойтова, С.О., Кишко, К.М., Демченко, О.М., Біла, В.В.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2023
Теми:
Онлайн доступ:https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/62
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Microbiological Journal

Репозитарії

Microbiological Journal
id oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-62
record_format ojs
institution Microbiological Journal
collection OJS
language English
topic functional foods
probiotics
encapsulation
microbiota-targeted therapy
продукти функціонального харчування
пробіотики
інкапсуляція
мікробіото-спрямована терапія
spellingShingle functional foods
probiotics
encapsulation
microbiota-targeted therapy
продукти функціонального харчування
пробіотики
інкапсуляція
мікробіото-спрямована терапія
Starovoitova, S.O.
Kishko, K.M.
Demchenko, O.M.
Bila, V.V.
Старовойтова, С.О.
Кишко, К.М.
Демченко, О.М.
Біла, В.В.
Encapsulated Probiotic Microorganisms in Functional Food Products
topic_facet functional foods
probiotics
encapsulation
microbiota-targeted therapy
продукти функціонального харчування
пробіотики
інкапсуляція
мікробіото-спрямована терапія
format Article
author Starovoitova, S.O.
Kishko, K.M.
Demchenko, O.M.
Bila, V.V.
Старовойтова, С.О.
Кишко, К.М.
Демченко, О.М.
Біла, В.В.
author_facet Starovoitova, S.O.
Kishko, K.M.
Demchenko, O.M.
Bila, V.V.
Старовойтова, С.О.
Кишко, К.М.
Демченко, О.М.
Біла, В.В.
author_sort Starovoitova, S.O.
title Encapsulated Probiotic Microorganisms in Functional Food Products
title_short Encapsulated Probiotic Microorganisms in Functional Food Products
title_full Encapsulated Probiotic Microorganisms in Functional Food Products
title_fullStr Encapsulated Probiotic Microorganisms in Functional Food Products
title_full_unstemmed Encapsulated Probiotic Microorganisms in Functional Food Products
title_sort encapsulated probiotic microorganisms in functional food products
title_alt Інкапсульовані пробіотичні мікроорганізми у функціональних продуктах харчування
description Alterations in the composition of the gut microbiota are associated with a wide range of pathologies, including not only inflammatory diseases of the gastrointestinal tract, but also diabetes, obesity, cancer, and diseases of the cardiovascular and central nervous systems. With an imbalance of the microbiota (dysbiosis), there is increased intestinal permeability and a violation of local or systemic immune responses. One of the possible ways to improve intestinal microbiota is the use of dietary supplements and functional food products enriched with highly effective encapsulated probiotic microorganisms, as well as prebiotic compounds. Such products contribute to the restoration of normal intestinal microflora and its integrity, and also indirectly affect the positive outcome in the treatment of many pathological conditions mediated by an imbalance in the intestinal microbiota. Maintaining the activity of probiotics in food carriers or functional food products designed for the prevention and complex therapy of various pathological conditions is important both for the normalization of the intestinal microflora and the health of the body as a whole. In this context, encapsulation is an effective approach to maintain the viability and stability of probiotics under adverse conditions in the gastrointestinal tract and also an effective way to protect from processing conditions, temperature, and transportation. The development of functional nutrition products enriched with highly effective encapsulated probiotic microorganisms is a priority for new research in the field of prevention and treatment in microbiota-targeted therapy. The use of such products is based on the conception of 3p — pathophysiology-based individualized use of probiotics and prebiotics in various pathological conditions mediated by a violation of the qualitative and/or quantitative composition of the intestinal microbiota: implementing a predictive, preventive, and personalized medical approach.
publisher PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine
publishDate 2023
url https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/62
work_keys_str_mv AT starovoitovaso encapsulatedprobioticmicroorganismsinfunctionalfoodproducts
AT kishkokm encapsulatedprobioticmicroorganismsinfunctionalfoodproducts
AT demchenkoom encapsulatedprobioticmicroorganismsinfunctionalfoodproducts
AT bilavv encapsulatedprobioticmicroorganismsinfunctionalfoodproducts
AT starovojtovaso encapsulatedprobioticmicroorganismsinfunctionalfoodproducts
AT kiškokm encapsulatedprobioticmicroorganismsinfunctionalfoodproducts
AT demčenkoom encapsulatedprobioticmicroorganismsinfunctionalfoodproducts
AT bílavv encapsulatedprobioticmicroorganismsinfunctionalfoodproducts
AT starovoitovaso ínkapsulʹovaníprobíotičnímíkroorganízmiufunkcíonalʹnihproduktahharčuvannâ
AT kishkokm ínkapsulʹovaníprobíotičnímíkroorganízmiufunkcíonalʹnihproduktahharčuvannâ
AT demchenkoom ínkapsulʹovaníprobíotičnímíkroorganízmiufunkcíonalʹnihproduktahharčuvannâ
AT bilavv ínkapsulʹovaníprobíotičnímíkroorganízmiufunkcíonalʹnihproduktahharčuvannâ
AT starovojtovaso ínkapsulʹovaníprobíotičnímíkroorganízmiufunkcíonalʹnihproduktahharčuvannâ
AT kiškokm ínkapsulʹovaníprobíotičnímíkroorganízmiufunkcíonalʹnihproduktahharčuvannâ
AT demčenkoom ínkapsulʹovaníprobíotičnímíkroorganízmiufunkcíonalʹnihproduktahharčuvannâ
AT bílavv ínkapsulʹovaníprobíotičnímíkroorganízmiufunkcíonalʹnihproduktahharčuvannâ
first_indexed 2024-09-01T17:43:43Z
last_indexed 2024-09-01T17:43:43Z
_version_ 1809016552485289984
spelling oai:ojs2.ojs.microbiolj.org.ua:article-622023-12-21T18:21:18Z Encapsulated Probiotic Microorganisms in Functional Food Products Інкапсульовані пробіотичні мікроорганізми у функціональних продуктах харчування Starovoitova, S.O. Kishko, K.M. Demchenko, O.M. Bila, V.V. Старовойтова, С.О. Кишко, К.М. Демченко, О.М. Біла, В.В. functional foods probiotics encapsulation microbiota-targeted therapy продукти функціонального харчування пробіотики інкапсуляція мікробіото-спрямована терапія Alterations in the composition of the gut microbiota are associated with a wide range of pathologies, including not only inflammatory diseases of the gastrointestinal tract, but also diabetes, obesity, cancer, and diseases of the cardiovascular and central nervous systems. With an imbalance of the microbiota (dysbiosis), there is increased intestinal permeability and a violation of local or systemic immune responses. One of the possible ways to improve intestinal microbiota is the use of dietary supplements and functional food products enriched with highly effective encapsulated probiotic microorganisms, as well as prebiotic compounds. Such products contribute to the restoration of normal intestinal microflora and its integrity, and also indirectly affect the positive outcome in the treatment of many pathological conditions mediated by an imbalance in the intestinal microbiota. Maintaining the activity of probiotics in food carriers or functional food products designed for the prevention and complex therapy of various pathological conditions is important both for the normalization of the intestinal microflora and the health of the body as a whole. In this context, encapsulation is an effective approach to maintain the viability and stability of probiotics under adverse conditions in the gastrointestinal tract and also an effective way to protect from processing conditions, temperature, and transportation. The development of functional nutrition products enriched with highly effective encapsulated probiotic microorganisms is a priority for new research in the field of prevention and treatment in microbiota-targeted therapy. The use of such products is based on the conception of 3p — pathophysiology-based individualized use of probiotics and prebiotics in various pathological conditions mediated by a violation of the qualitative and/or quantitative composition of the intestinal microbiota: implementing a predictive, preventive, and personalized medical approach. Зміни у складі мікробіоти кишечника пов’язані з широким спектром патологій, включаючи не тільки запальні захворювання шлунково-кишкового тракту, а також діабет, ожиріння, рак, захворювання серцево-судинної та центральної нервової систем. При дисбалансі мікробіоти (дисбіозі) спостерігаються зміни проникності кишечника та порушення місцевих або системних імунних реакцій. Одним із можливих способів корекції мікробіоти кишечника є застосування дієтичних добавок та функціональних продуктів харчування, збагачених високоефективними інкапсульованими пробіотичними мікроорганізмами, а також пребіотичними сполуками. Такі продукти сприяють відновленню нормальної мікрофлори кишечника та його цілісності, а також впливають на позитивний результат багатьох патологічних станів, опосередкованих порушенням балансу кишкової мікробіоти. Збереження активності пробіотиків у харчових продуктах-носіях або продуктах функціонального харчування, розроблених для профілактики та комплексної терапії різних патологічних станів має важливе значення як для нормалізації кишкової мікрофлори, так і для здоров’я організму в цілому. У цьому контексті інкапсуляція є ефективним підходом до підтримки життєздатності та стабільності пробіотиків у несприятливих умовах шлунково-кишкового тракту. Розробка продуктів функціонального харчування, збагачених високоефективними інкапсульованими пробіотичними мікроорганізмами є пріоритетним напрямком нових досліджень у галузі профілактики та лікування мікробіото-таргетної терапії. Використання таких продуктів засновано на концепції «3р» — патофізіологічно обґрунтованого персоналізованого застосування пробіотиків та пребіотиків не тільки при метаболічному синдромі, а також при різних патологічних станах, опосередкованих порушенням якісного та/або кількісного складу кишкової мікробіоти як реалізація прогностичного, превентивного та персоналізованого терапевтичного підходу. PH "Akademperiodyka" of the NAS of Ukraine 2023-12-21 Article Article application/pdf https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/62 10.15407/microbiolj85.06.077 Mikrobiolohichnyi Zhurnal; Vol. 85 No. 6 (2023): Mikrobiolohichnyi Zhurnal; 77-94 Мікробіологічний журнал; Том 85 № 6 (2023): Мікробіологічний журнал; 77-94 2616-9258 1028-0987 10.15407/microbiolj85.06 en https://ojs.microbiolj.org.ua/index.php/mj/article/view/62/45 Copyright (c) 2023 Mikrobiolohichnyi Zhurnal https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0