2025-02-23T03:42:42-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: Query fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22oai%3Aojs2.plantintroduction.org%3Aarticle-16%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-23T03:42:42-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: => GET http://localhost:8983/solr/biblio/select?fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22oai%3Aojs2.plantintroduction.org%3Aarticle-16%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-23T03:42:42-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: <= 200 OK
2025-02-23T03:42:42-05:00 DEBUG: Deserialized SOLR response
Біохімічний склад рослинної сировини генотипів сорго цукрового (Sorghum saccharatum (L.) Moench)
Objective – to investigate biochemical properties of plant raw material of cultivars and varieties of Sorghum saccharatum (L.) Moench in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine. Material and methods. Investigated plants were cultivars and varieties of Sorghum sacch...
Saved in:
Main Authors: | , , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine
2018
|
Online Access: | https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/16 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
oai:ojs2.plantintroduction.org:article-16 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Plant Introduction |
collection |
OJS |
language |
English |
format |
Article |
author |
Rakhmetov, D.B. Vergun, O.M. Blum, Ya.B. Rakhmetova, S.O. Fishchenko, V.V. |
spellingShingle |
Rakhmetov, D.B. Vergun, O.M. Blum, Ya.B. Rakhmetova, S.O. Fishchenko, V.V. Біохімічний склад рослинної сировини генотипів сорго цукрового (Sorghum saccharatum (L.) Moench) |
author_facet |
Rakhmetov, D.B. Vergun, O.M. Blum, Ya.B. Rakhmetova, S.O. Fishchenko, V.V. |
author_sort |
Rakhmetov, D.B. |
title |
Біохімічний склад рослинної сировини генотипів сорго цукрового (Sorghum saccharatum (L.) Moench) |
title_short |
Біохімічний склад рослинної сировини генотипів сорго цукрового (Sorghum saccharatum (L.) Moench) |
title_full |
Біохімічний склад рослинної сировини генотипів сорго цукрового (Sorghum saccharatum (L.) Moench) |
title_fullStr |
Біохімічний склад рослинної сировини генотипів сорго цукрового (Sorghum saccharatum (L.) Moench) |
title_full_unstemmed |
Біохімічний склад рослинної сировини генотипів сорго цукрового (Sorghum saccharatum (L.) Moench) |
title_sort |
біохімічний склад рослинної сировини генотипів сорго цукрового (sorghum saccharatum (l.) moench) |
title_alt |
Biochemical composition of plant raw material of sweet sorghum (Sorghum saccharatum (L.) Moench) genotype |
description |
Objective – to investigate biochemical properties of plant raw material of cultivars and varieties of Sorghum saccharatum (L.) Moench in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine.
Material and methods. Investigated plants were cultivars and varieties of Sorghum saccharatum collected in experimental collection of Cultural Flora Department of National Botanical Garden of the NAS of Ukraine: S. saccharatum (SS), S. saccharatum cv. Botanichnyi (SSB), S. saccharatum cv. Energodar (SSE), S. saccharatum cv. Medove (SSM), S. saccharatum cv. Yantar (SSY), S. saccharatum f. AMBR1 (India) (SSA1), S. saccharatum f. AMBR2 (Kazakhstan) (SSA2), S. saccharatum f. AMBR5 (Kazakhstan) (SSA5). The content of dry matter was determined according to A.I. Yermakov et al. (1972), the total content of sugars and ascorbic acid concentration – according to V.P. Krishchenko (1983), the content of carotene – according to B.P. Pleshkov (1985), the content of ash – according to Z.M. Hrycaenko et al. (2003), the content of calcium and phosphorus – according to H.N. Pochinok (1976). Energetic value of dry plant raw material determined on calorimeter. Content of photosynthetic pigments in leaves detected according to M.M. Musienko et al. (2001).
Results. In the period of milkywax seed ripening the plant raw material of Sorghum saccharatum accumulated dry matter from 21.11 % (SSA1) to 46.41 % (SSB), total content of sugars – from 8.64 % (SSE) to 28.65 % (SSA1), ascorbic acid – from 11.39 mg% (SSA) to 35.96 mg% (SSA2), carotene – from 0.16 mg% (SSE) to 0.92 mg% (SSA2), ash – from 2.32 % (SSY) to 4.02 % (SSB), calcium – from 0.503 % (SSA5) to 1.127 % (SS), phosphorus – from 0.037 % (SSY) to 0.148 % (SSM). Energetic value of dry raw was from 2928.77 Cal/g (SSE) to 4075.62 Cal/ g (SSA5). Ratio of photosynthetic pigments content was 1.26 (SSM) – 6.20 (SSB).
Conclusions. Obtained data demonstrated that in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine cultivars and varieties of Sorghum saccharatum are the valuable source of nutrients and biofuel in the period of milkywax seed ripening. Among investigated genotypes SSB characterized by the most content of dry matter and ash, SSA1 – total content of sugars, SSA2 – vitamins, SSA5 – energetic value. |
publisher |
M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine |
publishDate |
2018 |
url |
https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/16 |
work_keys_str_mv |
AT rakhmetovdb biochemicalcompositionofplantrawmaterialofsweetsorghumsorghumsaccharatumlmoenchgenotype AT vergunom biochemicalcompositionofplantrawmaterialofsweetsorghumsorghumsaccharatumlmoenchgenotype AT blumyab biochemicalcompositionofplantrawmaterialofsweetsorghumsorghumsaccharatumlmoenchgenotype AT rakhmetovaso biochemicalcompositionofplantrawmaterialofsweetsorghumsorghumsaccharatumlmoenchgenotype AT fishchenkovv biochemicalcompositionofplantrawmaterialofsweetsorghumsorghumsaccharatumlmoenchgenotype AT rakhmetovdb bíohímíčnijskladroslinnoísirovinigenotipívsorgocukrovogosorghumsaccharatumlmoench AT vergunom bíohímíčnijskladroslinnoísirovinigenotipívsorgocukrovogosorghumsaccharatumlmoench AT blumyab bíohímíčnijskladroslinnoísirovinigenotipívsorgocukrovogosorghumsaccharatumlmoench AT rakhmetovaso bíohímíčnijskladroslinnoísirovinigenotipívsorgocukrovogosorghumsaccharatumlmoench AT fishchenkovv bíohímíčnijskladroslinnoísirovinigenotipívsorgocukrovogosorghumsaccharatumlmoench |
first_indexed |
2024-09-01T18:03:30Z |
last_indexed |
2024-09-01T18:03:30Z |
_version_ |
1809017797134516224 |
spelling |
oai:ojs2.plantintroduction.org:article-162019-11-11T08:15:25Z Biochemical composition of plant raw material of sweet sorghum (Sorghum saccharatum (L.) Moench) genotype Біохімічний склад рослинної сировини генотипів сорго цукрового (Sorghum saccharatum (L.) Moench) Rakhmetov, D.B. Vergun, O.M. Blum, Ya.B. Rakhmetova, S.O. Fishchenko, V.V. Objective – to investigate biochemical properties of plant raw material of cultivars and varieties of Sorghum saccharatum (L.) Moench in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine. Material and methods. Investigated plants were cultivars and varieties of Sorghum saccharatum collected in experimental collection of Cultural Flora Department of National Botanical Garden of the NAS of Ukraine: S. saccharatum (SS), S. saccharatum cv. Botanichnyi (SSB), S. saccharatum cv. Energodar (SSE), S. saccharatum cv. Medove (SSM), S. saccharatum cv. Yantar (SSY), S. saccharatum f. AMBR1 (India) (SSA1), S. saccharatum f. AMBR2 (Kazakhstan) (SSA2), S. saccharatum f. AMBR5 (Kazakhstan) (SSA5). The content of dry matter was determined according to A.I. Yermakov et al. (1972), the total content of sugars and ascorbic acid concentration – according to V.P. Krishchenko (1983), the content of carotene – according to B.P. Pleshkov (1985), the content of ash – according to Z.M. Hrycaenko et al. (2003), the content of calcium and phosphorus – according to H.N. Pochinok (1976). Energetic value of dry plant raw material determined on calorimeter. Content of photosynthetic pigments in leaves detected according to M.M. Musienko et al. (2001). Results. In the period of milkywax seed ripening the plant raw material of Sorghum saccharatum accumulated dry matter from 21.11 % (SSA1) to 46.41 % (SSB), total content of sugars – from 8.64 % (SSE) to 28.65 % (SSA1), ascorbic acid – from 11.39 mg% (SSA) to 35.96 mg% (SSA2), carotene – from 0.16 mg% (SSE) to 0.92 mg% (SSA2), ash – from 2.32 % (SSY) to 4.02 % (SSB), calcium – from 0.503 % (SSA5) to 1.127 % (SS), phosphorus – from 0.037 % (SSY) to 0.148 % (SSM). Energetic value of dry raw was from 2928.77 Cal/g (SSE) to 4075.62 Cal/ g (SSA5). Ratio of photosynthetic pigments content was 1.26 (SSM) – 6.20 (SSB). Conclusions. Obtained data demonstrated that in conditions of M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine cultivars and varieties of Sorghum saccharatum are the valuable source of nutrients and biofuel in the period of milkywax seed ripening. Among investigated genotypes SSB characterized by the most content of dry matter and ash, SSA1 – total content of sugars, SSA2 – vitamins, SSA5 – energetic value. Мета – дослідити біохімічні особливості сировини Sorghum saccharatum (L.) Moench в умовах Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України. Матеріал та методи. Досліджені рослини – сорти та форми Sorghum saccharatum, зібрані на експериментальних ділянках колекції відділу культурної флори Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України: S. saccharatum (SS), S. saccharatum cv. Botanichnyi (SSB), S. saccharatum cv. Energodar (SSE), S. saccharatum cv. Medove (SSM), S. saccharatum cv. Yantar (SSY), S. saccharatum f. AMBR–1 (India) (SSA-1), S. saccharatum f. AMBR–2 (Kazakhstan) (SSA-2), S. saccharatum f. AMBR–5 (Kazakhstan) (SSA-5). Вміст сухої речовини у рослин сорго визначали за А.І. Єрмаковим та ін. (1972), загальний вміст цукрів та аскорбінової кислоти – за В.П. Крищенком (1983), вміст каротину – за Б.П. Плешковим (1985), вміст золи – за З.М. Грицаєнко та ін. (2003), вміст кальцію та фосфору – за Х.Н. Починком (1976). Енергетичну цінність рослинної сировини визначали на калориметрі IKA С 200. Вміст фотосинтетичних пігментів у листках – за методикою М.М. Мусієнка та ін. (2001). Результати. В період молочно-воскової стиглості насіння в рослинній сировині Sorghum saccharatum накопичувалося сухої речовини від 21,11 % (SSA-1) до 46,41 % (SSB), цукрів – від 8,64 % (SSE) до 28,65 % (SSA-1), аскорбінової кислоти – від 11,39 мг% (SSA) до 35,96 мг% (SSA-2), каротину – від 0,16 мг% (SSE) до 0,92 мг% (SSA-2), золи – від 2,32 % (SSY) до 4,02 % (SSB), кальцію – від 0,503 % (SSA-5) до 1,127 % (SS), фосфору – від 0,037 % (SSY) до 0,148 % (SSM). Енергетична цінність сухої сировини становила від 2928,77 кал/г (SSE) до 4075,62 кал/г (SSA-5). Співвідношення фотосинтетичних пігментів –1,26 (SSM) – 6,20 (SSB). Висновки. Отримані результати свідчать про те, що в умовах Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України досліджувані сорти та форми Sorghum saccharatum є цінним джерелом поживних речовин та біопалива в період молочно-воскової стиглості насіння. Серед досліджених генотипів SSB характеризувався найбільшим вмістом сухої речовини та золи, SSA-1 – найбільшим загальним вмістом цукрів, SSA-2 – найбільшим вмістом вітамінів, SSA-5 – найбільшою енергетичною цінністю. M.M. Gryshko National Botanical Garden of the NAS of Ukraine 2018-09-01 Article Article application/pdf https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/16 10.5281/zenodo.2278755 Plant Introduction; Vol 79 (2018); 83-90 Інтродукція Рослин; Том 79 (2018); 83-90 2663-290X 1605-6574 10.5281/zenodo.3377680 en https://www.plantintroduction.org/index.php/pi/article/view/16/11 Copyright (c) 2018 The Author(s) http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |