НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ

The analytical selection of rhizobial bacteria of chickpea was carried out in order to create aneffective legume-rhizobial symbiosis. A new strain of rhizobia has been isolated from the nodules ofchickpea of Skarb variety, which, according to its cultural and physiological characteristics, isclassif...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2018
Автори: Логоша, О. В., Воробей, Ю. О., Романова, І. М., Усновама, Т. О., Бушулян, О. В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2018
Онлайн доступ:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/29
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Agriciltural microbiology

Репозитарії

Agriciltural microbiology
id oai:ojs2.smic.in.ua:article-29
record_format ojs
spelling oai:ojs2.smic.in.ua:article-292020-06-22T14:24:26Z NEW MESORHIZOBIUM SP. 1 STRAIN AND ITS INFLUENCE ON THE STRUCTURAL PARAMETERS OF YIELD OF CHICKPEA OF VARIETY SKARB НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ Логоша, О. В. Воробей, Ю. О. Романова, І. М. Усновама, Т. О. Бушулян, О. В. The analytical selection of rhizobial bacteria of chickpea was carried out in order to create aneffective legume-rhizobial symbiosis. A new strain of rhizobia has been isolated from the nodules ofchickpea of Skarb variety, which, according to its cultural and physiological characteristics, isclassified as Mesorhizobium.The influence of pre-sowing bacterization of seeds by Mesorhizobium sp. 1 strain on thestructural parameters of yield was studied. It has been shown that the bacterization of chickpea seedswith the new strain provides an increase in the productivity of culture by 47 % under cultivation onthe soil with the active local population of rhizobia Проведено аналітичну селекцію бульбочкових бактерій нуту з метою створення ефективного бобово-ризобіального симбіозу. З бульбочок нуту сорту Скарб виділено новий штамризобій, який за культурально-фізіологічними ознаками віднесено до роду Mesorhizobium.Досліджено вплив передпосівної бактеризації насіння нуту штамом Mesorhizobium sp. 1на структурні показники врожаю. Показано, що бактеризація насіння нуту новим штамомзабезпечує підвищення продуктивності культури на 47 % за вирощування на ґрунті з активною місцевою популяцією ризобій. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2018-07-06 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/29 10.35868/1997-3004.27.40-44 Agriciltural microbiology; Vol 27 (2018): Agriciltural microbiology; 40-44 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 27 (2018): Сільськогосподарська мікробіологія; 40-44 1997-3004 10.35868/1997-3004.27 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/29/26
institution Agriciltural microbiology
collection OJS
language Ukrainian
format Article
author Логоша, О. В.
Воробей, Ю. О.
Романова, І. М.
Усновама, Т. О.
Бушулян, О. В.
spellingShingle Логоша, О. В.
Воробей, Ю. О.
Романова, І. М.
Усновама, Т. О.
Бушулян, О. В.
НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ
author_facet Логоша, О. В.
Воробей, Ю. О.
Романова, І. М.
Усновама, Т. О.
Бушулян, О. В.
author_sort Логоша, О. В.
title НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ
title_short НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ
title_full НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ
title_fullStr НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ
title_full_unstemmed НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ
title_sort новий штам mesorhizobium sp. 1 та його вплив на структурні показники врожаю нуту сорту скарб
title_alt NEW MESORHIZOBIUM SP. 1 STRAIN AND ITS INFLUENCE ON THE STRUCTURAL PARAMETERS OF YIELD OF CHICKPEA OF VARIETY SKARB
description The analytical selection of rhizobial bacteria of chickpea was carried out in order to create aneffective legume-rhizobial symbiosis. A new strain of rhizobia has been isolated from the nodules ofchickpea of Skarb variety, which, according to its cultural and physiological characteristics, isclassified as Mesorhizobium.The influence of pre-sowing bacterization of seeds by Mesorhizobium sp. 1 strain on thestructural parameters of yield was studied. It has been shown that the bacterization of chickpea seedswith the new strain provides an increase in the productivity of culture by 47 % under cultivation onthe soil with the active local population of rhizobia
publisher Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
publishDate 2018
url https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/29
work_keys_str_mv AT logošaov newmesorhizobiumsp1strainanditsinfluenceonthestructuralparametersofyieldofchickpeaofvarietyskarb
AT vorobejûo newmesorhizobiumsp1strainanditsinfluenceonthestructuralparametersofyieldofchickpeaofvarietyskarb
AT romanovaím newmesorhizobiumsp1strainanditsinfluenceonthestructuralparametersofyieldofchickpeaofvarietyskarb
AT usnovamato newmesorhizobiumsp1strainanditsinfluenceonthestructuralparametersofyieldofchickpeaofvarietyskarb
AT bušulânov newmesorhizobiumsp1strainanditsinfluenceonthestructuralparametersofyieldofchickpeaofvarietyskarb
AT logošaov novijštammesorhizobiumsp1tajogovplivnastrukturnípokaznikivrožaûnutusortuskarb
AT vorobejûo novijštammesorhizobiumsp1tajogovplivnastrukturnípokaznikivrožaûnutusortuskarb
AT romanovaím novijštammesorhizobiumsp1tajogovplivnastrukturnípokaznikivrožaûnutusortuskarb
AT usnovamato novijštammesorhizobiumsp1tajogovplivnastrukturnípokaznikivrožaûnutusortuskarb
AT bušulânov novijštammesorhizobiumsp1tajogovplivnastrukturnípokaznikivrožaûnutusortuskarb
first_indexed 2024-09-01T17:54:08Z
last_indexed 2024-09-01T17:54:08Z
_version_ 1809017207123869696