НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ
The analytical selection of rhizobial bacteria of chickpea was carried out in order to create aneffective legume-rhizobial symbiosis. A new strain of rhizobia has been isolated from the nodules ofchickpea of Skarb variety, which, according to its cultural and physiological characteristics, isclassif...
Збережено в:
Дата: | 2018 |
---|---|
Автори: | , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2018
|
Онлайн доступ: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/29 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Agriciltural microbiology |
Репозитарії
Agriciltural microbiologyid |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-29 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-292020-06-22T14:24:26Z NEW MESORHIZOBIUM SP. 1 STRAIN AND ITS INFLUENCE ON THE STRUCTURAL PARAMETERS OF YIELD OF CHICKPEA OF VARIETY SKARB НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ Логоша, О. В. Воробей, Ю. О. Романова, І. М. Усновама, Т. О. Бушулян, О. В. The analytical selection of rhizobial bacteria of chickpea was carried out in order to create aneffective legume-rhizobial symbiosis. A new strain of rhizobia has been isolated from the nodules ofchickpea of Skarb variety, which, according to its cultural and physiological characteristics, isclassified as Mesorhizobium.The influence of pre-sowing bacterization of seeds by Mesorhizobium sp. 1 strain on thestructural parameters of yield was studied. It has been shown that the bacterization of chickpea seedswith the new strain provides an increase in the productivity of culture by 47 % under cultivation onthe soil with the active local population of rhizobia Проведено аналітичну селекцію бульбочкових бактерій нуту з метою створення ефективного бобово-ризобіального симбіозу. З бульбочок нуту сорту Скарб виділено новий штамризобій, який за культурально-фізіологічними ознаками віднесено до роду Mesorhizobium.Досліджено вплив передпосівної бактеризації насіння нуту штамом Mesorhizobium sp. 1на структурні показники врожаю. Показано, що бактеризація насіння нуту новим штамомзабезпечує підвищення продуктивності культури на 47 % за вирощування на ґрунті з активною місцевою популяцією ризобій. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2018-07-06 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/29 10.35868/1997-3004.27.40-44 Agriciltural microbiology; Vol 27 (2018): Agriciltural microbiology; 40-44 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 27 (2018): Сільськогосподарська мікробіологія; 40-44 1997-3004 10.35868/1997-3004.27 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/29/26 |
institution |
Agriciltural microbiology |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
format |
Article |
author |
Логоша, О. В. Воробей, Ю. О. Романова, І. М. Усновама, Т. О. Бушулян, О. В. |
spellingShingle |
Логоша, О. В. Воробей, Ю. О. Романова, І. М. Усновама, Т. О. Бушулян, О. В. НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ |
author_facet |
Логоша, О. В. Воробей, Ю. О. Романова, І. М. Усновама, Т. О. Бушулян, О. В. |
author_sort |
Логоша, О. В. |
title |
НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ |
title_short |
НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ |
title_full |
НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ |
title_fullStr |
НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ |
title_full_unstemmed |
НОВИЙ ШТАМ MESORHIZOBIUM SP. 1 ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТРУКТУРНІ ПОКАЗНИКИ ВРОЖАЮ НУТУ СОРТУ СКАРБ |
title_sort |
новий штам mesorhizobium sp. 1 та його вплив на структурні показники врожаю нуту сорту скарб |
title_alt |
NEW MESORHIZOBIUM SP. 1 STRAIN AND ITS INFLUENCE ON THE STRUCTURAL PARAMETERS OF YIELD OF CHICKPEA OF VARIETY SKARB |
description |
The analytical selection of rhizobial bacteria of chickpea was carried out in order to create aneffective legume-rhizobial symbiosis. A new strain of rhizobia has been isolated from the nodules ofchickpea of Skarb variety, which, according to its cultural and physiological characteristics, isclassified as Mesorhizobium.The influence of pre-sowing bacterization of seeds by Mesorhizobium sp. 1 strain on thestructural parameters of yield was studied. It has been shown that the bacterization of chickpea seedswith the new strain provides an increase in the productivity of culture by 47 % under cultivation onthe soil with the active local population of rhizobia |
publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
publishDate |
2018 |
url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/29 |
work_keys_str_mv |
AT logošaov newmesorhizobiumsp1strainanditsinfluenceonthestructuralparametersofyieldofchickpeaofvarietyskarb AT vorobejûo newmesorhizobiumsp1strainanditsinfluenceonthestructuralparametersofyieldofchickpeaofvarietyskarb AT romanovaím newmesorhizobiumsp1strainanditsinfluenceonthestructuralparametersofyieldofchickpeaofvarietyskarb AT usnovamato newmesorhizobiumsp1strainanditsinfluenceonthestructuralparametersofyieldofchickpeaofvarietyskarb AT bušulânov newmesorhizobiumsp1strainanditsinfluenceonthestructuralparametersofyieldofchickpeaofvarietyskarb AT logošaov novijštammesorhizobiumsp1tajogovplivnastrukturnípokaznikivrožaûnutusortuskarb AT vorobejûo novijštammesorhizobiumsp1tajogovplivnastrukturnípokaznikivrožaûnutusortuskarb AT romanovaím novijštammesorhizobiumsp1tajogovplivnastrukturnípokaznikivrožaûnutusortuskarb AT usnovamato novijštammesorhizobiumsp1tajogovplivnastrukturnípokaznikivrožaûnutusortuskarb AT bušulânov novijštammesorhizobiumsp1tajogovplivnastrukturnípokaznikivrožaûnutusortuskarb |
first_indexed |
2024-09-01T17:54:08Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:54:08Z |
_version_ |
1809017207123869696 |