РОЛЬ ЛЕКТИНІВ БОБОВИХ РОСЛИН В АКТИВІЗАЦІЇ СИМБІОТИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СПЕЦИФІЧНИХ РИЗОБІЙ ПРИ УТВОРЕННІ ТА ФУНКЦІОНУВАННІ СИМБІОЗУ
The effect of pea and soybean lectins on the symbiotic properties of nodule bacteria Rhizobium leguminosarum bv. viciae 240б and Bradyrhizobium japonicum 634б during the formation and functioning of symbiosis with pea (Pisum sativum L.) and soybean (Glycine max L. Merr.) plants respectively was inve...
Збережено в:
Дата: | 2009 |
---|---|
Автор: | |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2009
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/327 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Agriciltural microbiology |
Репозитарії
Agriciltural microbiologyid |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-327 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-3272021-03-31T11:01:41Z LEGUME LECTINS ACTIVATE SYMBIOTIC PROPERTIES OF SPECIFIC RHIZOBIA UNDER SYMBIOSIS FORMATION AND FUNCTIONING РОЛЬ ЛЕКТИНІВ БОБОВИХ РОСЛИН В АКТИВІЗАЦІЇ СИМБІОТИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СПЕЦИФІЧНИХ РИЗОБІЙ ПРИ УТВОРЕННІ ТА ФУНКЦІОНУВАННІ СИМБІОЗУ Кириченко , О.В. nodule bacteria, pea, soybean, root nodules, nitrogen fixing activity, nodulation ability, photosynthesis activity, symbiosis бульбочкові бактерії, горох, соя, кореневі бульбочки, азотфіксувальна активність, нодуляційна здатність, фотосинтетична активність, симбіоз The effect of pea and soybean lectins on the symbiotic properties of nodule bacteria Rhizobium leguminosarum bv. viciae 240б and Bradyrhizobium japonicum 634б during the formation and functioning of symbiosis with pea (Pisum sativum L.) and soybean (Glycine max L. Merr.) plants respectively was investigated. It was shown that incubation of homologous rhizobia with plant-host lectin had increased bacteria nodulation ability at seeds inoculation, nitrogen fixing activity of root nodules and symbiosis efficiency that had resulted in intensification of plants’ photosynthesis, positive changes of legumenous plants growth, formation of vegetative mass and harvest. The use of complex of complex compositions based on the legume lectins and homologous rhizobia for pre-sowing seeds treatment was shown to be perspective in order to increase seed productivity of legumenous plants. Досліджували вплив лектинів бобових рослин (гороху, сої) на симбіотичні властивості бульбочкових бактерій Rhizobium leguminosarum bv. viciae 240б і Bradyrhizobium japonicum 634б при утворенні ними симбіозу з рослинами Pisum sativum L. і Glycine max L. Merr. відповідно. Показано, що сумісна інкубація ризобій з лектином рослини-хазяїна приводить до посилення нодуляційної здатностібактерій,нітрогеназноїактивностікореневихбульбочок і ефективності бобово-ризобіального симбіозу, результатом чого є активізація інтенсивності фотосинтезу, позитивна зміна росту та формування вегетативної маси і урожаю бобовими рослинами. Показано перспективність використання комплексних композицій на основі лектинів бобових рослин і специфічних їм ризобій для передпосівної обробки насіння з метою підвищення насіннєвої продуктивності рослин. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2009-07-01 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/327 10.35868/1997-3004.9.43-58 Agriciltural microbiology; Vol 9 (2009): Agriciltural microbiology; 43-58 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 9 (2009): Сільськогосподарська мікробіологія; 43-58 1997-3004 10.35868/1997-3004.9 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/327/413 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
institution |
Agriciltural microbiology |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
nodule bacteria pea soybean root nodules nitrogen fixing activity nodulation ability photosynthesis activity symbiosis бульбочкові бактерії горох соя кореневі бульбочки азотфіксувальна активність нодуляційна здатність фотосинтетична активність симбіоз |
spellingShingle |
nodule bacteria pea soybean root nodules nitrogen fixing activity nodulation ability photosynthesis activity symbiosis бульбочкові бактерії горох соя кореневі бульбочки азотфіксувальна активність нодуляційна здатність фотосинтетична активність симбіоз Кириченко , О.В. РОЛЬ ЛЕКТИНІВ БОБОВИХ РОСЛИН В АКТИВІЗАЦІЇ СИМБІОТИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СПЕЦИФІЧНИХ РИЗОБІЙ ПРИ УТВОРЕННІ ТА ФУНКЦІОНУВАННІ СИМБІОЗУ |
topic_facet |
nodule bacteria pea soybean root nodules nitrogen fixing activity nodulation ability photosynthesis activity symbiosis бульбочкові бактерії горох соя кореневі бульбочки азотфіксувальна активність нодуляційна здатність фотосинтетична активність симбіоз |
format |
Article |
author |
Кириченко , О.В. |
author_facet |
Кириченко , О.В. |
author_sort |
Кириченко , О.В. |
title |
РОЛЬ ЛЕКТИНІВ БОБОВИХ РОСЛИН В АКТИВІЗАЦІЇ СИМБІОТИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СПЕЦИФІЧНИХ РИЗОБІЙ ПРИ УТВОРЕННІ ТА ФУНКЦІОНУВАННІ СИМБІОЗУ |
title_short |
РОЛЬ ЛЕКТИНІВ БОБОВИХ РОСЛИН В АКТИВІЗАЦІЇ СИМБІОТИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СПЕЦИФІЧНИХ РИЗОБІЙ ПРИ УТВОРЕННІ ТА ФУНКЦІОНУВАННІ СИМБІОЗУ |
title_full |
РОЛЬ ЛЕКТИНІВ БОБОВИХ РОСЛИН В АКТИВІЗАЦІЇ СИМБІОТИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СПЕЦИФІЧНИХ РИЗОБІЙ ПРИ УТВОРЕННІ ТА ФУНКЦІОНУВАННІ СИМБІОЗУ |
title_fullStr |
РОЛЬ ЛЕКТИНІВ БОБОВИХ РОСЛИН В АКТИВІЗАЦІЇ СИМБІОТИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СПЕЦИФІЧНИХ РИЗОБІЙ ПРИ УТВОРЕННІ ТА ФУНКЦІОНУВАННІ СИМБІОЗУ |
title_full_unstemmed |
РОЛЬ ЛЕКТИНІВ БОБОВИХ РОСЛИН В АКТИВІЗАЦІЇ СИМБІОТИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СПЕЦИФІЧНИХ РИЗОБІЙ ПРИ УТВОРЕННІ ТА ФУНКЦІОНУВАННІ СИМБІОЗУ |
title_sort |
роль лектинів бобових рослин в активізації симбіотичних властивостей специфічних ризобій при утворенні та функціонуванні симбіозу |
title_alt |
LEGUME LECTINS ACTIVATE SYMBIOTIC PROPERTIES OF SPECIFIC RHIZOBIA UNDER SYMBIOSIS FORMATION AND FUNCTIONING |
description |
The effect of pea and soybean lectins on the symbiotic properties of nodule bacteria Rhizobium leguminosarum bv. viciae 240б and Bradyrhizobium japonicum 634б during the formation and functioning of symbiosis with pea (Pisum sativum L.) and soybean (Glycine max L. Merr.) plants respectively was investigated. It was shown that incubation of homologous rhizobia with plant-host lectin had increased bacteria nodulation ability at seeds inoculation, nitrogen fixing activity of root nodules and symbiosis efficiency that had resulted in intensification of plants’ photosynthesis, positive changes of legumenous plants growth, formation of vegetative mass and harvest. The use of complex of complex compositions based on the legume lectins and homologous rhizobia for pre-sowing seeds treatment was shown to be perspective in order to increase seed productivity of legumenous plants. |
publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
publishDate |
2009 |
url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/327 |
work_keys_str_mv |
AT kiričenkoov legumelectinsactivatesymbioticpropertiesofspecificrhizobiaundersymbiosisformationandfunctioning AT kiričenkoov rolʹlektinívbobovihroslinvaktivízacíísimbíotičnihvlastivostejspecifíčnihrizobíjpriutvorennítafunkcíonuvannísimbíozu |
first_indexed |
2024-09-01T17:55:24Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:55:24Z |
_version_ |
1809017286998097920 |