ДИНАМІКА РОЗВИТКУ ПОПУЛЯЦІЙ МІКРООРГАНІЗМІВ У КОНСЕРВОВАНОМУ ПЛЮЩЕНОМУ ЗЕРНІ КУКУРУДЗИ ЗА ВПЛИВУ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ
The dynamics of the development of microorganisms, changes in the level of acidity andthe ratio of the accumulated organic acids in canned by flattening the grain of corn wasinvestigated under the influence of strains of lactic acid bacteria (LAB), perspective for creationbiology preservatives.Appli...
Збережено в:
Дата: | 2018 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2018
|
Онлайн доступ: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/37 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Agriciltural microbiology |
Репозитарії
Agriciltural microbiologyid |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-37 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-372020-06-22T14:26:53Z DYNAMICS OF POPULATIONS OF MICROORGANISMS IN CANNED CRIMPED GRAIN MAIZE WHEN IMPACT STRAINS OF LACTIC ACID BACTERIA ДИНАМІКА РОЗВИТКУ ПОПУЛЯЦІЙ МІКРООРГАНІЗМІВ У КОНСЕРВОВАНОМУ ПЛЮЩЕНОМУ ЗЕРНІ КУКУРУДЗИ ЗА ВПЛИВУ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ Кравченко, Н. О. Передерій, М. Г. The dynamics of the development of microorganisms, changes in the level of acidity andthe ratio of the accumulated organic acids in canned by flattening the grain of corn wasinvestigated under the influence of strains of lactic acid bacteria (LAB), perspective for creationbiology preservatives.Application of the studied bacterial strains for canning rolled grain corn leads to theestablishment of optimal acidity of the feed and the ratio of organic acids, the inhibition of thegrowth and development of undesirable microorganisms. Introduction at the grain withsuspensions of the studied strains of LAB provides the maximum number of epiphytic lactic acidbacteria in the feed on the 15th day of canning with a further gradual reduction at 30th and 70htdays of the experiment. The number of lactic acid bacteria on 7th and 14th day after the openedsamples of canned rolled grain corn much higher than in the control variant (withoutprocessing).Dynamics of yeast growth in the feed under the influence of the investigated strainsof LAB characterized by their rapid development for 15th days with a gradual decline in theirnumbers in all variants at 30th and 70th days of conservation. The least number of yeasts isobserved on 14th day after the opening and air access in rolled grain treated with strains L.plantarum L32 and L. plantarum L18/1. Досліджено динаміку розвитку мікроорганізмів, зміни рівня кислотності та співвідношення накопичених органічних кислот у консервованому плющеному зерні кукурудзи за впливу штамів молочнокислих бактерій (МКБ), перспективних для створення біологічних консервантів.Застосування досліджуваних бактеріальних штамів для консервування плющеного вологого зерна кукурудзи сприяє встановленню оптимального рівня кислотності корму та співвідношення органічних кислот, пригнічення росту та розвитку небажаних мікроорганізмів.Обробка зерна суспензіями досліджуваних штамів МКБ забезпечує максимальну чисельністьепіфітних молочнокислих бактерій у кормі на 15-у добу консервування з подальшим поступовим зниженням на тридцяту та семидесяту добу експерименту. Чисельність молочнокислих бактерій на 7 та 14-у добу після відкриття зразків консервованого плющеного зернакукурудзи на порядок вищі, ніж у контрольному варіанті (без обробки). Динаміка ростудріжджів у кормі за впливу досліджуваних штамів МКБ характеризується їх бурхливимрозвитком на 15-у добу з поступовим зниженням чисельності в усіх варіантах на 30 та 70-удобу консервування. Найменша чисельність дріжджів спостерігається на 14-у добу післяйого відкриття та доступу повітря у плющеному зерні, обробленому Lactobacillus plantarum L 32 та L. plantarum L 18/1. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2018-07-06 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/37 10.35868/1997-3004.27.80-87 Agriciltural microbiology; Vol 27 (2018): Agriciltural microbiology; 80-87 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 27 (2018): Сільськогосподарська мікробіологія; 80-87 1997-3004 10.35868/1997-3004.27 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/37/32 |
institution |
Agriciltural microbiology |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
format |
Article |
author |
Кравченко, Н. О. Передерій, М. Г. |
spellingShingle |
Кравченко, Н. О. Передерій, М. Г. ДИНАМІКА РОЗВИТКУ ПОПУЛЯЦІЙ МІКРООРГАНІЗМІВ У КОНСЕРВОВАНОМУ ПЛЮЩЕНОМУ ЗЕРНІ КУКУРУДЗИ ЗА ВПЛИВУ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ |
author_facet |
Кравченко, Н. О. Передерій, М. Г. |
author_sort |
Кравченко, Н. О. |
title |
ДИНАМІКА РОЗВИТКУ ПОПУЛЯЦІЙ МІКРООРГАНІЗМІВ У КОНСЕРВОВАНОМУ ПЛЮЩЕНОМУ ЗЕРНІ КУКУРУДЗИ ЗА ВПЛИВУ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ |
title_short |
ДИНАМІКА РОЗВИТКУ ПОПУЛЯЦІЙ МІКРООРГАНІЗМІВ У КОНСЕРВОВАНОМУ ПЛЮЩЕНОМУ ЗЕРНІ КУКУРУДЗИ ЗА ВПЛИВУ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ |
title_full |
ДИНАМІКА РОЗВИТКУ ПОПУЛЯЦІЙ МІКРООРГАНІЗМІВ У КОНСЕРВОВАНОМУ ПЛЮЩЕНОМУ ЗЕРНІ КУКУРУДЗИ ЗА ВПЛИВУ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ |
title_fullStr |
ДИНАМІКА РОЗВИТКУ ПОПУЛЯЦІЙ МІКРООРГАНІЗМІВ У КОНСЕРВОВАНОМУ ПЛЮЩЕНОМУ ЗЕРНІ КУКУРУДЗИ ЗА ВПЛИВУ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ |
title_full_unstemmed |
ДИНАМІКА РОЗВИТКУ ПОПУЛЯЦІЙ МІКРООРГАНІЗМІВ У КОНСЕРВОВАНОМУ ПЛЮЩЕНОМУ ЗЕРНІ КУКУРУДЗИ ЗА ВПЛИВУ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ |
title_sort |
динаміка розвитку популяцій мікроорганізмів у консервованому плющеному зерні кукурудзи за впливу штамів молочнокислих бактерій |
title_alt |
DYNAMICS OF POPULATIONS OF MICROORGANISMS IN CANNED CRIMPED GRAIN MAIZE WHEN IMPACT STRAINS OF LACTIC ACID BACTERIA |
description |
The dynamics of the development of microorganisms, changes in the level of acidity andthe ratio of the accumulated organic acids in canned by flattening the grain of corn wasinvestigated under the influence of strains of lactic acid bacteria (LAB), perspective for creationbiology preservatives.Application of the studied bacterial strains for canning rolled grain corn leads to theestablishment of optimal acidity of the feed and the ratio of organic acids, the inhibition of thegrowth and development of undesirable microorganisms. Introduction at the grain withsuspensions of the studied strains of LAB provides the maximum number of epiphytic lactic acidbacteria in the feed on the 15th day of canning with a further gradual reduction at 30th and 70htdays of the experiment. The number of lactic acid bacteria on 7th and 14th day after the openedsamples of canned rolled grain corn much higher than in the control variant (withoutprocessing).Dynamics of yeast growth in the feed under the influence of the investigated strainsof LAB characterized by their rapid development for 15th days with a gradual decline in theirnumbers in all variants at 30th and 70th days of conservation. The least number of yeasts isobserved on 14th day after the opening and air access in rolled grain treated with strains L.plantarum L32 and L. plantarum L18/1. |
publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
publishDate |
2018 |
url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/37 |
work_keys_str_mv |
AT kravčenkono dynamicsofpopulationsofmicroorganismsincannedcrimpedgrainmaizewhenimpactstrainsoflacticacidbacteria AT perederíjmg dynamicsofpopulationsofmicroorganismsincannedcrimpedgrainmaizewhenimpactstrainsoflacticacidbacteria AT kravčenkono dinamíkarozvitkupopulâcíjmíkroorganízmívukonservovanomuplûŝenomuzerníkukurudzizavplivuštamívmoločnokislihbakteríj AT perederíjmg dinamíkarozvitkupopulâcíjmíkroorganízmívukonservovanomuplûŝenomuzerníkukurudzizavplivuštamívmoločnokislihbakteríj |
first_indexed |
2024-09-01T17:54:10Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:54:10Z |
_version_ |
1809017209586974720 |