ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ

It are presented the results of the research of рotato lectin effect onto the growth activity of bacteria Azotobacter and Azospirillum genera. Dependence of growth of microorganisms on its content in the nutrient medium containing of it at the level of 0,2–20 mсg/ml was studied. It have been establi...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Видавець:Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
Дата:2008
Автори: Жеребор , Т.А., Козар , С.Ф., Усманова , Т.О.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2008
Теми:
Онлайн доступ:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/402
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!

Репозиторії

Agriciltural microbiology
id oai:ojs2.smic.in.ua:article-402
record_format ojs
spelling oai:ojs2.smic.in.ua:article-4022021-11-01T14:58:02Z THE EFFECT OF POTATO LECTIN ONTO DIAZOTROF GROWTH ACTIVITY ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ Жеребор , Т.А. Козар , С.Ф. Усманова , Т.О. рotato lectin, Azotobacter, Azospirillum, population density specific growth rate of bacteria, biomass doubling time of microorganisms лектин картоплі, Azotobacter, Azospirillum, щільність популяції, питома швидкість росту бактерій, час подвоєння біомаси мікроорганізмів It are presented the results of the research of рotato lectin effect onto the growth activity of bacteria Azotobacter and Azospirillum genera. Dependence of growth of microorganisms on its content in the nutrient medium containing of it at the level of 0,2–20 mсg/ml was studied. It have been established the optimal рotato lectin concentration for Аzotobacter vinelandii and Аzotobacter chroococcum M-70/2 (1,0 mсg/ml) and Azospirillum brasilense 410 (1,5 mcg/ml), when the bacteria population density, specific growth rate are increased, biomass doubling time is decreased. Наведено результати досліджень впливу лектину картоплі на ростову активність бактерій родів Azotobacter і Azospirillum. Вивчено залежність росту мікроорганізмів від його вмісту в живильному середовищі в діапазоні концентрацій 0,2–20 мкг/мл. Визначено оптимальну концентрацію лектину в середовищі для консорціуму Аzotobacter vinelandii і Аzotobacter chroococcum M-70/2 (1,0 мкг/мл) та Azospirillum brasilense 410 (1,5 мкг/мл), за якої зростають показники щільності популяції, питомої швидкості росту бактерій та зменшується час подвоєння біомаси мікроорганізмів. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2008-02-20 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/402 10.35868/1997-3004.6.123-131 Agriciltural microbiology; Vol 6 (2007): Agriciltural microbiology; 123-131 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 6 (2007): Сільськогосподарська мікробіологія; 123-131 1997-3004 10.35868/1997-3004.6 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/402/485 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
institution Agriciltural microbiology
collection OJS
language Ukrainian
topic рotato lectin
Azotobacter
Azospirillum
population density specific growth rate of bacteria
biomass doubling time of microorganisms
лектин картоплі
Azotobacter
Azospirillum
щільність популяції
питома швидкість росту бактерій
час подвоєння біомаси мікроорганізмів
spellingShingle рotato lectin
Azotobacter
Azospirillum
population density specific growth rate of bacteria
biomass doubling time of microorganisms
лектин картоплі
Azotobacter
Azospirillum
щільність популяції
питома швидкість росту бактерій
час подвоєння біомаси мікроорганізмів
Жеребор , Т.А.
Козар , С.Ф.
Усманова , Т.О.
ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ
topic_facet рotato lectin
Azotobacter
Azospirillum
population density specific growth rate of bacteria
biomass doubling time of microorganisms
лектин картоплі
Azotobacter
Azospirillum
щільність популяції
питома швидкість росту бактерій
час подвоєння біомаси мікроорганізмів
format Article
author Жеребор , Т.А.
Козар , С.Ф.
Усманова , Т.О.
author_facet Жеребор , Т.А.
Козар , С.Ф.
Усманова , Т.О.
author_sort Жеребор , Т.А.
title ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ
title_short ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ
title_full ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ
title_fullStr ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ
title_full_unstemmed ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ
title_sort вплив лектину картоплі на ростову активність діазотрофів
title_alt THE EFFECT OF POTATO LECTIN ONTO DIAZOTROF GROWTH ACTIVITY
description It are presented the results of the research of рotato lectin effect onto the growth activity of bacteria Azotobacter and Azospirillum genera. Dependence of growth of microorganisms on its content in the nutrient medium containing of it at the level of 0,2–20 mсg/ml was studied. It have been established the optimal рotato lectin concentration for Аzotobacter vinelandii and Аzotobacter chroococcum M-70/2 (1,0 mсg/ml) and Azospirillum brasilense 410 (1,5 mcg/ml), when the bacteria population density, specific growth rate are increased, biomass doubling time is decreased.
publisher Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
publishDate 2008
url https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/402
work_keys_str_mv AT žereborta theeffectofpotatolectinontodiazotrofgrowthactivity
AT kozarsf theeffectofpotatolectinontodiazotrofgrowthactivity
AT usmanovato theeffectofpotatolectinontodiazotrofgrowthactivity
AT žereborta vplivlektinukartoplínarostovuaktivnístʹdíazotrofív
AT kozarsf vplivlektinukartoplínarostovuaktivnístʹdíazotrofív
AT usmanovato vplivlektinukartoplínarostovuaktivnístʹdíazotrofív
AT žereborta effectofpotatolectinontodiazotrofgrowthactivity
AT kozarsf effectofpotatolectinontodiazotrofgrowthactivity
AT usmanovato effectofpotatolectinontodiazotrofgrowthactivity
first_indexed 2024-09-01T17:55:44Z
last_indexed 2024-09-01T17:55:44Z
_version_ 1809017308152070144