ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ
It are presented the results of the research of рotato lectin effect onto the growth activity of bacteria Azotobacter and Azospirillum genera. Dependence of growth of microorganisms on its content in the nutrient medium containing of it at the level of 0,2–20 mсg/ml was studied. It have been establi...
Збережено в:
Дата: | 2008 |
---|---|
Автори: | , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2008
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/402 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Agriciltural microbiology |
Репозитарії
Agriciltural microbiologyid |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-402 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-4022021-11-01T14:58:02Z THE EFFECT OF POTATO LECTIN ONTO DIAZOTROF GROWTH ACTIVITY ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ Жеребор , Т.А. Козар , С.Ф. Усманова , Т.О. рotato lectin, Azotobacter, Azospirillum, population density specific growth rate of bacteria, biomass doubling time of microorganisms лектин картоплі, Azotobacter, Azospirillum, щільність популяції, питома швидкість росту бактерій, час подвоєння біомаси мікроорганізмів It are presented the results of the research of рotato lectin effect onto the growth activity of bacteria Azotobacter and Azospirillum genera. Dependence of growth of microorganisms on its content in the nutrient medium containing of it at the level of 0,2–20 mсg/ml was studied. It have been established the optimal рotato lectin concentration for Аzotobacter vinelandii and Аzotobacter chroococcum M-70/2 (1,0 mсg/ml) and Azospirillum brasilense 410 (1,5 mcg/ml), when the bacteria population density, specific growth rate are increased, biomass doubling time is decreased. Наведено результати досліджень впливу лектину картоплі на ростову активність бактерій родів Azotobacter і Azospirillum. Вивчено залежність росту мікроорганізмів від його вмісту в живильному середовищі в діапазоні концентрацій 0,2–20 мкг/мл. Визначено оптимальну концентрацію лектину в середовищі для консорціуму Аzotobacter vinelandii і Аzotobacter chroococcum M-70/2 (1,0 мкг/мл) та Azospirillum brasilense 410 (1,5 мкг/мл), за якої зростають показники щільності популяції, питомої швидкості росту бактерій та зменшується час подвоєння біомаси мікроорганізмів. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2008-02-20 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/402 10.35868/1997-3004.6.123-131 Agriciltural microbiology; Vol 6 (2007): Agriciltural microbiology; 123-131 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 6 (2007): Сільськогосподарська мікробіологія; 123-131 1997-3004 10.35868/1997-3004.6 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/402/485 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
institution |
Agriciltural microbiology |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
рotato lectin Azotobacter Azospirillum population density specific growth rate of bacteria biomass doubling time of microorganisms лектин картоплі Azotobacter Azospirillum щільність популяції питома швидкість росту бактерій час подвоєння біомаси мікроорганізмів |
spellingShingle |
рotato lectin Azotobacter Azospirillum population density specific growth rate of bacteria biomass doubling time of microorganisms лектин картоплі Azotobacter Azospirillum щільність популяції питома швидкість росту бактерій час подвоєння біомаси мікроорганізмів Жеребор , Т.А. Козар , С.Ф. Усманова , Т.О. ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ |
topic_facet |
рotato lectin Azotobacter Azospirillum population density specific growth rate of bacteria biomass doubling time of microorganisms лектин картоплі Azotobacter Azospirillum щільність популяції питома швидкість росту бактерій час подвоєння біомаси мікроорганізмів |
format |
Article |
author |
Жеребор , Т.А. Козар , С.Ф. Усманова , Т.О. |
author_facet |
Жеребор , Т.А. Козар , С.Ф. Усманова , Т.О. |
author_sort |
Жеребор , Т.А. |
title |
ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ |
title_short |
ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ |
title_full |
ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ |
title_fullStr |
ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ |
title_full_unstemmed |
ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА РОСТОВУ АКТИВНІСТЬ ДІАЗОТРОФІВ |
title_sort |
вплив лектину картоплі на ростову активність діазотрофів |
title_alt |
THE EFFECT OF POTATO LECTIN ONTO DIAZOTROF GROWTH ACTIVITY |
description |
It are presented the results of the research of рotato lectin effect onto the growth activity of bacteria Azotobacter and Azospirillum genera. Dependence of growth of microorganisms on its content in the nutrient medium containing of it at the level of 0,2–20 mсg/ml was studied. It have been established the optimal рotato lectin concentration for Аzotobacter vinelandii and Аzotobacter chroococcum M-70/2 (1,0 mсg/ml) and Azospirillum brasilense 410 (1,5 mcg/ml), when the bacteria population density, specific growth rate are increased, biomass doubling time is decreased. |
publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
publishDate |
2008 |
url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/402 |
work_keys_str_mv |
AT žereborta theeffectofpotatolectinontodiazotrofgrowthactivity AT kozarsf theeffectofpotatolectinontodiazotrofgrowthactivity AT usmanovato theeffectofpotatolectinontodiazotrofgrowthactivity AT žereborta vplivlektinukartoplínarostovuaktivnístʹdíazotrofív AT kozarsf vplivlektinukartoplínarostovuaktivnístʹdíazotrofív AT usmanovato vplivlektinukartoplínarostovuaktivnístʹdíazotrofív AT žereborta effectofpotatolectinontodiazotrofgrowthactivity AT kozarsf effectofpotatolectinontodiazotrofgrowthactivity AT usmanovato effectofpotatolectinontodiazotrofgrowthactivity |
first_indexed |
2024-09-01T17:55:44Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:55:44Z |
_version_ |
1809017308152070144 |