МЕТАБОЛІЧНА АКТИВНІСТЬ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ЗА ІНТРОДУКЦІЇ В СІНАЖ З ЛЮЦЕРНИ

Objective. Study the metabolic activity of strains of lactic acid bacterial strains after their introduction into alfalfa haylage as a component of preservatives. Methods. Microbiological (determining the number of microorganisms, obtaining antibiotic-resistant mutants of bacterial strains), zootech...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2022
Автори: Кравченко, Н. О., Дмитрук, О. М.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2022
Теми:
Онлайн доступ:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/502
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Agriciltural microbiology

Репозитарії

Agriciltural microbiology
id oai:ojs2.smic.in.ua:article-502
record_format ojs
institution Agriciltural microbiology
collection OJS
language English
topic lactic acid bacteria
haylage
alfalfa
number of microorganisms
antagonistic activity
organic acids
молочнокислі бактерії
сінаж
люцерна
чисельність мікроорганізмів
антагоністична активність
органічні кислоти
spellingShingle lactic acid bacteria
haylage
alfalfa
number of microorganisms
antagonistic activity
organic acids
молочнокислі бактерії
сінаж
люцерна
чисельність мікроорганізмів
антагоністична активність
органічні кислоти
Кравченко, Н. О.
Дмитрук, О. М.
МЕТАБОЛІЧНА АКТИВНІСТЬ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ЗА ІНТРОДУКЦІЇ В СІНАЖ З ЛЮЦЕРНИ
topic_facet lactic acid bacteria
haylage
alfalfa
number of microorganisms
antagonistic activity
organic acids
молочнокислі бактерії
сінаж
люцерна
чисельність мікроорганізмів
антагоністична активність
органічні кислоти
format Article
author Кравченко, Н. О.
Дмитрук, О. М.
author_facet Кравченко, Н. О.
Дмитрук, О. М.
author_sort Кравченко, Н. О.
title МЕТАБОЛІЧНА АКТИВНІСТЬ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ЗА ІНТРОДУКЦІЇ В СІНАЖ З ЛЮЦЕРНИ
title_short МЕТАБОЛІЧНА АКТИВНІСТЬ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ЗА ІНТРОДУКЦІЇ В СІНАЖ З ЛЮЦЕРНИ
title_full МЕТАБОЛІЧНА АКТИВНІСТЬ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ЗА ІНТРОДУКЦІЇ В СІНАЖ З ЛЮЦЕРНИ
title_fullStr МЕТАБОЛІЧНА АКТИВНІСТЬ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ЗА ІНТРОДУКЦІЇ В СІНАЖ З ЛЮЦЕРНИ
title_full_unstemmed МЕТАБОЛІЧНА АКТИВНІСТЬ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ЗА ІНТРОДУКЦІЇ В СІНАЖ З ЛЮЦЕРНИ
title_sort метаболічна активність штамів молочнокислих бактерій за інтродукції в сінаж з люцерни
title_alt METABOLIC ACTIVITY OF LACTIC ACID BACTERIAL STRAINS AFTER THEIR INTRODUCTION INTO ALFALFA HAYLAGE
description Objective. Study the metabolic activity of strains of lactic acid bacterial strains after their introduction into alfalfa haylage as a component of preservatives. Methods. Microbiological (determining the number of microorganisms, obtaining antibiotic-resistant mutants of bacterial strains), zootechnical (pH level, accumulation and ratio of organic acids in the fermentation process), statistical. Results. Lactobacillus plantarum KT-L18/1str, L. plantarum 32str strains introduced into the haylage substrate are stored in the feed in an active state for a long time and at day 30 of fermentation take a dominant position among native lactic acid bacteria, retaining 80 % of the acid-forming capacity and antagonistic activity against Staphylococcus aureus. The best results of the action of the studied lactic acid bacteria (LAB) after introduction into alfalfa haylage were obtained when the mass was dry-cured to a moisture content of 60–61 %, while the share of lactic acid in the total amount of organic acids formed in the experimental variants of the haylage ranged from 85.5 % to 89.3 % versus the control, where the share of lactic acid reached only 42 %. Increasing the degree of feed acidification in experimental variants at a given alfalfa moisture content ensured a decrease in the butyric acid content to 1.12–1.7 % versus 26.3 % in the control variant. Treatment of alfalfa haylage dry-cured to a moisture content of 38–39 % with strains of lactic acid bacteria did not affect the increase in the proportion of lactic acid. Conclusion. The use of probiotic L. plantarum KT-L18/1str and L. plantarum 32str made it possible to establish their competitiveness and metabolic activity in the process of alfalfa haylage preparation. The use of LAB probiotic strains for alfalfa haylage preparation improved fermentation processes, in particular, when dry matter content was at the level of 39–40 %.
publisher Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
publishDate 2022
url https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/502
work_keys_str_mv AT kravčenkono metabolicactivityoflacticacidbacterialstrainsaftertheirintroductionintoalfalfahaylage
AT dmitrukom metabolicactivityoflacticacidbacterialstrainsaftertheirintroductionintoalfalfahaylage
AT kravčenkono metabolíčnaaktivnístʹštamívmoločnokislihbakteríjzaíntrodukcíívsínažzlûcerni
AT dmitrukom metabolíčnaaktivnístʹštamívmoločnokislihbakteríjzaíntrodukcíívsínažzlûcerni
first_indexed 2024-09-01T17:56:13Z
last_indexed 2024-09-01T17:56:13Z
_version_ 1809017338566017024
spelling oai:ojs2.smic.in.ua:article-5022023-07-19T07:47:28Z METABOLIC ACTIVITY OF LACTIC ACID BACTERIAL STRAINS AFTER THEIR INTRODUCTION INTO ALFALFA HAYLAGE МЕТАБОЛІЧНА АКТИВНІСТЬ ШТАМІВ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ЗА ІНТРОДУКЦІЇ В СІНАЖ З ЛЮЦЕРНИ Кравченко, Н. О. Дмитрук, О. М. lactic acid bacteria, haylage, alfalfa, number of microorganisms, antagonistic activity, organic acids молочнокислі бактерії, сінаж, люцерна, чисельність мікроорганізмів, антагоністична активність, органічні кислоти Objective. Study the metabolic activity of strains of lactic acid bacterial strains after their introduction into alfalfa haylage as a component of preservatives. Methods. Microbiological (determining the number of microorganisms, obtaining antibiotic-resistant mutants of bacterial strains), zootechnical (pH level, accumulation and ratio of organic acids in the fermentation process), statistical. Results. Lactobacillus plantarum KT-L18/1str, L. plantarum 32str strains introduced into the haylage substrate are stored in the feed in an active state for a long time and at day 30 of fermentation take a dominant position among native lactic acid bacteria, retaining 80 % of the acid-forming capacity and antagonistic activity against Staphylococcus aureus. The best results of the action of the studied lactic acid bacteria (LAB) after introduction into alfalfa haylage were obtained when the mass was dry-cured to a moisture content of 60–61 %, while the share of lactic acid in the total amount of organic acids formed in the experimental variants of the haylage ranged from 85.5 % to 89.3 % versus the control, where the share of lactic acid reached only 42 %. Increasing the degree of feed acidification in experimental variants at a given alfalfa moisture content ensured a decrease in the butyric acid content to 1.12–1.7 % versus 26.3 % in the control variant. Treatment of alfalfa haylage dry-cured to a moisture content of 38–39 % with strains of lactic acid bacteria did not affect the increase in the proportion of lactic acid. Conclusion. The use of probiotic L. plantarum KT-L18/1str and L. plantarum 32str made it possible to establish their competitiveness and metabolic activity in the process of alfalfa haylage preparation. The use of LAB probiotic strains for alfalfa haylage preparation improved fermentation processes, in particular, when dry matter content was at the level of 39–40 %. Мета. Вивчити метаболічну активність штамів молочнокислих бактерій за інтродукції в сінаж з люцерни для їх використання у складі консервантів. Методи. Мікробіологічні (визначення чисельності мікроорганізмів, отримання антибіотикостійких мутантів бактеріальних штамів), зоотехнічні (рівень рН, накопичення та співвідношення органічних кислот у процессі ферментації), статистичні. Результати. Інтродуковані в сінажований субстрат штами Lactobacillus plantarum КТ-L18/1str, L. plantarum 32str тривалий час зберігаються у кормі в активному стані та на 30-ту добу ферментації займають домінантне місце серед аборигенних молочнокислих бактерій, зберігаючи 80 % здатності до кислотоутворення та антагоністичної активності до Staphylococcus aureus. Найкращі результати дії досліджуваних молочнокислих бактерій (МКБ) за інтродукції в сінаж з люцерни отримано за прив’ялення маси до вологості 60–61 %, водночас частка молочної кислоти в загальній кількості утворених органічних кислот у дослідних варіантах сінажу становила від 85,5 % до 89,3 % проти контрольного, де частка молочної кислоти сягала лише 42 %. Збільшення ступеня підкислення корму в дослідних варіантах за такої вологості люцерни забезпечило зниження вмісту масляної кислоти до 1,12–1,7 % проти 26,3 % у контрольному варіанті. Обробка сінажу з люцерни, прив’яленого до вологості 38–39 %, штамами молочнокислих бактерій не вплинула на збільшення частки молочної кислоти. Висновки. Використання пробіотичних L. plantarum КТ-L18/1 str та L. plantarum 32str дозволило встановити їхню конкурентоздатність та метаболічну активність у процесі сінажування люцерни. Застосування пробіотичних штамів МКБ для сінажування люцерни впливало на покращення ферментаційних процесів, зокрема за вмісту сухої речовини на рівні 39–40 %. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2022-12-22 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/502 10.35868/1997-3004.36.47-54 Agriciltural microbiology; Vol 36 (2022): Agriciltural microbiology; 47-54 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 36 (2022): Сільськогосподарська мікробіологія; 47-54 1997-3004 10.35868/1997-3004.36 en https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/502/574 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/