МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У СІНАЖІ З ЛЮЦЕРНИ ЗА ІНОКУЛЯЦІЇ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ
Objective. To characterize the effect of lactic acid bacteria (LAB) on the quantitative and qualitative composition of the groups of microorganisms in the lucerne haylage after their introduction. Methods. Microbiological (cultivation of microorganisms on various media, determination of their viabil...
Збережено в:
Дата: | 2023 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine
2023
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/518 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Agriciltural microbiology |
Репозитарії
Agriciltural microbiologyid |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-518 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Agriciltural microbiology |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
lactic acid bacteria haylage fermentation clostridia micromycetes молочнокслі бактерії люцерна сінаж ферментація клостридії мікроміцети |
spellingShingle |
lactic acid bacteria haylage fermentation clostridia micromycetes молочнокслі бактерії люцерна сінаж ферментація клостридії мікроміцети Кравченко, Н. О. Дмитрук, О. М. МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У СІНАЖІ З ЛЮЦЕРНИ ЗА ІНОКУЛЯЦІЇ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ |
topic_facet |
lactic acid bacteria haylage fermentation clostridia micromycetes молочнокслі бактерії люцерна сінаж ферментація клостридії мікроміцети |
format |
Article |
author |
Кравченко, Н. О. Дмитрук, О. М. |
author_facet |
Кравченко, Н. О. Дмитрук, О. М. |
author_sort |
Кравченко, Н. О. |
title |
МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У СІНАЖІ З ЛЮЦЕРНИ ЗА ІНОКУЛЯЦІЇ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ |
title_short |
МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У СІНАЖІ З ЛЮЦЕРНИ ЗА ІНОКУЛЯЦІЇ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ |
title_full |
МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У СІНАЖІ З ЛЮЦЕРНИ ЗА ІНОКУЛЯЦІЇ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ |
title_fullStr |
МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У СІНАЖІ З ЛЮЦЕРНИ ЗА ІНОКУЛЯЦІЇ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ |
title_full_unstemmed |
МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У СІНАЖІ З ЛЮЦЕРНИ ЗА ІНОКУЛЯЦІЇ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ |
title_sort |
мікробіологічні процеси у сінажі з люцерни за інокуляції молочнокислих бактерій |
title_alt |
MICROBIOLOGICAL PROCESSES IN THE LUCERNE HAYLAGE UNDER INOCULATION WITH LACTIC ACID BACTERIA |
description |
Objective. To characterize the effect of lactic acid bacteria (LAB) on the quantitative and qualitative composition of the groups of microorganisms in the lucerne haylage after their introduction. Methods. Microbiological (cultivation of microorganisms on various media, determination of their viability, measurement of osmotolerance, determination of the amount of lactic acid during cultivation on skimmed sterile milk), microscopic, laboratory experiments on the lucerne haying with a dry matter (DM) content of 46 % and 37 % with and without inoculation with LAB strains, statistical. Results. Lucerne was inoculated with monocultures of Lactobacillus sp. LH42, Lactobacillus sp. LH43, Lactobacillus sp. LH47, L. plantarum КТ-L18/1 osmotolerant strains, which showed tolerance to 2 %, 4 %, 6.5 % sodium chloride in 100 % of cases. The best indicators in terms of active and titrated acidity were found in cultures of Lactobacillus sp. LН47, L. plantarum КТ-L18/1. The inoculation of LAB into the haylage ecosystem at Day 15 of fermentation resulted in an increase in the number of LAB compared to the untreated control. At Day 45 of lucerne haying, the number of LAB decreased and was registered at the level from 1 to 100 billion CFU/g at a 46 % DM content and at the level from 0.01 to 10 billion CFU/g at a 37 % DM content. The greatest development of clostridia in the lucerne haylage in experiments was reported at Day 3 with a sharp decrease in their number at Day 45. The influence of Lactobacillus sp. LH 43, Lactobacillus sp. LH 47, L. plantarum KT-L18/1 on the reduction of the growth of the number of clostridia both at a 46 % and 37 % DM content at the end of the fermentation period was shown. A higher number of yeasts was established at a lower (37 %) content of DM in the haylage. A fungistatic effect was established in variants with LAB inoculation versus the control variant. The relationship between the dynamics of decreasing active acidity (pH) and the dynamics of microbiota development has been shown. Conclusion. Inoculation of the studied strains of lactic acid bacteria into high-protein lucerne haylage mass contributed to an order of magnitude increase in the number of LAB versus the control variant, suppression of the development of clostridia, yeasts and a rapid decrease in active acidity, which confirms data about the effect of LAB-based inoculants on the fermentation of plant raw materials by adjusting the composition of groups of microorganisms |
publisher |
Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine |
publishDate |
2023 |
url |
https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/518 |
work_keys_str_mv |
AT kravčenkono microbiologicalprocessesinthelucernehaylageunderinoculationwithlacticacidbacteria AT dmitrukom microbiologicalprocessesinthelucernehaylageunderinoculationwithlacticacidbacteria AT kravčenkono míkrobíologíčníprocesiusínažízlûcernizaínokulâcíímoločnokislihbakteríj AT dmitrukom míkrobíologíčníprocesiusínažízlûcernizaínokulâcíímoločnokislihbakteríj |
first_indexed |
2024-09-01T17:56:18Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:56:18Z |
_version_ |
1809017343568773120 |
spelling |
oai:ojs2.smic.in.ua:article-5182024-05-02T18:09:57Z MICROBIOLOGICAL PROCESSES IN THE LUCERNE HAYLAGE UNDER INOCULATION WITH LACTIC ACID BACTERIA МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ У СІНАЖІ З ЛЮЦЕРНИ ЗА ІНОКУЛЯЦІЇ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ Кравченко, Н. О. Дмитрук, О. М. lactic acid bacteria, haylage, fermentation, clostridia, micromycetes молочнокслі бактерії, люцерна, сінаж, ферментація, клостридії, мікроміцети Objective. To characterize the effect of lactic acid bacteria (LAB) on the quantitative and qualitative composition of the groups of microorganisms in the lucerne haylage after their introduction. Methods. Microbiological (cultivation of microorganisms on various media, determination of their viability, measurement of osmotolerance, determination of the amount of lactic acid during cultivation on skimmed sterile milk), microscopic, laboratory experiments on the lucerne haying with a dry matter (DM) content of 46 % and 37 % with and without inoculation with LAB strains, statistical. Results. Lucerne was inoculated with monocultures of Lactobacillus sp. LH42, Lactobacillus sp. LH43, Lactobacillus sp. LH47, L. plantarum КТ-L18/1 osmotolerant strains, which showed tolerance to 2 %, 4 %, 6.5 % sodium chloride in 100 % of cases. The best indicators in terms of active and titrated acidity were found in cultures of Lactobacillus sp. LН47, L. plantarum КТ-L18/1. The inoculation of LAB into the haylage ecosystem at Day 15 of fermentation resulted in an increase in the number of LAB compared to the untreated control. At Day 45 of lucerne haying, the number of LAB decreased and was registered at the level from 1 to 100 billion CFU/g at a 46 % DM content and at the level from 0.01 to 10 billion CFU/g at a 37 % DM content. The greatest development of clostridia in the lucerne haylage in experiments was reported at Day 3 with a sharp decrease in their number at Day 45. The influence of Lactobacillus sp. LH 43, Lactobacillus sp. LH 47, L. plantarum KT-L18/1 on the reduction of the growth of the number of clostridia both at a 46 % and 37 % DM content at the end of the fermentation period was shown. A higher number of yeasts was established at a lower (37 %) content of DM in the haylage. A fungistatic effect was established in variants with LAB inoculation versus the control variant. The relationship between the dynamics of decreasing active acidity (pH) and the dynamics of microbiota development has been shown. Conclusion. Inoculation of the studied strains of lactic acid bacteria into high-protein lucerne haylage mass contributed to an order of magnitude increase in the number of LAB versus the control variant, suppression of the development of clostridia, yeasts and a rapid decrease in active acidity, which confirms data about the effect of LAB-based inoculants on the fermentation of plant raw materials by adjusting the composition of groups of microorganisms Мета. Охарактеризувати вплив молочнокислих бактерій (МКБ) на кількісний та якісний склад угруповань мікроорганізмів сінажу з люцерни за їх інтродукції. Методи. Мікробіологічні (культивування мікроорганізмів на різних середовищах, визначення їхньої життєздатності, встановлення осмотолерантності, визначення кількості молочної кислоти за культивування на знежиреному стерильному молоці), мікроскопічні, лабораторні досліди із сінажування люцерни за вмісту сухої речовини (СР) 46 % та 37 % з інокуляцією штамів МКБ та без інокуляції, статистичні. Результати. Інокуляцію люцерни проведено монокультурами осмотолорентних штамів Lactobacillus sp. LН42, Lactobacillus sp. LН43, Lactobacillus sp. LН47, L. plantarum КТ-L18/1, що проявили у 100 % випадків толерантність до 2 %, 4 %, 6,5 % хлориду натрію. Найкращі показники за активною та титрованою кислотністю встановлено у культур Lactobacillus sp. LН47, L. plantarum КТ-L18/1. Інокуляція МКБ у сінажну екосистему на 15-ту добу ферментації вплинула на збільшення проти контролю без обробки чисельності МКБ. На 45-ту добу сінажування люцерни чисельність МКБ знизилася та відзначалася на рівні від 1 до 100 млрд КУО/г за вмісту СР 46 % та на рівні від 0,01 до 10 млрд КУО/г за вмісту СР 37 %. Найбільший розвиток клостридій у сінажі з люцерни у дослідах спостерігався на третю добу з різким зменшенням їх чисельності на 45-ту добу. Показано вплив Lactobacillus sp. LH 43, Lactobacillus sp. LH 47, L. plantarum КТ-L18/1 на зменшення росту чисельності клостридій як за вмісту СР 46 %, так і 37 % наприкінці терміну ферментації. Встановлено вищу чисельність дріжджів за більш низького (37 %) вмісту СР у сінажі. Встановлено фунгістатичний ефект у варіантах з інокуляцією МКБ, як порівняти з контрольним варіантом. Показано співвідношення динаміки зниження активної кислотності (рН) з динамікою розвитку мікробіоти. Висновки. Інокуляція досліджуваних штамів молочнокислих бактерій у високобілкову сінажну масу люцерни сприяла збільшенню чисельності МКБ на порядки проти контрольного варіанту, пригніченню розвитку клостридій, дріжджів та швидкому зниженню активної кислотності, що підтверджує інформацію щодо впливу інокулянтів на основі МКБ на ферментацію рослинної сировини шляхом корегування складу угруповань мікроорганізмів. Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2023-12-14 Article Article Рецензована стаття application/pdf https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/518 10.35868/1997-3004.38.59-68 Agriciltural microbiology; Vol 38 (2023): Agriciltural microbiology; 59-68 Сільськогосподарська мікробіологія; Том 38 (2023): Сільськогосподарська мікробіологія; 59-68 1997-3004 10.35868/1997-3004.38 uk https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/518/589 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |